Алое дърво - какво е това, описание на растението

Алое е лечебно цвете, което може да се намери в почти всеки дом. Има няколко разновидности на това растение. Дървото алое отдавна не е загубило популярността си, то се отличава със своята непретенциозност и различни лечебни свойства.

Алое дърво - какво е това цвете

Родното място на дървото алое е Африка, където често можете да намерите предците на растението. В дивата природа културата може да достигне височина от 3 метра.

Алое - описание на това как изглежда, характерни черти

Цветето на алое принадлежи към семейство Асфодел. Второто му име е агаве. Дървесният сорт се различава от алое вера по външните си характеристики. У дома растението расте малко.

Алое дървовидно е полезно цвете, което често се среща в домовете

Листата са дълги, зелени, месести, с тръни по краищата. Горната част на листата е розетка, която е образувана от сближаващи се листа. Структурата на плочите е такава, че позволява дълго време да се задържа вътре влагата. Кореновата система на алоето е силна, с много клони, които също са необходими за задържане на вода.

Допълнителна информация. В закрити условия растението цъфти много рядко, в природата - ежегодно, освобождавайки четки със съцветия до 35 см. Опитните производители на цветя провокират появата на цветя по изкуствен начин.

Лечебните свойства на алое

Хората обичат алоето заради неговите лечебни свойства. Пулпата на листата има горчив вкус, миризмата е слаба. Пресният сок има антимикробно и антибактериално действие и често се използва за лечение на различни заболявания. Алкохолен и воден разтвор се използва в присъствието на стрептококи, дизентерия, дифтерия или тифозен бацил. Сокът има противовъзпалително, жлъчегонно и слабително действие.

Препаратите с алое в състава имат благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, помагат при изгаряния, очни заболявания. Въпреки това се препоръчва да се вземат предвид противопоказанията за употребата на такива лекарства.

Културата често се използва от производителите на козметика, като добавя части от нея като компоненти на кремове, лосиони и други продукти.

Алоето в природата често цъфти и расте доста високо

Грижа за алое у дома

Що се отнася до грижите, алоето е доста непретенциозно растение. Има обаче особености, които трябва да се вземат предвид, за да може културата да расте и да се развива добре.

Осветление и контрол на температурата

Алоето принадлежи към растения, които много обичат светлината, така че е по-добре да изберете най-осветеното място за саксия. Културата не се страхува от пряка слънчева светлина. Ако цветето е в сянка за дълго време, то постепенно се учи на ярко осветление. През зимата храстите понякога трябва да бъдат допълнително осветени със специални лампи.

Правила за поливане и влажност

По време на вегетационния период поливането се извършва веднага след изсъхване на почвата в саксията. През зимата количеството напояване се намалява, но не се препоръчва почвата да е трайно суха.

Внимание! Поливането се извършва само в корена; водата не трябва да попада вътре в изхода. В противен случай растението може да изгние.

Влажността на въздуха за дървесното алое е без значение, културата расте добре при всякакви условия.

Алоето има месести листа, в които растението съхранява влага.

Подхранване и качество на почвата

По време на активен растеж торовете се прилагат три пъти на сезон - в началото на март, средата на юли и началото на октомври. По-добре е да използвате минерални торове за хранене. Можете да си купите готови сочни продукти и да ги разреждате според инструкциите.

Алое обича почвата с високо съдържание на азот. Най-добрата почва за култура се счита за смес от копка и широколистна земя с добавяне на пясък. За разхлабеност добавете малко количество въглища и малки тухли.

Размер на контейнера за цветя

За алое, чието стъбло може да бъде високо, изберете средно голям съд. Важно е кореновата система да има достатъчно място.

Подрязване и презасаждане

Културата не обича честите трансплантации. Първият път, когато трябва да направите това веднага след покупката. Ако растението е младо, активно развиващо се, то то може да се пресажда всяка година. Възрастните цветя се преместват в друга саксия на всеки 3-4 години.

Подрязването е необходимо, за да се оформи короната на растението. За подмладяване върховете и страничните издънки се подрязват. Отрязаните издънки са подходящи за размножаване на цветя.

Поливайте алоето внимателно, така че водата да не попадне в изхода.

Размножаване на агаве

Алоевото дърво (агаве) може да се размножава по няколко начина. Всеки от тях има свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид.

Резници

Това е най-лесният начин да получите множество нови копия. За размножаване се избира добре развит страничен летораст. Трябва да го отрежете възможно най-близо до основата. Издънката се оставя за 5 дни на тъмно място, разрезът се поръсва с активен въглен. Изрезката се засажда в мокър пясък на дълбочина около 10 см. Когато издънките се вкоренят, те могат да бъдат трансплантирани на постоянно място.

Вкореняване на листа

Вкореняването на листата от алое е доста просто. Листът се отрязва близо до основата на стъблото, оставя се на тъмно място за известно време. Преди засаждане разрезът се третира с активен въглен. Листата се засаждат в мокър пясък на дълбочина около 3 см. Контейнерът може да бъде покрит с филм отгоре. Важно е да поддържате пясъка влажен през цялото време.

Семена

Също така е възможно да се отглеждат алени растения от семена, въпреки че методът ще отнеме повече време. Сеитбата се извършва в края на февруари в контейнер със смес от торф и пясък. Максималната дълбочина на засяване е половин сантиметър. Саксията се оставя при температура около +22 градуса. Когато на кълновете се появят истински листа, те могат да бъдат трансплантирани в постоянни контейнери. Година по-късно се извършва първата трансплантация.

Деца

Алоето често дава малки кълнове близо до основното стъбло, които също могат да се използват за размножаване на растението. Децата се изкопават внимателно и се прехвърлят в малки саксии. Важно е да не забравяте за поливането. Когато се появят нови листа, можете да започнете да се храните.

Възрастно растение може лесно да бъде засадено в няколко контейнера.

Цъфтеж на растенията и период на покой

Столетницата рядко цъфти у дома, но подобно явление може да бъде провокирано изкуствено. За това на растението се осигурява период на покой от средата на есента до пролетта: те намаляват температурата на въздуха в помещението, намаляват количеството на поливането и осигуряват допълнително осветление. Доста е трудно да се създадат такива условия в апартамент, така че цветята рядко се появяват в културата.

Внимание! Миризмата на цветята е сурова и може да предизвика главоболие.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Алоето е доста непретенциозно растение, но понякога е засегнато от болести или вредители.

Болести

При неправилни грижи и висока влажност на почвата не се изключва появата на корени и сухо гниене. В първия случай алоето рязко спира да расте и започва да изсъхва, листата могат да увиснат и културата да изгние. Препоръчително е да изкопаете растението и внимателно да изследвате кореновата система. Ако се открият признаци на заболяването, засегнатите корени трябва да бъдат отрязани, участъците трябва да бъдат обработени с въглища. След това цветето се трансплантира в нова саксия и свежа почва.

Сухото гниене е опасно, защото по никакъв начин не се проявява - растението просто изсъхва. Невъзможно е да се справите с болестта.

Вредители

Вредните насекоми могат да заразят алое с неправилни грижи или от близки заразени растения. Трипсите, мащабните насекоми, брашнестите и паяковите акари са опасни.

Ако растението е било нападнато от трипси, мащабни насекоми или брашнести червеи, тогава се препоръчва внимателно да се измие със сапунена вода. Такова действие ще помогне да се отървете от вредители в началните етапи на увреждане. Ако има много насекоми, е възможно да се отървете от тях и да запазите цветето само с помощта на специални препарати.

При наличие на паяк се използват други лекарства с определена ориентация.

Вкъщи алоето рядко цъфти.

Други нарастващи проблеми

Алоевото дърво в повечето случаи не създава никакви специални проблеми и не изисква сериозни грижи. Понякога обаче могат да възникнат някои проблеми:

  • Листата изсъхват, бледността й се появява при постоянно и силно преовлажняване.
  • Тънките и дълги листни остриета показват липса на осветление.
  • Падащите меки листа могат да показват ниска температура, преовлажняване или липса на влага.
  • Изсушаването на листата винаги показва недостатъчно поливане.
  • Пожълтяването на листните пластинки може да е признак на гниене.

Алоевото дърво е полезно растение, което дори начинаещ може лесно да отглежда. Препоръчително е да се спазват правилата за засаждане и внимателно да се следи външния вид на цветето, тогава културата ще се развива добре и бързо. При желание след няколко години тревистото цвете може да се размножава по всякакъв начин.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина