Цвете на бромелия - домашни грижи

Много производители са запознати с необичайно красивото бромелиево цвете. Родът обединява повече от 60 растителни вида. Много от тях са много популярни в домашното цветарство. Бромелия е роден в тропиците и субтропиците на Латинска Америка. Разнообразни видове са обединени под едно общо име - смес от бромелии.

Значението на името на цветето на бромелия и описанието на растението

Любителите на екзотиката предпочитат да отглеждат домашни растения от бромелия у дома заради тяхната непретенциозност към околните условия.

За ваша информация! Думата "бромелия" идва от името на шведския лекар и ботаник Олаф Бромелиус.

В повечето случаи стъблото на цветето е скъсено. Бледозелените плътни месести листа с кожеста структура образуват фуния. На върха се образуват ефектни съцветия с яркочервен или наситено жълт цвят. Те са шиповидни, гроздовидни или метличести. Големите съцветия придават на растението много красива причудлива форма.

На собствениците на тези ефектни яркочервени цветя може само да се завижда.

След цъфтежа на храстите остават кутии с плодове или сочни плодове. Срастванията в разсад са характерни за някои видове от растението бромелия. Цветът има около 35 разновидности.

Цвете бромелия - домашни грижи

Няма по-добро място за отглеждане на бромелии от перваза на прозореца в къщата, тъй като растението се нуждае от много слънчева светлина. За предпочитане е, ако е отсъстващ. Преките слънчеви лъчи са вредни, причинявайки изгаряния на листата. В резултат на това растението започва да изсъхва и боли. Цветето не понася застоялия въздух, така че е необходимо да му се осигури редовна вентилация, но да се предпазва от течение.

Идеален за отглеждане на цветя - прозорци с източно изложение

Важно! Не можете да поставите цвете близо до вентилатор или климатик, източните прозорци ще бъдат най-доброто място за него. През зимата светлинните часове през деня се намаляват. Грижата за бромелии по това време на годината включва осигуряване на изкуствено осветление. Но източниците на светлина са насочени не към цветето, а към тавана.

Оптимална температура

През лятото комфортната температура за бромелии е + 20 ... +25 градуса. През зимата е достатъчно да се осигури термичен режим в диапазона от + 15 ... +18 градуса. Бромелиевите стайни растения са термофилни. 12 градуса над нулата е критична температура за тях.

Поливане и овлажняване

Важно условие за поддържане на цвете е да се осигури редовно поливане. Трябва да овлажнявате почвата доста често. През горещите месеци се полива почти ежедневно. Препоръчва се да се налива вода във фуния, която се образува от листа. Ако е трудно да се направи това, течността се излива в почвата за саксиране. Не трябва да се оставя течността да застоява на повърхността на почвената смес. Но в тигана винаги трябва да има вода. През зимата поливането може да се извършва с минимална честота, не повече от веднъж седмично.

Поливането правилно произвежда здравословни растения

Растението бромелия се чувства комфортно с влажност на въздуха 70%. Листата трябва системно да се гледат и овлажняват. Можете да използвате спрей бутилка.

Понякога близо до храста се поставя аквариум или някакъв съд с вода. Много е добре да имате битов електрически овлажнител. Често в палета се изсипват камъчета и се излива малко течност, а отгоре се поставя саксия с цвете.

Забележка! При постоянен застой на течност в кореновата система листата губят тургора си и започват да пожълтяват. Това е особено изразено в хладни помещения. И липсата на влага води до факта, че краищата на листните плочи придобиват кафяв цвят.

За напояване трябва да използвате утаена вода. По този начин хлорът се изхвърля. Поради факта, че процесът на фотосинтеза се случва при растенията, трябва да наблюдавате тяхната чистота и веднъж на всеки 7 дни да изтривате листната повърхност с влажна кърпа.

Бромелиите са напълно различни във формата на цветя и листа.

Изборът на почвена смес

Бромелия обича кисела почва. Не се препоръчва да се използва градинска почва за подготовката на субстрата. Най-добрият вариант би била готова смес от магазина за отглеждане на орхидеи, към която се добавят пясък и торф. Когато самостоятелно подготвяте почвата, можете да включите там хумус, да добавите експандирана глина, въглен или сфагнум. Този състав е добре дрениран.

Подхранване

За подхранване на цветето се използват течни торове. Разграничете листната и кореновата превръзка. В първия случай концентрирана течност, предназначена за цъфтящи растения, се разрежда с вода и полученият състав се излива в спрей бутилка и короната се напръсква с нея. Във втория случай можете просто да поливате земята с концентриран състав. За растенията в пика на цъфтежа честотата на хранене е 2 пъти месечно. През зимата тази процедура се намалява до 1 път за 1-2 месеца.

Важно! Нежелателно е храстите да се излагат отново на различни шейкове. Следователно, след закупуване на цвете в търговски обект, не е необходимо да го трансплантирате. Ако контейнерът е подходящ за размера на растението, можете да го оставите в него.

Когато потът е много малък, трябва да се следва следната стъпка по стъпка:

  1. Подгответе саксия и прясна почва.
  2. Изсипете земята в съд.
  3. Направете дупка в земята и изсипете вода в нея.
  4. Преместете растението в получения жлеб.
  5. Напълнете почвата отгоре, набийте я, така че цветето да е стабилно.

Период на цъфтеж

Бромелията цъфти през летните месеци, но е възможно да приближите този термин с малък трик. Ако поставите ваза, пълна с ябълки, до цвете или поставите саксия в торба с ябълки за 10 дни, процесът ще се ускори. Изводът е следният: освободеният от плодовете етилен газ стимулира по-ранното образуване на пъпки.

Какво да направите по-нататък, ако бромелията е избледняла? След изчакване на пълно изсъхване остатъците от растението се отрязват внимателно. Особеността на рода е, че цъфтежът се случва само веднъж. Тогава в изхода на майката се появяват бебета (от тях се отглеждат нови храсти), а самата тя става безжизнена.

Под името смес бромелия в магазина често се продават следните сортове растения:

  • Билбергия;
  • бромелия де Сапата;
  • вътрешен ананас;
  • Нидулариум;
  • Ехмея.

Всеки от тях има своя личност. Например, бромелията на de Zapata е оформена като обувка. Друг вид е подобен на ананас.

Семейство бромелиеви има интересен вид, подобен на ананас

Описания на някои видове

Едно от най-лесните растения в това семейство за отглеждане е Билбергия. Тя се адаптира към живота дори на слабо осветени места. Розовите цветя, извиващи се на спирала, се появяват през студения сезон (от ноември до януари) за радост на собствениците си.

Името на голяма група цъфтящи растения, произхождащи от Бразилия, идва от латинската дума "Nidus" - гнездо. Твърдите листа образуват плътна розетка. Съкратеното стъбло расте от центъра и завършва с съцветие на уши с гъсто разположени големи червени цветя. Цветето е много светлолюбиво. Правилата за грижа за него не се различават от основните.

Някои видове ехмеи имат интересен пъстър цвят.

Южноамериканската ехмея има необичайни връхни прицветници. Листата образуват розетка, а по ръба на листата има шипове.Растението цъфти само веднъж.

Размножаване

След края на цъфтежа се появяват издънки в основата на растението, които се изрязват внимателно с остър нож. Те се наричат ​​кики. След това те трябва да бъдат покрити с въглен и леко изсушени. Готовите разсад могат да бъдат засадени в земята, за предпочитане от февруари до април. Леката почва се навлажнява и в нея се поставят ритници.

Многогодишната бромелия се характеризира с мощна коренова система. Когато кърмите у дома, цвете се вкоренява за кратко време (не повече от 2 месеца след трансплантацията). През този период трябва редовно да навлажнявате земята и да поддържате температурата на въздуха в помещението на около 20 градуса по Целзий. Новите растения ще цъфтят след една и половина до две години.

Допълнителна информация. Семената за размножаване се използват много по-рядко. Този метод отнема повече време.

Болести

Основните врагове на бромелиите са скалните насекоми, паяковите акари или брашнестите червеи. Веднъж заразено, растението може да бъде спасено чрез ръчно събиране на паразитите. След това листата се измиват със сапунена вода. Можете да добавите малко алкохол или да използвате готов инсектицид.

Ако режимът на напояване бъде нарушен в комбинация с инфекция с гъбични заболявания, растението гние.

Ако се осигурят минимални грижи и мястото, където стои бромелията, е избрано правилно, цветето ще радва с оригиналния си вид дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина