Домашни стайни цветя, цъфтящи през цялата година

Стайните цветя, които цъфтят целогодишно, изглеждат празнично и се възползват от пречистването на въздуха. Освен това, някои вечно цъфтящи домашни цветя не се нуждаят от сериозни грижи. Дори начинаещ може да ги отглежда.

Видове непретенциозни вечно цъфтящи стайни растения.

Лесно е да се грижите за някои цветя, но те изглеждат луксозно през цялата година.

Популярността им се дължи на две причини:

 • Понасят нередовно поливане. Това означава, че собственикът може спокойно да отиде в командировка или просто да забрави да полива цветята.
 • Те не се нуждаят от постоянно осветление и овлажняване.

Цветя

снимка 2. геран

Такива цветя се избират не само от заети хора, но и от тези, които не обичат да се занимават с цветарство. Дългоцъфтящите стайни цветя са приятни за окото през цялата година с кратки почивки за почивка.

Сред тях могат да се отбележат трите най-популярни:

 • Здравец, известен още от времето на нашите баби. Цъфти много ярко и често. С редовно поддържане, ежегодни трансплантации и подмладяване може да цъфти почти през цялата година. Ако не се грижите активно, а просто вода, тя също може да цъфти, но не толкова изобилно.
 • Фаленопсис. Един от представителите на орхидеята се крие под сложно име. Въпреки факта, че това красиво цвете е тропическо, грижата за него е проста. Цъфти три месеца.
 • Хоя. Тя често може да бъде видяна на обществени места. По външния си вид прилича на бръшлян.

Сред популярните също си струва да се отбележат бегония, кливия, абутилон, спатифилум, фуксия и хибискус.

Видове и сортове цветя с дълъг период на цъфтеж

Важно! Цъфтящите растения със сигурност са приятни за окото. Въпреки това, дори целогодишно цъфтящи растения се нуждаят от малки почивки, за да се заредят.

По-долу има дузина непретенциозни растения. Те цъфтят през цялата година:

 1. Абутилон или вътрешен клен. Необходимо е да се полива често и да се поставя на слънчевата страна. Цъфтежът е възможен при температури между 18 и 25 ° C. През пролетта кленът се съкращава с една трета. Калиев нитрат и суперфосфат могат да му помогнат да цъфти.
 2. Антуриум. Обича висока влажност и често поливане. Но цъфти изключително с достатъчно осветление. Торовете са необходими под формата на органични торове.
 3. Балсам. Предпочита дифузна светлина, обичаща сянката. Нуждае се от влажна среда и редовно пръскане.
 4. Бегония. Може да цъфти при температури над 16 ° C. Расте добре в топли и влажни условия, без допълнително пръскане. За да бъде храстът обемен и буен, горните части на растението трябва да бъдат отсечени.
 5. Ruelle. Чувства се добре при често поливане и без излагане на пряка слънчева светлина. Саксията се поставя в палет с експандирана глина и сфагнум.
 6. Пахистаза. Той се нуждае от редовно подрязване, поливане, висока влажност. Върховете изискват редовно прищипване.
 7. Тигров цвят. Сенколюбива, като същевременно обича постоянно влажна почва. Подхранва се ежемесечно с тор за орхидеи.
 8. Хибискус или китайска роза. Обича ежедневното пръскане, редовното поливане и много слънце. Трябва да се трансплантира ежегодно и да се храни веднъж на 2-3 седмици.
 9. Здравец. Непретенциозен и изискващ светлина. През лятото можете да се преместите на балкона. Поливането трябва да е рядко, но много обилно.
 10. Пеларгония кралска. Грижите са същите като за здравец. Освен това трябва да подрязвате в началото на пролетта.

Балсам

Как да удължите периода на цъфтеж на някои дълго цъфтящи стайни растения

Дори вечно цъфтящите стайни растения се нуждаят от специални условия за удължаване на периода на цъфтеж.

Осветлението е важно за цъфтежа, по-точно неговата яркост и продължителност. Слънцето не осигурява достатъчно светлина през зимата.

Важно! Някои растения, като глоксиния, стефанотис, теменужка, пеларгония, балсам, цвете под въздействието на изкуствена светлина. За него можете да използвате фитолампи или флуоресцентни лампи.

Други растения, като коледна звезда, циклама, каланхое, иглика, напротив, трябва да намалят излагането на светлина. За тях има специални капачки. Препоръчително е да ги използвате вечер. Можете също да пренаредите саксиите с тези видове цветя в места с ниска осветеност. Пъпките им се образуват много по-добре на тъмно.

За да удължите цъфтежа на почти всички стайни растения, е необходимо да наблюдавате изсъхналите цветя и листа и да ги отстранявате своевременно. Това позволява на растението да запази силата си.

Домашните дълго цъфтящи цветя трябва да се подхранват, като се подбере подходящ за вида тор.

Популярни стайни растения, които цъфтят целогодишно с подходящи грижи

Всяко растение се нуждае от собствена грижа. За да отгледате красиво цвете, трябва да знаете основните характеристики и нужди. Основните са температурният режим и честотата на поливане. Също така е важно да се знае за честотата на хранене и презасаждане на растенията. Спазването на правилата ще зарадва дори неопитен производител с резултата си.

Важно! Сред най-популярните вечно цъфтящи стайни растения могат да се отбележат най-непретенциозните, които бяха разгледани по-горе. Те включват още циклама, жасминова роза, косандра, калий, сенполия.

Начини за предизвикване на цъфтеж, като се използват примерите на популярни стайни растения

Общо правило за насърчаване на цъфтежа е временно понижаване на температурите и намаляване на поливането. Изкуствено създадена стресова ситуация кара растението да премине в латентно състояние, по-късно може да цъфти още по-плътно. Това общо правило работи до известна степен по отношение на всяко растение.

Например здравец. При подходящи грижи цъфти през цялата година. Ако цъфтежът все още не идва, можете да опитате следните дейности:

 • Организирайте зимуването с намаляване на поливането и храненето.
 • Създавайте температурни спадове без замръзване или течения. Това може да се постигне просто чрез периодично излагане на саксията на балкона.
 • Хранете с магнезиев сулфат. Оказва положителен ефект върху образуването на пъпки.
 • Йодни инжекции. Те имат благоприятен ефект върху много цветни растения.

Балсам

При фаленопсис се препоръчват други действия:

 • Заменете поливането с няколко парчета лед.
 • Създайте температурни спадове.
 • Поставете саксията на тъмно място за пет дни.
 • Подхранвайте с тор с фосфор.
 • Кой от тези методи да изберете, решава самият цветар.

Стайни цветя, цъфтящи целогодишно, носят естетическо удоволствие на собствениците си. Някои растения могат да бъдат подредени в композиции и да им се даде желаната форма. Такива композиции изглеждат много модерни и актуални в интериора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина