Цвете Brovallia: домашни грижи и методи за разплод

Цветето Brovallia не е най-честият обитател на руските градини и первази. Независимо от това, в много страни популярността му сред производителите на цветя е много висока. Най-често цветята на бровалия се отглеждат като стайни растения, но ако климатичните условия позволяват, културата ще бъде не по-малко удобна на открито.

Основни видове

Brovallia принадлежи към семейство Solanaceae, но за разлика от своите роднини като картофи и домати, не се използва в готвенето.

Родината на растението е Южна Америка.

Има пет основни разновидности в рода brovallia:

 • Красив;
 • Американски (космат);
 • Лепкава;
 • Синя камбана;
 • Сребърна камбана.

Brovallia е много красиво цвете

Бровалия е красива

Височината на Brovallia, красива в дивата природа, може да достигне един и половина метра. На первазите на жилищните сгради растението обикновено расте до 35 см. Храстът се разклонява добре, не изисква резитба, за да образува красив силует и цъфти много обилно. Цветовете са лилави или сини.

Американска бровалия

Това закрито едногодишно растение съдържа малки цветя, които са предимно лилави, понякога сини. Листата са тъмнозелени, много изразителни на цвят. Цъфтежът продължава от средата на лятото до късната есен.

Brovallia лепкава

Фермерската бровалия лепкава не е най-често срещаният сорт. Епитетът „лепкав“ в името, което тя получи за стъблата, покрити с лепкава течност. Цветовете на растението са малки, тъмносини или бели.

Бровалия Синя камбана

Веждата Blue Bell се характеризира с непретенциозна грижа. Поради това сортът се отглежда по-често в апартаментни условия от други. Бушът има сферична форма и нараства на височина средно до 30-35 см. Три месеца след засяването в почвата сортът започва да цъфти с цветя, оцветени в различни нюанси на синьото. Сортът е хибриден.

Brovallia Silver Bell

Друг популярен хибриден сорт, Silver Bell brovallia, има цветя във формата на петолъчна звезда. Размерът им е 3 см в диаметър, венчелистчетата са бели. Листата на Brovallia Silver Bell имат наситен тъмнозелен цвят. Средно те растат до шест см.

Brovallia Silver Bell изглежда много празнично

Този сорт често се отглежда като едногодишен в цветни лехи и в саксии отвън.

Домашни грижи

За да се извърши успешно отглеждане на семена от бровалия у дома, културата трябва да се грижи правилно.

Осветление

Brovalia от семена у дома ще расте само ако растението е снабдено с достатъчно светлина.

Важно! Въпреки факта, че цветето обича осветени места, то толерира пряко слънчевите лъчи много зле.

Местоположение

Ако е възможно, препоръчително е да поставите саксията с растение до прозорец с източно изложение.

Температура

Въпреки тропическите си корени, стайното цвете brovallia не обича прекалено високите температури. Ако не обърнете дължимото внимание на температурния режим, в който ще се държи растението, можете да забравите как изглеждат цветята на културата.

Цветето бровалия се чувства най-комфортно при кърмене и размножаване при +20 градуса през лятото и при +15 градуса през зимата. В хладни условия растението неминуемо забавя растежа си, но продължителността на живота му се удължава до известна степен.

Поливане и влага

Цветето, независимо от сорта, не понася сух въздух, поради което е неприемливо да се държи на закрито, без допълнително пръскане. Необходимо е ежедневно да се овлажнява растението.

Важно! Когато пръскате бровалията през периода на цъфтеж, в никакъв случай водата не трябва да попада върху венчелистчетата, в противен случай върху тях ще се появят кафяви петънца.

Растението трябва да се полива редовно, но не твърде обилно. Не позволявайте почвата да изсъхне в саксията или натрупването на излишна влага в нея.

Почвата

За да отглеждате бровалия на закрито, най-лесният начин е да закупите универсална почва. Ако растението се планира да се засажда не в къщата на перваза на прозореца, а на открито, субстратът може да се приготви чрез смесване на трева, листна почва и пясък в равни части.

Засаждането на цвете в прекалено влажна и богата на хранителни вещества почва не се препоръчва. В този случай, дори ако растението се гледа правилно, едва ли ще бъде възможно да се изчака цъфтежа - активно ще се развива само зеленина.

Важно! Най-добрият вариант за засаждане на цвете е добре дренирана градинска почва със среден коефициент на плодородие.

Разсадът трябва да се засажда на разстояние най-малко 30 и не повече от 35 см един от друг - само в този случай ще бъде възможно да се образува граница без плешиви петна. Ако има нужда да се ограничат малко храстите, разстоянието между храстите може да се увеличи до 40-45 cm.

Болести и вредители

По принцип бровалията има добър имунитет към повечето заболявания. Но когато отглеждате растение в прекалено влажна среда или при твърде висока температура, има голяма вероятност да развиете признаци на брашнеста мана. След като сте намерили сивкав цвят по издънките и листата, трябва незабавно да третирате цветето с фунгициди. По-добре е първоначално да следвате правилата за грижи и да осигурите на културата оптимални условия за растеж.

Що се отнася до вредните насекоми, паяковите акари, листни въшки и мащабни насекоми са особено опасни за стайното цвете. Най-ефективно е да се справите с тях с помощта на инсектициди и пръскане (измиване) с разтвор на сапун за пране.

Интересно. Ако цвете се отглежда в непосредствена близост до растения със специфична миризма (например здравец), вероятността от вредители ще бъде значително намалена.

Методи за размножаване

Brovallia може да се отглежда от семена или резници.

Най-често бровалията се отглежда от семена.

Семена

Процесът стъпка по стъпка за размножаване на култура чрез семена изглежда така:

 1. Накиснете кърпа в стимулатор на растежа и поставете семената в нея.
 2. Оставете посадъчния материал за няколко дни в топла стая.
 3. Семената се изсушават до състояние на течливост.
 4. Посадъчният материал се засява в предварително подготвен контейнер.
 5. Контейнерът е покрит с найлоново фолио и се опитайте да не го отваряте ненужно.
 6. Два пъти седмично посевите се излъчват под филма.
 7. След поникване филмът се отстранява.
 8. Поливайте растенията през палета.
 9. При образуването на няколко листа разсадът се трансплантира в различни саксии.
 10. След растежа на разсад, прищипете върховете над шестия лист, за да увеличите храсти.
 11. През пролетта (оптимално в средата на май) те се трансплантират в постоянна саксия или отворена земя.

Резници

Размножаването на култура с помощта на резници има едно несъмнено предимство - разрезани са резници през целия вегетационен период. Описанието на процедурата е както следва:

 1. Изберете стъбла без пъпки, отдавайки предпочитание на горните части на багажника, тъй като те са по-лесни за вкореняване.
 2. Премахнете листата от резници.
 3. Резниците се заравят в земята на дълбочина от 2 до 3 cm.
 4. Посадъчният материал се третира със симулатор на растеж.
 5. За да се запази влагата, контейнерът е покрит с полиетилен.
 6. След като процесите се вкоренят, те се трансплантират на постоянно място и се прищипват.

Важно! При покълване на резници е много важно те да не се допират помежду си.

Отровността на растението

След като сте решили да засадите бровалия в апартамент, не трябва да забравяте за секунда, че това цвете е отровно. Без изключение всички части на растението съдържат отровно вещество, което има отрицателен ефект върху човешкото тяло при поглъщане или върху лигавицата.

Дори не най-опитният цветар може да отглежда бровалия

Това изобщо не означава, че човек трябва да се откаже от отглеждането на красиво цвете у дома. Просто трябва да бъдете много внимателни при взаимодействие с растението. Ако в апартамента има деца или домашни любимци, саксията трябва да бъде поставена на място, където няма да има достъп до нея.

Трябва да се грижите за растението с гумени ръкавици и да не допускате попадане на сок в очите и върху незараснали рани при подрязване и пресаждане. Ако в резултат на небрежност токсично вещество все пак попадне върху кожата, трябва незабавно да изплакнете областта на тялото под течаща вода.

Най-често бровалията се отглежда в саксии, а не на открито.

С безопасност е лесно да се избегнат проблеми, свързани с развъждането на бровалия и да се насладите на невероятно красивия му цъфтящ външен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина