Амарилис цветя - домашни грижи

Амарилис (amaryllis) е растение, родено в Южна Африка. Цветето е свикнало с горещо лято и студена зима. Това е едно от зимуващите растения. За да осигурите подходяща грижа за представителя на закритата флора, трябва да научите за характеристиките на грижите и проблемите, свързани с нейната поддръжка.

Външен вид на амарилис

Амарилис е цъфтящо растение, популярно сред производителите на цветя. Понякога се бърка с хипеаструм.

Цъфтящ амарилис

Амарилис има външни характеристики, които ще го отличават от други подобни растения:

 • Удължената крушка има диаметър от 4 до 15 сантиметра, произвежда 1-2 дръжки или стрели;
 • Тесните листа достигат половин метър дължина, характеризират се с тъмно зелен цвят;
 • На дръжката растат от 2 до 12 цветя, наподобяващи фуния. Венчелистчетата могат да бъдат с различни нюанси, има бели, червени, розови, лилави. Имат ивици с яркочервен цвят. Има общо 6 венчелистчета, заточени на върховете.

Поддържане на амарилис у дома

Цветето е известно с друго име - беладона, което се превежда като „красива дама“. Различава се с противоречив характер. От една страна, за да се получи цъфтящ амарилис, домашните грижи, необходими на растението, не са твърде трудоемки. Необходимо е да се създадат комфортни условия, осигуряващи спокойствие в студения сезон. С добри грижи за амарилис и правилно засаждане, отглеждането ще бъде удоволствие, радващо не само с красиви, големи цветя, но и с приятен аромат.

Пример за дренаж

Избор на почвата

За комфортно съществуване подгответе почвата, подходяща за растения с луковици. Сместа се закупува готова в специализирани магазини или се смесва самостоятелно. За да направите това, вземете пясък, торф, листна почва, трева в равни количества. След смесване почвата се полага върху подготвения дренаж.

Избор на пот

Саксията за амарилис трябва да бъде избрана високо. По време на растежа луковицата придобива коренова система, която се нуждае от пространство. По-добре е да не използвате саксия, която е твърде широка, за да се избегне застояла вода, която ще се отрази негативно на растението.

Важно! За да се предотврати прекомерното натрупване на влага, е необходимо да се направи дренаж, който е положен на дъното.

Подхранване и торене

Растението се храни през периода на цъфтеж, растеж. Процедурата трябва да се извършва на всеки 10-14 дни. За това се използват органични и минерални торове. В първия случай кандидатствайте:

 • Лопен. Именно оборският тор опложда много растения. За създаване се използват 300 грама суровини, които се разреждат в 10 литра вода;
 • Птичи тор. Трябват ви 80 грама концентрат и кофа вода.

Торовете се внасят в почвата. В същото време се препоръчва да се редуват органични и минерални смеси.

Температурен режим

Amaryllis у дома се чувства комфортно при умерени температури. През зимата те се държат на закрито при 10-12 градуса. През лятото и пролетта растението обикновено е топло. Осигурете температури от 20 до 24 градуса. Амарилис обича чистия въздух, но не понася течение. През нощите през топлите сезони е допустимо леко понижаване на температурата с няколко градуса.

Поливане

През лятото се изисква редовно поливане, необходимо е да се навлажни почвата веднага след изсушаване. След засаждането водата се изсипва в тава, върху която стои саксията.След това, когато амарилисът пусне корени, почвата се навлажнява.

През зимата растението е в латентно състояние, полива се много по-рядко. Овлажняването зависи от стайната температура. Когато растението е топло, поливането е необходимо 2-3 дни след изсъхване на почвата. Ако амарилисът живее при температури под 15 градуса, те рядко се овлажняват.

Забележка! По време на зимуването растението не се нуждае от хранене, комплекси с торове престават да се използват почти веднага след прекратяване на цъфтежа.

Болести и вредители на амарилис

Някои насекоми могат да навредят на растението. Какъв вид вредител унищожава цветето, се определя от външния вид на стъблата и листата.

По-често амарилис засяга:

 • Фалшив щит. По листата се образуват кафяви петна; сапунен разтвор ще помогне да се справите с паразита;
 • Mealybug. Насекомото се установява не само върху листата, но и върху стъблото. Образуват се пухкави, обемисти петна. Лесно е да се отървете от вредителя; трябва да изтриете засегнатата област с влажна кърпа. След известно време повторете процедурата;
 • Луков кърлеж. Паразитът живее върху корените, като ги засяга. Самото цвете изсъхва, листата започват да пожълтяват. Това обикновено се случва, когато гниене, прекомерно поливане;
 • Листни въшки. Не е трудно да забележите насекомо по листата. Самите те пожълтяват и се свиват на тръбичка. Флористите третират растението с калиев сапун, като изтриват листата и стъблата с разтвор.

Растение след паразитна активност

Освен това цветето може да страда от гъбични заболявания, обикновено поради прекомерно поливане. Например, цветето често заразява стагоноспароза. По листата и стъблото се появяват червени петна, това е опасно заболяване, което води до смъртта на растението. Може да се появят кафяви или сиви ивици, характеризиращи антракноза и сиво гниене.

Как да се грижим за амарилис по време на заболяване:

 • Засегнатите листове трябва да бъдат унищожени;
 • Трансплантирайте растението в нова почва, тъй като гъбите често заразяват кореновата система.

Всички заболявания причиняват:

 • прекомерна влага;
 • спад на стайната температура;
 • чернови;
 • плътна почва.

Правила за засаждане на луковици

Най-лесният начин за отглеждане на амарилис е от луковица. Преди да го засадят, те го изследват. Тя трябва да бъде плътна, груба и чиста. Петната показват инфекция с паразити или гъбички. На крушката може да има тъмни люспи, това са мъртви части на растението, те се отстраняват. Преди засаждането те се третират, за да се предотврати развитието на болестта.

Информация! За обработка можете да използвате калиев перманганат, поставяйки лук в разтвора за половин час. След това го изсушават през деня и започват да засаждат.

Дренажът се поставя на дъното на избрания съд:

 • експандирана глина;
 • камъчета;
 • Червена тухла.

Материалът трябва да е малък, висок 3 сантиметра. След това земята се изсипва, крушката се потапя на две трети. Горната част на посадъчния материал остава във въздуха. Те поставят земята влажна, така че луковицата започва да расте. След появата на дръжката засаждането е успешно завършено, започва грижата за цветето амарилис.

Размножаване със семена

Растението може да се размножава не само с луковици, но и със семена. Изборът на метод зависи от опита на производителя.

Размножаването със семена е по-трудоемък процес. Последователността на действията се определя от състоянието на суровините. С пресни семена е по-лесно, те се засаждат в земята, поръсени с пръст. След това се полива с помощта на спрей бутилка. След максимум три месеца те се трансплантират, продължават да растат в големи саксии. Основното нещо е да се осигури място за дългия корен на амарилиса.

Забележка! Май се счита за най-благоприятното време за засаждане, растението обича слънчевата светлина, която е необходима за растежа и комфортното съществуване.

Ако семената са стари, те трябва да се накиснат, за да набъбнат. За да направите това, вземете салфетка, навлажнете я с вода със стайна температура. Семената са увити вътре. Ястията със салфетка трябва да се поддържат топли.След 2-3 дни семената леко набъбват, увеличавайки размера си, те са готови за засаждане.

Семена от амарилис

Старият посадъчен материал има черупка: изсъхва и размерът на семената намалява. За тях е необходимо предварително накисване.

"Пробуждане" след зимуване

През зимата растението е в латентно състояние. Преди това периодът на цъфтеж завършва, амарилисът хвърля листата си. Необходимо е да спрете стръвта в края на лятото - началото на есента.

Амарилис избледня какво да прави по-нататък:

 1. Ако листата останат, не е нужно да ги отрязвате. Когато отмират, те осигуряват на луковицата основни хранителни вещества за цял живот. Вече в хибернация можете да се отървете от изсушени листа, в противен случай в началото на поливането те могат да изгният, което ще доведе до болест на цветята. По време на зимуването луковиците не умират, тъй като растението е многогодишно. Трябва да го поливате на всеки 2-3 седмици;
 2. Трансплантирайте растението един месец след приключване на цъфтежа. Можете да правите това не всеки сезон, а само веднъж на две години. Преди трансплантация отстранете дръжката, почистете луковицата от изгнили и повредени процеси;
 3. Преместете растението на хладно място. Въпреки че амарилисът е удобен при температури около 10 градуса, растението няма да оцелее при замръзване. "Хибернацията" на цветето трае около 2 месеца.

Важно! За да събудите растението, трябва да го поставите на светло място, по-близо до слънчевите лъчи и да увеличите поливането. По време на зимуването цветето е в затъмнена стая.

След прехвърляне на ново, светло място, трябва незабавно да навлажнете почвата. След това регулирайте честотата на поливане, като наблюдавате състоянието на почвата, температурата наоколо и сухотата на въздуха. Не забравяйте, че преовлажняването е опасно за растението. В края на зимата амарилисът започва да цъфти. Началото на периода може да бъде през март.

Цъфтеж в желаното време

Можете да удължите цъфтежа, който настъпва след зимуването, като регулирате температурата на въздуха, осветеността и поливането. Светлината и влагата могат да събудят амарилиса. Само те ще помогнат на растението да излезе по-бързо от зимен сън.

Обикновено амарилисът е готов да цъфти през февруари-март. Понякога ароматният период продължава до края на пролетта. Това важи особено за големите луковици, те са в състояние да произвеждат "реколта" няколко пъти на сезон.

Защо амарилисът не цъфти

Амарилис е екзотично растение, приспособено за живот в сухи райони и принадлежи към студоустойчивата флора.

Растението не цъфти

Защо амарилисът не цъфти и произвежда само листа:

 • Редуването на активния период с почивка не се наблюдава;
 • Прекомерно поливане;
 • Растението страда от гъбични заболявания или паразити.

Основната причина за липсата на цъфтеж се счита за избягване на периода на "зимуване". Растението не се изпраща на място, което е удобно за "зимен сън". Амарилис няма време за почивка, набира необходимата сила, за да цъфти ароматни цветя. Самото растение ще даде знак, че е готово за следващия етап. Ще започне да оживява, ще се появи цветонос. И така, време е да го върнете в топли условия, като му осигурите светлина. Основното нещо е да се избягва пряка слънчева светлина и течения. След като се появи стрелката, трябва да напоите растението. Когато започне активният му растеж, увеличете влагата, разрешено е рядко пръскане.

Амарилис е красиво закрито цвете, което изисква грижи и внимание. Не е трудно да се създадат комфортни условия за него, основното е да се разбере от какво се нуждае растението. Спазването на прости правила ще ви избави от притеснения защо амарилис не цъфти и стаята ще бъде изпълнена с приятен аромат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина