Как да поливаме стайни цветя за бърз растеж и обилен цъфтеж

Подхранването и поливането на домашните растения са задължителни процедури, които спомагат за подхранването им с необходимите макронутриенти и минерали. Превантивните процедури ускоряват растежа, имат положителен ефект върху цъфтежа и устойчивостта на температурни промени. Съществуването на растение в стабилна хранителна среда зависи от правилния избор на тор. За да разберете как да поливате стайни цветя за бърз растеж и обилен цъфтеж, трябва да се запознаете с времето на процедурата.

Кога да се хранят и поливат стайни растения

Необходимо е да се прилагат торове за посевите по време на активния вегетационен период. По това време се наблюдава растеж на кореновата система и съцветия. Повечето от домашните цветя се хранят и поливат активно през пролетта и лятото. Има обаче и други култури, които се нуждаят от целогодишно торене. Те се развиват през цялата година и цъфтят както през топлия сезон, така и през студа.

Торове за домашни цветя

Пролетният и летният период са времето за активно хранене и поливане на всички домашни култури. Началото на уелнес процедурите пада през март, а края на превръзките - в началото или средата на септември. При есенните и зимните процедури нещата са по-сложни. Ако растението е спряло да цъфти и е спряло да расте, тогава не е необходимо превантивно хранене. Ако растежът се забави и съцветията се запазят, ще е необходимо торене и редовно поливане.

Торове

Всички фуражи за домашни култури са разделени на два вида: минерални и органични. Всеки от тях се използва в определена доза и в строго определено време.

Минерал

Минералните торове са снабдени с голям брой макроелементи в състава. Те включват:

 • азот;
 • желязо;
 • манган;
 • сяра.

Тези компоненти укрепват кореновата система на стайните култури, осигуряват пълен растеж и добър имунитет. Минералните продукти се използват активно през вегетационния период, тоест от пролетта до началото на есента. Експертите съветват да се купуват универсални торове, които съдържат няколко активни съставки, например магнезий, калий и азот едновременно.

Важно! По-добре е да купувате продукти без хлор и нитрати в състава. За да направите това, трябва да обърнете внимание на опаковката и да потърсите съответния запис.

Минерални торове за домашни култури

Органични

Органичните продукти имат благоприятен ефект върху почвата, правят я ронлива и я насищат с полезни вещества. Това помага за по-бързото преминаване на кислорода и водата към кореновата система. Този подход осигурява здравословен и бърз растеж на посевите. Органичното торене насища почвата с азот, който е отговорен за насищането на зелената маса.

За ваша информация! Най-често органичните продукти се произвеждат от човешки отпадъци.

Органичните продукти са подходящи за обработка на бързо растящи растения като цитрусови плодове, палми, лиани. Преди употреба се извършва процедура на дезинфекция. За целта продуктът се приготвя на пара над огън и се оставя за 3 седмици на хладно място.

Дали е възможно да се поливат цветя с калиев перманганат е въпрос, който притеснява много производители на цветя. Днес подобни процедури не се препоръчват.Съвременният избор на профилактични средства предлага различни торове, които съдържат манган. Те се отличават с по-нежен състав и широк спектър от действия. Когато използвате чист продукт, струва си да запомните правилата за приготвяне на разтвора. Инструкции за правилната употреба на калиев перманганат за стайни растения:

 1. 1 супена лъжица Разтворете лъжица от продукта в 1 литър вода.
 2. Разбъркайте разтвора и оставете за половин час.
 3. Третирайте почвата с получената течност.

Едно от най-популярните органични лекарства е пилешката тор. Как се полива с пилешки изпражнения:

 1. Изсипете продукта в кофа и оставете за 3 седмици.
 2. Смесете оборския тор с малко вода и наторете цветната почва.

Полученият разтвор трябва да се използва в малки количества.

Видове по химичен състав

Според съставните им компоненти торещите агенти се делят на няколко вида: алкални, киселинни и неутрални. Всяка е подходяща за определен тип почва.

Алкална

Алкалните продукти са съставени от комплекс от минерали и макронутриенти. Те се приемат добре от растенията и бързо се разтварят във вода. Най-често срещаните лекарства са нитрат и селитра. Основната им задача е да осигурят интензивен растеж през вегетационния период, да подхранват кореновата система и да възстановят имунитета на домашните култури. Какви действия имат алкалните компоненти:

 • стимулират растежа на кореновата система;
 • подобряват развитието на мембраната;
 • регулират метаболизма;
 • повишаване на устойчивостта на неблагоприятни условия;
 • ускоряват процеса на цъфтеж и плод;
 • подобряване на качеството на почвата.

Алкални цветя

Важно! Алкалните агенти предотвратяват клетъчната смърт и забавяне на растежа.

Киселинни

Киселите компоненти на подхранването се използват широко за почви с нисък процент на киселинност. Те включват следните микроелементи:

 • амониев хлорид;
 • урея;
 • амониев нитрат;
 • суперфосфат.

Киселинните продукти текат свободно. Те проникват в почвата възможно най-бързо, обогатяват я с необходимите елементи и ускоряват растежа на разсад. Киселинните торове имат неоспорими предимства - дълъг срок на годност и икономична употреба, което ви позволява значително да спестите бюджета си.

Неутрален

Такива превръзки съдържат 1-2 основни компонента и са подходящи за използване в много култури. Най-често това е амоняк или азот. Те осигуряват бърз достъп на влагата до кореновата система на растенията, наторяват почвата с полезни минерали, ускоряват растежа на културите и укрепват имунитета им.

Забележка! Неутралните продукти се препоръчват да се въвеждат преди вегетационния период на растението - в началото на пролетта. По-добре е да не ги използвате през есента.

Типове по формуляр за освобождаване

Всички торове се предлагат в различни форми. Всеки от тях има свои собствени характеристики и функции.

Течност

Течните продукти са най-популярни за лечение на стайни растения. Те са представени под формата на хомогенен разтвор на маса, който съдържа хранителни и минерални компоненти в състава. Такива препарати обаче са силно концентрирани и поради това трябва да се разреждат с чиста вода.

Течните препарати са органични и минерални: първите се създават от естествени отпадъци, а вторите се приготвят на базата на химични елементи. Органичните разтвори се отличават с лек ефект върху кореновата система на културите, но има недостатък - неприятна миризма.

Минералните гелове са прецизни и бързи. Те са предназначени за определени дозировки и се прилагат в курсове. Всички стайни цветя веднага ги усвояват и продуктивни резултати се наблюдават в рамките на 2-3 дни.

Важно! Минералните препарати имат своите недостатъци - възможността за предозиране и изгаряния на кореновата система.

Гранулиран

Такива торове се използват широко за обработка на зеленчукови култури в градината и стайни цветя.

Гранулирани обработващи агенти

Самият продукт е в пореста капсула, той става достъпен при висока влажност. Гранулираните продукти са силно концентрирани, затова се използват 1-2 пъти годишно: когато културите трябва да цъфтят и през студения сезон. Разтворът се разпръсква върху повърхността на земята, така че да заобикаля стъблото на растението.

Под формата на плочи (таблетки)

Разтворимите препарати се продават под формата на таблетки или чинии. Те трябва да се разреждат с вода за обработка. Продуктите са силно концентрирани, поради което се използват с повишено внимание. Предимството на тази форма на освобождаване е липсата на надплащане за течния компонент на тора, който отнема около половината от масата му. Таблетките се използват преди вегетацията. По време на пръскането трябва да се спазва точната доза, за да се избегне попарването на кореновата система. Обикновено се използва 1 таблетка разтвор на 1 литър течност.

Народни средства за хранене и поливане

Подхранването на домашните цветя и дървета с народни средства се използва широко през активния вегетационен период. Такива средства имат свои собствени предимства - средна концентрация и благоприятен състав. Методите за тяхното използване са описани по-долу.

Кора от лук

Кората от лук съдържа достатъчно количество хранителни вещества и минерали, така че често се използва за обработка на домашни цветя. В допълнение, той съдържа фитонциди, които имат превантивен ефект при много заболявания. Кората от лук за обработка на стайни цветя се използва като инфузия, която се държи няколко часа.

Важно! Преди оплождането си струва да проверите лука за цялост. Гнилите фрагменти могат да съдържат вредни бактерии, които ще навредят на домашните цветя.

Йод

В малки количества йодът има благоприятен ефект върху растежа на посевите. Той активира калиевите съединения в земята.

Йод за домашни култури

Забранено е използването на йод в чист вид, той може да изгори корените на растението. За лечение капка от продукта трябва да се разтвори в 1 литър вода. Полученият разтвор се препоръчва да се поливат обилно цветята по време на процеса на цъфтеж. Основното правило е продуктът да не пада върху листа и цветя.

янтарна киселина

Янтарна киселина може да се купи във всеки магазин или аптека. Този продукт е хранителна добавка и се произвежда чрез термична обработка. Продуктът се използва през зимата и пролетта като профилактично средство, което засилва растежа на домашните култури. В допълнение, янтарната киселина помага да се насити почвата с полезни компоненти, които ще имат положителен ефект върху цъфтежа. Най-често се използва за обработка на разсад.

Янтарна киселина се разрежда в следната форма: 1 таблетка на 1 литър чиста вода. Полученият разтвор може да се напръска върху стъблата и издънките на растенията или да се нанесе върху почвата.

За ваша информация! Най-често кехлибарен тор се използва за цитрусови плодове, хавория, ягоди, маранта. Превантивно лечение се използва и за кактуси.

Аквариумна вода

За сметка на рибите в аквариума водата се обогатява с полезни бактерии, които имат благоприятен ефект върху живота на обитателите му. Смята се, че тази среда е приемлива и за много домашни култури.

Важно! Аквариумната вода подобрява качеството на почвата, ускорява редица полезни съединения в нея. Той е добър и като хранително вещество за кореновата система, ускорявайки растежа на съцветия.

Не трябва да пренасищате почвата с такъв състав. За продуктивен растеж е достатъчно да се хранят растенията 2 пъти годишно: през вегетационния период и през есента. Аквариумната вода се използва за напояване в земята.

Водороден прекис

Водородният прекис има активен ефект върху растенията през периода на цъфтеж: той убива вредните бактерии, ускорява растежа и предотвратява появата на много заболявания. Пероксидът се счита за отлично средство за превантивно лечение през студения сезон. Как да поливаме стайни цветя и растения с водороден прекис:

 1. За процедурата разтворете 2 супени лъжици в 1 литър вода. супени лъжици пероксид.
 2. След това поливайте почвата на растенията.Повторете стъпките в продължение на 10 дни.

Процедурата трябва да се извършва през ден.

Селитра

Селитрата е най-добре да се използва преди цъфтежа на домашните култури. Той обогатява почвата с необходимите елементи и укрепва кореновата система на растението.

Селитра за цветя

Селитрата предпазва домашните цветя от суша, цъфтеж и много патологии. За хранене използвайте щипка от продукта, разтворен в 1,5 литра вода. Полученият разтвор се напоява със стъбла, листа, почва.

Торенето и поливането за стайни растения са превантивни процедури, които осигуряват нормален растеж. Уелнес леченията са необходими за подхранване на почвата и укрепване на кореновата система на закрити култури.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина