Цвете Hymenokallis - домашни грижи

Латинска Америка се счита за родно място на необикновените хименокали. Основната разлика между растението е грациозната форма на цветята, които изглеждат много декоративни и необичайни. Растението се нарича още перуански нарцис; започна да расте в домашни условия сравнително наскоро. В същото време грижата за хименокалиса е съвсем проста.

Размножаване на хименокалис

Hymenocallis може лесно да се отглежда в саксия; грижата за дома е съвсем проста. Размножаването се извършва с помощта на семена или луковици. Семената отнемат много време, за да покълнат, ще отнеме много търпение, за да отгледате силно растение от тях. Трябва ви субстрат от пясък и торф, както и редовна влага и добро осветление. След 1-2 месеца ще се появят първите издънки.

Хименокалис на перваза на прозореца

Размножаването на луковиците е по-лесно и удобно. В тригодишно растение от основната луковица се образуват бебета с млади издънки. За да ги разделите, е необходимо внимателно да изкопаете цветето на хименокалиса, да отделите малките издънки и незабавно да ги засадите в земята.

Важно! Ако крушките се оставят да се проветряват, те ще изсъхнат.

Домашно отглеждани видове

Цветето hymenokallis festalis не е напълно изяснено; в дивата природа расте в отдалечени райони. 66 вида от това растение са официално регистрирани, но има най-популярните за отглеждане в домашни условия.

Покълнали луковици на хименокалис

Hymenocallis caribbean - Hymenocallis caribaea

Hymenokallis caribbean расте до 1 м височина, листата достигат еднаква дължина. Предпочитани места за настаняване са офиси, зали, зимни градини. Листата са тесни, широки до 7 см, изтънени към основата. Цъфти в края на лятото и есента. Цветята в гнездото растат от 6 до 12 парчета, съцветието е с форма на чадър.

Внимание! Листата и цветовете на растението са отровни.

Hymenocallis beautiful - Hymenocallis speciosa

Пухкавият хименокалис или прекрасният е друг често срещан растителен вид. Достига 70 см височина, събират се до 15 чадъра в съцветието. Цъфти един месец през май-юни.

Цъфтящи хименокалис кариби

Hymenocallis tubiflora - Hymenocallis tubiflora

Тубифлората има по-широки листа, пъстри сортове също са често срещани. Короната на цветята е достатъчно малка. Цветята обикновено са бели, по-рядко жълти.

Hymenokallis cordifolia - Hymenocallis cordifolia

Този вид е най-различен от останалите. Цветята практически нямат корони. Листата са удължени, с форма на сърце. Цветята са снежнобяли на цвят, украсени с дълги и тесни висящи венчелистчета.

Hymenokallis широколистен - Himenocallis latifolia

Дължината на листата на широколистния хименокалис достига 75 см, ширината е 7,5 см. Цветът расте до 60 см височина. Има вълнообразен ръб на цветната корона и фуниевидна форма. Растението отглежда голям брой вечнозелени листа.

Хименокалис широколистен

Хименокалис крайбрежен - Hymenocallis littoralis

Друго име на този вид е пролетната паякова лилия. На височина достига до 45 см. Цветята със силен аромат достигат до 1 см в диаметър. Съцветията съдържат до 3 розетки. Периодът на цъфтеж продължава през цялата пролет. Листата достигат 90 см дължина.

Hymenocallis daffodil -Hymenocallis narcissiflora

Високият дръжка с 5 цвята достига 1 м височина. Растението има светлозелени листа, доста дълбока корона, която смътно наподобява нарцис, откъдето идва и името. Периодът на цъфтеж започва през лятото; през зимата е необходима почивка.

Hymenokallis нарцис

Отглеждане на хименокалис, грижа за него

Цветето hymenocallis festalis може да се отглежда както на открито, така и в саксии у дома. Размножава се със семена или луковици. Важна предпоставка за успешен растеж на растенията е поддържането на достатъчно почвена влага и осветление.

Технология за засаждане на открито

За засаждане в открит терен се използват покълнали луковици хименокалис. Най-добрият период за кацане на открит терен е началото на май, когато времето е стабилно - над 150С.

Луковиците се засаждат в почвата, добре затоплена от слънцето, в най-слънчевия район. Наложително е да се контролира влажността на почвата. Твърде много влага ще доведе до загниване на корените, липсата му ще забави цъфтежа.

Съвет! Най-добре е да го поливате в жлебовете, изкопани до цветята.

Засаждане у дома в саксии

За да отглеждате хименокалис (физалис) в стая, трябва да вземете предвид редица фактори, необходими за отглеждане и цъфтеж на растение:

  1. В края на есента е необходимо да се намали поливането и да се подготви цветето за период на покой, който обикновено е 3 месеца.
  2. След като растението изхвърли листата си, то се изнася в тъмно помещение с температура не по-висока от 120 ° С, докато поливането е напълно спряно до началото на пролетта.
  3. Седмица преди края на февруари хименокалисът се връща обратно в топлината, за осветление и поливането се възобновява в малки обеми, като постепенно се нормализира. Месец по-късно растението ще пусне млади листа.

Семената и луковиците често се използват за засаждане на хименокалис в саксии.

Как да отглеждаме хименокалис от луковици

Най-лесният начин за отглеждане на хименокалис е от луковици. Когато растението достигне тригодишна възраст, върху луковицата му се появяват малки луковичета с издънки. За засаждане те трябва да бъдат разделени, за това цветето се изкопава, малките луковици се отстраняват внимателно и веднага се засаждат в подготвената почва.

Внимание! Ключът към успешното отглеждане е ярко осветление и навременно поливане.

Отглеждане от семена

След цъфтежа върху хименокалиса се образуват капсули, съдържащи семена. Първо трябва да подготвите пясъчно-торфен субстрат, в който семената се засаждат на дълбочина не повече от 8 cm. Необходимо е да се поддържа температура от поне 200 ° С, редовно да се полива, след което след 3 месеца могат да се появят първите кълнове на растенията.

Как да ускорим цъфтежа на хименокалиса

Един от най-честите въпроси на любителите на цветя е защо хименокалисът не цъфти. Описание на няколко причини, поради които хименокалисът няма да зарадва със своите цветя:

  • липса на осветление;
  • ниска стайна температура;
  • липса на период на почивка;
  • липса на торове и торене.

Извършвайки редовни прости действия, ще можете да се насладите на красивия и необичаен цъфтеж на това растение.

Цъфтящи хименокали

Болести и вредители, характерни за хименокалиса

Основният проблем на отглеждането на хименокалис за много любители е прекомерното преовлажняване на почвата, което причинява не само гниене на корените, но и появата на вредители като паякови акари или листни въшки. В същото време зеленината започва да пожълтява.За да се отървете от тях, трябва да използвате специални средства - инсектициди.

При липса на влага растението може да бъде засегнато от сиво гниене и червени изгаряния. За лечение е необходимо да се отрежат засегнатите части на растението и да се поръсят с пепел, а също така да се третират с фундамент.

Често се наблюдава появата на кафяви петна по листата, което означава, че болестта е засегната от антракноза. В този случай всички засегнати листа трябва да бъдат отрязани и изгорени. Липсата на въздух също се отразява негативно на растението. За целта поддържайте достатъчно разстояние между растенията както в градината, така и на перваза на прозореца.

Важно е хименокалисът да се полива правилно, да му се дава почивка през периода на почивка, да се извършва трансплантация на всеки 2-3 години и също така да се контролира липсата на вредители и болести. Ако се грижите за растението, то то ще ви зарадва със своите необичайни и красиви цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина