Цвете на хоя - как изглеждат сортовете Karnosa, Kerry, Bella, месести, мултифлора

Според енциклопедията хоя е вечнозелено тропическо растение от семейство Лиан. Нейната родина е Полинезия, Югоизточна и Южна Азия, Австралия. Расте в редки гори, използвайки стволове на дървета като стълба към слънцето.

Цвете на хоя - какво е това растение

Повече от 200 вида от това растение са известни на науката. В естествени условия расте както на дървета, така и на скалисти планински склонове. Някои видове висят от опората, има къдрави. Някои в процеса на еволюция са се сдобили с антени, които са здраво закрепени към опората. Листата също са различни: някои са с форма на сърце, други са с овална форма. Те са предимно тъмнозелени на цвят, но има и петнисти.

Външен вид на растението

Как цъфти

Хоя принадлежи към онези видове растения, които растат у дома. Изисканата грация на формите и широката палитра от нюанси го правят отличен обект за декорация на градина или перваза на прозореца. Дръжките изглеждат като съцветия. Едно такова съцветие цъфти около 30 пъпки.

Цветни стъбла на растение

Хоя Карноза

Karnosa е восъчен бръшлян, който е придобил популярност с цъфтежа си. Малки пъпки, бледорозови или чисто бели. Те имат силен, но приятен аромат. Самата лиана е доста непретенциозна в грижите, но за нейния цъфтеж трябва да бъдат изпълнени няколко условия:

  • растението обича светлината. Тя се чувства добре на източните и западните прозорци, тъй като на южните има много топлина и светлина. По-добре се прикрийте малко. Може да се получи изгаряне. Изисква много място, расте бързо. Това е лоза и се нуждае от подкрепа;
  • трябва да поливате всеки ден през лятото. През зимата са достатъчни два пъти седмично;
  • при добри грижи цветните дръжки се появяват в края на пролетта и продължават да се обновяват до есента;
  • интензивността на миризмата се увеличава вечер;
  • размножава се на закрито. Всяко издънка се отрязва и се засажда в контейнер с пръст;
  • не понася топлина и влага.

Важно! Не можете да си купите цъфтящо растение. Не толерира смяна на обстановката. Три пъти в годината лозата трябва да бъде изкупена напълно във вода. Тя много го обича.

Хоя Кери

Кери е лоза, която остава зелена през цялата година. Листата му са с форма на сърце, всяка от които достига не повече от 15 см. Това растение има няколко форми на цвят на листата (с бели ръбове, петнисти и многоцветни). С подходящи грижи растението ще благодари на собственика с луксозен цъфтеж. Съцветията са средни по размер. Формата на дръжките наподобява звезда. Тя може да бъде бяла, розова и жълта. От първия месец на лятото до края на септември апартаментът е изпълнен с миризма на карамел. През зимата растението зимува.

Хоя Бела

Аналог - Епифит, или Хоя де Серен. Растението обича да расте във висящи саксии. Коренът е слаб, не е мощен. Стъблото е сиво-зелено, тънко и листно. В края на лозата се образуват съцветия от 5-9 бр. Формата им наподобява звезда. Краищата на цветето са бели, а сърцевината е розова или лилава.

Горната част на листа е тъмно зелена, а долната е по-близо до бяла. Размер не повече от 4 cm.

Важно! Когато пресаждате, трябва да знаете, че Бела е отровно растение.

Поливането при различен сценарий: когато цъфти - 3 пъти седмично, когато не - 2 пъти месечно, по-рядко през зимата. Обича влагата и слънчевата светлина, особено през зимата. Не понася течения и температурни промени. Размножава се чрез резници.

Хоя месни

Вкъщи месестият хоя поведе. Дължината на издънките му е 6-7 м. Листата са тъмнозелени, растат един срещу друг. Структурата е кожена. Този бръшлян се нарича още восъчен бръшлян. Съцветията приличат на чадър. Формата на пъпката е като звезда. Всяко съцветие може да има до 50 пъпки от кафяви, светло зелени или бели цветя.

Вид месеста хоя

Важно! Започва да цъфти от май до средата на есента. Има ярък аромат. Листата са отровни.

Хоя мултифлора

Мултифлора прилича на храст. Листата са наситено зелени, тънки и къдрави. Съцветията са във формата на чадър. Всяка може да има до 20 бели пъпки. Формата наподобява звезда с извити назад венчелистчета. Плитка коренова система. Обича светлината, но не понася топлина.

Хоя Матилда

Родина на Matilda Австралия. Съцветията наподобяват формата на чадър. Около 20 бело-розови пъпки цъфтят едновременно. Листата са с овална форма от бледо зелено до наситено зелено.

Обича слънчевата светлина, но не понася топлината. Плитка коренова система. Нуждае се от подкрепа.

Забележка! Колкото по-дълъг е светлият ден, толкова по-дълго цъфти тази хоя.

Хоя Лакуноса

Той има няколко разновидности:

  • малко растение с тъмно лилав цвят. Съцветията са с форма на топка и имат около 20 цветчета с кремав цвят с жълта сърцевина;
  • листа от сребърен цвят. Съцветията са бели. Расте бавно;
  • листата са с форма на диамант, тъмнозелени, покрити със сребристи линии. Съцветията са сферично бели. Миризмата е интензивна.

Хоя Трицветна

Трицветният принадлежи към пъстри растения. Листата са многоцветни, удължени лъскави. Съцветието е във формата на чадър със 7-9 лилави цветя.

Hoya Compact

Compacta е вечнозелен бръшлян. Ярко розови цветя, събрани от чадър, наброяват до 20 бр. Миришат ярко, напомняйки на парфюм. Листата са тъмнозелени на цвят. Лияна пада от височина, извивайки се на спирала, което й придава уникален вид.

Компактен

Хоя Ваети

Ваети е ампелно растение. Изисква място за окачване. Дължината на такава лоза може да бъде 10 м. Сортът Vayeti не е подобен на своите роднини. Яркочервена топка, която обилно излъчва нектар без мирис. Листата са удължени на 15 см дължина. Младите издънки са червени. Потъмнете с възрастта.

Хоя Локи

Лок е родом от Виетнам. Листата са тъмнозелени, удължени, гладки. Съцветията съдържат около 20 бели цветя. Формата на цветето е звезда с огънати назад венчелистчета.

Хоя Грацилис

Грацилис е лоза. Има силни клони. Листата са плътни и продълговати. Цветът е светло зелен с леко видими петна. Цветята се събират в съцветия от тъмно червено до розово-бяло с по-богата цветна сърцевина.

Хоя Обовата

Обовата е тропическо растение. Стъблата растат дебели и здрави. Листата са големи, лопасти. В центъра има по-лека лента. Младата зеленина има оттенък на сребро. Цъфти в съцветия от 15 бр. леки люлякови звезди.

Хоя Обскура

Обскурата е от Филипините. Стъблото е тънко. Листата са дълги с ясно видими жилки. Цветът е светло зелен. Съцветието има до 30 цвята. Те приличат на камбана с извити назад краища на венчелистчетата. Те могат да имат всички цветове на розово и жълто. Миризмата напомня на лимон.

Хоя Ретуза

Retuza е рядко растение, произхождащо от Индонезия. Листата са тънки, тъмнозелени на цвят. Цветята са много различни от останалите видове. Ярко ядро. Подредени по-плътно от другите цветя.

Retuza

Хоя Пубикаликс

Pubicalix е от Филипините. Това е лоза с тънко стъбло. Листата са дълги и гладки със сребристо оцветени петна. Цветята растат с чадър. В съцветие до 30 бр. Цветовете варират от дълбоки червени до бледо розови.

Хоя Ундулата

Undulata е лоза. Багажниците са тънки и много дълги. Листата са петнисти, краищата са вълнообразни. Съцветията висят под формата на чадър, където има 2-5 цветя. Формата на цветето е под формата на звезда с огънати назад венчелистчета. Цветовата схема е много разнообразна: от бяло-лилаво до пастелно кремаво бяло.Почти без мирис.

Ако отглеждате хоя в оранжерия, тогава през студения период трябва да затоплите стаята до 15 ° C. Това цвете е екзотично растение, но не е много капризно. Дори неопитен цветар може безопасно да започне размножаването у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина