Цвете алое: домашни грижи и основни сортове

Тревисто и многогодишно растение е цветето алое. Всички са чували за него и почти във всяка къща можете да го намерите на перваза на прозореца. Но не всеки знае как да се грижи за него и как да гарантира, че това декоративно цвете, африкански жител, се чувства чудесно у дома.

Описание на цветето

Домашната грижа за алое е проста, повече за това по-долу и сега кратко описание на растението. Алое, агаве принадлежи към семейство Liliaceae. Най-често срещаният тип в къщата е храст, подобен на дърво.

Самото растение има стъбло с разположени върху него месести листа, извити и с тръни по ръба. Ако са изпълнени всички условия, той избива стрела с алени цветя. Но най-често това е декоративно сукулентно растение, при което листата са събрани в коренова розетка, тъмнозелени, месести. Формата и размерът на растението зависят от определен вид.

Алое е древно растение

Алоето е домашно цвете, известно отдавна със своите лечебни свойства, тъй като съдържа много полезни съединения и витамини. Използва се в народната медицина в рецепти за настинки и за лечение на рани и изгаряния. Ползите са големи за кожата и косата в народните маски. Той е естествен антибактериален и антивирусен агент, а листата имат ярък, но лек слабителен ефект.

Забележка! Лечението с алое вера е ефективна и доказана терапия, достъпна на всеки прозорец и подходяща дори за деца.

Често срещани сортове

В природата има около 400 вида и разновидности на алое. Но най-често срещаните сортове алое са както следва:

 • дървовиден - храст, в естествени условия достига височина до 3 м. Именно той често се нарича агава;
 • шиповидно алое - малък сочен, има остър ръб на листа, събрани в розетка, цветът има ярък и райе цвят;
 • пъстрото алое достига височина не повече от 30 см, а цветът му съответства на името му. Петнистият лист може да бъде покрит с петна и ивици от тъмно светли цветове. Нарича се още тигрово алое;
 • колчан алое - кокербум или треперещо дърво, което расте до 9 м височина. Именно той е наричан символът на южната част на Намибия;

Дървото алое най-често се среща в апартаменти

 • сгънат - храст или малко дърво, не повече от 3-5 м с къс, силно разклонен ствол;
 • алое вера расте в необятната част на Средиземно море, има ниско издънка, но месести листа. Най-често се използва в традиционната / алтернативната медицина;
 • най-малката, ненадвишаваща 10-12 cm алое, се нарича сорт Descoings;
 • алое смущаващо - масивен храст, достигащ 2 или повече м височина, с дебели и месести листа, украсени с червеникаво-кафяви тръни по ръба.

Ужасяващото алое е поразително по размер

Това са най-често срещаните и добре познати видове алое, но не единствените.

Домашни грижи

Как да се грижим за алое? Всичко тук е съвсем просто, но същевременно и трудно, защото това растение е дошло в Русия от сухи и горещи страни. Но с подходящи грижи вътрешният бодлив красавец ще зарадва с цвета си.

Поливане

За алое грижите започват с правилно поливане. Извършва се след изсъхване на повърхността на почвата в саксията, но това е през лятото.Ако в календара е зима, трябва да поливате по-рядко. Поливайте, така че водата да не попадне в самия изход и когато се излее в тигана, оставете растението да престои така 10 минути, след което трябва да източите останалото.

Важно! Основното нещо е да не се наводнява растението, тъй като излишъкът от влага е разрушителен за алое.

Сушата не е ужасна за цвете, тъй като зеленината на растението, месестата маса поглъща достатъчно количество от нея и дори да я оставите една седмица без вода, тя със сигурност няма да пострада. Важно е да не прекалявате с вода през зимата.

Осветление

Отглеждането на алое изисква подходящо осветление. Това е светлолюбиво растение, затова се препоръчва да го поставите от южната страна на апартамент или къща. Основното нещо е да се избягва пряката слънчева светлина, за да се избегне изгарянето на листата. Ако говорим за зимно осветление, тогава има малко естествена светлина, следователно изкуственото осветление с помощта на флуоресцентни лампи или флуоресцентни лампи е допустимо.

С правилното осветление растението ще зарадва с ярка зеленина.

Температура и влажност

Почти всяко специализирано описание на грижите за алое в литературата също така съдържа такива важни фактори като влажност и температура. По отношение на влажността, цветето не е от основно значение, то спокойно толерира както влажен, така и сух въздух в стаята.

Когато отглеждате цвете, температурата е по-важна. През зимните месеци растението се чувства комфортно при ниво от 12-14 ° C. Това му осигурява период на почивка.

Почва и торене

Що се отнася до състава на почвата, можете да купите готовата земя в магазина и да добавите малко въглища и тухлени чипове към нея. Ако го готвите сами, смесете трева, листна пръст, пясък и хумус в съотношение 2: 1: 1: 1. Към сместа също трябва да се добавят въглища. Нивото на рН на земята е слабо кисело.

Струва си да се храни растението от средата на пролетта до първата слана с интервал от 3-4 седмици, ако е необходимо. След като растението е в латентно състояние, не се прилага тор.

Забележка! Подхранването може да бъде слаб разтвор на лопен или разтвор на складови торове за кактуси, който се приготвя съгласно инструкциите.

Младо растение се трансплантира всяка година, но възрастен се трансплантира на всеки 2-4 години, в зависимост от неговия размер. Трябва да се изберат по-дълбоки саксии и полагането на дъното на дренажния слой е задължително.

Примери за грижа за цвете в саксия

Има редица съвети как да се грижите за алое в саксия у дома. В началото на май и в самия край на октомври, преди първата слана, може да се изнесе навън, като се грижи съгласно правилата, описани по-горе. Основното нещо е да се разбере, че 80% от цветето се състои от течност, така че дори първите слаби студове ще имат вредно въздействие върху него.

Поддръжката през зимата предвижда период на покой: минимум поливане и никакво подхранване. По това време той е в състояние на сън, така че няма нужда да го безпокоите още веднъж. Въпросът дали си струва да режете алое, има прост отговор: ако това са дървовидни, високи сортове, тогава да. Това ще стимулира растежа на страничните издънки и ще подмлади растението.

Важно е да знаете какви болести и насекоми увреждат растението. Най-често го поразява:

 • кореново гниене. Той разваля кореновата система, а растението изгнива. Причината се крие в излишната влага. Ако се намери, струва си да презасадите растението или да вкорените млади издънки;
 • сухото гниене вече е обратната патология, която възниква от липсата на влага. В този случай растението изсъхва отвътре и е почти невъзможно да се спаси;
 • щит. Той изсмуква всички сокове от растението и това води до неговото отслабване и увяхване. За да се борите с него, можете да третирате растението с оцетен разтвор или закупени в магазина препарати, следвайки инструкциите;
 • Паякът е малък червеникав паяк, който сплита растение с паяжини. Срещу него си струва да се третира растението с инфузия на тютюн и сапун, изплакнете с течаща вода.Ако не е възможно да го премахнете за 2-3 процедури, струва си да прибегнете до препарати, закупени от магазина.

Забележка! Ако се спазват всички тези условия на задържане, домашният красив и бодлив лечител винаги ще бъде здрав.

Разцвет на алое

Много собственици смятат, че цъфтежът на алое е рядко явление и бодливият лекар цъфти веднъж на 20-30 години. Но ако се спазват всички условия на задържане, растението ще приеме изкуственото местообитание за естествено и ще цъфти често и изобилно. Често само една стрела е избита в аксила на горния лист. Цъфналото цвете съдържа голямо количество нектар, поради което има ярък и много богат аромат. Повечето от тях приличат на камбанни цветя, но по-тесни и удължени.

Как да постигнем цъфтежа на алое

Причини, поради които не цъфти

Алое цъфти при спазване на всички условия на задържане, но има редица причини, поради които може да не избие пъпките дълго време:

 • растението е все още младо;
 • липса на естествено / изкуствено осветление;
 • прекомерно преовлажняване или неправилно подбран субстрат;
 • не е трансплантиран дълго време;
 • стаята е твърде влажна;
 • липса на ранно и пълно зимуване и латентност;
 • поражение от една или друга болест.

Забележка! Следователно за обилния цъфтеж е толкова важно да се спазват всички условия на задържане и да се създават на ниво, възможно най-близко до растящата среда. Това е добра пропускливост на почвата, а не тясна саксия, и наличие на дренажен слой, и компетентно поливане, и спазване на състояние на покой.

И най-важното е достатъчно дневна светлина.

Алоето цъфти много красиво

Методи за размножаване

Алоето може да се размножава както със семена, така и чрез резници. Първият метод е обезпокоителен като такъв, но дори и начинаещ може да се справи с втория.

Семена

В самото начало на дъното на саксията се образува слой дренаж, след това слой питателна и лека земя, в който се засяват семената. Поръсете с пръст не си струва, просто го напръскайте от спрей бутилка и покрийте със стъкло или филм, проветрявайки веднъж седмично. Саксията трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина, температурата да се поддържа в рамките на 20 ° C.

Разсадът се засажда в отделни саксии един месец след появата на кълнове. Последващите трансплантации се извършват на интервали от всеки 3 месеца. След това те осигуряват грижи като за възрастно растение.

Деца

През пролетта децата се отделят от майчиния храст, младите издънки с част от кореновата система се засаждат в отделен контейнер. Докато растението се вкоренява, то е защитено от пряка слънчева светлина и след като алоето пусне корени и расте, те осигуряват грижи като за възрастно растение.

По този начин алоето не е толкова трудно да се грижи. Не напразно го държат във всеки втори апартамент. Не само изглежда ефектно и необичайно, но и носи големи ползи при лечението на различни заболявания.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина