Цвете сингониум - видове и сортове, как цъфти

Цветето сингониум принадлежи към семейство Ароидни. Той е вечнозелена лоза. Сингониумът се среща в Южна и Централна Америка. Растението е популярно сред производителите на цветя заради гъстата и зелена зеленина. Цветето помага за пречистването на въздуха и може да внесе част от тропиците в къщата.

Ботаническо описание

Семейство Aroid, към което принадлежи сингониумът, има 3300 вида и приблизително 117 рода. Представители на това семейство са еднодолни. Това означава, че ембрионът се състои от един лоб. Тъй като това растение расте на други екземпляри от флората, то принадлежи към класа на епифитите.

Syngonium принадлежи към семейство Aroid

За ваша информация! Растението обвива стволовете на дърветата за опора, за да бъде по-близо до слънцето. В горските гъсталаци цветето няма достатъчно светлина.

Дивите и стайни растения имат само един ствол. Сингониумът има гъвкаво стъбло, което е оцветено в ярко зелено. Растението се разпространява по земята и хваща опората с въздушни корени. Издънките могат да достигнат дължина 1,5-2 м. При естествени условия някои лози растат с дължина 10-20 м и дебелина 6 см. В стайните растения стъблото обикновено е с дебелина 1-2 см. Листа. Въздушните корени са под възлите. Тези корени са необходими, за да се придържат към опората.

Листата са яркозелени. Сърцевидната част на листа е разделена на 3-5 сегмента. В центъра и по ръба има вени, което отличава сингония от другите видове Aroid. Страничните вени се свързват с централната вена, за да създадат мрежест модел.

За ваша информация! Повърхността на листната плоча може да бъде обикновена или пъстра, както и кожена или кадифена.

Поддържането на сингониум у дома е достатъчно лесно. За да няма въпроси защо лозата не расте, струва си да следвате няколко прости изисквания:

 • поливайте обилно с чиста, утаена топла вода. Струва си обаче да изчакате между поливанията, така че горният слой да изсъхне малко. През зимата растението се полива в по-малки обеми;
 • спазвайте висока влажност на въздуха. За това листата се напръскват с утаена топла вода. През зимата саксията, където расте лианата, може да се постави в съд с влажни камъчета;
 • преди да прищипите растението, трябва предварително да помислите каква форма искате да получите цветето. Можете да изберете опция за храст или да направите опора и да получите лоза. През пролетта е необходимо да се премахне лошият растеж, така че да има повече клони. За това прищипването се извършва върху шестия лист;
 • лозата се трансплантира през пролетта. Младите растения се трансплантират всяка година, а тези, които са по-стари, след две години, когато корените станат видими от дренажните дупки;
 • почвата трябва да е рохкава и неутрална по киселинност. В равни части се смесват пясък, листа и копка земя, както и торф;
 • от април до септември цветето се наторява с минерални торове, които съдържат малко количество калций. Подхранването се извършва веднъж на 20 дни. Не можете да оплодите растението две седмици след пресаждането;
 • възпроизвеждането се извършва чрез резници. За да направите това, отрежете върха с два възела и издънка с пъпка. Разсадът се държи на топло място под стъкло. След вкореняване може да се трансплантира.

Как цъфти сингониумът

Цъфтежът на сингониум е възможен само в естествени условия. Растението започва да цъфти от края на пролетта и се среща под формата на кочани. Общо има 6-10 бр. На растение. цветове.При всички сортове съцветията са разположени вертикално. Цветовете са плътни, кремаво оцветени. Половината от тях са скрити от розови или яркочервени венчелистчета. Цветята са без мирис. Опрашването се извършва по кръстосан начин.

Първо, цветята от женски тип започват да цъфтят. Опрашването им става от съседни съцветия. Когато цветята от мъжки тип узреят, цветята от женски тип вече не са податливи на опрашване. Венчелистчетата се затварят плътно и тези насекоми, които излизат навън, събират прашец. След това го разпространяват върху цветята, които са в квартала. Лозата отваря пъпки само за три дни. Тогава покривалото покрива ухото, което го прави да изглежда като ухо.

В резултат на такава сложна система за опрашване плодовете узряват. Те са цилиндрични или яйцевидни плодове. Техният ръб е заоблен. Дължината на плода е 0,5-1 см, а ширината 3-6 мм. Плодовете са ароматни и сочни. Ядат ги маймуни, които ги разпространяват на големи разстояния.

Важно! Ако листът е повреден, тогава се отделя млечен сок. Контактът с повредена кожа или лигавици може да причини изгаряне и дразнене. Поради тази причина работата с растението трябва да се извършва с ръкавици. Сингониумът е отровно растение, поради което на животните и децата не трябва да се позволява да влизат в контакт с него.

Видове и сортове за отглеждане на закрито

Сингониумът се класифицира въз основа на секционно разделение, което се основава на вида листова плоча. В растението възрастните листа се разделят на равни листа. Може да са три или повече от тях. Общо има 35 вида сингониум. За пълен списък вижте Кралската ботаническа градина, Кю. Също така има имена на латински.

Различните сортове имат едноцветни и пъстри листа. Те могат да бъдат с различни нюанси: розово, червено, жълто, сребро. С течение на времето цветът на листата става скучен, цветът на младите листа е по-интензивен.

За ваша информация! Видовете се различават и по формата на плочите. При младите растения те обикновено са с форма на стрела. С годините на листата се появяват сегменти. Някои видове имат пет, докато други имат седем.

Някои сортове са били отглеждани на основата на аурикулярния сингониум и синлиния на краката. Най-популярните сред тях:

 • сингониум пикси. Видът е малък, принадлежи към типа джудже. Цветът на листата е богат и ярък. Има тъмни цветове. Листата са малки и с форма на сърце;
 • сингониум Pink Splash. Растението има зелени листа. По тях в безпорядъчна форма има петна от кремаво розов цвят;
 • сингониум Macrofillum. Това растение е уникално. Появи се в Еквадор и Мексико. Неговата уникалност се крие във външния му вид, който силно се откроява от другите сортове. Растението е с големи размери. Листата са заоблени до върха, заострени. Цветът им е матово зелен;
 • Syngonium Red Spot: листата са тъмнозелени на цвят с розови петна, които са подредени по хаотичен начин. Листата растат до 15 см дължина. Формата им може да бъде много разнообразна: под формата на стрели, сърца или копия. Растението е малко;
 • Сингониум Тифани е един от видовете розови сингонии. Зелените листа имат необичайни розови петна;
 • сингоний Neon Pink. Сортът се отличава с розови цветни листни плочи със светлозелен кант. Листата са с форма на сърце. При младите видове те са ярки. С течение на времето розовите ивици стават по-изразени и бледи;
 • сингониум Коледа. Листата са матови, които имат различни цветове: от светло зелено до розово. Сортът е храстовиден и компактен. Дръжката е скъсена;
 • сингониум пеперуда (Butterfly) е един от най-често срещаните сортове. Листата са големи, наподобяващи копие. Те имат паяжина на вените в светли цветове. Сортът е лесен за грижи. Можете да възпроизвеждате по всяко време на годината.Бързо расте и достига 1,5 м височина;
 • syngonium Mango се отличава с характерна мрежа на листата.

Сингониум бутолист

Кръстолистният сингониум, или краснолистният, ще се побере във всеки интериор и за кратък период от време ще нарасне до големи размери. Лесно е да се грижим за него.

Забележка! Името на този вид се дължи на факта, че листата му наподобяват човешки крак по форма. Те растат до 10 см широки и до 30 см дълги.

За една година лианата добавя до 60 см дължина, което означава, че принадлежи към бързо растящите растения. Това прави възможно скриването на възможни дефекти в апартамента.

Младите листа са много по-ярки от зрелите. Листата са плътни и с форма на стрела. С течение на времето листната плоча се разчленява на няколко части. Цветът на листата може да бъде пъстър, с удари, едноцветен или набразден. Стволът на лозата е тънък. Стъблата са гъвкави и дълги. Те могат да растат до 180 см дължина. Когато лианата цъфти, се образуват малки зеленикави цветя, събрани върху кочана. Покрити са с бледозелено покривало.

Този вид е родоначалник на много разновидности на сингониум.

Сингониум бутолист

Syngonium Imperial White

Най-известният сорт. Syngonium Imperial White е със среден размер. Нарича се още пъстър сингоний. Расте бавно. Листните плочи достигат 20 см дължина. Те са красиво оцветени: по зелените листа има големи бели петна. Този цвят се постига благодарение на концентрацията на азот в почвата. Листата са с форма на стрела.

Важно! При някои видове листата са напълно бели. В този случай обаче те бързо изчезват. За да предотвратите появата на такива листа, трябва да обърнете внимание на храненето. Растенията не могат да се торят с препарати, които съдържат голямо съдържание на азот.

Видът е непретенциозен в грижите, но може да има проблеми с размножаването му. Въпреки лекотата на грижи се изискват определени правила, благодарение на които растението ще зарадва с красив цъфтеж. Лиана се разпространява доста, така че трябва редовно да оформяте короната.

Имперски бял

Сингоний Неон

Syngonium Neon е много елегантен: има красиви розови листа. Заоблени листни плочи. Само младите листа имат оттенък на ярко розово. С растежа на растението зеленият цвят изгаря: листата стават светлозелени с розови вени. Гърбът винаги е зелен. Сортът е много компактен с къси междувъзлия.

Сингониум ушен

Аурикуларният сингониум или аурикуларният сингониум има издънки с дължина до 1,8 м и дебелина 2-2,5 см. Междувъзлията са близки. Върху тях растат въздушни корени и големи листа дръжки. Листната плоча е лъскава. зелените са прикрепени към дръжката с дължина до 40 см. В основата на всеки лист расте чифт издънки. Те приличат на уши. Листата достигат дължина 6-20 см. С израстването си листните плочи променят формата си. Те се режат три или пет пъти. Листната повърхност е гладка и зелена. Дръжката е дълга 40 см.

За ваша информация! Съцветието е ухо, което е покрито със светлозелено одеяло. Вътре е червено.

Syngonium Wendland

Wendland Syngonium е катерещ се вид лоза, която може да нарасне на височина до 1,8 м. Коста Рика се счита за своя родина. Листата са разделени на три секции. Те имат тъмнозелен оттенък и кадифена повърхност. В средата има сребриста жилка. Ушите са покрити с бледозелено одеяло, а отвътре са червени. Самото ухо се огъва леко.

Дължината на листата е до 10 см. Те растат на дръжки, чийто размер е 20-30 см.

Сингониум лиана

Сингониум лиана има тънко стъбло. Листа с остър край във формата на стрела. При по-старите растения листните плочи се дисектират до основата. Те растат на дълги стъбла. С течение на времето цветът на листата се променя от яркозелен до сребрист с тъмни жилки.Отглежда се като висящо растение от висяща ваза.

Сингониум Панда

Syngonium Panda расте много бързо. Сортът е храстовиден. Все още не е придобил голяма популярност. Името му се дължи на факта, че върху матовите листови плочи има жълтеникави петна.

Панда

Сингониум розов

Synognium розово има листни плочи с бледорозов оттенък. Те са насочени към светло зелен цвят. Има няколко разновидности на розов сингониум: Tetra, Robusta и др. Младото растение има особено ярко розови листа. С течение на времето те стават бледи, а вените са розови.

Сингониум Конфети

Syngonium Confetti има листа с розови пръски. Кремообразни зелени листни плочи. Самите петна се намират много често и имат различни размери. Петната приличат на конфети, откъдето идва и името му.

Сингониумът е популярно растение сред цветарите. Има красиви листа с различни цветове. Има няколко вида лиани, така че всеки ще избере екземпляра, който му харесва.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина