Aichrizon цвете: грижи и цъфтеж у дома

Роднина на популярното парично дърво е цветето айхризон - растение, което принадлежи към семейство джъмбо. Това цвете е нисък сочен храст, който достига височина до 30 см и диаметър до 20-27 см. Стъблата са силно разклонени и трудно лигнифицирани.

Описание на растението

Айхризон на закрито е наречен много романтичен и грациозен - дървото на любовта. Това е пряко свързано с факта, че листата му, които са покрити с малък бял пух, наподобяват формата на сърца, които са събрани в типични розетки.

Айхризон - дървото на любовта

Родината на такова необичайно растение е остров Мадейра, който се намира в Атлантическия океан. От време на време Айхризон (Дървото на любовта) расте на Канарските острови или Азорските острови, в Португалия. В момента много любители на закрити растения го отглеждат.

Има много различни признаци, свързани с това стайно растение.

Интересно е: мнозина вярват, че растението може да цъфти само на мястото, където има пълно разбирателство между съпруга и съпругата и те се обичат.

Ето защо сред хората се появи името „дърво на любовта“. Смятало се, че ако връзката в една двойка се влоши, стане трудна, тогава Айхризон се разболява. Когато в семейството има кавги, то спира да цъфти, листата падат и кореновата система изгнива.

Популярни типове

Днес производителите на цветя познават много видове айхризона. Развъждането им има определени нюанси, които трябва да се вземат предвид. Родът Aichrizon има 15 разновидности на сукулентни растения и някои от тях се считат за трайни насаждения, докато други са едногодишни. Сред всички видове аихризон следните са най-известните.

Айхризон у дома

Малък храст може да нарасне до 30 см. Диаметърът на короната често достига 25-30 см.

Това е хибриден сорт, който е получен чрез пресичане на върха и навиване на айхризони и има бутовидни листа. Те са с малки размери, дълги до 2 см и широки до 1 см. Сглобени са в малки розетки. Оцветяването им е наситено зелено.

Цветята са малки, жълти, с интензивен аромат. Домашният айхризон може да цъфти дълго време: този период от време достига до 6 месеца.

Айхризон у дома

Айхризон Лаксум

Aichryson laxum е малък сочен храст с квадратна форма: височина и диаметър могат да достигнат 40 cm.

Листата са покрити със снежнобяли малки власинки и са съчетани в розетки. Листата с форма на диамант на дълъг дръжка са дълги 1,5-3 см и широки до 1 см.

Шестмесечният период на цъфтеж започва през пролетта. Съцветията са големи четки, чиято дължина достига 30 см. Цветовете са със златистожълт цвят. За разхлабения айхризон е присъщо изхвърлянето на по-голямата част от листната маса след пълен цикъл на цъфтеж. Самото закрито цвете не умира едновременно.

Айхризон Лаксум

Айхризон Тортуозум

Стайното цвете Aichryson tortuosum е малък декоративен храст, в който диаметърът на листните розетки и височината на процесите са еднакви - 25-30 cm.

Листата са светлозелени и с форма на диамант. Подобно на други видове, листната маса е надарена с бял ръб.

Отличителна черта на този вид са късите дръжки. Сукулентен цъфтеж започва в началото на пролетта и продължава до 6 месеца.

Айхризон Тортуозум

Айхризон пъстър

Вечнозелен сукулент от храстови тип, той има разклонени издънки, на които вече се образуват листни розетки.

По краищата на листата на декоративно дърво има розови, бежови или дори бели ивици, което отличава айхризон пъстър сред другите видове.

Стайното растение цъфти с малки жълтеникави цветя. Съцветията са малки.

Айхризон пъстър

Домашни грижи

Ако растението е все още младо, тогава периодично по време на вегетационния период е необходимо да го прехвърляте в по-голям контейнер.

За да отглеждате аихризон, не можете да избирате твърде големи саксии, тъй като кореновата му система не се разпространява. Освен това растението изглежда много по-хубаво, когато короната е по-голяма от саксията.

Последното претоварване трябва да се извърши не по-късно от края на август - цветето се нуждае от време за корените си, за да овладее допълнителен обем земя. Ако говорим за правилното развитие на цветето айхризон, домашните грижи са описани по-долу.

Температура

Оптималната температура за вегетативно развитие на дървото айхризон е от +20 до +25 градуса. Средната температура на зимната поддръжка е от +10 до +20 градуса. Минималната средна температура е +8 градуса.

Съдържанието на аихризон през есента / зимата при по-високи температури ще доведе до увеличаване на дължината на междувъзлията. В резултат на това сукулентът ще се разтегне доста бързо и ще загуби своята привлекателност и декоративност. С повишаване на температурата на отглеждане на цвете над +30 градуса, растението изпада в състояние на лятен покой, тоест стагнация.

Осветление

Оптимално осветление за нормално развитие на цветя:

 • от октомври до март - пряка слънчева светлина;
 • от април до септември - през първата половина на деня - пряка слънчева светлина и след това - дифузна слънчева светлина.

С намаляване на осветеността вероятността за цъфтеж намалява. Растението трябва да получава минимум 6 часа непрекъсната слънчева светлина.

Важно! За да се образува храст с правилна форма, стайно растение се обръща около оста си с четвърт оборот всяка седмица.

Разнообразните форми на култура са най-чувствителни към интензивността на светлината.

Почва и торене

Оптималната киселинност на почвената смес: рН 6,1-6,5. Следният състав се счита за идеална смес за заливане:

 • в равни части копка и листна земя, перлит;
 • 10% всеки въглен и хумус;
 • костно брашно.

Поливане

Честота на поливане на стайно растение, наречено "Любовно дърво":

 • през пролетния и летния сезон - с леко изсушаване на земната кома между поливките;
 • през есенно-зимните сезони - с умерено изсушаване на земята, където расте айхризонът, между поливките.

Поливане на айхризон при отглеждане в стая с напояване отгоре. Поливането отдолу е неприемливо за това растение. Излишната вода, която се влива в картера, трябва постоянно да се отстранява. Най-добре е да поливате растението с мека и добре отделена вода със стайна температура. Важно е водата да не е твърде студена.

Забележка! Необходимостта от поливане може да се определи чрез леко натискане на листата на растението в района на точката на растеж: ако те са еластични, тогава трябва да изчакате с поливането, ако листата са леко летаргични, е време да вода.

Методи за размножаване

Айхризон може да се размножава по три основни начина, описанията на които са дадени по-долу.

Резници

Отрежете резници от нецъфтящо растение. Части от цвете, които са взети по време на или след цъфтежа, ще бъдат почти невъзможни за корени.

Важни условия за отглеждане на кълнове:

 • честота на поливане - с леко изсушаване на земята между поливките;
 • период на вкореняване - 14 дни;
 • температура: от +20 до +25 градуса;
 • осветление - разсеяна слънчева светлина;
 • среда за вкореняване - почвена смес, чийто състав е същият като при възрастните растения.

Листа

Размножаването чрез листата на цветето айхризон се извършва по същия начин, както чрез резници.Младите и силни листа се отрязват от върха на растението. За да могат листата да пуснат корени, като почвена смес се използва мокър пясък или общ субстрат за сукуленти.

Размножаване на цветя

Семена

Моля, обърнете внимание, че покълването на семената продължава 5 години. Неизползваните семена се съхраняват най-добре в хладилник.

Условия за умножаване на растението по семена:

 • период на покълване: 5-10 дни;
 • влажност на въздуха: 100%;
 • почва: стандартна, като за възрастно растение;
 • субстратът трябва да бъде постоянно влажен през целия период на покълване;
 • околна температура: от +18 до +20 градуса;
 • осветление: разсеяна слънчева светлина или дори полусянка.

Цъфтяща айхризона

Цветето на любовта айхризон цъфти само с правилното съдържание, както в предишния период на покой, така и в настоящия вегетационен период.

Началото на цъфтежа е април или май. Продължителността на самия цъфтеж е до шест месеца. По време на цъфтежа стайното растение губи до 90% от листната си маса. След края на цъфтежа айхризон може да се изхвърли. За да се запази растението, дръжките трябва да бъдат премахнати незабавно в началото на развитието им, като не позволяват на растението да премине към този етап.

Причини, поради които не цъфти

Появата на цвета директно зависи от условията, при които се отглежда айхризонът. Ако любителят на екзотичните растения осигурява подходящи грижи за цветето айхризон, то то започва да цъфти в началото на пролетта.

Растението по време на цъфтежа, въпреки правилните грижи, изхвърля листната маса, от която губи своята привлекателност. Този процес обаче не е стартиран от всички собственици на екзотични растения и тогава възниква въпросът защо айхризонът не цъфти. Опитните производители на цветя казват - това означава, че той се развива в грешни условия.

Необходимо е да го трансплантирате в по-тясна саксия и да смените грижите:

 • поставете саксия с цветя в хладна, но светла стая;
 • променете честотата на поливане.

Забележка! Този вид е устойчив на различни заболявания, ако се грижи правилно. Въпреки това, незначителни промени в условията на задържане, по-често високото съдържание на влага в земната кома, могат да допринесат за разпадането на кореновата система и растителните процеси.

Всъщност тази ситуация води до разпространение на мащабни насекоми и акари.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина