Clivia цвете - домашни грижи и отглеждане

Много градинари включват кливия в колекцията си от стайни растения, вечнозелено тревисто многогодишно растение, принадлежащо към семейство Амарилис.

Произход и външен вид

Clivia цвете идва от Южна Африка.

Кливия в саксия

Това растение достига височина 60 см, има кожести подобни на колан листа, растящи от коренова розетка, истинско стъбло отсъства (някои сортове имат късо фалшиво стъбло). Основната характеристика на кливия се счита за нейната коренова система: тя е преходна форма от коренище до луковица.

По време на периода на цъфтеж той освобождава дръжка, върху която се поставят до 50 фуниевидни цветя под формата на чадър. Известни са 6-7 разновидности на това растение, животновъдите работят по създаването на нови сортове.

Важно! Не всички производители знаят, че сокът и коренището на кливия са отровни и могат да предизвикат (с изключение на гадене, повръщане, слюноотделяне и стомашно-чревни разстройства) парализа или колапс.

Най-известните сортове кливия

Кливия гардена

Лат. Cliviagardenii в естествената си среда се разпространява в Трансваал (Южна Африка). На закрито обикновено расте до 50 см височина, листата са дълги, до 4 см широки. През зимата той произвежда дръжка с дължина до половин метър, на която са разположени 10-15 камбановидни цветя.

Кливия прекрасната

Лат. Кливианобилис идва от нос Южна Африка. Различава се от останалите сортове с малка височина (до 30 см), мечовидни листа с широчина до 6 см. Дръжка до 50 см с петдесет фуниевидни цветя с оранжев или светлорозов оттенък.

Клиния цинобър

Лат. Cliviaminiata, други имена - Cinlobar Vallota и Clivia Miniata, място на раждане - провинция Natal (Южна Африка). Достига до половин метър височина, подобни на колан листа от 3 до 6 см широки.

Clivia miniata

От февруари до май 50-сантиметров дръжка е увенчан с 15-20 големи фуниевидни червени цветя.

Домашни грижи

Грижата за дома на Clivia не изисква специални умения от собственика.

Подхранване

За да изглеждат добре, особено по време на цъфтежа, кливиите се нуждаят от редовно хранене. Те започват да се прилагат още през първата година от живота, веднъж на всеки две седмици (органичните и минералните торове се редуват).

Възрастно растение се храни само през периода на цъфтеж.

Важно! Азотът отлага цъфтежа, а калият, напротив, може да го накара да цъфти по-обилно.

Местоположение и осветление

По-добре е да поставите саксията с кливия на източните или западните прозорци на къщата и да й осигурите достатъчно място. От северната страна растението трябва да бъде осветено с подсветка; на южните прозорци кливията трябва да бъде засенчена малко.

Поливане

Преовлажняването на почвата има пагубен ефект върху растението. Поради това се полива само след като почвата в саксията изсъхне; излишната влага от тигана се отстранява незабавно. Постоянният излишък на влага може да доведе до загниване на корените.

Забележка! За напояване използвайте мека вода без хлор с три до четири градуса по-топла от стайната температура.

Кливия не се нуждае от висока влажност (достатъчно е 40-50%), но натрупаният по листата прах влияе негативно на цветето.

Период на покой

Кливия трябва да цъфти, след това дръжката се отрязва и растението се оставя само за 80-90 дни. През този период храненето се спира, поливането се извършва 1 път на 10-12 дни, температурата на въздуха се намалява и интензивността на осветяване се намалява.

В края на периода на "зимен сън" растението се връща на обичайното си място, като преди това му дава топъл душ, подхранва се и се напоява достатъчно.

Важно! Периодът на почивка трябва да бъде спрян своевременно, в противен случай дръжката ще расте крива и отслабена.

Възможни нарастващи трудности

Кливия е непретенциозно цвете, грижата за него е проста, атакувана е от различни болести и вредители.

Болести

Причината за кафявите петна по листата е слънчево изгаряне, необходимо е да се засенчи по-добре растението.

Разлагащите се или кафяви образувания по върховете на листата показват увреждане на корените по време на трансплантация или излишна влага.

Болно растение

В такива случаи спрете поливането, докато почвата в саксията изсъхне напълно.

Вредители

Появата на скални насекоми или брашнести бъгове е възможна в кливия.

Признаци за повреда с ножницата:

 • лепкав цвят по листата,
 • появата на тъмни петна от израстъци (възрастни паразити).

Щитът се отстранява механично (вредителите се измиват със сапунен тампон) и растението се третира с инсектицидни препарати със системно действие.

Мечта се характеризира с появата на бял, подобен на памук цвят по листата. Малка колония от паразити се отстранява механично с помощта на влажна марля.

Щит

Многобройни колонии се унищожават чрез ежеседмично пръскане с инсектициди.

Проблеми с листата

Листата могат да пожълтеят, когато:

 • естественият процес на замяна на старите листа с нови;
 • недостатъчно или твърде обилно поливане;
 • липса на хранене.

Защо кливия не цъфти

Някои производители, няколко години след засаждането, се питат: кливия не цъфти, какво да правя в този случай.

Цъфтежът на възрастно растение се предотвратява от липса на хранене или отсъствие на период на покой, който трябва да се организира през есента-зимата.

Пресаждането на растение в много голяма саксия е и отговорът на въпроса защо кливията не цъфти, тъй като цялата енергия отива в запълването на саксията с корени.

Важно! От момента, в който цветоносът избухва, кливията не се пренарежда от място на място и саксията не се обръща - подобни действия съкращават времето за цъфтеж и намаляват броя на цветята.

Понякога възниква въпросът: Кливия, имайки добри грижи у дома, защо не цъфти до 2-3 годишна възраст. В този случай за нея е уреден непланиран период на почивка: растението се държи 20-30 дни на слабо осветено място при температура 15-16 0 С.

Методи за размножаване

Не всеки знае кливия и как се размножава. Размножаването е възможно както чрез семена, така и чрез странични издънки (деца).

При пресаждането на възрастно растение страничните издънки с няколко корена се отрязват внимателно от него. Секциите се поръсват с натрошен въглен на прах. Корените се сушат в продължение на 30 минути, след което се трансплантират в малка саксия. Те се грижат за тях, като за възрастно растение, но температурата на въздуха се поддържа с 1-2 градуса по-висока и се полива по-малко интензивно. Младите кливии се поставят на добре осветено място, където няма пряка слънчева светлина.

Отглеждане от семена

Семената на Clivia се купуват или отглеждат самостоятелно.

Важно! Семената ще покълнат само ако са засети веднага след прибиране на реколтата. Съхранението на семената значително намалява кълняемостта на семената.

Процедура за засяване на семена:

 • 1) Накиснете събраните семена за 24 часа, докато набъбнат.
 • 2) Посейте набъбналото семе на разстояние 2 см в торфено-перлитната смес. Перлитът може да бъде заменен с пясък или трева.
 • 3) Контейнерът е покрит с филм или стъклен буркан, за да се създаде парников ефект.
 • 4) Мини-оранжерията се проветрява ежедневно в продължение на поне 10 минути, почвата се полива, докато изсъхне.
 • 5) След появата на истински лист, разсадът трябва да бъде засаден в малки саксии.
 • 6) Направете им годишен трансфер в големи контейнери.

Засяване на семена от кливия

Възможно е да се размножава чрез семена, но такива растения цъфтят само за 4-6 години живот.

Правила за качване и трансфер

Кливия предпочита плодородна почва, богата на хумус.

Почвата се закупува в готов вид или се съставя самостоятелно. За да направите това, смесете:

 • 1 част торф
 • 1 част хумус
 • 2 части тревна земя.

Почвата се разрежда с перлит, вермикулит или измит пясък. Готовата почва не се навлажнява, тъй като сухата смес прониква по-добре в кухините между корените.

Важно! Преди засаждането почвата се дезинфекцира.

Някои производители засаждат кливия в орхидейна почва. Според техните наблюдения това насърчава добрата вентилация на кореновата система и стимулира растежа и цъфтежа.

Пресаждането на възрастни растения може да се подходи в началото на периода на покой.

Кливия трансплантации

Как да трансплантирате кливия:

 1. Вземете пластмасова или керамична саксия с конична форма и достатъчен размер.
 2. В дъното на контейнера се изсипва дренажен слой от малки камъчета, експандирана глина или счупена тухла. Височината на слоя зависи от размера на контейнера (обикновено 1-3 см). Изсипва се малък слой готова почва.
 3. Навлажнете почвата под растението и внимателно отстранете корените заедно със старата почва.
 4. Ако се извърши претоварване, земната бучка се поставя в нов контейнер и се изсипва прясна почва.
 5. При пресаждането старата почва се отърсва, корените се изследват внимателно, ако е необходимо, повредените се отстраняват. Можете да разделите децата, ако са достатъчно силни (имат 4-5 постоянни листа). Разфасовките по корените се поръсват с натрошен въглен на прах, след което те трябва да изсъхнат за 30 минути.
 6. Поставете корените в саксия и покрийте с пръст, така че почвата да не покрива основата на листата.
 7. Поливайте растението, отстранете излишната влага от тигана и го оставете на място, подходящо за преживяване на период на покой.

Опитните производители на цветя препоръчват презасаждане на възрастни кливии веднъж на 2-4 години.

Кливия е непретенциозно цвете, грижата за нея е проста.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина