Цвете алоказия - домашни грижи

В природата алоказията расте в тропическите гори на Югоизточна Азия, Малайзия и Цейлон. При домашното отглеждане реколтата се цени предимно като широколистно растение, тъй като е доста трудно да се постигне цъфтежът му.

Характеристика на растението

Принадлежи към семейство Aroid, което днес е обединило около 70 вида. Alocasia е вечнозелено едролистно растение, което има следните характеристики, в зависимост от вида:

 • Има багажник или без стъбло.
 • Расте от 30-40 см до 2 метра височина.
 • Формите на плътни листни плочи са овални, щитовидни, сърцевидни, с дължина до метър.
 • Кореновата система е от грудкови тип.

Алоказия сортове Черен кадифе

Внимание! Alocasia е цвете, съдържащо отрова; сокът му не трябва да попада в открити области на тялото и лигавиците.

Работата с централата трябва да се извършва при спазване на правилата за безопасност, нейното поставяне трябва да бъде недостъпно за деца и домашни любимци.

В природата, след обилни тропически превалявания, у дома, при прекомерно поливане, листата на алоказия започват да отделят капки вода.

Домашната алоказия е растение, използвано за лечение на много заболявания. Терапията се провежда с помощта на алкохолни тинктури от определени сортове култури. В традиционната китайска медицина отдавна се използват нейните магически свойства. Цветните фитонциди перфектно почистват въздуха в стаята.

Често срещани сортове

Професионалните производители на цветя отглеждат различни цъфтящи сортове в оранжерии. Декоративната култура изглежда грандиозно както поотделно, така и в композиции с други растения.

 • Alokazia Black Velvet се откроява с уникалния си цвят, напомнящ на тъмнозелен рипсено, със сребристи листни жилки. Максималната височина е не повече от 60 см.
 • Alocasia Amazonica (Alocasia amazonica) с розово-зелени дръжки с дължина половин метър, щитовидни листа с ширина до 20 см и дължина до 50 см могат да цъфтят в много редки случаи. Alocasia Amazonica на нисък дръжка образува цвете с дължина около 10 см, покрито със зеленикав воал.
 • Alocasia Sandera (Alocasia sanderiana) се отглежда по-често в оранжерията. Корените са грудкови, на кафеникавозелени дръжки с дължина 25-50 см са зелени стреловидни листа с дължина 40 см и ширина до 15 см. Ярък представител на този сорт джудже - алоказия Бамбино - се отличава с тесни продълговати копиевидни форми листа, цветята му са бяло-лилави.
 • Alocasia с големи корени (Alocasia macrorrhizos - macrorisa), или индийски или Arma (Alocasia indica), височината на ствола достига 2-3 метра, дължината на дръжките е метър, има сърцевидни листни плочи до метър на дължина и почти същата ширина. Дръжката с дължина до 30 см, където ухото е покрито със зеленикаво-жълт воал, е незабележима и ухаеща. Алоказия голямо коренище се използва и като лечебно растение.
 • В alocasia odora (Alocasia odora) листните плочи на дръжките са линейно-яйцевидни с ширина до 70 см, дължина до метър в основата са разделени. Цветята имат специфична миризма. Растението има лечебни свойства - китайските лечители използват стайно цвете при стомах и зъбобол, пневмония и туберкулоза. Но не се препоръчва да се лекувате по този начин сами.
 • Alocasia calidora (Calidora) се отличава с големи набръчкани листа.Това е хибридна форма, получена чрез кръстосване на сортовете миризливи и гегени, достига ръст над 2 метра височина. Листата е гъста, дебела около метър на дължина.
 • Alocasia polly (polly) е късо растение (до 70 см) с късо стъбло, тъмна щитовидна зеленина с дължина до половин метър, ширина до 20 см. Листа с белезникави жилки, има метална сянка, назъбени ръбове и край. Поли алоказия, ако грижите за дома са оптимални, могат да цъфтят много по-често от другите сортове.
 • Alocasia lauterbachiana е открит от германския натуралист Карл Лаутербах в Нова Гвинея. Има силно удължени шамплеви листа с тъмнозелен цвят, с бургундски оттенък на гърба. Резниците и съцветията на сорта се различават в една и съща сянка. Alokazia Lauterbachiana расте до 70 cm.
 • Alocasia Dragon е нисък, със светлозелени сърцевидни листа и тъмни жилки по тях.

Много видове са доста трудни за закупуване за домашно развъждане, някои от тях не са евтини - Kukulata, Corazon, Sarian, Kupreya - от няколкостотин до няколко хиляди рубли.

Характеристики на домашните грижи

Тропическата култура на Alocasia предпочита домашните грижи възможно най-близо до естествените.

 • Осветление

Светъл, но дифузен за пъстри видове, леко затъмнен за зеленолистни видове. Прозоречните первази в западната и източната посока са оптимални, ако прозорците са на юг - растението трябва да бъде засенчено.

Справка! Разнообразните сортове изискват повече светлина. При липса на светлина, зеленината губи ефектния си цвят.

 • Поливане

По време на вегетацията, обилно поливане с мека утаена вода, но само след изсъхване на горния слой на почвата. През есенния период постепенно намаляване, а през периода на почивка - овлажняване 1-2 дни след изсъхване на повърхността на почвата.

 • Стайна температура и влажност

През пролетно-летния период 20-27 градуса, през зимния период - 18-20. Елиминиране на течение, внезапни температурни промени.

Висока влажност на въздуха, системно овлажняване на почвата чрез избърсване, пръскане. В много горещи дни в палета могат да се поставят влажни камъчета или експандирана глина.

 • Почва и превръзка

По време на вегетацията (пролет-лято-есен), торене със сложни минерални торове за декоративни широколистни култури и органични вещества на всеки 2-3 седмици. Важно е да не се прекалява, торовете трябва да се разреждат, намалявайки концентрацията с 2-3 пъти.

Почвената смес трябва да се състои от иглолистна, листна и торфена почва и пясък (кокосови стърготини, сфагнум - за аерация, пропускливост на почвата), добавете шепа въглища. Киселинност - слабо рН 5,5.

Подрязването на растенията почти не се изисква. Мъртвите изсушени листа се отстраняват с резитба до здрави тъкани, мястото на среза се обработва с въглен.

Забележка! Неприемливо е както почвата да изсъхне в саксията, така и да прелее. Излишната вода след 15 минути се оттича от тигана.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Започва в средата на есента (октомври) и завършва в началото на пролетта (края на февруари - началото на март). През есента трябва да се премахнат пожълтели листа, растението да се отстрани от перваза на прозореца на умерено осветено място и поливането да се намали постепенно.

Температурата на съдържанието за зимата трябва да бъде около 20 градуса. През пролетта обичайните грижи постепенно се възобновяват.

Има сортове, които не преминават в пълен покой, продължават да растат до частична сила. Следователно през зимата е възможно да продължите торенето и поливането на растението, от време на време и в много малки дози.

Как цъфти алоказия

Цъфтежът се случва през пролетта и в много редки случаи:

 • възможно само при зряла алоказия (4-5 години);
 • при създаване на най-подходящия микроклимат в стаята у дома;
 • ако от началото на пролетта изсушите за кратко земната бучка, това ще стартира механизма на връзване на цветна пъпка.

Цъфтеж на различни видове алоказия

Съцветието е бяло, кремаво оцветено ухо, заобиколено от воал, разположено върху плътен, съкратен дръжка. Върху него узряват яркочервени плодове. По време на периода на цъфтеж, зеленината забавя растежа, частично отпада.

Справка! Тъй като цветето не е много привлекателно и ароматът на някои сортове е неприятен, много производители се отърват от съцветието още в самото начало на неговото формиране. В края на краищата, зеленината е основната украса на алоказията. По време на периода на цъфтеж се активират отровните му свойства.

Как се умножава алоказията

Има няколко начина за размножаване - стъблени резници, разделяне на коренища, дъщерни грудки, семена.

Размножаването със семена е неудобен метод, защото:

 • семената много бързо губят кълняемостта си;
 • сортовите черти (пъстра зеленина) не се запазват при този метод.

Семената се разстилат по повърхността на почвена смес, състояща се от торф и пясък, леко притискане, покрива се с филм (стъкло) и се отстранява на топло място (22-24 градуса). Проветрявайте редовно, за да се отървете от конденза, навлажнете почвата. След като разсадът се появи и се укрепи, те ще придобият 2-3 листа, те се гмуркат в отделни саксии с диаметър 7 см. Година по-късно те се трансплантират в саксия с почва за възрастно растение.

Понякога алоказията се разделя чрез засаждане на грудки по време на трансплантацията. Първо корените се накисват във вода, освобождават се от земята и растението се разделя на части с остър нож, като внимателно се отделя от майчиния храст, след което покълва в сфагнум при температура 23 градуса.

Размножаване чрез отделяне от майката

При разделяне на коренището и прибиране на резници от стъблата, разрезът или коренищата трябва да се обработят с наситен въглен и да се оставят за 2-3 часа. След това засадете разсада (стъблото) в субстрат от торф и пясък, покрийте с филм (стъкло), поставете при температура 22-24 градуса, редовно проветрявайте и поливайте.

За справка! След 2-4 седмици младото растение е готово да отглежда големи листа. С появата на корените и първите издънки цветето се трансплантира в постоянна саксия.

Трансплантация на алоказия

В млада възраст култура се трансплантира ежегодно, растение за възрастни - на всеки 2-3 години. Най-благоприятният период за това е пролетта.

Саксията е избрана дълбока, с 2 см по-голяма от старата. На дъното му се полага дренаж, след това почва, състояща се от листа, торф, иглолистна почва и пясък. Друг вариант е трева, хумус, листна почва, пясък и торф. Шепа въглища в почвата ще спасят корените от задържане на излишната вода.

Прехвърляне чрез метод за претоварване

Най-големите екземпляри се трансплантират по метода на пренасяне - растението се изважда от старата саксия със земна буца, поставя се в нова саксия за дренаж и се поръсва с нова почва от всички страни.

Вредители и болести

Отслабени от прекалено сух въздух, висока температура, алоказия, чиято правилна грижа е нарушена, могат да бъдат колонизирани от мащабни насекоми, паякови акари, листни въшки, брашнести червеи. Преди това листата и стъблата се избърсват със сапунена гъба, ако това не помогне, с разтвор на Actellik (1-2 ml на литър вода).

Вредители по алоказия

Задържащи заболявания:

 • Бавният растеж през вегетационния сезон показва липса на азот.
 • Увяхването на листата може да бъде свързано както с липса на влага, така и с преовлажняване на почвата. Необходимо е да се оптимизира поливането, съставът на почвената смес, така че влагата да не застоява. Ако листата пожълтеят и отпаднат един по един, това е нормален процес на обновяване.
 • Изсушаването на върховете на листата показва ниско ниво на влажност на въздуха, недостиг на поливане.
 • Избледняващата зеленина показва липса на светлина.
 • Образуването на тъмни петна върху листата поради рязка промяна в температурата.
 • Кафявите петна по листата са признаци на хипотермия на цветето.

Въпреки привлекателността и разнообразието от видове, алоказията в момента само набира популярност в домашното развъждане.Това екзотично чудо, великолепно широколистно декоративно растение, изглежда достойно в светли зали и фоайета, в зимни градини, близо до фонтани и резервоари. Грижата за растението, според повечето градинари, е лесна и интересна.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина