Цвете Afelandra - домашни грижи

Флората е богата на необичайни и много ярки екземпляри. Някои се отличават с красиви цветя, други - зеленина със специална форма или цвят. Сред представителите на флората има растения, които запазват живописните си качества през цялата година. Те включват Afelandra. Не напразно любителите на закрити растения искат да размножат това декоративно чудо.

Родина на растението

Изпъкнала Afelandra е вечнозелен храст от семейство Acanthus. Има около 170 вида от тях. Често се среща в американските тропици и по-рядко в субтропиците. При естествени условия той достига два метра височина, у дома - не повече от 1,3 метра. Това термофилно растение е получило много влага в дивата природа, така че няма да е лесно да го отглеждате у дома.

Afelandra - декоративно тропическо растение

Значение на името

Гръцкото име Aphelandra, образувано от два корена "aphtlis" и "anduos", означава "прост човек". Растението получи това име поради структурата на мъжкия орган на цветето. Прашникът му е еднолокулен, тоест прост. Оттам идва и името.

Описание на Afelandra

Растението запазва много елегантен вид през цялата година. Листата му са големи, удължени, с лъскава повърхност, боядисани в тъмно и светлозелени цветове с бели шарки, повтарящи жилките.

Цветята са с малки размери, прицветникът се отличава с уникална пирамидална форма (до 10-15 см) и ярко жълт, червен или оранжев цвят.

История на появата в Европа

След като пътуващите донесоха декоративното цвете Afelandra в Европа, то придоби статут на стайно растение. Те започнали да го отглеждат в оранжерии заради суровата зима. В условия, близки до тропиците, се отглеждат сортове Afelandra Roeslia, тетраедричен, Sinclair, най-красивите и много други. Култивират се няколко сорта изпъкнала афеландра (aphelandra squarossa): Louisae, Dania, Leopoldii.

Розова афеландра цъфна

Използвайте като стайно растение

Най-хубавото е, че два вида са овладели новите условия: изпъкнала афеландра и оранжева афеландра.

Портокалът Afelandra рядко се среща в продажба. По-подходящ е за дома, поради малкия си растеж и дълъг цъфтеж, който при добри условия продължава седмица и половина: от юни до ноември.

Стайно растение Afelandra Cuarossa

Характеристики на грижите за Afelandra у дома

Афеландра е много капризно и взискателно растение, не обича течения и суха почва. Всяко нарушение на изискванията на тази красота води до забавяне на растежа или заболяване. Какви са тези нужди? За да избегнете проблеми по време на процеса на отглеждане, трябва да знаете как да се грижите за афеландрата у дома.

Температурен режим

За да се създадат комфортни условия за растението afelandra squarrosa, необходимата температура трябва да се поддържа в помещението по различно време на годината. През лятото не трябва да е по-високо от 25 градуса, през пролетта и есента - около 20. През зимата термометърът не трябва да пада под 16 градуса.Когато проветрявате стаята, трябва временно да извадите цветето на място, което не е издухано от течение.

Осветление

Въпреки че листата и цветята на афеландра обичат топлината и светлината, те трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина. За да направите това, саксията с растението трябва да бъде премахната към прозорците с изток или запад. Най-подходящият вариант е разсеяното осветление. През зимата, през периода на покой, саксията с цветя може да се извади от прозореца на светло място.

Поливане

За да се осигури нормален живот на цветето, то трябва да се полива по точно определен график. Ако разделим поливането по етапи на развитие, то ще стане така:

 • Етап 1: растеж - 2 пъти седмично;
 • Етап 2: цъфтеж - веднъж на 2 седмици;
 • Етап 3: възстановяване след цъфтежа - веднъж месечно;
 • Етап 4: началото на растежа - 2 пъти седмично.

През лятото почвата изисква обилно поливане, през есенно-зимния период е необходимо да се полива според нуждите, но не позволявайте на земната кома да изсъхне.

Домашни грижи за Afelandra

Пръскане

Необходимо е периодично да се пръскат листата и цветята - това ще създаде определен микроклимат на мястото на отглеждането му. Такива водни процедури през летните дни са необходими за растението (2 пъти на ден), ако топлината продължи дълго време.

Влажност

През зимните дни грижите за цветето на афеландра у дома се усложняват от факта, че е необходимо не само да се поддържа желаната температура, но и да не се изсушава земната бучка в саксията. За да предотвратите изсъхването на листата, цветето не трябва да се държи на перваза на прозореца, когато батерията е гореща. Ако въздухът е много сух, можете да използвате изкуствен овлажнител.

Важно! Като се има предвид факта, че цветето афеландра е посланик на всички декоративни тропически растения от семейство Акантови, то е много придирчиво към достатъчното количество влажност в апартамента. Излишната вода в почвата също може да доведе до нейната смърт. Необходимо е да се поддържа баланс на температура и влажност.

Грундиране

Изпъкналото вътрешно растение афеландра изисква лека, дишаща почва за добър растеж и буен цъфтеж. Съставът се счита за най-добрият: торф или хумус (2 части), едър пясък (1 част). Понякога се използват други съставни части на почвата: листна или глинесто-дерниста почва, добавете въглен или костно брашно. Но трябва да има пясък.

Интересен факт. Afelandra може да се отглежда на хидропон, тоест водно-минерален състав без почва. Този метод за отглеждане на растения е бил използван в древен Вавилон за създаването на известните Висящи градини на Вавилон, както се казва в легендата.

Подхранване

Оплождането е необходим момент в грижите за Afelandra. Необходимо е да се подхранва с торове, съдържащи фосфор, азот и калий от март до ноември с честота 2 пъти месечно. През периода на покой може да се прилага азотно торене, за да се поддържа добрата форма на листата. По време на растежа торовете са полезни за декоративни широколистни растения, по време на активен цъфтеж - за декоративни цъфтящи растения.

Кога и как цъфти

За да знаете добре как да се грижите за Afelandra у дома, е необходимо да проучите всички фази от нейния растеж.

Началото на цъфтежа на изпъкналата афеландра

Видове и форми на цветя

Формите на цветята на афеландрата зависят от сорта. Най-често цветята на растението са малки и незабележими, но дръжките са просто луксозни. Те растат под формата на шип или пирамида с ярко жълт, оранжев или червен цвят.

Период на цъфтеж

Най-важното време за отглеждане на растение е времето на цъфтеж. Първите цветя на афеландра започват да цъфтят през юни и радват всички в продължение на 6 седмици. Количеството цвят зависи от възрастта на растението.

Важно! След завършване на цвета, той трябва да бъде отстранен, така че плодовете да не се появяват. Защо? Защото след появата си растението може да завърши жизнения си цикъл. Необходимо е внимателно да се отстраняват дръжките, сокът им е отровен.

Време е за буйно цъфтящо растение aphelandra squarossa

Как се възпроизвежда Afelandra

У дома възпроизвеждането на цветя е възможно чрез семена и резници.

Покълващи семена

Засейте добре узрелите семена в контейнер със смес от листна почва и пясък. Земята трябва да бъде добре навлажнена с топла вода със слаб разтвор на манган. Покълването се извършва в оранжерия или в къща при температура от +25 градуса. Почвата трябва редовно да се проветрява. Когато кълновете пораснат, ги пресадете в саксии за цветя.

Вкореняване на резници

Размножаването чрез резници е най-достъпното. През пролетта изберете годишна издънка на растението. Отрежете го, така че да има 2-3 листа върху него, и го третирайте със стимулант за образуване на корени. Засадете в саксия с торфено-пясъчна почва или в оранжерия. Покрийте със стъкло или целофан, за да създадете парников ефект. Проветрявайте ежедневно в продължение на 10 минути. Вкореняването става при 22 градуса топлина в продължение на 1,5-2 месеца. След това засадете резниците, които са дали корените, в цветни съдове.

Трансплантация на растения

Препоръчва се трансплантация на Afelandru. Младите растения през пролетта и отглежданите храсти - веднъж на 2-3 години. Ако трябва да трансплантирате новозакупен екземпляр или да засадите покълнали семена, трябва да извършите няколко действия, общи за всички случаи:

Трансплантацията на Afelandra не е лесна

 • Купете или подгответе свой собствен субстрат, състоящ се от трева, торф и речен пясък в съотношение 2: 1: 1.
 • Не забравяйте да го дезинфекцирате.
 • Изсипете дренаж от експандирана глина или дребни камъчета на дъното на саксията върху част от гърнето.
 • Отгоре изсипете 4 см дебела почва за засаждане на възрастни растения.
 • Подготвените храсти с обелени стъбла и измити корени се поставят вертикално в земята, остатъците му се изсипват и уплътняват добре.
 • За засаждане на разсад или придобити млади растения почвата в саксии се подготвя по същата схема, само че е изложена наведнъж.
 • След това в него се засаждат растения и се поливат добре.

На бележка. За трансплантация на афеландра трябва да изберете съдове с 5-7 см по-високи от предишния. Ако части от корена са отстранени, растението трябва да се полива с разтвор на Kornevin два пъти: след засаждане и след 14 дни.

Възможни проблеми при отглеждането на Afelandra

Доста често след трансплантациите възникват редица проблеми. В световен мащаб причините за появата им могат да бъдат разделени на 2 групи: смущения в грижите или наличие на болести или вредители. За да се определи действието, е необходимо да се установи причината.

Листата падат или изсъхват при ниско поливане, студено течение, твърде ярко слънце или липса на минерално хранене.

Листата се свиват в тесен съд или с липса на торове.

Кафявият ръб на листата показва липса на влага, кафяви петна - липса на чист въздух или слънчево изгаряне.

При поражения на щитовидната жлеза, брашнеста буба или кафяво гниене, растението може не само да загуби листата си, но и да умре, ако не се вземат спешни специални мерки. Листните въшки също причиняват голяма вреда на Афеландра, като я атакуват с цели колонии.

Всеки ден вниманието на градинарите към отглеждането на южни декоративни растения в техните парцели нараства. Пролетта и лятото в повечето региони са кратки и недостатъчно топли. Жителите на тропиците се нуждаят от много слънце, топлина и обилна влага. Любителите на стайни растения искат да имат малък ъгъл на тропически рай в апартамента си. Афеландра е най-подходяща за ролята на кралицата на този рай.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина