Ehmeya - домашни грижи, закрити видове

Сред стайните растения има много невероятни цветя. Ehmeya райета се отнася до екзотични представители. Умножава се лесно и изисква малко поддръжка. Общо има над 300 сорта растения, но само няколко от тях се отглеждат у дома.

Домашни грижи

Ehmeya принадлежи към семейство Bromeliad. В природата може да се намери само в Южна и Централна Америка. Някои видове се прикрепят към стволовете на други растения, но не увреждат гостоприемника. Листата са свързани към гнездо, могат да бъдат едноцветни или на райета.

По време на цъфтежа се появява дълъг розов цветонос, след което той отмира.

Как изглежда цвете ехмея

Няколко вида се отглеждат у дома:

  • fasciata е най-популярната ехмея. Листата са тесни и дълги, събрани в розетка, оцветени в светли и тъмни нюанси на зелено. Съцветието достига размер до 30 см, а бебетата растат на пълзящи стъбла;
  • примерът достига височина 65 см. Листата са плътни и извити, цветето е червено-лилаво;
  • пенливи, или Aechmea Fulgens - най-непретенциозните в семейството. Ширината на листа не надвишава 6 см, а дължината е 40 см. Ръбовете са украсени с малки зъбчета, външната част е боядисана в лилав оттенък. Искрящата Ehmeya се отличава с необичайни цветове - червено със син връх;
  • Weilbach - листата са кожени и меки, достигащи дължина 50 см. Цветът на плочата е зелен, който постепенно преминава в червен.
  • двуредовата ехмея има тръни по краищата на листата. Ширината на плочата не надвишава 3 см, а дължината е 50 см. Дръжката достига дължина 60 см, а самите цветя са люлякови с ярки червени пръски;
  • извити се характеризира с тесни листа, които растат заедно в тръби. Краищата са украсени с малки тръни. Цветята са яркочервени;
  • рошав се отличава с големи листа, които достигат дължина 1 м. Ръбовете са фино назъбени. Цветът е жълт с червени прицветници.

Ehmeya fasciata, блестящи, примери и други сортове изискват почти същите грижи. Това са светлолюбиви растения, които ще процъфтяват на западните и източните прозорци.

Важно! Цветето трябва да бъде защитено от парещото слънце, тъй като може да причини изгаряния.

През по-топлите месеци саксията може да се постави на открит балкон. През зимата е необходимо допълнително изкуствено осветление. Ehmeya пример с липса на светлина започва да избледнява.

Цъфтежът е показател за създаване на подходящи условия за поддържане

Температурата през топлия сезон трябва да бъде около 25 ° С, през студения - 20 ° С. Растението обича чистия въздух, така че помещението, където стои процесът, трябва постоянно да се проветрява.

Характеристики за поливане

В природата цветето може да се намери в тропическите гори, така че обича влагата. Ehmea fasciata (Aechmea Fasciata) обича да полива не само земята, но и изхода. Ето защо водата внимателно се излива в мястото на съчленяване на листата.

През лятото, веднъж месечно, стайното растение се измива внимателно под топъл душ. През зимата изходът не може да се полива, а само почвата. Излишната влага се източва от палета.

Забележка! Ehmeya се пръска постоянно от спрей бутилка. В отоплителния сезон до саксията се поставят съдове с вода. Влагата ще се изпари и ще предотврати изсъхването на въздуха.

Грижата за дома Ehmeya не е особено трудна. Достатъчно е да поставите саксията на светло място, далеч от течение. Разнообразните образци са по-чувствителни към температурни условия.

Засаждане и пресаждане

Възрастното растение има слаби корени, така че рядко се трансплантира. Младата ехмея се нуждае от тази процедура всяка година и е по-добре да я извърши през пролетта.

Това е лесно да се направи у дома. Достатъчно е да вземете ниска, но широка саксия, дренаж и субстрат за Bromeliads. Можете сами да подготвите почвата. За да направите това, ще трябва да смесите сфагнум, пясък, борова кора и рогови стърготини в равни части.

Важно! Добавянето на малко количество въглен ще помогне да се предотврати появата на мухъл.

Самият процес на трансплантация е доста прост. На дъното на саксията се поставя дренажен слой. Счупената тухла се използва като нея. Отгоре се излива малко субстрат и в него се поставя растението.

По време на трансплантацията трябва внимателно да изследвате корените на ехмея.

Изгнилите или сухи корени трябва да бъдат отстранени, местата на среза се поръсват с въглен. След като растението се полива с топла вода.

Размножаване

Опитните производители на цветя се интересуват не само от това как правилно да се грижат за цвете ehmeya, много искат да умножат своите екземпляри. Най-простият вариант е издънките. След цъфтежа на растението се появяват отделни издънки, които са обрасли с кореновата система.

Процесът се отрязва с остър нож, мястото се поръсва с въглен и се изсушава. След това издънката се засажда в земята, полива се и се поддържа висока влажност.

Издънката лесно се отделя, бързо ще покълне в нова почва

Ехмеята може да се размножава със семена. Можете да ги купите в магазина. Преди засаждането семената се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат и ден по-късно се поставят в торф.

Фиданките се появяват след около три месеца. За ехмея от семена грижите се извършват както обикновено: високата влажност на въздуха и температурата се поддържат в рамките на 25 ° C. Можете да направите малка оранжерия от найлонова торбичка или стъклен буркан.

Особености на грижата за цъфтежа

Ehmeya райе изисква правилни грижи у дома. Само когато се създаде подходящата среда, растението ще зарадва собственика с външния си вид, особено с големи и ярки съцветия.

Ehmeya е отровна, така че пазете саксията на място, недостъпно за деца. Хлапето може да бъде привлечено от ярък поглед и ще се опита да изтръгне чаршаф. При пресаждане или резитба човек ще се нуждае от гумени ръкавици.

Важно! Ако сокът попадне върху кожата, изплакнете мястото с много топла вода и сапун.

Ehmeya цъфти само веднъж в живота и това се случва само при възрастни екземпляри. Цветарят не винаги знае защо растението му по никакъв начин няма да пусне дръжка.

Най-често проблемът се крие в грешните условия на задържане. Прекомерното количество светлина или липсата му, неправилен температурен режим може да доведе до факта, че ехмеята няма да цъфти.

Голяма тенджера също ще попречи на това. Тогава растението ще развива активно кореновата система, а не листата.

Ehmea има красиви и ярки цветя, които веднага привличат вниманието.

Опитните производители на цветя използват различни трикове, за да помогнат на растението да цъфти. Можете да създадете температурна разлика и да поставите тенджерата на хладно място. В изхода се поставя малко количество калциев карбид, което ще стимулира цъфтежа.

Проблеми с появата на съцветия могат да възникнат поради болести или вредители. Следователно трябва внимателно да изследвате ehmeya за гниене, бъгове, кафяви петна и други проблеми. Ако се открие нещо подобно, растението се третира със специални средства.

Ehmeya не се нуждае от специални грижи, тя е особено непретенциозна. Ето защо такова стайно растение е подходящо за начинаещи производители. Саксията може да се постави не само у дома, но и в офиса.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина