Cissus - домашни грижи и размножаване

Цветето, което е получило прякора грозде или бреза, е много непретенциозно в грижите. В същото време целогодишно той радва собствениците си с буен растеж и тъмнозелена зеленина. Цисус е стайно растение, което се хареса на много производители на цветя любители; често може да се намери сред жителите на офиси, държавни и образователни институции. И не напразно, защото уникалното свойство на растението е да дезинфекцира въздуха, изчиствайки го от патогенни бактерии и вируси.

Ботаническо описание

Растението цисус принадлежи към семейство гроздови. Това е вечнозелено пълзящо растение, което няма подчертан период на покой. Растението няма родина като такава, тъй като расте на няколко континента, предпочита тропическите и субтропичните зони. Има повече от 300 вида лиани, които са напълно различни по външен вид.

Буйна зеленина на Цисус

В превод от гръцки означава „бръшлян“, въпреки че брезата няма много общо с нея. Да, растението се катери, тъче, но камшиците му не се извиват наоколо като бръшлян, а се придържат с помощта на витла, като грозде. Лозите могат да достигнат над метър дължина, с течение на времето стъблата стават груби и покрити с кора. Всеки вид се различава по формата на листата, техния цвят. Основната част, най-често срещана в цветарството на закрито, има тъмнозелени лъскави листа, понякога стволовете имат кафяв или червен ръб.

Бичовете се втурват нагоре, залепвайки се за опорите със своите влакна. Ако няма опора, растението се чувства чудесно като ампелно и се засажда в този случай във висяща саксия.

За ваша информация! Много подобно растение на домашната бреза е моминското грозде. Тази далекоизточна лоза не е растение за дома, тя украсява лични парцели. Принадлежи към същия вид като цисуса.

Цисус: домашни грижи

Той е абсолютно непретенциозен в грижите, понася лесно сянка и полусянка, суша, през зимата може да издържи на температури до 12 ° C. Не изисква чести трансплантации и скъпо хранене. Цисус расте много бързо и в различни посоки под формата на пълноценен храст. Ако искате да наблюдавате красив вечнозелен храст с буйна зеленина в дома си, все пак трябва да му осигурите определени условия.

 • Няма изисквания за светлина, то понася добре сянката, расте при изкуствено осветление. Най-удобната страна за грозде е западът и изтокът. Колкото по-малко светлина, толкова по-малки ще бъдат листата върху леторастите.
 • Поддържането на влажност в помещението ще бъде от полза само за растението. През лятото, когато жегата е силна, се препоръчват пръскания и душове. През зимата е по-добре да не се пръска, но ако влажността е много ниска и растенията са разположени в близост до радиаторите, трябва да поставите саксии с торф до тях и постоянно да ги пълните с вода, изпаренията ще овлажняват въздуха около цисуса.
 • Когато поливате, трябва да се уверите, че земната буца не изсъхва, трябва да изсъхне не по-дълбоко от 2 см. Поливането е необходимо обилно, но не по-рано, докато горният слой на почвата изсъхне. Растението няма да толерира стагнация на влага в саксията. През зимата, по време на поливане, водата от картера трябва да се излее.

Цветето няма да се зарадва на пряка слънчева светлина

 • При недостиг на торове се развиват болести. Първият признак на заболяването е появата на кафяви петна по повърхността на листата.
 • Тъй като растението няма период на покой, то трябва да се подхранва целогодишно с минерални и органични торове. Оптимално, веднъж на всеки 10 дни.Ако цветето е променило цвета си на по-светъл със сребрист блясък, това също е сигнал за липса на микроелементи.
 • Цветът също е непретенциозен към температурата. Чувства се чудесно през зимата при 16 ° C, през лятото при 26 ° C. Дори колебанията от четири градуса няма да повлияят на растението, то ще оцелее през летните горещини от 30 ° C и зимните 10 ° C. При рязък спад на температурата (течения или пориви на вятъра) растението хвърля листата си.
 • За оформяне на храст е подходяща ранната пролет, дългите мигли трябва да се съкратят наполовина или на една трета. Издънките могат да се прищипят, за да образуват сферична форма. След такава резитба растението ще расте активно, могат да се появят издънки от корена.
 • Гроздовият бръшлян рядко цъфти, някои видове дори дават плод.
 • През лятото растението може да се държи на балкони и веранди; важно е да се предпази от пряка слънчева светлина.

Как се възпроизвежда цъфтеното цвете

За ваша информация! Има няколко начина да получите младо растение.

 • Засяване на семената. Ако сте успели да получите семена от цисус, те трябва да бъдат засадени под оранжерията, като се поддържа влажността чрез пръскане. Почвата за сеитба е подходяща за пясък и торф, температурата трябва да бъде в диапазона 20-25 ° C, осветлението е равномерно. Семената поникват много неохотно, понякога само след шест месеца.
 • Можете да вкорените цисус, като използвате резници. През пролетно-летния период младите издънки с пъпки се отрязват и се поставят във вода. Препоръчително е да третирате секциите със стимуланти на растежа. Корените се появяват бързо и се вкореняват добре в почвата. Младите корени са много крехки и лесно се повреждат.

Неподходящ цъфтеж: малки розови или светло зелени гроздове цветя

 • Колко лесно е да се вкоренява цисус, без да се увреждат корените? Направо в почвата. Смес от равни части пясък и торф трябва да се навлажни с вода, да се направи вдлъбнатина с дървена пръчка и да се засади изрязан резник (върху него трябва да има няколко пъпки и листа). Саксията трябва да бъде покрита със стъклен буркан, създавайки благоприятни условия за бързо вкореняване и растеж. Когато на листата се появят и разгънат нови листа, можете да извадите буркана и да се грижите за него както обикновено.
 • Когато пресаждате стайна бреза, можете да разделите храста на растението, като го засадите в няколко саксии. Базалните процеси трябва да се разделят, като се отделят от корените. Ако корените са плътно преплетени, те могат да бъдат отрязани с остър нож или ножица. Растенията бързо се вкореняват и след две седмици вече активно започват да растат.

Размножаване на цисус чрез резници

След като засадите младо растение в саксия, трябва да му осигурите топлина, повече сянка от светлина и поливане с корен. След 14 дни можете да приложите първото допълващо подхранване със сложни торове. Препоръчително е веднага да изложите опорите, към които растението ще се придържа към антените.

Забележка! Ако поставите растение до други, гроздето също може да ги сплете, тъй като расте бързо.

Трансплантация и избор на почва за цис

Младо растение се трансплантира всяка пролет като прехвърляне в по-голяма саксия. Корените са много деликатни в растението, така че е по-добре да не премахвате силно почвата, която вече е оплетена от корените. Саксията се изисква с малки размери, тъй като кореновата система е слабо развита. Възрастно растение изисква трансплантация, тъй като почвата е изчерпана - веднъж на 2-3 години. За оптимален състав на почвата е необходимо да се вземат на равни части:

 • градинска почва е тежка плодородна почва изпод дърво, черна;
 • торф;
 • хумус;
 • пясък.

Саксията трябва да има дупки и дренажен слой.

Cissus видове

Най-често срещаните видове вътрешен декоративен цисус и тяхната специфичност:

 • cissus антарктически. Непретенциозен по отношение на осветлението и температурата. Подходящ за отглеждане изцяло на изкуствена светлина: в банята, коридора и други помещения без прозорци. Листата от този вид се отличават с характерни зъби по краищата на цветни яйцевидни листа с цвят на бутилка;
 • диамантено или диамантено грозде. Много подобен на грозде или клен. Листата са тъмнозелени, млади с бургундски оттенък. През лятото диамантеният цисус може да даде плод с ядливи червени плодове. Домашните грижи за циссус ромбоид не изискват специални условия;

Антарктическият цисус активно се извива в дълги мигли

 • многоцветен цисус е най-добрият вид от тези лозя, но и най-красивият от тях. Листата на многоцветното грозде са оцветени в сребристи и розово-бордови петна, задната страна е тъмнорозова. Този вид изисква обилна светлина и постоянна влажност;
 • Стриаталният цисус има най-малките листа от всички видове. На червени лози, които растат до 10 м дължина, растат светлозелени трилопастни или петлопастни райетасти листа. Той е непретенциозен при напускане и перфектно понася сянката.

Многоцветен цис

Вътрешното цъфтено цвете е в състояние да пречисти въздуха и да създаде благоприятна атмосфера в стаята. Той е част от хранителните добавки за спортисти и се използва при лечение на стави и костна тъкан. Използва се в козметологията като почистващо средство при кожни проблеми. Какво не е уникално растение за отглеждане в домашни условия?! Освен това изобщо няма проблеми с него, къде да засади, там ще порасне.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина