Иглика, когато цъфти: период на зреене и промени в грижите за цветята

Когато избират стайни растения, повечето хора предпочитат цъфтящи растения, те са тези, които най-добре украсяват къщата. Ценителите на декоративните растения знаят как цъфти вътрешната иглика и затова я обичат.

Период на покой на растението

В определени периоди активният растеж на цветята спира, това време се нарича период на покой. При игликата се появява след цъфтежа, за различните сортове може да се появи през лятото или есента. Спящото растение не е необходимо да се тори или активно да се полива. Достатъчно е да се гарантира, че земята остава влажна.

Цветя в саксия

Блум

Кога и как цъфти

Смята се, че игликите цъфтят само в началото на пролетта. Игликата е растение, чието време на цъфтеж зависи от сорта. Някои видове цъфтят от април до юни, докато други цъфтят в началото на лятото.

С относително малък размер на растението върху него растат големи и ярки цветя. Често съцветията са с форма на чадър, растат на цъфтящо стъбло с височина от 25 до 50 см. В зависимост от сорта, на стъблото расте 1 цвете или група от няколко пъпки.

Цветовата гама е обширна, включва нюанси на лилаво, червено, цветята могат да бъдат бели, жълти или розови. Венчелистчетата са едноцветни или пъстри в 2 или 3 цвята наведнъж.

Многогодишните сортове, които цъфтят всяка година, са много популярни. Любителите на стайни растения знаят колко многогодишна иглика цъфти и я оценяват за това. Когато се поддържа правилно, периодът на цъфтеж може да продължи през зимата и пролетта.

Период на цъфтеж

Едно от най-добрите стайни цветя, което бързо се вкоренява у дома, е игликата. Колко цъфти това растение? Средно периодът на цъфтеж продължава 1-3 месеца, като през годината различни видове иглика цъфтят няколко пъти.

Ако вътрешната иглика е избледняла, какво да правите след това:

 • Премахнете сухи и жълти листа, съцветия;
 • Намалете поливането до 1-2 пъти седмично с малки порции вода. Не е необходимо да се пръска с вода от спрей бутилка;
 • Оставете растението в хладно, осветено помещение.

Защо не цъфти

Игликите изглеждат страхотно по време на цъфтежа, затова се купуват. Понякога собствениците на иглика са изправени пред проблема с липсата на цветя на растението, причините за това могат да бъдат различни:

 • Повишена стайна температура. Игликите не понасят температури над 19-20 ° C, те ще растат, но без цветя;
 • Ниска влажност в помещението, в този случай цветето започва да изсъхва, няма достатъчно сила да цъфти. Също така, не излагайте игликата на пряка слънчева светлина;
 • Силни течения. Стайните растения са по-малко устойчиви на екстремни температури;
 • Липса на слънчева светлина. Това обикновено се случва, ако саксията е близо до северния прозорец;
 • По време на отоплителния сезон саксия с цвете стои на перваза на прозореца над радиатора;
 • Липса на място в гърнето. С течение на времето цветето расте, трябва да се трансплантира - предишните обеми земя може да не са достатъчни за него. Новата саксия трябва да е 2-3 пъти по-голяма от горната част на растението;
 • Липса на торове. Ако почвата не е имала време да се храни, игликата може да няма достатъчно хранителни вещества, за да образува съцветия;
 • Поливането твърде често, като се използва необработена чешмяна вода;
 • Неправилен състав на почвата и засоляване на почвата;
 • Липса на дренажен слой на дъното на саксията, застояла вода;
 • Растението е засегнато от болести или вредители. Можете да разпознаете проблема по цвета на листата, те променят цвета си или се оцветяват;
 • Твърде рано, за да цъфти. Може би иглика расте у дома, чийто сезон на цъфтеж започва по-късно.

Наличието на поне 1 проблем може да забави периода на цъфтеж. Ако всички причини бъдат отстранени, растението ще цъфти отново през следващия сезон.

Забележка! Едногодишните растения често се продават в магазините за цветя, това трябва да се изясни при покупка. Ако игликата е едногодишна, няма да има повторно цъфтеж.

Изгледи

Има около 400 растителни вида, които са разделени на отделни секции. Различните иглики изискват различни условия за растеж и развитие, цъфтят по различно време и изглеждат различно един от друг. Това цвете може да бъде градинско и закрито, едногодишно и многогодишно.

Цветя с различни цветове

Сред стайните цветя най-популярни са:

 • Обконика е малко многогодишно цвете. Ако се грижите правилно за иглика Obkonik, тя може да цъфти през цялата година;
 • Безстеблената иглика е малко цвете, чиято височина не надвишава 20 см. Сезонът на цъфтеж започва през април и завършва през юли;
 • Мека. Периодът на цъфтеж на многогодишно растение започва в началото на пролетта и продължава до началото на лятото.

Сред градинските иглики са популярни следните сортове:

 • Японски. Формата на съцветията е канделабри, тя расте на височина 30-50 см. Цъфтежът започва през юни, продължава 1 месец;
 • Орхидея или иглика Viale. Различава се по външния си вид, на дръжката се образува съцветие с цветя-звънчета;
 • Високо. Вирее до 40-50 см височина, съцветията с форма на чадър се състоят от цветя с диаметър 2 см. Сезонът на цъфтежа продължава от началото на април до края на май;
 • Под формата на възглавница. Цветята на тази иглика са единични, не се събират в съцветия. Цъфтежът продължава от началото на април до края на май.

Забележка! Иглика, когато цъфти, става като теменужка.

Домашни грижи

Колко дълго цъфти вътрешната иглика зависи от начина, по който се гледа. Светлолюбивото растение обича прохладата и не понася пряка слънчева светлина. Активните грижи за игликата започват след период на покой; по време на цъфтежа е достатъчно да се следи температурата на въздуха и водата навреме.

Многоцветни в саксии

Влажност

Игликите са непретенциозни към влажността на въздуха. В дивата природа игликата е една от първите, която расте, расте по време на размразяването и е постоянно във влажна среда. При сухо време листата на цветето могат да изсъхнат, трябва да се пръска всеки ден.

През лятото можете да поставите буркан или всеки съд с вода до цветето. Парите ще поддържат необходимата влажност на въздуха. Друг вариант е да поставите саксията с иглика върху влажни камъчета или експандирана глина. Дренажът трябва да се излее в тиган и да се навлажни, отгоре се поставя саксия. Можете също така да поставите цветето върху влажна кърпа.

Дренажен слой

Забележка! Ако в палета се излее мокър дренаж, трябва да се внимава саксията да не докосва водата.

Поливане

Игликата изисква редовно поливане. Почвата, в която расте цветето, винаги трябва да е умерено влажна. Не трябва да се допуска стагнация на течности, в противен случай кореновата система ще започне да гние. Преди употреба чешмяната вода трябва да престои 2-3 дни в отворени бутилки. Лошата или замърсена вода може да убие растението.

Поливането през пролетта, лятото и есенно-зимния период е различно:

 • През пролетта няма точен график за поливане на игликите; по-добре е да се съсредоточите върху влагата на земята. Ако горният слой е напълно сух, цветето се нуждае от поливане. Не е нужно да навлажнявате земята ежедневно, достатъчно е да поливате цветето през ден с малко количество вода;
 • През лятото, при сухо време, растението се нуждае от повече вода, полива се през ден или всеки ден. Веднъж месечно на цветето може да се дава лек душ.Процедурата не само ще навлажни почвата, но и ще отмие излишния прах;
 • През есенно-зимния период игликата се приготвя за периода на покой и следващия цъфтеж. Поливането се намалява до 2-3 пъти седмично.

Торове

Не всеки знае кога да оплоди и най-добрият начин за хранене на иглика през пролетта за буен цъфтеж. През периода на покой, когато растението не цъфти, не е необходимо да се тори почвата.

Иглика по време на цъфтежа изисква малко количество тор. Правила за хранене:

 • Цветето се подхранва със сложен тор за цъфтящи растения;
 • Торът трябва да съдържа фосфор, цинк и калий;
 • По-добре е да откажете торове с голямо количество азот;
 • Количеството тор, посочено на опаковката, се намалява наполовина;
 • По време на периода на цъфтеж, торенето се извършва на всеки 2 седмици до края на сезона.

Забележка! Не е необходимо да храните игликата преди да се образуват пъпките, в противен случай само листата ще започнат да растат.

Температура

Игликите не се страхуват от студено време и ниски температури, при такива условия те растат добре. Вътрешната иглика не пуска корени в горещи и сухи помещения. Идеалната температура на въздуха трябва да бъде между 14-18 ° C, а растението процъфтява и при 11-13 ° C.

През лятото цветето понася нормално температури до 20 ° C, но трябва редовно да се навлажнява. В края на лятото игликата трябва да бъде пренесена в хладно помещение, температурата в което е не повече от 16-18 ° C, в противен случай може да не цъфти.

Забележка! През зимата игликите не трябва да се поставят на перваза на прозореца, ако радиаторът отдолу е твърде горещ. От излишната топлина цветето ще започне да изсъхва и може да умре.

Методи за размножаване

Игликата се размножава чрез семена, резници или чрез разделяне на парчета. Семената се засаждат през зимата, размножаването по вегетативни методи се извършва от юни до юли.

Семена

Игликата се размножава със семена през зимата, веднага след прибиране на реколтата. Ако семената се съхраняват повече от месец, покълването им частично намалява и времето за покълване се увеличава. Съхранението през целия сезон намалява шанса за покълване със 70-80%.

Иглика кълнове

Как да сеем правилно:

 1. Необходимо е предварително да се подготви субстратът за засаждане, той се състои от листна почва, почистен и дезинфекциран пясък и торфена почва в съотношение 1: 1: 1;
 2. Земната смес се излива в контейнер с малка площ с достатъчна площ;
 3. Семената са равномерно разпределени по повърхността на земята, поръсени отгоре. Не е нужно да ги погребвате, така че ще им бъде по-трудно да покълнат;
 4. Контейнерът със земята трябва да бъде покрит със стъкло или пластмаса, можете да го затегнете със стреч фолио. Контейнерът се поставя в хладно помещение, температурата на въздуха не трябва да надвишава 15-19 ° C;
 5. Възможно е да се трансплантират кълнове в отделни контейнери в момент, когато са израснали няколко листа.

Обикновено, когато се засяват през есента, кълновете се появяват на 3-5 месеца, при пролетно засаждане семената покълват вече на 25-30 дни.

Резници

Можете да получите необходимия брой резници след изрязване на цветето. Игликовите резници се извършват, ако цветето е малко или има слаба листна розетка и не е възможно храстът да се раздели наполовина. Как да присаждате правилно:

 1. От основата на цветето близо до корените, трябва да отрежете лист с дръжка с остър нож;
 2. В контейнера за засаждане се изсипва слой торфена пръст, отгоре се изсипва 2 пъти по-малко груб пясък;
 3. В приготвената смес трябва да се постави стрък, който трябва да стои под ъгъл и да потъне в земята с 2-3 см. Почвата трябва да се полива обилно с вода;
 4. Контейнерът с резници е покрит с фолио или стъкло. Температурата на въздуха в помещението трябва да бъде между 15-18 ° C.

Всеки ден филмът се отваря за проветряване и напояване на земята. Отнема 80-120 дни за вкореняване, през което време ще поникнат корени и малки листа. Растението се трансплантира в отделна саксия с иглика. Цъфтежът ще започне не по-рано от 5-6 месеца.

Чрез разделяне на храста

Най-често срещаният начин за отглеждане на иглика е чрез разделяне на храста. Растенията на възраст 3-4 години могат да бъдат разделени.Процедурата се извършва само 7-14 дни след края на цъфтежа. Как правилно да разделите храста на части:

 1. Игликата трябва внимателно да се извади от саксията, корените да се отърсят от земята;
 2. Корените трябва да са чисти, за това те се измиват със студена вода;
 3. С добре заточен нож игликата е разделена на няколко части, всяка от тях трябва да има нарастваща точка - парче от основния издънка;
 4. Всички странични секции трябва да бъдат поръсени с въглищен прах или пепел;
 5. Изрязаният храст трябва да бъде засаден незабавно, в противен случай може да изсъхне. Субстрат за засаждане на иглика се излива в ниска кутия, в която се поставят изрязаните части. Земята трябва да се полива;
 6. Отгоре кутията е покрита със стъкло или затегната с филм, тя трябва да стои в светло помещение при температура не по-висока от 19 ° C. Всеки ден земята се проветрява, полива се с малко количество вода.

След 15-20 дни растенията се трансплантират в отделни саксии.

Забележка! Почвата трябва да е влажна, но не и мокра. Ако контейнерът е затворен с купчина, прекомерната влага ще провокира развитието на гъбички или гниене на корените.

Подрязване на цветя

Грижата за иглика не е само поливане и хранене, растението трябва да се подрязва навреме. Не всеки знае кои листа трябва да се премахнат и дали игликата изобщо трябва да се подстригва след цъфтежа.

Подрязване на сухи листа

За вътрешната иглика е необходимо да се извършва санитарна резитба по време на цъфтежа и когато тя избледнява. През лятото трябва да отрежете сухи листа от иглика, така че да не пречат. Невъзможно е да се отреже листата на градинските сортове преди зимата, тъй като предпазва цветето от хипотермия. Стайните растения прекарват зимата на закрито, независимо от сезона, пожълтелите листа трябва да бъдат отрязани от стайното цвете.

По време на периода на цъфтеж игликата се нуждае от санитарна резитба, по това време увехналите цветя заедно със стъблото на дръжката трябва да бъдат премахнати. Ако това не бъде направено, те ще изтеглят част от хранителните вещества от почвата. След отстраняването всички сили на растението ще бъдат насочени към образуването на нови съцветия.

Истинската украса на всяка градина или апартамент е цъфнала иглика, времето на цъфтежа й зависи от това как е гледано и при какви условия расте. Ако на растението се осигурят необходимите условия, то ще радва с буен цъфтеж няколко месеца подред.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина