Цвете Tillandsia - домашни грижи

Tillandsia има около четиристотин вида и расте в различни природни зони. Процесът на адаптиране към метеорологичните промени е допринесъл за формирането на различни сортове цветя, в зависимост от климатичните условия.

Цвете тиландсия: сортове, особености на домашните грижи

Това екзотично цвете принадлежи към видовете бромелиеви. Тревисто цъфтящо растение, в зависимост от сорта, може да бъде едногодишно или многогодишно. По начина на растеж той може да бъде наземен или епифитен. Сортовете, които растат у дома, са непретенциозни. Външният вид и цветът на растението е много разнообразен, в зависимост от сорта.

Домашно отгледана Tillandsia

История на появата

Шведският биолог Карл Линей кръсти растението на финландския учен Елиас Тиландс, който основава Ботаническата градина във Финландия.

Родина на растението

Цветето произхожда от Южна Америка. Получи разпространението си в Чили, Мексико. Цветето расте в планински и блатисти райони, тропици, полупустини, савани. В дивата природа растението прикрепя кореновата си система към скали или дървета. В Русия се отглежда само в изкуствена среда.

Tillandsia: домашни грижи

За растеж и развитие е достатъчно да се осигурят условия, близки до естествените.

Температура

Тиландсия обича топлината, но топлината е разрушителна за нея. През лятото допустимата температурна бариера варира от +20 до +28 ℃. През студения сезон температурата не трябва да пада под +17 ℃. Помещението, в което се намира цветето, трябва редовно да се проветрява.

Важно! Tillandsia трябва да бъде защитена от течение и внезапни температурни колебания, тя не ги понася.

Осветление

Трябва да се избягва директното излагане на слънчева светлина, в противен случай листата ще изгорят, което ще доведе до смъртта на растението. Цветето се нуждае от равномерно разпределение на светлината в пространството. През зимата е инсталиран допълнителен източник на светлина.

Забележка! Дневните часове за растението трябва да са стабилни 13 часа.

Поливане

Степента и честотата на хидратация на тиландсия зависи от нейното разнообразие. За видове със силна коренова система е подходящо умерено поливане за определен период от време. През лятото почвата в саксията трябва да се поддържа постоянно влажна. В горещите дни цветето се полива два пъти на ден с утаена вода. През зимата честотата на почвената влага се намалява, така че горният й слой да има време да изсъхне преди следващото поливане.

Пръскане

Суспендираните сортове трябва редовно да се пръскат, тъй като поради липсата на коренова система растението получава необходимите за развитието и растежа вещества чрез листата. През зимата цветето се напръсква с топла вода. По време на образуването и отварянето на пъпките пръскането се спира. През лятото се изисква топъл душ на всеки две седмици.

Влажност

Въздухът в помещението, където се държи растението, се овлажнява с поне 60%. Поради това в близост до съда се монтират контейнери с вода или специален овлажнител.

Грундиране

Купената от магазина орхидейна почвена смес е подходяща за тиландсия. За да приготвите сами почвата, смесете:

 • едно парче листна земя;
 • една част от торф;
 • една част от едър пясък;
 • една част сфагнум с добавка натрошен въглен.

Препоръчително е да се стерилизира почвата преди засаждане. На дъното на саксията трябва да се постави дренаж най-малко една трета от общия обем.

Подхранване

Епифитните сортове (без кореновата система) се хранят с хранителни разтвори. Пръскайте ги върху листата веднъж на две седмици. Торът се смесва с вода в съотношение 1: 4. Саксийните видове се торят през периода на активен растеж с течни коренови торове два пъти месечно от пролетта до есента.

Забележка! По време на периода на покой и формирането на цветни пъпки не се препоръчва наторяване на растението преди изсушаване.

Не можете да използвате обикновени торове, както и да използвате органични вещества - те са отровни за растението. Tillandsia се подхранва с течни торове за семейство Bromiley.

Кога и как цъфти

Тиландсия цъфти необичайно и красиво. Първо, освобождава ухо, на което редуват цъфтящи ярки пъпки. Цветовата гама и размерът на пъпките са различни за различните сортове.

Видове цветя

Ушните пъпки цъфтят една по една. Прицветниците са розови, лилави, червени, жълти, оранжеви, люлякови, благодарение на които тиландсия винаги изглежда ослепително.

Цветни форми

На tillandsia се образува ярък дръжка, обикновено малиново-розов с форма на ухо. Всяко цвете има три листенца в яркосини, сини или лилави нюанси. Цветята цъфтят на свой ред. През този период те могат да отворят до 20 броя. Те бързо избледняват. Докато изсъхнат, те се отрязват.

Период на цъфтеж

Цъфти през лятото, по-рядко може да се случи през есента и дори през зимата. Процесът на отваряне на пъпките може да отнеме до два месеца или повече. По това време се следи влагата и състоянието на листата.

Тиландсия в разцвет

Допълнителна информация! Безкореневите сортове цъфтят веднъж в съществуването си и това се случва две или три години след засаждането. Образувайки пъпки, те хвърлят цялата си сила в образуването на млади издънки, а самите те умират.

Подрязване

Отстраняват се само изсушени или повредени листа. По принцип растението tillandsia не се нуждае от резитба. Когато младите издънки пораснат, основният дръжка отмира и изсъхва напълно. След това младите издънки се изключват от майчиното цвете и се засаждат отделно.

Размножаване

Как се възпроизвежда Tillandsia:

 • вегетативно;
 • по генеративен начин.

Деца

Страничните издънки се наричат ​​бебета. Интензивният им растеж настъпва през периода на пълно формиране и отваряне на пъпки. Едно растение може да даде от три до осем дъщерни издънки.

Издънките със втвърдена коренова система се засаждат отделно. Почвата се приготвя от торф и пясък, смесени в равни пропорции.

Ако се е образувало само едно бебе, избледнелото растение се отстранява, за да се направи място за дъщерно изстрелване. Младата тиландсия ще зарадва с цветя след две / три години.

Семена

За покълване на семена се използва навлажнена смес от пясък и торф. Семената се разпръскват по земята, без да се поръсват отгоре. Контейнерът се покрива със стъкло или фолио и се поставя на светло, топло място. Кълновете се образуват след 25-30 дни. Цветята се появяват едва след пет години.

Вкоренени бебета от тиландсия за размножаване

Прехвърляне

Растението се изважда от стар съд, като се отстранява почвата от корените и се поставя в широка и плитка саксия. На дъното се полага дебел слой дренаж, с добавяне на въглен.

Допълнителна информация! Многогодишните растения се трансплантират през пролетта, на всеки две до три години.

Възможни нарастващи проблеми

Цветето Tillandsia изисква създаването на благоприятни микроклиматични условия. Вредителите могат да се появят в растение, което е отслабено от трансплантация или неправилни условия.

Вредители

Основната опасност за тиландзията са скалните насекоми и скалните насекоми. Те се отстраняват от растението чрез избърсване на листата със сапунена вода. В случай на тежка инфекция се използват специални инсектициди.

Други проблеми

Растенията от семейство Bromeil са обект на гъбични и вирусни заболявания. По листата се появяват черни петна. За да излекувате растението, трябва да отрежете засегнатите листа.

Основни проблеми:

 1. Появата на кафяви петна по листата се дължи на неправилно поливане. Необходимо е да се коригира овлажняването и да се използва само филтрирана вода.
 2. Липсата на образуване на пъпки и цветя възниква, когато има недостатъчно осветление и недостатъчна влажност на въздуха. Растението се премества в светло помещение, инсталират се допълнителен източник на светлина и овлажнител за въздух.
 3. Листата могат да станат кафеникави поради слънчево изгаряне. В горещо време саксията с растението трябва да бъде засенчена, предпазвайки я от пряка слънчева светлина.
 4. Разпадането на цветята настъпва, ако тиландсия е засадена в обикновена почва. Или поради излишната влага в почвата. Третира се с пълна подмяна на почвата.
 5. Листата са усукани и изсъхнали - няма достатъчно влага, растението трябва да се пръска по-често.

Изгледи

В природата има няколкостотин вида цветя. Само няколко от тях могат да бъдат пригодени за саксиране.

Атмосферна (епифитна)

Растения с буйни листа, с малко или никаква коренова система. Дебелите люспи по листата помагат на растението да се храни и да поддържа водния баланс. Основните сортове от този тип:

 • Tillandsia usneoides (tillandsia usneoides) има второ име "мъх от Луизиана". Тънки нишковидни листа със сиви люспи. Използва се за създаване на интериорни композиции на щандове, закопчалки за тиландия. Грижата за tillandsia usneiform у дома е проста: редовно поливане и температурни условия от +18 ℃ до +21 ℃.
 • Tillandsia ionantha виолетовоцветна (tillandsia ionantha) има сребристи листа, синьо-виолетово цвете. По време на формирането на пъпките листата придобиват червеникав оттенък.
 • Tillandsia "Главата на Медуза" (Tillandsia caput medusae) има формата на луковица със съседни листа, които са огънати отстрани в горната част. Съцветията са оцветени в червено.
 • Tillandsia xerographica е най-големият вид. Расте до 1 м височина. Листата са сребристи, свити в краищата. Листовите прицветници са с яркорозов цвят, а самото цвете е лилаво.
 • Tillandsia bulbosa (Tillandsia bulbosa). Листата са тънки, дълги. Когато растението цъфти, горните листа стават червени и цветът придобива лавандулов оттенък.
 • Tillandsia Cotton Candy (Tillandsia Cotton Candy) е висока 12 см, диаметърът на розетката е около 17 см. Адаптира се към температурния режим в апартамента, през зимата толерира спад в градусите до +12 ℃. Изисква рядко поливане. Нуждае се от много светлина, расте дори на пряка слънчева светлина.

Tillandsia epiphytic

В саксия

Надарено със зелени тесни листа под формата на розетка. Оформят се колосовидни съцветия с ярки прицветници:

 • Тиландсия синя цианея (Tillandsia cyanea) има розетка от подобни на трева листа, цветът се променя от червен до кафяво райе. Цветята са сини или светлосини, прицветниците са боядисани в ярко люлякови или розови тонове.
 • Тиландсия Анита. Люспестите му листа са тесни и остри. Те образуват розетка, в центъра на която върху късо стъбло има синьо цвете с розови или люлякови прицветници.
 • Tillandsia Lindenii (Tillandsia lindenii) се отличава с големия размер на съцветието, както и цвета на прицветниците. В съцветието те са наситено червени или светло розови, а цветята са сини и имат бяло око.

Тиландсия в саксия

Tillandsia е екзотично растение, което лесно се адаптира към различни условия. За да отгледате красиво и добре развито цвете, трябва правилно да се грижите за него. Тогава той ще добави разнообразие към интериора, ще подчертае неговата особеност.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина