Цвете катарантус: домашни грижи и методи за разплод

Катарантусът е декоративна и много непретенциозна билка от семейство Кутрови, която расте както у дома, така и в градината. Цветето предпочита тропически климат, често срещан в светлите гори на Мадагаскар. В Русия най-известните имена на катарантуса са „зеленика“, „виното от Мадагаскар“ и „лонера“. В допълнение, растението понякога се нарича "стара мома" или "кайенски жасмин". Много е трудно за цветето да понася ниски температури, поради което в градината се отглежда като едногодишно. В южните ширини животът му е по-дълъг - до няколко години.

Основни видове

Почти всички видове катарантус имат сходни характеристики и свойства, а именно:

 • силен багажник и увеличено разклоняване. Зеленикавите издънки понякога имат розов оттенък;
 • зелена блестяща зеленина с бежови жилки, къси дръжки;
 • средната височина на храста е 1 м;
 • Цветът с 5 венчелистчета има бял или бургундски цвят.

Цвете катарантус

По-долу са основните видове култура.

Зеленчук катарантус

Зеленката катарантус е широколистен храст, чиято височина е средно до 1 м. Цветът се класифицира като множество малки растения, но при оптимални условия може да нарасне до един и половина метра. Обикновено се отглежда от семена. Когато засаждате катарантус в последните дни на зимата, растението ще цъфти от края на пролетта до есента.

За ваша информация! Днес активно се отглеждат хибриди на катарантуса, чиито цветя имат бели, розови и червени сърцевини.

Катарантус розов

Catharanthus pink е предназначен за отглеждане в домашни условия. В тропиците расте по-активно (там височината му достига 1,5 м), в руски условия височината не надвишава 1 м. 7-сантиметровите ланцетни листа в центъра имат характерна бежова жилка. Краищата на листата са доста равномерни, повърхността е лъскава. Цветът на цветята варира в зависимост от сорта. Дългосрочният цъфтеж до голяма степен зависи от условията на задържане, времето и климата. При ниски температури цъфтежът продължава около шест месеца. В топъл климат цветето катарантус може да цъфти през цялата година.

Храст катарантус

Храст катарантус — компактно растение с големи тъмнозелени листа и ярки наситени 5 см цветя. Този тип е подходящ за отглеждане на закрито, на балкон, лоджия или може да се използва за украса на цветни лехи. Следователно този вид транспорт е отличен за продажба.

В допълнение към горните видове катарантус се различават и следните:

 • ампелен - Каскада, Средиземно море;
 • Аристократ;
 • Тихоокеански;
 • Тихоокеанско бордо;
 • Тихоокеански епикот;
 • Тихоокеанско бяло;
 • Първата целувка.

Katarantus: засаждане и грижи у дома

Как да расте и да се грижи за катарантус у дома? За да отгледате здрав и красив храст от катарантус, трябва да следвате някои правила и препоръки за грижа за растението.

Важно! Всички части на катарантуса съдържат алкалоиди - отровни вещества, поради което се препоръчва да се грижите за цветето с ръкавици.

Домашни грижи

Влажност

Катарантусът е влаголюбиво растение. През периода на обилен цъфтеж се нуждае от доста висока влажност и това се отнася не само за въздуха, но и за почвата. Ако влажността падне под границата от 60%, трябва да напръскате околния въздух и леко самото растение. Разрешено е да се пръска листата, но цветята не се препоръчват. За да увеличите влажността в помещението, поставете контейнер, пълен с вода, близо до растението. Също така се препоръчва да изсипете мокра експандирана глина или мокри камъчета в палета и да поставите саксия с цветя в нея.

Грундиране

Катарантусът расте добре в рохкава, лека и плодородна почва. Като него можете да използвате закупена земя, предназначена за цъфтящи стайни растения, например за здравец. При самостоятелно готвене съставът трябва да включва листа и копка земя, малко количество торф и едър речен пясък.

Поливане

Преди поливане трябва да се погрижите за дренажния слой или ръчно да източите излишната вода след всяка процедура. При дъждовно време катарантусът, който расте на открито, може да забави развитието си поради излишък на влага в почвата. И ако почвата се окаже твърде плътна, тогава при редовно наводнение растението може дори да умре.

Забележка! Катарантусът е тропическо растение, така че трябва да се полива на равни интервали, като се избягват заливи и застой.

Необходимо е да се гарантира, че почвата не изсъхва, тъй като при липса на влага състоянието на цветето може значително да се влоши. В някои сортове, в този случай, листата могат да се извиват - това е първият симптом на недостиг на влага.

Осветление

За катарантуса най-предпочитани са добре осветените места. Важно е директните слънчеви лъчи да удрят растението в минимално количество. Саксията с цветя може да се постави на перваза на прозореца от западната или източната страна. През лятото катарантусът няма да бъде обезпокоен от слънчевите бани. За целта се оставя на чист въздух, предпазвайки го от възможни валежи.

Температура

Идеалната температура за катарантус при стайни условия е 20-25 ° C. Тези показатели са подходящи за цвете от ранна пролет до края на лятото. Когато настъпи зимата, растението трябва да се постави на по-хладно място (около 15 ° C). През този период не се препоръчва да поставяте тенджерата на перваза на прозореца, особено ако наблизо има отоплителни уреди. Минималната температура на съдържание е 10 ° C.

Цветето ще се чувства особено комфортно на открито. С настъпването на пролетта, когато въздухът се затопли до 18 ° C, контейнерът с катарантуса може да бъде поставен на балкона или верандата, под навес, който може да предпази растението от валежи, пориви на вятъра и пряка слънчева светлина. При първото понижаване на температурата (август-септември) катарантусът трябва да се внесе в къщата.

Подхранване

Вътрешният цветен катарантус реагира много добре на храненето, така че торовете трябва да се внасят в почвата със завидна редовност. Има нужда от хранителни вещества, така че универсалните смеси за цъфтящи растения могат да се използват като торове. Подхранването трябва да се извършва 2 пъти месечно през целия сезон. Хранителните торове се внасят в корена. Растението обича смес от пепел (100 g), разредена във вода (1 кофа).

Важно! Необходимо е внимателно да се следят дозите и да не се превишава концентрацията на разтвори, за да не се повреди коренището.

Особености на трансплантацията на растения

Всяка година трябва да се прави трансплантация на цветя. Ден преди разсаждането цветето не трябва да се навлажнява, но е по-добре да му се даде време да образува земна кома около коренището.

Особености на трансплантацията на растения

Избор на гърне и саксии

Катарантусът е бързорастящо цвете. В условията на малък капацитет кореновата система не е лесна за развитие, тъй като бързо запълва цялата площ и запушва дренажните отвори.Необходимо е да се погрижите за мястото за растежа на коренището. Здравословното състояние на катарантуса ще зависи от правилния избор на саксията. Капацитетът не трябва да е малък, тъй като катарантусът се развива много бързо, има нужда от много свободно пространство.

Най-добрият вариант е глинен или пластмасов съд. При всяка нова трансплантация размерът на контейнера трябва да се увеличи в диаметър с 3 см спрямо размера на предишната саксия. Дъното на контейнера трябва да има дренажни отвори, ако те отсъстват, тогава те трябва да бъдат направени със собствените си ръце.

За да трансплантирате цвете в нова саксия, трябва да направите следното:

 1. Огледайте растението, ако е необходимо, направете резитба.
 2. Вземете по-голяма саксия, направете дренажни отвори в нея.
 3. Необходимо е да се трансплантира по метода на претоварване на растението заедно с почвата. Това трябва да се прави внимателно, като се избягва травма на кореновата система.
 4. Добавете същата смес за заливане към новия контейнер, както през предишния сезон. При силна разлика в почвата цветето няма да цъфти.
 5. За да улесните изваждането на катарантуса от саксията, можете да добавите малко вода към повърхността на почвата. Пластмасовите контейнери понякога се режат или дори се чупят. В този случай е важно да не навредите на деликатната коренова система на растението.

Подрязване

Изрязването на катарантуса трябва да се извърши през пролетта. Основните стъбла са подстригани с една трета. Тази процедура ще позволи на цветето значително да се подмлади, както и да даде на храста подреденост и впоследствие обилен цъфтеж. Счупените и сухи клони също трябва да бъдат премахнати. Останалите резници могат да се използват за размножаване на реколтата.

Подрязване на катарантус

Някои производители се чудят дали е необходимо да прищипите катарантуса? За да се образува компактна, красива корона, краищата на леторастите трябва да се прищипят. Това ще забави растежа им нагоре, докато активно развиващите се странични клони ще направят короната по-дебела и по-декоративна.

През периода на активен цъфтеж растението се нуждае от постоянни грижи. Изсъхналите цветя и избледнелата зеленина трябва да се отстраняват редовно, тъй като те могат да развалят външния вид на катарантуса.

Методи за размножаване

Катарантусът може да се размножава по три начина:

 • резници;
 • семена;
 • разделение.

Размножаване на катарантуса

Katarantus: отглеждане от резници

Преди да започнете процедурата, трябва да подготвите:

 • изрежете зелени издънки от храстите (до 15 см);
 • отстранете долната зеленина, обработете секциите с корен на биостимулант.

Процедура за вкореняване:

 1. Поставете дръжката във влажен субстрат, който включва торф и перлит в равни пропорции. Покрийте контейнера с капак, правейки мини оранжерия.
 2. През месеца редовно проветрявайте, пръскайте и поливайте резниците.
 3. След това внимателно трансплантирайте резниците в земята. Сместа за потапяне трябва да е лека и питателна.

Семена

Засаждането на семена се извършва в последните дни на зимата или през пролетта. Процедурата е следната:

 1. Задълбочете семената на 2 см в почвата. Поливайте почвата обилно.
 2. Покрийте засаждането с найлоново фолио. Семената се нуждаят от тъмнина, за да покълнат. Оптималната температура е 22-24 ° C.
 3. Разсадът ще се появи след една седмица. Разсадът трябва да се постави на светло място, температурата да се намали леко.
 4. След 15 дни фураж (концентрацията на фосфор трябва да бъде минимална).
 5. След образуването на четири истински листа, направете кирка.

Чрез разделяне на храста

Забележка! Размножаването чрез разделяне е най-добре между март и април.

Процедурата е следната:

 1. Извадете цветето от контейнера. Това трябва да се прави внимателно, за да не навреди нито на листата, нито на багажника.
 2. Разделете растението на части с ръце.
 3. Направете дренажен слой на дъното на саксията, изсипете хранителната смес (малко) върху нея.
 4. Поставете цветето в центъра на саксията и разнесете коренището. Корените трябва да бъдат равномерно разпределени по цялата площ.
 5. Придържайки храста в една ръка, поръсете почвата около краищата.
 6. Издърпайте растението леко нагоре, за да могат корените да се изправят.
 7. Изсипете земята в контейнера до самия връх. Уплътнете и напойте почвата.
 8. Отначало растението трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина.

Възможни нарастващи проблеми

Катарантусът, както всяко друго домашно растение, трябва да бъде внимателно наблюдаван, за да може в случай на първите симптоми на заболяване да предприеме действия и да коригира грешките в грижите. Най-често срещаните проблеми с отглеждането на катарантус са пожълтяване и падане на листата.

Проблеми при отглеждане на катарантус

Листата пожълтяват

Като начало си струва да разберем защо листата на катарантуса пожълтяват. Може да има няколко причини. Ако в допълнение към жълтия оттенък на листата, растението е загубило формата си и е започнало да изсъхва, тогава причината е най-вероятно в продължителното излагане на цветето на слънце. В този случай ще е достатъчно да го пренаредите по-дълбоко в стаята.

Забележка! Ако само листата от долния слой пожълтяват, не е нужно да се притеснявате, тъй като това е напълно естествено явление.

Ако цветът промени цвета си на жълтеникав от върховете на листата, влажността на въздуха вероятно е твърде ниска за цветето. Ако случаят е такъв, тогава до растението може да се постави съд с вода или можете да го пръскате редовно. В някои случаи пожълтяването на листата може да бъде предизвикано от малкия размер на контейнера, в който се намира.

Листата падат

Когато зеленината падне, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е изсъхването на почвата. Ако някои от листата са усукани, а някои вече са паднали, тогава причината е недостатъчно поливане. Изсушаването и падането на листата на долния слой, както и плешивостта на цветето, предполагат, че най-вероятно периодът от живота на цветето приключва. У дома това най-често се случва през третата година на отглеждане.

Catharanthus е компактен, малък храст, който радва окото с цветния външен вид на своите цветя. Познавайки простите правила за грижа за катарантус у дома, дори неопитен цветар може да украси интериора на дома си с това красиво растение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина