Алое спинозно или аристата - какво е това цвете

Стайните растения радват окото с растежа и цъфтежа си. Грижата за зелените домашни любимци помага да се отвлече вниманието от проблемите и озарява сивите дни. Всеки производител трябва да обърне внимание на остистото алое: растението е непретенциозно и е интересно да се отглежда.

Алое спинозно - какво е това цвете

Aloe aristata е самотна билковидна форма. Късите стъбла образуват групи от розетки. Ланцетовидните сиво-зелени листа са покрити с подути бели точки. На върховете са бели кости, които се отчупват с възрастта. Броят на листата в една розетка може да достигне стотици, а дължината им в процеса на растеж може да се увеличи до 10-15 cm.

Алое спинозно

Растение, което често се бърка с шиповидно алое, е хавортия хербацея. Основните разлики са:

 • няма тенти по върховете на листата;
 • по-компактен;
 • появата на дъщерни растения не пречи на растежа на майката;
 • надлъжен чертеж в горната част на листа.

Как изглежда Haworthia

Лечебните свойства на алое аристата

Алое спинозно съдържа аминокиселини, флавоноиди, витамини и минерали. На негова основа се правят лечебни и антибактериални лекарства. Сокът от алое се използва за лечение на възпалителни заболявания, а козметиците го използват като част от маски, шампоани и други продукти за грижа. Сокът от алое насърчава регенерацията и хидратацията на кожата.

Допълнителна информация! В народната медицина алоето се използва в чист вид: лист с надлъжен разрез се нанася върху мястото на увреждане и се превързва. При настинки сокът от алое се смесва с мед и се консумира вътрешно.

Домашни грижи за алое аристата

Aloe aristata трябва да се отглежда на добре осветена перваза на прозореца, тъй като изисква много светлина дори през зимата. През лятото комфортната температура за спинозното алое е 18-26 ℃ над нулата. По това време на годината може да се изнесе и в градината. През зимата стаята трябва да е по-хладна, но не по-ниска от +10 ℃.

Правила за поливане и влажност

Честотата на поливане зависи от скоростта на изсъхване на почвата. Необходимо е да се навлажнява с утаена вода около няколко пъти месечно. През зимата честотата на поливане трябва да се намали наполовина. Необходимата влажност на въздуха е 50%.

Важно! Не позволявайте на влагата да попадне в самото растение - листата могат да изгният. По същата причина няма нужда от пръскане.

Подхранване и качество на почвата

Алоето расте добре на кактусова почва. Може да се направи у дома - за това се използва слабо кисела или нормална киселинност почва. То трябва да е дишащо и свободно. Този ефект се постига чрез увеличаване на дела на пясъка в състава. Подхранването се извършва с комплекс от торове за кактуси два пъти месечно през лятото.

Размер на контейнера за цветя

Основният параметър при избора на контейнер за засаждане е неговият диаметър, който трябва да е малко по-голям от обиколката на изхода. Това място ще бъде заето от слоевете, образувани от корена. Капацитетът може да бъде малък, тъй като кореновата система заема само горния почвен слой. Важно е да имате достатъчен брой отвори за оттичане на вода в долната част на саксията.

Подрязване и презасаждане

Поради естеството на кореновата система, младите растения се нуждаят от ежегодна трансплантация. Зрелите растения могат да бъдат презасадени след две години. В саксия кореновата шийка на растението се поставя в центъра и не се спуска в почвата под повърхността на почвата. Няма нужда от резитба. Ще бъде достатъчно да се отстранят повредените и изсъхнали части на растението по време на трансплантацията.

Важно! На дъното на контейнера е необходимо да се създаде дренажен слой с дебелина 4 см и да се покрие пространството близо до корена с малки камъчета. Тези мерки помагат да се предпази растението от преовлажняване, което е фатално за него.

Период на цъфтеж и латентност на алое аристат

Цъфтежът на алуминозното алое започва към края на пролетта. На дълга дръжка, израстваща от розетка, се появява четка с големи цветя. Те имат тръбна структура и могат да варират в цвят от ярко оранжево до алено. През есента започва период на покой, който продължава до края на зимата.

Разцвет на алое

Размножаване на шиповидно алое чрез стъблени и листни резници

Голям лист от основата на растението се поставя в хладилника за 24 часа. Към среза се прилага стимулатор на растежа. Листата се засаждат в контейнер с подготвена почва на дълбочина не повече от 3 см. Поставени под целофанов филм.

Размножаване на листа

Важно! Разсадът се нуждае от подходящи грижи: ниво на температурата от +24 ℃ и ежедневна вентилация.

Ефективен метод - размножаването на остисто алое чрез стъблени резници - се извършва през пролетта. За това са подходящи тригодишни растения, от дъното на които се вземат резници. Разсадът се приготвя: те се оставят на сянка за един ден, след поръсване с дървесна пепел. След това те се поставят в малки контейнери с влажна почва. Комфортните условия за вкореняване на резници са: добро осветление, температура около +20 ℃ и редовна влага. В този случай цветето ще цъфти.

Нарастващи проблеми. Болести и вредители

Неправилното поливане е основната причина за дискомфорт от алое. В резултат на това растението има различни заболявания.

Кореново гниене

Поради преовлажняването започва разлагането на корените и растежът на алое спинозно спира. Помощта се състои в пресаждане в нова почва с повишено съдържание на пясък. В този случай развалените корени се отрязват, а останалите се покриват с активен въглен.

Сухо гниене

Почти е невъзможно да се разпознае отвън, защото растението изгнива отвътре. В този случай само профилактиката ще спаси алое, което се свежда до лечение с противогъбични лекарства.

Различни насекоми също могат да създадат много проблеми на алое.

Важно! Когато се грижите за растение, е по-лесно да избегнете вредителите по алоето аристат (да се грижите за него), отколкото да се отървете от тях по-късно.

Ефективни превантивни мерки:

 • дезинфекция на почвата на магазина;
 • внимателна проверка на листата;
 • създаване и контрол върху условията на растеж на алое.

Щитове

Те смучат сока на растението чрез пробиви в листата. Присъствието им може да се види по лепкавостта на зеленината. Редовното третиране с разтвор на метилов алкохол и вода в съотношение 1: 1 ще помогне да се отървете от тези вредители.

Mealybug

За неговото присъствие свидетелстват бели бучки, подобни на вата. Разтвор, направен от катран или сапун за пране, ще помогне да се отървете от паразита. Растението се напръсква и след 5 часа се измива с обикновена вода.

Тинктурата от чесън може да бъде заместител на сапунената вода. Чаена лъжичка накълцан чесън се оставя в чаша вода за един ден. Разтриването на листата помага и в борбата с други вредители.

Паяк акари

Белите тънки нишки са сигнал за появата му. Трябва да се борите с кърлежа с помощта на специални препарати - акарициди.

Забележка! Най-лесно е да се справите с вредителите с помощта на различни химикали, но ако растението се използва за лечение, тогава използването на народни средства ще бъде по-безопасно.

Трипс

По листата оставят следи от сребрист цвят. Инсектицидите са най-добрата помощ при унищожаването на тези вредители. Обработката се извършва на два етапа: на първия етап самите насекоми умират и след многократна обработка ларвите изчезват след една седмица.

Листни въшки

Можете да прогоните неканени гости с помощта на картофени блатове, които се изсушават и настояват за вряща вода в продължение на 4 часа. Aloe aristata се третира с тази течност за една нощ.

Важно! Когато на алоето се появят вредители, то трябва да се отстрани от близките растения, за да се избегне инфекция.

Проблемите с отглеждането на алуминозно алое не са просто прекалено поливане. Основният показател за неправилна грижа са листата. Ако забележите промените им навреме, можете да коригирате условията на задържане, без да навредите много на растението. Симптоми:

 • листата са се разтегнали и са по-тънки - няма достатъчно светлина и влага;
 • появиха се жълти ръбове, кафяви петна - необходима е допълнителна храна;
 • върховете са сухи - необходимо е да се трансплантира, корените нямат достатъчно място;
 • зачервен - слънцето е прекалено ярко, трябва да засенчите;
 • растението е голо - поливането се извършва със студена вода.

Листните въшки са основният вредител на цветето

Алое спинозно не се отличава с ярък цъфтеж. Цветето привлича своите почитатели със своята непретенциозност, лекота на грижи, както и много полезни свойства, които изпълват всяко листо в ефектните му розетки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина