Антуриум - домашна грижа след покупка

Антуриумните цветя от семейство Ароидни се приписват на 800 разновидности на култура с необичайно красиви листа и ярки съцветия, въздушни корени. Родината на "мъжкото щастие" е Централна и Южна Америка. Като стайно растение по-често се отглеждат Андре (голям индивид с големи сърцевидни тъмнозелени листа на дълги дръжки) и Шерцер - епифит със скъсени стъбла, висок до 40 см.

Последният вариант привлича вниманието на любителите с кожени матови листа на малки петънца, сънливо червено одеяло от съцветия. Антуриумите изглеждат впечатляващо и оригинално, фитодизайнерите успешно използват култура, когато декорират интериора на апартаменти и офиси.

Как изглежда антуриумът

Домашни грижи след покупка

Температура

За тропическите растения, включително антуриум, домашните грижи осигуряват стабилна комфортна температура от 20-25 ° C, през зимата е възможно да се държи в стая, затоплена до 16-18 ° C. Течения, внезапни промени в температурата са вредни за цветето.

Осветление

Антуриум цвете се препоръчва да се постави на голям лек прозорец, като се избягва пряка слънчева светлина. Когато планирате да поставите саксията от южната страна, трябва да отстъпите (30-50 см) или да засенчите стаята с щори или тюл през деня. В противен случай листата ще бъдат покрити с жълти петна, цветята ще цъфтят на къси дръжки.

Западният и източният прозорец са най-добрите места за отглеждане на антуриум. Ще работят и северните светлинни апартаменти. Когато засенчвате къща от улицата с дървета, растенията ще изпитват липса на осветление. Издънките бързо ще се простират на дължина, цветята ще са малки, цъфтежът е оскъден. Антуриумът ще се нуждае от допълнително осветление с флуоресцентни, газоразрядни, LED лампи.

Поливане

Преди да се грижите за антуриума, трябва да запомните: екзотична култура не толерира суша, но, прекалявайки с влагата, корените ще започнат да гният. Препълването също ще доведе до разпространение на мухъл. Необходимото количество влага се определя въз основа на наблюдение на цветето. Ако при сондиране на почвата се усети сухота, е време да напоите цветето.

Важно е да знаете! Младите растения консумират повече влага от възрастните екземпляри.

Много производители добавят вода към чинийката; този метод е неприемлив за антуриум. Цветето има въздушни корени в долната част на стъблото, които се нуждаят от влага. Правилното решение би било да поставите мъх сфагнум в основата на цветето. Допълнителните мерки ще ви позволят да задържате влага и да осигурите хранене за малките корени. Смесеното напояване също ще бъде ефективно: в тигана и в почвата. Основното нещо е да не се излива вода върху листата и цветята. Пренебрегването на правилото води до влошаване на външния вид на цветето. Капки течност, изсъхвайки, образуват грозни следи.

Напояване на антуриум

Пръскане

Честотата на напояване на антуриум се определя от сезона. През лятото, при хладно време, достатъчно е веднъж на ден, при горещо времето броят на пръсканията се увеличава и състоянието на растението се следи постоянно. През зимата броят на спрейовете се намалява или напълно се изоставя.

Трябва да знам! Недостатъчната влага се проявява чрез сгъването на листата в тръба, процесите започват да позеленяват по-бавно.

Влажност

В естественото местообитание на антуриум влажността на въздуха е 65-85%. Постигането на желания резултат е лесно: саксията се поставя върху широка палета с мокра експандирана глина или камъчета. Наблизо са поставени контейнери, пълни с вода.

В апартамент с цветя като Aroid трябва по-често да правите мокро почистване. Напръскайте въздуха около антуриума с малко спрей, измийте листата под топъл душ. Излишната влага се отстранява с влажна гъба или памучен тампон. Полагането на мъх около основата на растението също влива въздуха с влага.

Грундиране

Антуриумите са непретенциозни в избора на почва, в природата растат на пясъчни глинести и тежки глинести почви. Въпреки това ще бъде възможно да се постигне декоративност, постигната чрез ярки лъскави листа и дълъг цъфтеж, когато се засажда култура в добре дренирана почва. Дренажът предотвратява гниенето на корените и стъблото, половината саксия се оставя за него. Почвата също трябва да бъде доминирана от елементи, които повишават въздухопропускливостта и задържат влагата: камъни, въглища, експандирана глина (кой да изберете зависи от наличността на наличните материали). Като епифит, антуриумът расте добре без почва в борова кора или мъх.

Сред готовите субстрати за антуриум си струва да изберете почва за орхидеи, азалии или ароиди. Когато самостоятелно подготвяте почвата, трябва да се запасите със следните компоненти:

 • торф - 1 част;
 • листна земя - 1 част;
 • иглолистна почва - 1 част;
 • пясък - половина.

Препоръчително е получената смес да се допълва с въглен, натрошена борова кора и фураж с минерални добавки.

Избор на саксия за антуриум

Подхранване

Честотата на хранене не трябва да надвишава два пъти месечно през лятото и веднъж месечно през зимата. В топло време растението се подхранва с тор за цъфтящи култури; през зимата е желателно да се добави хумат към почвата. Прехранването на леторастите не се препоръчва, правилното решение е да се използва половината от препоръчаната доза хранителни вещества.

През зимата, по време на покой

Грижата за антуриум по време на латентния период изисква поддържане на умерена температура, намаляване на поливането и подхранването, което помага на културата да се възстанови и да придобие сила след продължителен цъфтеж. През студения сезон антуриумите растат бавно. След период на цъфтеж, културите частично отделят листата си и зимуват.

Подрязване

След периода на цъфтеж, пъпките, загубили своята жизненост, се изрязват с остър нож в основата на цветето. Изложената зона се поръсва с активен въглен. Много производители изчакват, докато покритието на съцветието изсъхне, внимателно отстранете горния слой. Ядрото ще изсъхне по-късно и ще се отстрани от кълновете.

Подмладяване

С течение на годините цветето губи естетическите си свойства, обраства с израстъци близо до корените и частично хвърля долната зеленина. Процесът на стареене също е придружен от появата на малки листа и цветя, пълното отсъствие на пъпки. Такива признаци показват необходимостта от подмладяване на "мъжкото щастие", най-ефективният начин е специална трансплантация на култура. Трябва внимателно да отрежете върха с листа, улавяйки издънките на корените, поставени над почвата. Трансплантирайте издънката в прясна почва, вкоренете и навлажнете цветето.

Кога и как цъфти

Антуриумът цъфти у дома от ранната пролет до есента, както и през зимата. Сорт Андре образува нови съцветия през цялата година.

Видове цветя

Покритието на съцветието често е зелено или бяло, често приема формата на околоцветник, оцветяване с червени, лилави, розови тонове или комбинация от нюанси. Структурата на покривката е кожена.

Цветни форми

Съцветията на „мъжкото щастие” са представени от клависти, конични, спиралови или сферични кочани с бели, зелени или розови тонове. Цветята са плътно подредени върху кочана в поредица от спирали, под формата на ромб и квадрат. Бисексуалните цветя включват:

 • четиричленен околоцветник и четири тичинки;
 • синкарпен гинеций;
 • стигма с форма на диск;
 • яйчник с 1-2 яйцеклетки в две гнезда.

Цъфтежът на антуриума е особен. По време на женската фаза се виждат само стигми, тичинките са затворени в дълбините на околоцветника и растението изглежда женско. Стигмата образува сладникава течност, която привлича насекоми. С изсъхването на течността стигмата престава да възприема прашец и под сегментите на околоцветника се виждат тичинки. След опрашването тичинките се връщат в основата на околоцветника, индивидът приема женска форма.

Различни сортове антуриум

Период на цъфтеж

Растението фламинго цъфти 3-4 седмици при най-удобни условия.

Как да накарате антуриум да цъфти

Прости трикове ще ви помогнат да накарате антуриум да цъфти:

 1. Увеличете количеството разсеяна светлина за около 12 часа на ден.
 2. Осигурете на антуриума рохкава, лека, питателна почва, която осигурява на корените добър достъп до кислород.
 3. Трансплантирайте цветето в саксия с диаметър 3 см по-голяма от корените на възрастен екземпляр.
 4. През зимата поддържайте режим от + 15-18 ° C, намалете поливането, осигурете изкуствено осветление.
 5. Подхранвайте културата с калий и фосфор (половин доза на всеки 20-30 дни след овлажняване на почвата от март до октомври).

Съвети. Ако правилната грижа не даде резултат, струва си да се търсят допълнителни причини, поради които антуриумът не цъфти (възможни са течения или нападения от вредители), и се опитайте да стимулирате културата през пролетта с мека вода, загрята до +50 градуса. На практика стресова ситуация увеличава вероятността за цъфтеж.

Как се възпроизвежда антуриумът

Собствениците на цъфтящ антуриум често са изправени пред риск от заболяване или смърт на растението при липса на подходяща грижа или инфекция. По-добре е да се погрижите за умножаването на културата във времето. Допълнителни екземпляри се получават чрез разделяне на храста, покълване на семена, резници и образуване на въздушни слоеве.

Развъждане на антуриум у дома

Покълващи семена

Необходимостта от отглеждане на антуриум от семена се появява при следните условия:

 1. Получаване на много млади растения.
 2. Сеитба на семена, получени по пощата или предоставени от други производители.
 3. С целенасоченото отглеждане на семена на двама предварително избрани родители.

Забележка! Семената на съцветията на домашния любимец няма да се завържат сами.

В природата цветето се опрашва от насекоми, привлечени от подчертания аромат на растението. В апартамента няма опрашители. Градинарите препоръчват през седмицата да се мажат различни „кочани“ с мека четка. Цветовете на антуриума достигат полова зрялост за дълъг период. В отделни съцветия плодниците и тичинките обикновено са готови за опрашване в различни дни. Най-доброто време за опрашване са слънчевите дни.

Узряването на плодовете на съцветия продължава 8 месеца. Вътре в плодовете се образуват семена. Сигналът за узряване на плодовете е отделянето му от цветето. Семената се отделят от пулпата, държат се в розов калиев перманганат, леко изсушени при стайна температура.

Антуриумите се засяват в просторни плитки резервоари. Етапите на кацане не са трудни, достатъчно е:

 1. Напълнете контейнера с почвена смес, навлажнете земята.
 2. Разпределете семената върху почвата.
 3. Натиснете леко сеитбата в субстрата;
 4. Затворете резервоара със стъкло или полиетилен;
 5. Поставете резервоара на топло, светло място.

Ако семената са засадени правилно и температурата в помещението се поддържа на 22 градуса, първите издънки ще се появят след седмица, масовото покълване ще започне след 14 дни.

Вкореняване на резници

Идеалното време за вкореняване на резници от антуриум пада от април до юни. Издънки с дължина 12 см с въздушни корени, два здрави листа са подходящи за размножаване. Преди засаждане листата се отстраняват или се усукват в тръба, завързани с конец, предотвратявайки прекомерното изпаряване на влагата. Резените на дръжката се обработват с активен въглен. Издънките се потапят в субстрата 5 см, поливат се и се покриват с филм, за да се получи парников ефект.Температурата в оранжерията се поддържа близо до + 21-24 градуса, пръска се и се проветрява ежедневно, субстратът се навлажнява.

На бележка. Ако новите разсад започнаха да пускат зелени листа, вкореняването на резниците беше възможно най-успешно. Младото растение е готово за трансплантация на постоянно място.

Възпроизвеждане на антуриум у дома чрез резници

Въздушно наслояване

Ако растението се разтегне и загуби формата си, горната издънка е удобна за използване за възпроизвеждане на антуриум. Ще трябва да освободите част от върха от изсушени люспи и листа, увийте го с мокър торфен мъх.

Закрепете торба или филм върху превръзката. След определено време новите корени ще започнат да проникват в мъха. Изрезката от антуриума се изрязва и се вкоренява в отделен контейнер. Останалото стъбло бързо ще израсте странични издънки.

Разделяне на корени

Размножаването чрез разделяне на корените е удобно да се извърши по време на пролетната трансплантация на антуриуми в нови саксии. Инструкциите стъпка по стъпка за процеса включват редица стъпки:

 1. Възрастен храст се отстранява внимателно от саксията, изтръсква се от почвата и се освобождава кореновата система.
 2. Корените се разплитат и разделят поравно с остър, чист нож.
 3. Корените и счупванията на корените се дезинфекцират с активен въглен.

Важно! Отделените части на цветето се засаждат отделно.

Трансплантация на антуриум

Антуриумът се трансплантира в рамките на три дни след покупката от магазина или смяната на саксията или почвата. Отрицателна промяна в почвата се показва от бяло или ръждясало покритие на повърхността на земята. Вкъщи грижата за младо цвете антуриум (на възраст до четири години) изисква ежегодна смяна на субстрата, възрастните сменят земята на всеки две до три години.

Етапи на трансплантация на антуриум:

 1. Дренажен слой се излива в саксия с необходимия размер за една четвърт от размера на контейнера и почвата се подготвя.
 2. Отстранете антуриума от предишния съд, предварително напоен с вода.
 3. Проверете корените на растението за повредени или изгнили корени.
 4. Поръсете коренището с фитолавин и прехвърлете културата в нова саксия.
 5. Постепенно изсипете субстрата, потупвайки саксията за по-гъсто слягане на почвата. Почвеният слой в резервоара не трябва да достига ръба с 2-3 см.

Съвети. Ако трансплантацията на цвете е необходима мярка при изчерпване на почвата, старата почва трябва да се отстрани от корените чрез кратко накисване на антуриума във вода.

Присаждане на едногодишно растение

Антуриумите не са капризни в грижите, при прости условия на отглеждане, цъфтят целогодишно. За активното развитие на цветята е достатъчно да се осигури висока влажност на въздуха, отсъствие на течение и температурни спадове, растението се трансплантира на всеки две до три години.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина