Стефанотис флорибунда цъфти обилно

Цветята на Стефанотис отдавна са ценени заради своята красота и сладникав аромат. Тропическата лоза със своята тъмна лъскава зеленина и снежни цветя е традиционен елемент на сватбените цветя.

Историята на стефанотиса

Цветето на стефанотис (Stephanotis floribunda или жасмин от Мадагаскар) е един от петте вида цветя, идентифицирани в рода на гроздови храсти. Той е най-популярен сред градинарите на закрито. Цветята изглеждат като тесни, тръбести, восъчни конуси с дължина около два инча. Всяко цвете има корона от пет венчелистчета и тичинки, откъдето идва и името на гръцкия Стефанос (корона) и Отис (ухо).

Ето как изглежда цветето Стефанотис.

Листата са кожести, овални (могат да бъдат пъстри) и противоположни, а дървесните финиши на растението могат да растат до 20 фута в дивата природа. Тъй като е нежно, тропическо многогодишно растение, информацията за цветето стефанотис е от значение за грижите на закрито, тъй като цветето е много придирчиво в своята мини-климатична среда.

За ваша информация! Цветята на Стефанотис се наричат ​​още сватбен воал, венец и букет поради своята популярност в аранжировките на сватбени цветя. Цветята внасят значително количество аромат в букетите, без да заемат много място.

Знаци и суеверия

Повечето жени, създавайки уют в дома си, се занимават с отглеждане на разнообразни цветя в саксии. Не всеки обаче знае, че красиво изглеждащите растения имат своя собствена енергия, която не винаги е положителна.

Според общоприетото вярване растението стефанотис играе ролята на филтър в къщата. Той не само поглъща негативни емоции, но също така неутрализира лошите мисли и чувства, а също така хармонизира вътрешния свят и успокоява душата.

 • Увяхващо цвете предсказва болест на собствениците си. Според китайското суеверие растението има „отровен дъх“. Основното вещество на храста отрови хората около него, а отрицателното е свързано със стреловидни листа.
 • Поради необичайния аромат, който убива патогенните бактерии, се появи второ суеверие. Според фолклора, тропическо растение поглъща аурата на някой друг. Това обаче се отнася само за хора с отрицателна енергия.
 • Болните цветя на Стефанотис предупреждават, че скоро ще дойдат лоши новини.
 • Ако при добри грижи храстът изчезне, здравето на собствениците на къщата ще се влоши.
 • Ако растението е доволно от бързия си растеж и изобилието от цветя, семейството ще се попълни.

Няколко отрицателни суеверия изобщо не са присъда, ако има желание да започнете да отглеждате този екземпляр. Важно е да се вслушате в чувствата си и да разберете нуждите на растението.

Според други признаци, появата на саксия в къщата обещава материално благополучие, растението ще донесе любов и море от щастие на домакинството.

За ваша информация! Тъй като растението е способно да убива болестотворни бактерии, традиционните лечители препоръчват да се украсят болничните стаи с тези цветя и стаите на възрастните хора за тяхното спокойствие и повишена жизненост.

Скромен екземпляр е в състояние да хармонизира отношенията на жителите на апартаментите, да ги спаси от кавги и скандали. Взаимното разбиране се връща в семейството чрез трансформация на отрицателната енергия в положителна растителна енергия.

Засаждане и поддръжка

За да засадите Стефанотис, изберете голям съд с лоза и го напълнете с хумус, листна почва и компост.Органичното съдържание осигурява необходимите микроелементи и също допринася за подкисляването на почвата до рН от 5,5 до 6,5. Лозите на растението ценят рохкава, умерено влажна почва, така че си струва да покриете дъното на саксията с нарязана кора или друг естествен мулч. Осигурете на лозата подходяща решетка или плитка, която да поддържа усуканите финиши. Без него лозата ще стане заплетена бъркотия.

Така се отваря пъпката на Стефанотис

Грижа

Условия за правилна грижа за растенията:

 • изберете добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина;
 • избягвайте източници на топлина (батерии, нагреватели и др.);
 • предпазвайте растението по време на пряка слънчева светлина през горещите часове;
 • температурата никога не трябва да пада под 15 ° C.

Можете да изнесете саксията Stephanotis навън от края на пролетта до началото на есента, като следите температурата.

Ако растението се намира в район, който отговаря на изискванията за грижа за стефанотис - достатъчно валежи, висока влажност, топла зима, тогава това цвете може да се отглежда на открито през цялата година.

Важно! Грижата за Стефанотис на закрито може да бъде проблематична. Цветята са склонни да страдат от шок, когато средата им се промени радикално. Една от причините да не се пише повече за грижата за растенията стефанотис е поради трудния им характер. Тези суетливи екземпляри не са най-лесните растения за грижи.

Гъстият Стефанотис е най-лесен за отглеждане в оранжерии, където може да се обърне голямо внимание на техните нужди. Можете да опитате да отглеждате отгледани екземпляри у дома, въпреки че ще трябва да работите много.

За да се осигури оптимална цветна среда, грижата за растенията трябва да започне с правилен подбор на почвата. Тези растения се нуждаят от богата глинеста почва, която поддържа постоянна влага, но в никакъв случай не трябва да се оставят във влажен субстрат, това ще доведе до извиване на листата и смърт на растението.

Цветята трябва да се торят с разтвор за декоративни цъфтящи растения два пъти месечно по време на вегетацията. Освен това на stephonatis трябва да се осигури повишена влажност от 80%.

Забележка! Поради нуждата от топлина и постоянна влага, растенията са изложени на риск да бъдат засегнати от малки буболечки.

Летните температури са предпочитани за цветята, стига средната стойност да е около 22 ° C. Предпочитат и хладни нощи при 13-16 ° C.

Прилича на млад храст

Вътрешни зимни грижи stephanotis

Грижата за Стефанотис е изключително трудна през зимните месеци, тъй като изисква студена температура от 13 ° C. Ако температурата се повиши, растението ще умре. По същия начин, ако падне под 10 ° C, растението ще умре.

Забележка! Препоръчително е да преместите растението на хладно, затворено място, като изба.

Типични грешки

Полезни съвети как да избегнете често срещани грешки:

 • трябва да избягвате смяната на местоположението на цветето, защото той не обича да се мести от едно място на друго;
 • често срещан проблем с цъфтежа е лошото възстановяване на цветята след зимния период на почивка;
 • падат ли цветята, преди дори да се отворят? Твърде много или малко влага значително влияе върху растежа на растението;
 • листата пожълтяват? Това не може да се случи естествено. Основната причина е внезапната промяна на температурата.

Важно! Поради необходимостта от постоянна влага и топлина, растенията Stephanotis са склонни да бъдат податливи на редица вредители, включително брашнести бъгове. Важно е да ги обработите възможно най-бързо и да направите тази проверка част от вашата нормална рутинна грижа за растенията.

Изисквания за поливане

За да цъфти и расте добре, вътрешното цвете на стефанотиса изисква известни грижи по отношение на поливането и торенето.

 • Поливайте редовно, но не прекалено, за да избегнете преовлажняване на корените.Поливането веднъж седмично трябва да е достатъчно.
 • Добавянето на течен тор за цветни растения на всеки две седмици ще подобри цъфтежа и растежа.
 • Стефанотисът изисква много влага, тъй като естественото му местообитание е гората.
 • Струва си често да пръскате мека вода върху листата от спрей бутилка.
 • Това растение изисква по-малко вода през зимните месеци, тъй като росата се събира по листата поради влага. През този период не е необходимо да се внасят торове.

Размножаване

Ако растението е отгледано в идеална среда с подходящи условия, то ще даде плодове с форма на круша или яйце с дължина около четири инча. Цветето отнема няколко месеца, за да узрее и в крайна сметка ще се напука и стане кафяво. След това шушулката ще бъде дисектирана, разкривайки много плоски семена с бели пера с косъмчета.

Формиране на Буш

Можете да получите нови копия на цветя, като засадите семена и резници. Вторият вариант е по-предпочитан, тъй като има по-голям шанс растението да приеме и да расте. Освен това резниците са по-популярен метод за размножаване на Стефанотис.

Въпреки факта, че Stephanotis Floribunda е безумно красиво цвете, не всеки ще може да се грижи за него. Но резултатът определено си струва усилията. Stefanotis е чудесно допълнение към интериора поради своята красота и аромат. Ако следвате съветите по-горе, можете да се наслаждавате на обилните цветя на това растение през цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина