Церопегията на Wood - домашни грижи

Ceropegea принадлежи към рода Lastovnevye, не е толкова често срещан в природата (може да се види само в тропическите гори). Името идва от гръцки, в превод на руски означава "канделабрум" (необичаен вид лоза). Семейството включва повече от 180 вида, някои от които се култивират активно от производителите на цветя.

дърво

Церопегията на Ууд (или, както я наричат ​​още, церопегия на Уди) има сиви грудкови корени, които често изненадват начинаещите производители с приликата си с картофени клубени и лилави пълзящи стъбла.

Външен вид на цветя

Има плътна, месеста зеленина с широчина 15 mm и дължина 20 mm, обикновено триъгълна или яйцевидна. Листата са мраморирани от едната страна, а зеленикави или лилави от другата.

При повишена влажност на клубените на растението се появяват корени, които по-късно се използват за размножаване на церопегеята. Също така, церопегията на Ууд се отличава с малките си, но много красиви цветя със светъл телесен венец и тъмнокафяви листенца. Те цъфтят през цялата година с подходящи грижи.

Важно! При церопегията на Wood са възможни домашни грижи и отглеждане в окачени саксии или на стойки. Препоръчително е също да засаждате различни растения далеч едно от друго, тъй като е много трудно да разплетете стъблата им. Ето защо е по-добре да не създавате ситуация, в която те да се объркат в едно цяло.

Всички церопегии изискват еднакви грижи без излишни украшения, поради което производителите на цветя ги обичат толкова много.

Дървен сорт

Променливост

Всички видове, принадлежащи към рода Ceropegia, са пъстри. Това означава, че листата съдържат мутирали клетки, които не са в състояние да синтезират хлорофил. По тази причина се появяват бели петна по стъблата и листата (където се намират тези клетки). Най-много пъстрота се наблюдава при церопегията на Wood, която, както беше отбелязано по-рано, има необичаен цвят.

Церопегия на Сандерсън

Стъблата на този вид обикновено са дълги и тънки, леко се разпространяват по повърхността, а листата са меки, месести, широки около 40 мм и дълги 50 мм. Те приличат на сърце по форма. От шевната страна на листовата плоча може да се наблюдава изпъкнала централна жилка. Има и къси нискоцветни съцветия. Зеленият венец, който придобива по-светъл цвят в областта на фаринкса, достига дължина от 70 мм.

За ваша информация! Много производители отбелязват, че венчелистчетата на церопегията на Сандерсън образуват навес, който много прилича на парашут.

Препоръчва се да се отглежда церопегия на Сандерсън върху носещи конструкции, тъй като стъблата на растението ще го сплитат като дълга зелена змия. За да създадете опора, струва си да използвате специални стълби или клони на дървета.

Ampliata

Ceropegia Ampliata е катерещо растение с абсолютно голи издънки. Този вид има малки, люспести листа, които доста бързо падат. Тръбата на венчето изглежда като бяла и зелена диадема заради формата си. Това са пет листенца околоцветник, чиито върхове са се сраснали.

Изглед Ampliata

Забележка! Според много градинари типът церопегия Ampliata (или, както го наричат ​​още, удължена церопегия) губи във външна красота от други растения от този вид.

Linearis

Много хора, които се занимават професионално с цветарство, отбелязват, че видът Ceropegia Linearis е много подобен на церопегията на Wood. На пръв поглед към растенията можете да видите почти същите дълги и тънки издънки, които сплитат опората, и лъскави листа, които са оформени като сърце. Важна разлика е липсата на светли петна по стъблата и листната периферия при Ceropegia Linearis.

Забележка! При някои сортове Ceropegia Linearis листата имат специален цвят: с розов кант и зелена сърцевина. Можете да намерите и Ceropegia Linearis, чиито листа наподобяват листните плочи на цикламата.

Церопегия: домашни грижи

Смята се, че всички видове, принадлежащи към рода Ceropegia, са доста лесни за отглеждане и не са придирчиви към грижите и поради това се препоръчват за начинаещи производители.

Важно! Грижите са еднакви за всички видове.

Поливане

Растението не трябва да се полива твърде често и обилно. Церопегията е лоза и следователно е много податлива на гниене на корените. За да избегнете проблеми, струва си внимателно да наблюдавате водния баланс на растението. През лятото си струва да се полива, когато горният слой на почвата изсъхне (не по-рано!), А през есента и зимата не трябва да се допуска обилно количество влага (през студения сезон е оптимално да се полива веднъж на всеки 1,5-3 седмици).

По-добре е да използвате мека вода за пълзящи растения, както препоръчват много опитни производители на цветя, разделени и топли. Също така е важно от време на време да гъбите листа, за да премахнете праха.

Поливане на цвете

Важно:

 • на всеки няколко години е наложително да се актуализира растението - да се премахнат старите продълговати издънки;
 • церопегията винаги трябва да има добра опора, която няма да позволи на растението да се заплете твърде много (при транспортиране на лозя това може да създаде много проблеми).

Климат

Целогодишно се изискват 12 часа дневна светлина. Трябва обаче да се отбележи, че това не трябва да са директни лъчи (лозите винаги растат на сянка на други дървета). Най-добрият вариант би бил да изберете прозорец на изток или запад.

Също така е важно да знаете, че това цвете е топлолюбиво. В помещението, в което се намира растението, си струва да се поддържа температурата от 21 ° C до 25 ° C. През есента и зимата обаче е допустима температура от 15 ° C, така че растението да премине в хибернация, да забави растежа и развитието на леторастите.

Почвата

За да може растението да расте добре у дома, трябва правилно да подготвите почвата за него. Важни компоненти на земната смес, които трябва да се приемат на равни части:

 • хумус;
 • два вида земя (чимове и листа);
 • речен пясък (не вземайте фин пясък);
 • фин въглен;
 • борова кора;
 • тухлени чипове.

Вариант на почвата

Препоръчително е да вземете саксия, така че там да не се натрупва вода (по-лесно е да се грижите за нея), оставайки след поливане на растението. Височината на дренажа трябва да бъде една четвърт от общото изместване на кораба.

Транспортиране на растения, размножаване

Най-важното правило е да сменяте саксията за младо цвете веднъж годишно, а за зряло - след няколко години. При транспортиране на лозя, в никакъв случай корените не трябва да бъдат повредени и следователно обикновено няколко души се занимават с това наведнъж.

Ето няколко начина за размножаване на растение:

 • дръжка (най-често използвана в цветарството);
 • разделяне на корените;
 • семена.

Забележка! Обикновено животновъдите се занимават с възпроизводството на растения от този род, тъй като този процес изисква много усилия, време и разходи.

Церопегията са невероятни растения, които са непретенциозни и подходящи за всеки начинаещ цветар или обикновен мъж на улицата, който иска да украси дома си с екзотични цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина