Антуриум цвете: листата пожълтяват - какво да правя

Антуриумът е елегантно закрито цъфтящо растение, което може да озарява всяка стая. Друго популярно име е "мъжко щастие". Ето защо се смята, че в къщи с този вид растения представителите на силния пол ще успеят и ще бъдат щастливи. Въпреки че някои хора намират това цвете за мрачно, грижата за него е лесна. Достатъчно е да следвате прости правила и той ще зарадва собственика с външния си вид. Ако обаче направите грешка в грижите, растението ще се разболее. Това може да се определи по външния вид. Появата на жълти листа е първият признак на проблеми. Струва си да разберете как да определите причината за пожълтяването и дали винаги трябва да се притеснявате, а също така, ако листата на антуриума пожълтеят, какво да правите с него.

Появата на жълти петна по антуриума: кога да се притеснявате

Образуването на жълти петна не винаги показва заболяване или проблем. Понякога това е напълно естествена характеристика на растението. Ако грижите са правилни, редовно ще се появяват млади, здрави, зелени листа, а старите ще отмират, така че често на стъблото се появяват жълти листа. Това е естествен процес, наречен стареене. Тези стари листа просто трябва да бъдат премахнати, понякога те отпадат сами.

Антуриум Андре (Anthurium andreanum)

Важно! Броят на такива листове е важен: не повече от 2-3 случая в рамките на една година. В същото време на тяхно място определено ще има нови. В противен случай това вече не е естествено стареене, а признак на заболяване и неприятности.

Подобно на други растения, антуриумът може да бъде стресиран. Причинява се от трансплантация или преместване на друго място. Благодарение на качествените грижи цветята могат бързо да се върнат в нормалното си състояние и да растат здрави. Ако обаче целият антуриум е покрит с жълти петна, листата изсъхват, трябва да откриете причината за това състояние и да вземете мерки за неговото отстраняване, в противен случай цветето ще умре.

Пожълтели листа на антуриум

Липсата на грижи често е причина за стрес на цветя. Може да причини непоправими щети на растенията. Ето защо е важно бързо да се определи причината за проблема. Също така, растенията от този вид могат да бъдат заразени с вредители.

Защо листата на антуриум пожълтяват

Основните причини включват: избор на грешна саксия, ниска влажност, прекалено поливане, твърде ниска или висока стайна температура. Всичко това може да е източникът на проблема. Препоръчително е да се анализира и провери всяка причина.

Местоположение и влияние на ниските температури

Стаята винаги трябва да е топла. Ако стаята е под +15 градуса или има течение, тогава цветята ще страдат. С изключение на жълтия цвят, листата стават твърде меки и летаргични.

По краищата се появява жълтеникавост и постепенно се придвижва към средата на плочата. След това листата изсъхват и почерняват. Когато системата за централно отопление е изключена, често възниква подобен проблем.

Болести и вредители

Вредителите често причиняват външни промени в растенията. Те могат да засегнат и кореновата система, която представлява голяма заплаха за живота на антуриума. Листата могат да пожълтеят поради следните заболявания:

 • Сиво гниене. Това състояние може да бъде причинено от прекомерна влажност в помещението.Всичко започва с жълт цвят, след това постепенно побелява. Важно е да се открие болестта в ранен стадий, за да могат цветята да бъдат ефективно лекувани и щетите намалени.
 • Септория се причинява от гъбични инфекции. Петната по плочата растат бързо и се разпространяват на голяма площ. Листът започва да избледнява.
 • Антракозата е свързана с неправилни грижи по време на отглеждането. Листът става бял и само върхът е жълт.
 • Хлорозата се причинява от липса на хранителни вещества в почвата, като магнезий или желязо. Растението изглежда много сухо, разделителните вени не се виждат на плочата.
 • Кореновото гниене се характеризира с бързо развитие: листата падат за няколко дни поради спирането на доставката на хранителни вещества.

Важно! За да разберете дали вредителят е свързан със здравето на антуриума, е необходимо внимателно да проверите всеки лист от близко разстояние.

Растителни вредители

Пожълтяване след трансплантация

Листата пожълтяват след пресаждането доста често. Грешките в този процес могат да влошат състоянието на цветовете. Ако има признаци на пожълтяване след пресаждането, това означава, че кореновата система може да бъде повредена. Поради нейната чувствителност е необходимо растенията да се засаждат в почвата възможно най-внимателно. Пълна подмяна на почвата с нова се извършва само в тежки случаи.

Важно! Ако цветята са закупени от магазин, цялата почва трябва да бъде напълно заменена. След това не можете да поливате антуриума през първите 3 дни, за да предотвратите образуването на гниене.

Грешен режим на поливане

Прекомерната влага може да причини пожълтяване на листата. Трябва да се вземат определени мерки за премахване на излишната влага. Гниенето и пожълтяването могат да бъдат причинени от:

 • Твърде много вода.
 • Грешен избор на субстрат.
 • Използването на твърде големи саксии и грешки при избора на дренажния слой, което също предизвиква стрес върху растенията.

Освен това опасността се крие не само във факта, че се използва твърде много вода, но и не е достатъчно. Прекомерната сухота също може да причини гниене на корените. Пожълтяването започва от краищата на листата и се придвижва към средата.

Засаждане в грешната саксия

Ако в избраната саксия няма място за растеж и развитие на корените, растението няма да расте и да функционира нормално. Не се разрешават редовни контейнери за отглеждане на това растение. За антуриума са подходящи само специални саксии за цветя, за да може той да побере напълно корените си. В противен случай цветето бавно ще умре.

Подходящи саксии за растения

Нарушение на осветлението

Растението обича много светлина. Може да е по здрач, но не се чувства много комфортно. Следователно е необходимо да му се осигури достатъчно осветление. В същото време ярката пряка светлина (особено слънчевата светлина, преминаваща през стъкло) може да повлияе отрицателно на растежа и да причини прегряване.

Съответно, пожълтяването може да възникне поради изгаряния, причинени от излагане на слънчева светлина. Можете да залепите специален слънчев контролен слой върху стъклото, за да разрешите този проблем.

Важно! Добра светлина в достатъчно количество може да се получи при изкуствено осветление. Но не е нужно да го инсталирате до цветя. Просто стаята трябва да е достатъчно светла.

Липса на торене и торене

Важно е не само да изберете правилния тор, за да осигурите на растенията достатъчно допълнителна храна и витамини, но също така и в разумни срокове.

Активният вегетационен период на антуриума продължава от април до август, т.е. по-голямата част от лятото и пролетта. Ако не се храните в този момент, листата ще бъдат покрити с жълт цвят и в крайна сметка ще отпаднат.

Важно! Прекомерното торене също е опасно, така че всички предоставени инструкции трябва да се спазват стриктно.

Как да се излекува антуриум

Процедура за откриване на пожълтяване:

 1. Препоръчително е да премахнете листата, които са пожълтели.Това ще помогне на растението да се възстанови по-бързо.
 2. Ако неправилната грижа е причина за влошаването, ситуацията трябва да се подобри. За да направите това, трябва да инсталирате овлажнител, стриктно да следвате плана за напояване и хранене.
 3. Необходимо е да се трансплантира цвете при стриктно спазване на всички правила, като се използват само саксии с правилна форма и размер.
 4. Ако гниенето е източникът на проблема, извадете цветята от саксията, изплакнете корените с топла вода и огледайте внимателно. Растенията могат да се запазят, като се поставят в дезинфектант за 20 минути. След това корените трябва да бъдат изсушени, растението трябва да бъде трансплантирано в нов контейнер и напоено, изчакайте, докато новите листа започнат да растат.

Осветлението е важно за антуриума

Предпазни мерки

Една от основните предпазни мерки е редовната проверка за болести, насекоми вредители по антуриума. Това ще ви позволи да откриете навреме първите признаци на проблем. Също така се препоръчва внимателно спазване на правилата за грижи.

Важно е да се създадат най-добрите и най-подходящи условия за комфортен живот на растенията. Ако на повърхността се открият следи от болести, е необходимо да се изолира растението от други цветя, за да се предотврати разпространението. Спазването на предпазните мерки ще предотврати влошаването на антуриума, ще ви позволи бързо да откриете неприятности и да излекувате цветята.

Пожълтяването на листата в антуриума може да бъде причинено не само от болести или неправилна грижа, но и от естествени процеси вътре в цветето. Ако откриете този проблем, трябва да откриете истинската причина и след това да действате незабавно, да направите всичко възможно, за да спасите стайните растения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина