Вало цветя - грижи и отглеждане у дома

Валота е субтропично растение, свързано с Амарилис. Приспособил се е добре към стайните условия и при добри грижи цъфти красиво и дълго време. Човекът е създал голям брой растителни сортове. Читателите ще се интересуват да разберат как цъфти цветето валота, как да се грижат за него.

Описание на сортовете цветя

Най-често срещаните сортове уолот са фини и лилави. Те имат някои разлики.

Стайно растение валота

Валота красивата

Луковицата на това растение е яйцевидна. С течение на времето средната част на крушката става по-дебела. Диаметърът му е 4-8 сантиметра. Шията се разширява и постепенно се превръща в листа. Образува голям брой деца.

Интересно. Една крушка на Валота може да живее до 20 години. Колкото по-старо е това растение, толкова по-обилно цъфти.

Листата са раздухани от две страни. Те са подобни на колан, дълги до 50 см, широки 3 см. Листът изглежда плосък поради факта, че средната жилка на растението е слабо видима. Цветът на листата е светло розов. С възрастта долните листа бавно пожълтяват, изсъхват, изсъхват.

От централната част на крушката се издига дръжка. Вътре е празно. Растежът му е много бърз: може да се увеличи на дължина до 2 см през деня. Расте до 35 см височина. Валота красива започва да цъфти 3 седмици след появата на цветното стъбло. Върху него има 3-6 цветя. Външно те приличат на лилии: с дължина до 7 см, с развито цвете с диаметър до 10 см.

Цветът е яркочервен и червен, оранжев. Колкото повече светлина има в стаята, толкова по-наситен е сянката. Всяко цвете цъфти за около седмица. Тъй като всички те не цъфтят едновременно, цялото растение цъфти повече от месец.

Валота красивата

След достигане на 10-годишна възраст луковицата дава до 3 дръжки с обилен брой цветя.

Валота лилаво

Описанието на това растение е малко по-различно. Растението се отличава с листа с маслинов оттенък. Те не растат повече от 30 см. Ширината на листа е около 5 см, по форма наподобява меч.

Валота лилаво

Лилавата валота обикновено цъфти през есента. Оформят се няколко цветоноса, всеки с до 8 малки цветя, наситени червени с лилав оттенък.

Грижа за Wallot

Ако в къщата се е появило растение като валота, грижите и отглеждането на това цвете у дома няма да създадат трудности. Придържайки се към прости и несложни правила, можете да постигнете дълъг цъфтеж и устойчивост на болести. Растението обича светлината, затова е най-добре да се постави на слънчев перваз от източната страна.

Ако температурата на въздуха се повиши над 25 градуса, тогава е необходимо систематично да се пръскат листата. В горещината грижата за уол у дома е да се увеличи честотата на поливане.

Забележка! При пръскането трябва да се внимава капките вода да не попаднат върху цветните листенца.

По време на периода на растеж цветето трябва да се полива умерено. Поливането се извършва, ако горният слой на почвата е сух. През зимата честотата на поливане намалява в зависимост от околната температура. Не е необходимо да оставяте листата да отмират - това се показва зле върху състоянието на цялото растение.

Растителните трансплантации са рядкост. Това се дължи на факта, че не реагира добре на повреда на крушката.

Важно! Ако луковиците са повредени, тогава растението започва да гние.

Трансплантацията се извършва на всеки 2 или 3 години, задължително през пролетта, и само ако има забележим свръхрастеж на луковиците. По време на процеса на засаждане трябва да отделите бебетата от луковиците (те изискват много хранителни вещества от луковицата на майката). По-добре е да не задълбочавате гърлото на крушката в земята. Направете няколко дупки в саксията, за да премахнете излишната вода. Като дренаж се използват камъчета и пясък.

Защо листата пожълтяват

Преди зимата растението не губи листа, а се отървава от старите с началото на растежа през пролетта. Този процес е естествен и не предизвиква вълнение. Ако младата зеленина пожълтява, това може да е опасен знак. Растението трябва да се изследва за наличие на паякови акари, брашнести червеи.

Луковици Валота

Ако върховете на листата пожълтеят, това може да е сигнал за проблеми с кореновата система. За това напоителната система трябва да бъде коригирана. Ако стаята е студена, трябва да повишите температурата на въздуха.

Температурен режим

През лятото трябва да поддържате стайната температура от 20 до 25 градуса. През зимата е необходимо растението да се прехвърли на по-хладно място с температура най-малко 10 и не по-висока от 12 градуса.

Избор на почва и саксия

За да отгледате растение, трябва да изберете почва, която е питателна и богата на хранителни вещества. За сместа комбинирайте трева, широколистна почва и хумус (1 част от трева, 4 части от широколистна почва и 2 части от хумус). Пясък в сместа е необходим.

Болести, вредители

Кореновото гниене е едно от най-опасните заболявания за валотата. Младите, новообразувани луковици са особено засегнати от гниене. Когато коренът се разпадне, растежът на стъблата се забавя, листата отмират, външните люспи изгниват. Сива плесен се появява поради прекомерна влага. Проблемът се елиминира чрез третиране на растението с разтвор на калиев перманганат, фунгицид.

Повреда на листата

Растението може да бъде засегнато от скални насекоми и паякови акари, листни въшки. За да се премахне това явление, се използват лекарства (Aktara, Aktellik). Щитовете предварително се отстраняват с памучен тампон, напоен с алкохолен разтвор.

Подготовка за цъфтеж

За да цъфти растението, то не може да бъде трансплантирано в големи саксии. По-добре, ако е малко стегнат. Ако има много място, валотата образува голям брой деца, поради което не настъпва цъфтеж. Преди цъфтежа трябва внимателно да отделите децата.

Размножаване

електрически крушки

Развъждането на луковици е по-надеждно. Можете да засадите само тези луковици, които имат корени, в противен случай бебето няма да пусне корени.

По време на трансплантацията на това растение децата се настаняват в отделни контейнери. Диаметърът им не трябва да надвишава 9 см. Децата навлизат по-дълбоко в почвата с не повече от две трети. Поливането трябва да е рядко в началото на развитието на луковиците.

Забележка! Когато се размножава с луковици, цъфтежът се наблюдава още през втората година.

Отглеждане от семена

Този метод на развъждане се практикува по-рядко. Семената се засаждат във влажна почва през октомври-ноември. Контейнерът, в който са засадени семената, е покрит със стъкло или прозрачен филм. Саксиите за семена се проветряват ежедневно, субстратът се навлажнява с пулверизатор. Температурата на въздуха по време на покълването на семената не трябва да пада под 16 градуса.

Отглеждане на уолт

Ако тези условия са изпълнени, първите разсад се появяват след около месец. Ако е необходимо, те могат да бъдат трансплантирани. Първият избор се извършва шест месеца по-късно.

Луковиците са добре задълбочени в почвата: шийките не трябва да се виждат. Поливането се извършва умерено. През пролетта разсадът вече се засажда в саксии. През втората година могат да се отглеждат красиви цветя.

Валота е красиво стайно растение, което радва очите с дълъг цъфтеж. Спазването на правилата за грижа за стайното растение Valotta ще помогне да удължите живота на цветето и да предотвратите появата на болести.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина