Цвете Calathea - описание на видовете медальон и кроката

Стайното растение калатея е високо ценено сред градинарите заради необичайния си вид и разнообразие от видове. Всеки сорт има свои отличителни черти, така че можете да съберете цяла колекция от калата у дома. Поради необичайната способност на листата да имат изправен вид вечер, а на сутринта да слизат надолу, калатеята е била наричана „молитвено цвете“. Доста е взискателно да се грижите, така че при отглеждането е необходимо да се придържате към определени правила.

Цвете на калатея: разнообразие от видове

Името Калатея идва от гръцката дума „Калатос“, което буквално означава „кошница“. Калатея принадлежи към семейство Марантови и е най-многобройната от своя род. За разлика от другите членове на семейството си, растението се отличава с наличието на цветя. Към днешна дата са известни почти 130 вида, които се срещат в природата. Този брой включва само естествено срещащи се калатеи, без да се броят хибридите, отгледани от животновъдите.

Колекция от различни видове калата

Кратко растение с височина 70 см. Има овални листа с дължина 30 см. Листата, в зависимост от вида на калатеята, са ланцетни или с дръжка. Цветното оцветяване също може да варира.

За ваша информация! На листите често се срещат мозаечни или райести шарки.

Родина на тревисто многогодишно растение са речните долини на южноафриканската Амазонка. Поради това цветето понякога се нарича „кралица на инките“ или „принцеса на инките“. Въпреки факта, че в руските ширини растението се използва само за декоративни цели, в родината си то се използва в ежедневието. Известно е, че в Бразилия прясната риба се увива в листа от калатея, така че се съхранява много по-дълго. В Колумбия листата се използват за тъкане на чанти и кошници. В някои племена от Южна Африка листата на калатея все още се използват за направата на прежда и изработване на дрехи от нея.

По-долу ще разгледаме видовете калатея, които са популярни в Русия.

Медальон от Калатея

Типът медальон е известен и под други имена - calathea roseopicta и розово оцветен. Растението се отличава с необичаен цвят на листата, които от едната страна имат шарки под формата на кръгли орнаменти, боядисани в различни нюанси на зелено и сребро. Краищата на листните плочи са заобиколени от тънка бяла ивица. На обратната страна листната плочка е тъмнорозова и лилава. Поради тази характеристика, розеопикта често се използва във флористиката за декориране на букети и цветни аранжировки.

Медальон или розеопикта

Медальонът Калатея е компактен вид, той расте не повече от 40 см височина. При грижата за цвете често се допускат грешки, поради което листата започват да изсъхват и да се навиват. За да се избегне такъв проблем, е необходимо да се създадат добри условия за растението: премахване на течения, прилагане на торове и защита на цветето от пряка слънчева светлина.

Важно! Родното място на Калатея е Амазонка, поради което за здравословен растеж е необходимо да се осигури обилно и редовно поливане.

Смята се, че медальонът е в състояние да отнеме цялата негативна енергия и да внесе мир и спокойствие в отношенията на хората, поради което често се отглежда в офиси.

Calathea crocata

Кроката е известна и под друго име - шафран калатея. Наречен е така заради шафрановия цвят на съцветията. Листата на кроката са с овална форма с вълнообразни ръбове. Горната страна на листа е оцветена в тъмно зелено, а долната страна е кафява или тъмно лилава.За разлика от другите видове калатея, шафранът не се различава по наличието на големи листа, но цъфти добре у дома. Малки жълто-оранжеви цветя. Шафранът Klateya започва да цъфти през зимата: в края на януари или началото на февруари.

Кроката, или шафран

Грижата за крокодилската калатея у дома трябва да се извършва внимателно, тъй като цветето е много капризно и изисква специални мерки за отглеждане. По-добре е да отглеждате видовете във влажни оранжерии и специални аквариуми, тъй като растението изисква повишена влажност на въздуха. Сухият въздух, особено през зимата поради изкуствено отопление, влияе върху проливането на листата и пъпките. Crokata започва да изсъхва бързо и може да умре, ако не се предприемат действия.

Ако не е възможно да се отглежда цвете в аквариуми, тогава е необходимо да се следи влажността на въздуха. Растението трябва периодично да се напръсква с вода от спрей бутилка. За допълнителна влага се поставя съд с вода до калатеята, така че да се изпарява и да повишава нивото на влажност.

Важно! През зимата се препоръчва да окачите влажна кърпа върху отоплителните тръби, като постоянно я мокрите, когато изсъхне.

Калатея Варшевич

Малък храст с кадифени овални листа. Зелените листа в близост до жилките са забележимо по-светли на цвят. Обратната страна на листните плочи е боядисана в ярко люляков цвят. Повърхността на листата е мека и приятна на допир, напомняща на кадифе.

Варшевич цъфти с нежни пастелни цветове

Съцветията на калатеята на Варшевич приличат на малки класове, прицветниците им са леко огънати като тези на розовите пъпки. Растението е украсено с нежни розови, кремави и бели цветя през периода на цъфтеж. Върху възлите на коляновия дръжка се образуват розетки, които по-късно могат да се използват за размножаване.

За обилен цъфтеж калатеята на Варшевич трябва да се подхранва с торове. Ето защо опитните градинари се препоръчват редовно да правят специални сложни добавки за цветя или култури от семейство Марантови. По-добре е да захранвате растението след поливане, когато цялата вода се абсорбира добре в почвата.

Важно! По време на периода на цъфтеж е необходимо да се спре храненето с торове, които съдържат азот. В противен случай това ще забави отварянето на пъпките.

Calathea Lancifolia

Описанието на храсталаците calathea lancifolia е доста необичайно за семейството му. Растението се отличава с височината на храста си, която достига почти един метър. Тънките листа са продълговати. Листата са с дължина почти 50 см, имат шарки с овална форма с различни размери. Те се намират близо до жилките и са много по-тъмни от основния цвят на листната плоча. Листата са светлозелени, а шарките са тъмнозелени. Другата страна на листа е с плътен тъмнолилав цвят.

Lancifolia е високо декоративно растение

Доста голямо растение трябва да бъде внимателно гледано. Тъй като дългите тънки листа стоят, всяко пренебрегване в грижите ще доведе до заболявания на храста и влошаване на външния вид на декоративното растение. Тази калатея е особено взискателна към влажността на въздуха, поливането и храненето.

Калатея Сандериан

Видовете Sanderian са били отглеждани чрез селекционен метод от друг вид, наречен орната, или украсени. Растението расте до 30 см. Листата на растението са елипсовидни и достигат дължина 20 см. Листата са разположени на дълги тънки дръжки, височината на които е около 10 см.

За ваша информация! Съцветията са бели и люлякови цветя. Дръжката е доста висока в сравнение с размерите на самия храст - 25-30 cm.

Цветето може да отделя специфични токсини в почвата по време на процеса на растеж, поради което е необходима трансплантация на всеки 2 години, за да се промени почвата.

Сандериана - компактно цвете

Calathea Sanderiana е един от най-красивите видове от това семейство. Необичайният модел на листните плочи го прави желателен сред градинарите и цветарите.По цялата дължина на яркозелените листа тънки бели линии са разположени плътно една към друга. Повърхността на листовите плочи е гланцова и гладка на допир.

Calathea Orbifolia

Растението достига дължина 60 см и има гъста зеленина. Светлозелените листа на calathea orbifolia са с кръгла форма, повърхността им е гладка. Леки, почти бели ивици се простират от централната жилка на листа до краищата. Цветът има привлекателен външен вид поради големите си райета.

Орбифолията се отличава със своите кръгли листа

Често брашнестата мана разваля красивия външен вид на орбифолия. Болестта се разпространява от вредители - брашнести червеи, които се заселват на гърба на листните плочи. Признаците за появата на паразита могат да се видят с невъоръжено око: върху резниците и листата се появяват малки тъмни гранули. Ако не се отървете от вредителите навреме, растението започва да изсъхва и да губи листа.

Брашнестата мана се третира чрез избърсване на чаршафите с 10% етилов алкохол или тинктура от невен. Но редакторите на различни списания и публикации за цветарство и градинарство съветват да не се прибягва до народни методи, а да се използват специални инсектициди: фитоферми или актелик.

Забележка! Брашнестата мана се появява поради неправилна грижа или липса на такава. Необходимо е постоянно да се инспектират и отстраняват стари изсушени листа, както и да се избърсва с памучен тампон, потопен в разтвор на сапун за пране.

Calathea rufibarba

Calathea rufibarba се нарича още червена брада. Високото растение може да достигне до 1 м височина. Тя получи прякора Червенобрада заради наличието на оранжево оръдие на гърба на листните плочи. Външната страна на листата е с наситен зелен цвят с гладка лъскава повърхност. Тънки листа с вълнообразни ръбове са разположени на дълги, стабилни резници. По своята форма листът наподобява меч. Обратната страна е боядисана в бургундски нюанс.

Руфибарба се нарича червена брада

Може би цветът на храста няма забележителни черти, но руфибарба се различава от другите видове по положението на листата, която е спусната надолу. Растението има ярко оранжеви и жълти цветя, които растат точно в основата на листата.

По метода на селекция от руфибарба са отгледани два вида калата: Бяла звезда и Синя трева.

Calathea makoya

Calathea makoya с право може да се счита за най-известните и популярни видове, отглеждани на закрито. Растението може да нарасне до 60 см дължина. Листата на макоя са нежни и меки на допир. Факт е, че листовите плочи са много тънки; при внимателно разглеждане те изглеждат прозрачни. Те достигат 20 см дължина и 10 см ширина.

Makoya е най-популярната домашна калатея.

От горната страна листът е ярко зелен с тъмни шарки. Те са с кръгла форма от основната вена по краищата. Оцветяването напомня донякъде на шарките на опашката на паун, поради което макоята се нарича паун.

Забележка! Макоя често страда от нападение от белокрилки, които, разположени на гърба на листа, започват да ядат сочните части на растението. Ако разклатите болно цвете, можете да забележите колко белезникави вредители се издигат във въздуха.

Белокрилките се появяват, когато температурният режим не се спазва и когато влажността на въздуха е ниска. С белокрилките се бори с инсектициди и домашни капани. Медът или захарният сироп се намазват върху картон или стъкло до саксията, за да хване белокрилката.

Калатея Леопардина

Леопардина, за разлика от други видове, няма стъбла. Достига височина от половин метър. Листата са къси и тесни, чиято горна страна е светло зелена на цвят с шарки под формата на елипсовидно листо. Моделите са оцветени в тъмно зелено и са разположени от централната жилка до ръба на листната плоча по цялата й повърхност. Обратната страна на листата е оцветена в тъмно розово.

За ваша информация! Цветовете на Леопардина са жълти, поради което и възниква името на цветето.Въпреки че има версия, че името на вида е дадено от необичайното оцветяване на листата под формата на петна, подобно на моделите на леопардови петна.

Calathea Leopardina често се засажда на открито, тъй като видът е най-устойчив на сурови условия. Засаждането се извършва през пролетта след загряване на земята. Мястото не е избрано на хълм, за да се избегне постоянна липса на влага в почвата. Също така трябва да избягвате открити места, които са изложени на пряка слънчева светлина.

Първо, в изкопаните дупки се полага дренажен слой под формата на експандиран глинен чипс, камъчета или пясък, за да се избегне застой на влага в почвата и достъп на кислород до корените. След това изгнилите листа, игли или кора се смесват в равни пропорции със земята и малко от тази смес се поставя върху дренажа. Едва след това Леопардина се засажда на мястото и се полива обилно с леко хладка вода.

Важно! Водата не трябва да идва от чешмата. По-добре е да се напоява с мека речна или дъждовна вода.

В допълнение към изброените видове, понякога се отглеждат в домашни условия:

  • calathea vitata. Белите тънки линии са разположени по цялата листна плоча. Растението не е високо, но е много привлекателно;
  • Calathea Lubbers. Не получих много внимание от градинари и цветари. Може би въпросът е в непропорционални и хаотични модели върху листата. Освен това обратната страна на листната плоча е зелена, което е нетипично за калатеята;
  • калатея Бахема. Отглежда се лесно и не изисква специални грижи, но не е придобил голяма популярност поради незабележимия си вид, за разлика от други видове;
  • calathea misto. На външен вид е подобен на calathea litze, поради което те често се бъркат помежду си. В Misto моделът на листата е по-близо до основата на централната жилка. Прилича на светлозелен ход на четката. По-близо до ръба, шаблонът се слива с основния цвят на листа.

Развъдчиците развъждат всички нови хибриди на калатея, за да създадат най-устойчивото растение към различни условия на околната среда. Цветето не е евтино и има възможност то да не може да се вкорени на ново място. Ето защо, преди да купите калатея, трябва да се запознаете с основните правила за грижа за растенията и да създадете всички необходими условия за отглеждането му.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина