Цвете Bouvardia: домашни грижи и методи за размножаване

За да направят къщата уютна, хората украсяват стаята, като често използват свежи цветя за това. Те могат да живеят както на перваза на прозореца, така и на маса, рафтове и т.н. Статията разказва за прекрасно цвете - бувардия. Това е компактен вечнозелен храст, който се култивира повече от век и е станал много популярен сред любителите на екзотични цветя.

Основни видове

Bouvardia е смесица от 30 вида цветя от семейство Madder. Най-популярните отглеждани от градинари са:

  • Дългоцветни. Ароматно растение, чиято височина достига 90 см. Стъблата и цветята са по-дълги от всички останали видове. Листата са срещуположни, тънки, продълговати. Цветът е бял или светло розов. Цветята са раздалечени.
  • Жълто. Вид, който парадира със своя яркожълт цвят и ланцетни листа. Цветята плътно прилепват един към друг.

Бувардия розова

  • Гладкоцветни. Достига само 60 см височина. Яйцевидните листа изглеждат добре с щитовидно съцветие. Цветът варира от ярко оранжево до наситено червено.
  • У дома. Малък храст (до 30 см) със сферични съцветия, където цветята парадират от розови до пурпурни нюанси.
  • Жасмин-цветен. Малко цвете (до 30 см), което привлича с плътността на белите цветя. Миризмата се различава от останалите представители по нотки на жасмин.

Всеки вид бувардия е много красива, така че градинарите обичат да украсяват парцела си с тях. Те също са популярни сред животновъдите, които отглеждат нови сортове за подобряване на цвета, формата и вкуса.

Различни видове бувардия

Цвете Bouvardia: домашни грижи

Всяко растение се нуждае от грижи, но на фона на другите цветето на бувардия е непретенциозно.

  • Температура

Стайната температура (20-25 градуса) е подходяща за бувардия, така че ще се чувства добре в къщата.

През зимата обаче е по-добре температурата да падне до 12-15 градуса. Ако собствениците живеят в частна къща, тогава през лятото растението може безопасно да бъде изнесено на улицата или верандата.

  • Влажност

Не е нужно да пръскате цветето, понякога можете да го измиете от прах. Процедурата не се счита за редовна и се провежда при необходимост или по искане на собственика.

  • Почвата

Земята може да се купи - магазинът е подходящ за декоративни цъфтящи растения.

Друг вариант е да го смесите сами, като вземете листна, лека влажна почва и пясък в съотношение 2: 2: 1.

Важно! Капацитетът за засаждане се нуждае от малък и плитък. В масивни саксии растението се губи.

  • Поливане

Поливайте пестеливо, в противен случай растението ще започне да гние. Можете да разберете, че е дошло времето, като погледнете най-горния сух или мокър слой.

През студения сезон поливането се намалява с един и половина до два пъти.

  • Осветление

За бувардия е необходимо много светлина. Без него цветята няма да се развият, така че прозорците, които са обърнати на север, биха били лоша възможност за отглеждане.

Трансплантация на растения

Въпреки че растението се счита за многогодишно, то се отглежда отново на всеки 2-3 години средно. Трансплантацията се извършва през пролетта. Резниците се вкореняват в прясна, чиста почва и след това се грижат както обикновено.

За справка: старо растение може да бъде засадено някъде на улицата (не е факт, че ще пусне корени) или просто да бъде изхвърлено.

През зимата бувардията може да се разтегне. Ще трябва да се реже, а не да се пести. В противен случай през пролетта може просто да не цъфти. Закрепването също е от полза.

Размножаване

Можете да размножавате бувардия, като разделите храст или резници. Първият метод няма значение, защото е изключително труден за обикновените хора. У дома те дават приоритет на втория.

Бувардия

Апикалните резници се вкореняват лесно както в почвата, така и във водата. Температурата трябва да е стайна. Добавянето на течен тор е полезно.

Листни въшки и паякови акари могат да навредят на растението. Това обаче е много рядко. Контролът на вредителите включва използването на специализирани химикали, закупени в магазина.

Bouvardia е цвете, което искате да отглеждате поради своята простота, красота и аромат. Не се нуждае от сериозна поддръжка и затова привлича вниманието на начинаещите любители на цветя. Също така е важно растението да е на разположение за закупуване, защото цветарите често го използват, за да формират букети.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина