Vriezia Splenriet - отглеждане и грижи у дома

Vriezia е изолиран от рода Tillandsia, който от своя страна има повече от 250 разновидности. Друго име, което производителите на цветя също често използват, е фризия.

В дивата природа цветето расте в тропиците и субтропиците на Америка. Цветята живеят върху кората на дърветата, в клисури. Дивите представители се чувстват чудесно дори на най-високите скали.

Вриезия в дивата природа

Как изглежда

Листната розетка в Splenriet vriezia прилича на фуния, състояща се от дълги, твърди листа. Листните плочи могат да бъдат зелени, райета. Дръжката расте от самия център на фунията и е украсена с съцветие във формата на ухо. Прицветниците прилепват плътно един към друг и са оцветени в голямо разнообразие от нюанси. В зависимост от сортовия сорт стъблото може да бъде единично или разклонено.

Цвете Vriezia

Vriezia: отглеждане и грижа у дома

За цвете vriezia домашните грижи се състоят от голям брой необходими мерки. Декоративният външен вид на растението и необичайният цъфтеж са възможни при спазване на правилата за отглеждане и грижи.

Температура

Спленриет е много взискателен към температурния режим на Вриезия. Растението е топлолюбиво. Най-подходящ е за климат с постоянна температура от поне +18 градуса.

Важно! Растението няма да оцелее на открито, не толерира дори най-малките промени в температурата.

Осветление

През зимата растението е най-добре поставено на най-светлото място. През лятото саксията трябва да се пренареди на полусянка, за да не се появят изгаряния.

Поливане

Културата обича влагата, предпочита утаена топла вода. През студения сезон цветето Vriezia се полива само веднъж седмично, през лятото - 2 пъти. Растението обича, когато поливането се извършва не само в земята, но и директно във фунийките на листата. Пълното пръскане е най-добре през летния сезон.

Пръскане

Важно е да държите растението в постоянно влажна среда. Това се постига чрез пръскане. Препоръчително е да го правите няколко пъти на ден. Необходимо е да се напоява цялото цвете и земята.

Влажност

Растението е родно в тропиците. Много е важно у дома да поддържате необходимото ниво на влажност на почвата за цветето. Добър начин е да поставите растението върху специална тава, пълна с дренаж и вода.

Грундиране

Субстратът за растението трябва да бъде възможно най-лек и рохкав. За готвене трябва да смесите:

  • градинска земя - 2 части;
  • дернова почва - 1 част;
  • пресят пясък - 1 част;
  • борова кора - 1 част.

Важно! Боровата кора изисква задължителна обработка преди употреба. Може да се пече във фурната или да се издуха с пара. Това ще дезинфекцира кората и ще я освободи от вредните насекоми.

Добавянето на сфагнум или въглен към сместа ще позволи на растението да се отърве своевременно от излишната влага. Ако не искате сами да подготвяте почвата, можете да я закупите в специализиран магазин.

Подхранване

Грижата за Vrieseia включва прилагане на течни торове през пролетта и есента. Подхранването се извършва 1 път на 14 дни.При този вид хранителните вещества се прилагат директно към изхода, тъй като кореновата система не влияе върху правилното развитие на цветето.

Vriezia Era на открито

Заводът реагира изключително негативно на всякакви температурни колебания и е критичен към течението. Цветето на Vriezia Era може да бъде изнесено на улицата само между 11:00 и 17:00. Температурата на въздуха трябва да се поддържа между 24 и 27 градуса.

На бележка! Директната слънчева светлина е забранена.

Прехвърляне

Трансплантацията на закрито цвете vriezia трябва да се извършва само в най-екстремните случаи. Растението реагира болезнено на този процес. Пресаждането е възможно само ако саксията е станала малка. Дори при най-малкото увреждане на корените, цветето ще се възстанови за дълго време, или дори може да умре.

Внимание! Забранено е задълбочаването на цветната розетка - това може да причини гниене на основата.

Когато цъфти

Vriezia цъфти веднъж на няколко години - през лятото. Малките цветя изсъхват незабавно, а ярките прицветници продължават няколко месеца. След приключване на процеса, Vriese бавно умира. За този вид това явление е норма. След смъртта на родителския храст често се образуват нови потомци, които при трансплантация ще прераснат в пълноценно растение.

Как се умножава

Има две възможности за размножаване на цветето Splenriet vriezia: семена и потомство.

Vriezia килирана от семена

Това е труден и изключително "неблагодарен" начин на размножаване. За да съберете семена от цвете, трябва да изчакате, докато дръжката е напълно узряла. Сеитбата се извършва в смес от речен пясък и сфагнум. За да се подобри кълняемостта, семената се обработват предварително с калиев перманганат и се изсушават.

Издънки на цветни семена

Поливането е най-добре със спрей бутилка. Контейнерът с кацания е покрит със стъкло и постоянно се проветрява. Първите издънки ще се появят само след месец. Младото растение се гмурка след появата на първите истински листа. Субстратът за него трябва да се състои от торф, листа и копка земя. След шест месеца vriese се трансплантира в голям контейнер. Цъфтежът на декоративно растение, отглеждано от семена, ще започне не по-рано от 5 години.

Вегетативно размножаване

След цъфтеж Vrieseia се трансплантира, след като напълно е цъфнал. На мястото на цветето се образуват млади процеси. Когато "децата" са достатъчно големи, те трябва да бъдат отделени от "родителя" и поставени в друг съд.

Размножаване на растения от деца

Субстратът се приготвя от 3 части листна почва, 1 част пресят пясък, 1 част борова кора. По време на вкореняване младо цвете на Vriezia Splenriet е покрито с филм или торба. Процесът на вкореняване отнема около 30 дни. Едва след това растението може да бъде трансплантирано на постоянно място на пребиваване.

На бележка! Цъфтежът ще започне само 4 години след разсаждането.

Възможни проблеми

Ако не се спазват правилата за поливане, растението може да се зарази с гъбични заболявания. Най-често това е сиво гниене или фузариум. За спешно лечение е необходимо да се коригира режимът на поливане - да се намали. След това Фризия трябва да се третира с фунгицид.

Недостатъчната влажност в помещението веднага ще повлияе на растението. Краищата на листата незабавно ще започнат да изсъхват. Лечение - повишаване нивото на влажност в помещението.

Защо Vriezia не цъфти

Основната причина за липсата на цветя е студеният въздух. Цъфтежът на Vriezia може да бъде постигнат изкуствено:

  1. Саксията е покрита с всеки прозрачен съд.
  2. В близост до растението се поставят пресни плодове.

Допълнителна информация. Плодовете съдържат етилен, вещество, което причинява процеса на цъфтеж.

Вредители

Има редица вредители, които могат да увредят Vriezia: паякови акари, трипси, мащабни насекоми.Тези насекоми причиняват пожълтяване на листната плоча и гниене на корените. За да защитите растението, е спешно да го третирате със сапунена вода и след това да го напръскате с фунгициди. Ножницата, която често живее на цвете, може да бъде премахната само на ръка.

Важно! Когато се появят първите признаци на нападение от вредители, растението трябва да бъде изолирано от други стайни цветя.

Често срещани сортове

В природата има повече от 250 вида Vriese. Има много по-малко вътрешни подвидове и те са два вида: с едноцветни и с райета листни плочи.

С обикновени листа

Много сортове Vriesia са представени от едноцветна зеленина с различни нюанси. Съцветията също могат да имат различни цветове.

Кралски

Това е най-големият представител на Vriesia Fenestralis. Листата могат да достигнат 50 см, а дръжката е 2 метра. Съцветията от този вид приличат на метлица. В ранните етапи цветята са бели, а когато са напълно узрели, са жълти. Кралският сорт има много силен аромат.

Клас Royal

Смесват

Това е най-интересният вид, който е спечелил много фенове поради необичайния външен вид и разнообразието на цветовата палитра на съцветия. Листата му са яркозелени, причудливи цветя с силно разклонени съцветия в средата. Цветът може да бъде жълт, оранжев, червен или черешов.

Vriezia Mix

С раирани листа

Раираните листа могат да имат надлъжен или напречен модел. Цветята от тези сортове са червени, жълти, оранжеви.

Сандърс

Vriesea saundersii има много голяма розетка. Размерът може да бъде до 50 см широк, 40 см висок. Външно листните плочи имат много гладка структура, наподобяваща кожата. Цветът на листата е зелен с лек сив оттенък. Вътрешността е боядисана в опушен пурпурен цвят.

Вриезия Сандърс

Лъскав (красив)

Този сорт често се нарича Splendens Vriese. Отличителна черта на цветето е изключително слабата коренова система, която е разположена почти на повърхността на почвата. Видът има широка розетка, зеленината има извити краища. Ивиците върху листните плочи са разположени напречно и са боядисани в ярки контрастни цветове.

Гигант

Сортът има и други имена: Шах, Mosaichnaya. Тъмните листа са покрити с по-светли петна отгоре. Долната част е боядисана в червено с люляков оттенък. Vriezia Giant получи името си за най-високия дръжка. При благоприятни условия височината на цветето може да достигне повече от 2 метра. Жълтите цветя са разположени върху слабо разклонено съцветие.

Гигантски сорт

Използването на това цвете у дома не е оправдано поради невъзможността за постигане на цъфтеж.

Цвете Vriezia по време на цъфтежа

За растение Vriezia отглеждането и грижите предполагат навременни мерки, благодарение на които цветето ще цъфти и ще украси всеки дом с декоративния си вид. Спазването на всички правила, описани по-горе, ще доведе до отличен резултат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина