Cyperus - домашни грижи и размножаване

Циперусът е цвете, което има много имена, например, нарича се сат, папирус, ситовник, блатна палма, венерина трева. Поради първоначалния си вид, това растение често се отглежда в офис сгради, украсява търговски центрове, училища и детски градини. Това не е случайно, растението забележително почиства и овлажнява въздуха. Поради външната си привлекателност и полезни свойства, домашните любители на цветята също се влюбиха в него. Това е истинска декорация за веранди и балкони, освен това е безопасно за деца и домашни любимци.

Как изглежда cyperus или блатна палма

Циперус принадлежи към семейство Острица. В дивата природа тя може да нарасне до 5 м височина, има гъста разперена корона и образува непроходими гъсталаци край бреговете на езера, реки и блата. Когато отглеждате растение у дома, не трябва да очаквате такива резултати. Нараства до 1 м, но в същото време изглежда много впечатляващо.

Cyperus в домашния интериор

Основните характеристики на растението:

 • дълъг, пълзящ корен, разположен на повърхността на почвата. В зависимост от вида на растението, видът на корена може леко да варира, това трябва да се вземе предвид при избора на почва;
 • дълги стъбла с ярко зелен цвят, стареещи и отмиващи с времето. Те бързо се заместват от младите;
 • на върховете на стъблата са разположени розетки от завихрени тънки листа;
 • листата се различават по дължина, те са тънки, заострени към краищата;
 • горната част наподобява чадър;
 • цветът на листата може да варира от тъмно зелен до светло зелен. Някои видове имат листа с различни цветове, понякога дори с бели или кафяви петна;
 • цветята са малки, незабележими, подредени в розетка или едно по едно.

За ваша информация! Циперусът привлича не само хората, но и домашните любимци. Те обичат да пируват с сочните му стъбла. За тях няма заплаха, но растението може да умре от такова внимание.

Често срещани сортове

Родът Cyperus се състои от 600 растителни вида, които растат по целия свят. Вътрешните цветари обаче отглеждат само няколко от тях. Най-популярните сортове на стайното цвете на циперус са папирус, хелмера, зумула и многогодишно циперус.

Cyperus Papyrus

Cyperus Papyrus е един от най-старите видове на това растение. Той получи името си поради факта, че в Древен Египет от него се правеха папирус, пергамент, тъкаха се кошници, черги и дори се изработваха лодки. По-често се среща в дивата природа (в Етиопия и Египет).

Като закрито цвете, този вид циперус може да се намери изключително рядко, тъй като може да достигне огромни размери (до 3 м височина). Отглеждането му се извършва най-често в оранжерии.

Сортът се отличава със силно изправено стъбло, на върха на което има вихрушка от дълги, висящи листа. В основата на листата се появяват тънки съцветия. Цветята са незабележителни.

Забележка! Отглеждането на къща изисква много място и голяма вана. В противен случай този циперус, домашните грижи за него не се различават от другите растения от това семейство.

Cyperus Helfer

Основната разлика между Cyperus Helfer е, че расте във вода (в сравнение със своите колеги). Той расте не повече от половин метър. Този циперус се отглежда в езерце или аквариуми. Предпочита слабо кисела почва с рН около 5-6.

Сорт Хелфер

Cyperus Zumula

Сортът cyperus Zulmur е почти идентичен на външен вид с Helfer, но расте в саксия. За него е важна постоянно влажната почва с ниска киселинност. Расте добре от семена. Поради своята пухкавост изглежда много впечатляващо.

Важно! Този сорт не е безопасен за домашни любимци и деца, така че си струва да го поставите на високи рафтове, недостъпни за тях.

Cyperus алтернативнолистни

Този тип е най-популярният сред цветарите. В природата основното му местообитание е Мадагаскар. Ciperus Zumula, отглеждан у дома, има следните характеристики:

 • многогодишно. С подходящи грижи и навременна резитба на стари стъбла, тя може да служи на собственика почти неограничено;
 • достига височина 1,5 м;
 • изправено стъбло с чадъровидна корона;
 • листата са тесни и тънки. Дължината им достига 25 см;
 • цветята са малки под формата на метлички, появяват се в основата на листата.

Cyperus редуващи се (чадър)

Забележка! Има и градински хибриди от този сорт: Gracilis (малки с тесни листа) и пъстри (с бели листа или стъбла или с бели ивици).

Накратко за историята на появата

Смята се, че родината на Циперус е Мадагаскар и африканските тропици. Оттам идват и други стайни растения: цисус, циклама. Заради любовта си към реките и други източници на вода, както и към прекалено влажната почва в Египет, растението циперус се нарича „речен подарък“. Расте в други страни, например в САЩ по бреговете на водни тела, където образува истински гъсталаци, през които е невъзможно да се премине. Появява се в европейските страни и Русия през 18 век. Циперус се превръща в стайно растение едва в края на ХХ век. Билката Венера бързо придоби невероятна популярност благодарение на изтънчения си външен вид и абсолютната непретенциозност.

За ваша информация! В Русия има и естествени братовчеди на циперуса: тръстика, острица и ситняги.

Ситовник в природни условия

Как да се грижим за Cyperus у дома

Отглеждането на това растение и грижата за циперус не е особено трудно. Човек трябва само да се запознае с някои основни правила, които дори начинаещи могат да спазват.

Температура

През лятото стандартната стайна температура от около 20-25 ° C е напълно подходяща за растението. Ако се загрее в стаята или на балкона, тогава просто трябва да се пръска по-често (като се избягва слънчево изгаряне). Чудесно е, ако има възможност да поставите саксията на чист въздух, така че да се проветрява редовно. Ще му бъде полезно. През зимата е по-добре да не понижавате температурата под 15 ° C. Също така е важно да се избягват течения и да се извади от перваза на прозореца по време на периода на вентилация.

Осветление

Трябва да се избягват твърде слънчевите места за цвете. По-добре, ако е сянка / полусянка. Идеално е да го поставите до аквариум или друго домашно езерце. Не трябва обаче да се отглежда в пълна тъмнина. Ако го държите на перваза на прозореца, тогава чудесен вариант е източната или западната страна. През лятото е по-добре да увеличите дневната светлина за циперус, така че да дава нови издънки и да засилва растежа си. През зимата можете да удължите дневните часове, като използвате специална лампа.

Поливане

Тъй като в природата циперусът расте на блатисти, много влажни места, очевидно е, че у дома той изисква много влага. Ако не е достатъчно, листата и стъблата веднага пожълтяват, изсъхват и растението може да умре.Не е необходимо да се страхувате от гниене на корените, просто трябва да запомните, че почвата му трябва да бъде постоянно влажна. Поливането трябва да се извършва ежедневно. Можете дори да налеете вода в картера, но тя трябва да е много дълбока. През зимата можете да поливате по-рядко, но все пак редовно да следите влажността на почвата.

Забележка! Ако стайната температура е твърде ниска, корените все още могат да изгният. За да избегнете това, просто трябва редовно да източвате водата от картера.

Пръскане

Пръскането през лятото се извършва редовно с вода със стайна температура. Не правете това през деня, когато грее яркото слънце, в противен случай растението може да изгори. През зимата трябва да пръскате растението много по-рядко, веднъж седмично е достатъчно.

Влажност

Високата влажност на въздуха е идеална за циперус. Ще се чувства комфортно дори при 75% влажност. Но не всички стайни растения могат да живеят нормално при такива условия, следователно трябва да бъдете особено внимателни при избора на цветя, които ще стоят едно до друго. Това ниво на влажност е лесно да се осигури с конвенционален домакински овлажнител или спрей бутилка.

Можете също така да давате на вашето цвете редовно топъл душ. Тази процедура е много по негов вкус. Не го поставяйте близо до батерии, тъй като те изсушават въздуха.

Грундиране

Цветето не е твърде взискателно към състава и хранителните свойства на почвата. Можете да го направите сами от смес от торф, трева, хумус и пясък (1: 1: 1: 1). Добре е, ако има възможност да добавите суха блатна трева и речна тиня към нея. Това ще осигури пропускливост на въздуха и ще избегне стагнация на излишната влага. Върху тази суровина можете да поставите слой от речен пясък или експандирана глина. Съхраняваната почва е подходяща и за влаголюбиви растения с ниска киселинност.

Подхранване

Вегетационният сезон на Cyperus продължава от ранна пролет до ранна есен. По това време растението е особено отзивчиво към храненето. Торовете, закупени в магазина, са най-подходящи за нецъфтящи растения. Подхранването трябва да се прави 2-3 пъти месечно. Ако периодът на растеж не спре през зимата, тогава растението продължава да се храни, но по-рядко от веднъж месечно. Ако растението е навлязло в период на покой (което е рядкост), то то не се нуждае от подхранване.

Важно! За младите растения е необходимо дозите, посочени на опаковката на производителите, да се намалят наполовина.

Кога и как цъфти

Блатната палма е цъфтящо растение, което цъфти редовно. Но цветята са незабележими, те не дават много красота, растението се отглежда не заради тях, а заради декоративността на разпространяващите се листа. Цветни нюанси: бледо зелено, кафеникаво, бежово.

Цъфтящ циперус

Видове цветя

Цветовете на растението са незабележими, могат да бъдат единични или най-често да образуват съцветия на розетка. Те не придават особен декоративен ефект на растението. Цветовете са двуполови, опрашвани от вятъра, така че нямат околоцветник.

Цветни форми

Формата на цветята е малки класове, които се събират най-вече всички заедно. След цъфтежа се образуват кафяви плодове, които имат формата на кутия или по-рядко на ухо.

Период на цъфтеж

Периодът на цъфтеж най-често настъпва през юни-юли, но някои видове цъфтят от началото на лятото до средата на септември.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж на циперус, подхранването трябва да се извършва малко по-често, но разтворът трябва да се прави по-малко концентриран. Също така е важно да го пазите от пряка слънчева светлина, но не засенчвайте прекалено много.

Подрязване

Често подрязване не се препоръчва за това растение, тъй като ще забави растежа му. Нуждаят се само листа, които са претърпели заболяване или вече са изсъхнали.

Забележка! Ако пъстрият сорт внезапно позеленее, това също трябва да се предотврати чрез премахване на стъблата със зелена зеленина. Ако трябва да се извършва резитба по време на цъфтежа, тогава всички цветя трябва да бъдат премахнати.

Размножаване на циперус

Cyperus може да се размножава по различни начини: чрез семена, резници, розетки, с помощта на грудка или разделяне на храст. Изборът зависи от възможностите на производителя, неговия опит и наличието на необходимия посадъчен материал.

Покълващи семена

Защо е важно да знаете как да размножавате циперус със семена? Тъй като този метод често е единственият възможен за тези, които искат да отглеждат това необикновено цвете за първи път. Но това е и най-трудоемкият метод. Първо, трябва да третирате семената със слаб разтвор на калиев перманганат, след което да изсъхнете. Поставете семената в съд с мокра смес от торф и пясък (в равни количества), без да ги заравяте. Покрийте с фолио или стъкло отгоре, поставете на топло, добре осветено място, периодично навлажнявайте от спрей бутилка и проветрявайте. Можете да трансплантирате само след появата на 4-5 истински листа.

Покълване от семена

Вкореняване на резници

Изрезките могат да се правят през пролетта, като се отрязва върхът на растението под последния вихрен възел. Изрежете всеки лист, оставяйки само една трета от дължината. С чаршафите надолу поставете дръжката в съд с мокър пясък и я поставете на топло място с добро осветление. Най-вероятно самата дръжка ще умре, но със сигурност ще се появят млади издънки. Месец след поникването на новите храсти те могат да бъдат трансплантирани в отделна саксия.

Забележка! Можете да използвате вода вместо пясък. В този случай засаждането в отделна саксия се извършва, когато се появят достатъчно дълги корени.

Листни розетки

При възрастен циперус млади, нови се развиват в широколистни розетки, които могат да се режат и трансплантират. Те трябва да бъдат поставени в топъл, влажен пясък и притиснати с нещо не много тежко. Когато растението има нови корени, издънките могат да бъдат трансплантирани в среда за зрели растения.

Важно! Розетката не може да бъде отстранена от възрастен храст, а просто да се огъне стъблото към почвата, ако има достатъчно място, и да се притисне с нещо. Корените на младо растение няма да ви накарат да чакате дълго появата им.

Размножаване с помощта на грудки

При пресаждането на възрастно растение някои от клубените могат да бъдат отделени и вкоренени. Те ще пуснат корени веднага. Това ще помогне за подмладяване на майчиното растение.

Разделяне на храста

Когато пресаждате възрастно растение, можете също да отрежете част от храста с остър, добре саниран нож. Местата на разфасовките трябва да бъдат обработени с натрошен въглен. Новите храсти трябва да се засаждат в субстрат, подходящ за циперус, да се поливат обилно и да се държат на топло, светло място.

Прехвърляне

Растението може да бъде трансплантирано по всяко време на годината, тъй като циперусът практически не познава периода на покой. Най-често се трансплантира, докато почвата се изчерпва или докато надраства саксията. Но за да се запазят декоративните свойства и по-активен растеж и развитие, е по-добре да се пресаждат растенията ежегодно. Когато пресаждате, трябва да изберете саксия, която е малко по-голяма от предишната. Ако има повредени корени, те трябва да бъдат отстранени.

Възможни нарастващи проблеми

Въпреки своята непретенциозност, cyperus може да загуби визуалната си привлекателност. Това най-често се причинява от неправилна грижа или проява на определени заболявания. Това трябва да се следи внимателно, за да не умре растението.

Листата на циперус са меки и кафяви

Това предполага, че циперусът се отглежда в неудобни условия: ниска температура, застой в палети, развалена вода, твърде сух въздух или слънчево изгаряне. Когато тези проблеми бъдат премахнати, растението ще оживее отново, но повредените стъбла трябва да бъдат отрязани.

Важно! При ниски температури листата също могат да пожълтяват. Комфортните условия ще помогнат да се предотврати това.

Листата пребледняват

Най-вероятно този проблем се появи поради недостатъчно осветление. През зимата е необходимо допълнително осветление със специални лампи, които светят, но не загряват. През лятото си струва да преместите цветето на по-светло място.

Върховете на листата са изсъхнали, кафяви

Това се дължи на твърде сух въздух в помещенията. Винаги трябва да се помни, че този вид острица трябва да се пръска редовно. Овлажнителите на въздуха и покриването на батериите с мокри кърпи ще помогнат (но е по-добре да премахнете цветето далеч от батериите). Във всеки случай влажността трябва спешно да се увеличи.

Корените гният

Причината за това най-често е твърде ниска температура и твърде студена вода в картера. Изходът е да преместите растението на по-топло място. Също така трябва да го извадите от саксията и внимателно да разгледате корените. Ако са омекнали и са станали кафяви, цветето не може да бъде спасено. Ако има здрави корени, трябва да подрежете и дезинфекцирате останалите, като пресадите в нова почва и саксия. Растението трябва да се полива с вода с добавяне на някакъв фунгицид, например фитоспорин. Това ще му помогне да се възстанови.

Cyperus е невероятно красиво растение, абсолютно непретенциозно и не изисква специални условия на задържане. Смята се, че той не само украсява къщата, но също така е в състояние да я прочисти от отрицателна енергия, а също така помага за овлажняване на въздуха. Растението определено си струва да бъде във всеки дом.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина