Какво е името на стайното цвете с червени листа

Всяко растение, чиито листа имат червен нюанс, изглежда необичайно ярко и необикновено. Особено внимание се отделя на стайни цветя. Те са незаменима част от дизайна. Най-често закрито цвете с червени листа е акцент в интериора.

Цветя с ярка зеленина в короната

Растение с ярък цвят на листата е целта на всеки производител. Ако все още няма такова чудо в апартамента, тогава можете да изберете един от изброените случаи:

 • коледна звезда;
 • кордилина;
 • ирезин;
 • нидулариум;
 • оксалис триъгълен.

Стайно цвете с червени листа - оригинален елемент от интериора

Това е списък на най-популярните растения, които имат червени листа отгоре. За да могат стайните растения да радват окото постоянно, цветът им не избледнява, е необходимо да се запознаете с нюансите на грижите.

Коледна звезда

Коледната звезда или Коледната звезда, както я наричат ​​в народа, е вид еуфорбия. Второто име идва от наличието на яркочервена зеленина в горната част на капачката, което обикновено се появява в началото на зимата. Растението е родом от Мексико и Централна Америка. Той има редица подвидове:

 • сферична;
 • едророг;
 • искрящ.

Коледна звезда

Коледната звезда е придирчива към подстригването. Основното нещо е да поставите растението на място без течение и да се отървете от силни температурни промени. Чувства се неудобно при много горещо време, не понася силно засенчване. Развива се добре при разсеяно осветление. Тя трябва да осигури обилно поливане, постоянно пръскане. През зимата тя хвърля зеленина. През този период изглежда непрезентабилно. Размножава се чрез резници - издънки, съдържащи поне пет листа.

Важно! Сокът от звезда от еуфорбия е отровен. Може да причини леки изгаряния на кожата. Всички процедури за подрязване и разсаждане се извършват с ръкавици.

Кордилина

Храст от семейство Агаве от тропиците наподобява палмово дърво. Но това няма нищо общо с палмите. По-скоро роднини на драцена. Расте на височина до половин метър.

Привлича с необичаен външен вид, или по-скоро с удължени червени листа, които са плътно разположени един спрямо друг. Докато расте, долните листа падат, а горните образуват разкошна шапка. Има сортове кордилина, които се различават по цвета на листата си:

 • зелено;
 • червено и бяло.

Кордилина

Кордилин трябва да се постави на топло място, където попадат лъчите от разсеяна светлина. Не обича честото поливане. Оптимална температура:

 • през летния период 20-23 ° С;
 • през зимата 13-17 ° С.

Реагира перфектно на системна хидратация и ежегодни трансплантации. Преовлажняването е вредно за кордилина.

Ирезин

Необичайно ярко цвете от семейство Амарант. Най-често се среща с листа, които имат епилептична форма и червено-бордо цвят. Освен това има сортове със зеленикави листа с пурпурни жилки.

Ирезин

В грижите ирезинът е непретенциозен. Развива се добре при разсеяна светлина, не реагира на леки промени в температурата. Може да понася суша, отчитане на ниска влажност.

Нидулариум

Домашно растение, родено в тропиците. Принадлежи към семейство Bromeliad. Цветето се характеризира с липсата на стъбло. Остри зелени листа произхождат директно от основата.В горната част на растението се появяват червени листни плочи по време на периода на цъфтеж.

Нидулариум

След цъфтежа розетката изчезва и на нейно място се появяват няколко нови издънки, които също започват да цъфтят. По този начин нидулариумът се размножава бързо.

Важно! Растението трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина, да се полива често и да се поддържа при висока степен на влажност.

Триъгълен оксалис

Растението е без стъбла, принадлежи към семейство Кислични, популярно като заешко зеле. Листата са издълбани, като детелина, червени с лилав оттенък. През деня листата са склонни да се издигат, а вечер започват да падат. Има и друго име - Мадам Бътерфлай заради формата на листа, която наподобява пеперуда.

Триъгълен оксалис

На закрито, той се намира на място, което е добре осветено. В противен случай цветът на листата ще се промени, потъмнее и ще достигне зеленикав оттенък. Поливането трябва да бъде умерено. Периодично през пролетния и летния период те се подхранват с течни торове. През зимата, в покой, той изгражда короната.

Растения с червеникаво зелена зеленина

Изборът на стайни растения с пъстри цветове в червени тонове не е твърде голям. Има растения с най-различни цветове - петнисти, ивици, ивици.

Най-популярните стайни цветя с червено-зелени листа включват:

 • кротон;
 • колеус;
 • аглаонема;
 • кралска бегония;
 • криптантус;
 • хипестезия;
 • каладиум.

Всеки от тях има свои собствени характеристики, както във външния вид, така и в грижите.

Растения с червен цвят отгоре

Стайни цветя с оригинален цвят на листата изглеждат ефектно. Горната им част има ярко червено-розов оттенък, а долната се доближава до зелен.

Кралска бегония

Изглежда доста впечатляващо, радва окото с бургундско-червения цвят на листната плоча. Сред своите роднини той е лидер в домашното отглеждане. Размерът на листата е голям, с форма на сърце. Растението достига височина около 40 cm.

Кралска бегония

Напускането е неусложнено. Трансплантациите и горната превръзка са рядкост и не изискват пръскане. Предпочита топла стая, добро осветление и питателна почва. Не понася преовлажняване на почвата и понижаване на температурата до -10 ° C.

Кротон

Стайно растение с червено-зелени листа, което принадлежи към семейство Молочаеви. Има ярък цвят на горната част на листата, на червен фон, контрастен модел на жълти или бели вени. Под листа е зелено.

Кротон

Изисква постоянна грижа, страхува се от течения и ярко осветление, особено директни слънчеви лъчи. Оптималната температура през лятото е 20 ° C. През зимата се чувства чудесно при 15 ° C. Кротон трябва да се полива редовно, постоянно да се пръска. През пролетно-есенния период се изисква ежемесечно хранене.

Важно! За да образува красива корона от кротон, растението постоянно се прищипва. Процедурата започва, когато растението достигне 15 см височина.

Колеус

Стайното растение колеус е популярно наричано кротон на бедняка. На първо място, поради приликата му с пъстроцветни цветове кротон, и второ, лекота на грижи. Принадлежи към семейство Липо, има издълбани листа с причудлив цвят.

Колеус

Височината достига до 40 см. Може да се размножава както чрез семена, така и чрез резници. Обича топлината и високата влажност, периодично хранене.

Цветя с ярък цвят отдолу

Образци от растения с необичаен цвят изглеждат интересно: долната част е в червено, а горната е пъстра. Ярък представител на този тип е аглаонема.

На външен вид прилича на дифенбахия. Родина - Индия, Китай и Южна Азия. Цветето е без стъбло, но с течение на времето се образува късо стъбло. Долната част на листа е оцветена в червено, а отгоре в средата има бледорозова ивица на зелен фон.

Аглаонема

Предпочита дифузно осветление, развива се добре при температура 20-25 ° C.През лятото е необходимо да се полива редовно, през зимата, само леко навлажнете почвата.

Стайни растения с петнист цвят

Много от съществуващите ярко оцветени сортове са петнисти или райета. Такива екземпляри също изглеждат интересни и имат своите почитатели.

Кодиаум

Цвете от семейство Euphorbia е придирчиво към условията на задържане. Ето защо рядко го виждате в апартамент или в къща. Чувства се чудесно в оранжерии или зимни градини. Това е храст, който расте до 3 м в естествени условия, в оранжериите не надвишава 1,5 м. Той има няколко подвида, които се различават един от друг в цветовете на короната. На червения фон на листата има петна от жълто, оранжево и бяло. Винаги има ивици с контрастен цвят. Това прави растението още по-интересно.

Кодиаум

Забележка! Трябва да поддържате добро осветление, но изключвайте пряката слънчева светлина. Осигурете редовно поливане. По-добре е саксията да се постави върху поднос с камъчета, навлажнени с вода. По време на цъфтежа се изисква допълнително пръскане.

Криптан

Цветето е родом от Бразилия и принадлежи към семейство Bromeliad. Стъблата отсъстват, листната пластина произхожда от основата на корена. Листата са оформени като морска звезда с остър ръб. Цветът е ярък: основата на листа е яркочервена с присъствие на зеленикави или сиви ивици под формата на ивици.

При отглеждане криптантусът е непретенциозен. Топлолюбив, обича високата влажност и честото поливане.

Hypestes

Тревисто многогодишно растение, принадлежащо към семейство Акантови. Листата са червено-зелени, покрити с петнист модел в хаотична форма. Расте добре, достига височина 50 см. Има здрави и твърди стъбла, гъсто покрити с листа.

Hypestes

Обича честото поливане и доброто осветление. В сенчестите зони листата пребледняват и губят своята привлекателност.

Важно! В зависимост от условията на задържане и количеството превръзки, най-големият може да промени цвета на листата.

Всички представени видове стайни растения с червени листа са оригинални и имат своя собствена привлекателност. Всеки от тях може да разрежда интериора на апартамента, превръщайки се в ярък акцент. Остава само да изберете растението, което харесвате, и да му осигурите необходимите условия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина