Аспержи Майер - домашни грижи

Asparagus Meyer е красиво и много необичайно стайно растение, което ще изглежда хармонично във всеки интериор. Едно от предимствата на културата е лекотата на грижи и отглеждане.

Как изглежда Аспарагус Майер, към кое семейство принадлежи?

Аспержи Майер е член на семейство Аспержи (Аспержи). Името на стайното цвете на аспержи на латински е аспержи. В народа понякога се нарича „лисича опашка“ за пухкави клонки.

Аспержи Майер

Растението е малък тревист храст, който расте малко повече от 1 м височина. Короната се разпростира, расте 3-4 м в диаметър. Издънките са прави, игловидни листа плътно покриват издънките.

На бележка! Откритите многогодишни аспержи се считат за зимоустойчиви растения.

Аспержи - видове

Известни са около 300 вида от това растение. Само 10 от тях се отглеждат в домашни условия. В букетите най-често се използват сортове аспержи плюмоз.

Популярни растителни видове:

 • Asparagus Setaceus - различава се по необичайни листа, подобни на перата на птиците. На височина достига 30–85 cm.
 • Asparagus Aethiopicus или Aspraragus Ethiopian е храст с дълги, въздушни стъбла. През пролетта върху него цъфтят малки бели или розови цветя.
 • Asparagus Umbelatus - Стъблата на този вид са тънки, но много твърди. Листата са като игли. Цветовете са малки, след цъфтежа остават червени плодове.
 • Аспержи Virgatus - прилича на копър издънки. Често се използва за украса на букети. Второто име на цветето е Trifern аспержи.
 • Asparagus officinalis (лат. Asparagus Officinalis) или годни за консумация аспержи е най-старата култура, култивирана като зеленчук. Младите издънки се използват за храна.
 • Аспержи пирамидални - издънките са дълги, плътно покрити с игловидни листа. Културата расте до 1,5 m.
 • Аспержите са гъсто цъфнали - короната се разпростира, буйна.
 • Аспержи Medeoloides - стъблата са прави, силно разклонени.

Разнообразие от цветя, наречени Medeoloides

Накратко за историята на появата

Растение, родено в Южна Африка. В Египет и Средиземно море аспержите се отглеждат в продължение на много хилядолетия. В дивата природа се характеризира с неконтролиран бърз растеж. За озеленяване озеленяване аспержите започват да се използват през 19 и 20 век.

Характеристики на грижите за аспержи на Майер у дома

Аспержите са доста непретенциозни в грижите.

Температура

Оптималната температура за цвете е + 20 ... +22 градуса. Основното е, че стаята е защитена от студени течения.

Осветление

Аспержите предпочитат да растат на полусянка или на сянка. Не поставяйте саксията на пряка слънчева светлина.

Поливане

Поливайте растението обилно и редовно. Почвата не трябва да се оставя да изсъхне. Също така е нежелателно водата в саксията да застоява.

Как се полива растение

Пръскане

Растението обича влагата, така че зеленината трябва да се пръска редовно. През студения сезон са достатъчни 1-2 пъти седмично. През лятото можете да пръскате през ден.

Влажност

През зимата до саксията можете да поставите чиния с мокра експандирана глина или да закачите мокри кърпи върху радиаторите.

Грундиране

Грижата за аспержите на Майер у дома включва избор на подходяща почва. Растението предпочита рохкава и дишаща почва. Най-добре е да закупите готова почва в магазина.

На бележка! Нивото на киселинност на почвата на цветето трябва да бъде в диапазона 5,5-7,5.

Подхранване

Торовете се внасят в почвата на всеки две седмици през периода на активен растеж. Можете да използвате сложни минерални превръзки. Посипването на дървесна пепел върху почвата също е полезно.

Грижи през зимата, период на покой

Растението почива от октомври до март. През зимата те намаляват количеството поливане и спират да внасят торове. Също така трябва да увеличите нивото на влажност.

Как се размножава аспержите Майер

Има няколко начина за отглеждане на растение у дома.

Покълващи семена

Инструкции стъпка по стъпка за сеитба на семена:

 1. Предпосадъчният материал се накисва във вода за един ден.
 2. След това семената се засяват в земята, поръсват се с тънък слой пръст и се поливат.
 3. Отгоре контейнерът се покрива с торба или стъкло и се поставя на слънце.
 4. Веднъж на ден се отваря за 20 минути, за да се проветри.
 5. Когато се появят първите издънки, контейнерът се пренарежда на полусянка.

Можете да трансплантирате разсад на постоянно място, след като разсадът порасне и стане по-силен.

Вкореняване на резници

Процедурата за размножаване на аспержи чрез резници:

 1. Отрежете дръжката. Дължината му трябва да бъде между 10 и 15 cm.
 2. Поставете рязането в стимулатора на растежа за няколко часа.
 3. След това го засадете в земята и покрийте с бутилка или стъклена капачка.
 4. Когато се появят корените и дръжката стане по-силна, тя може да бъде трансплантирана. Ако саксията е просторна, цветето може да се остави в нея.

Важно! Най-доброто време за вкореняване на резници е февруари-юни

Засаждане на растение с резници

Други възможности

Друг метод за размножаване е разделянето на храста. Подходящ е за размножаване на градинско растение. Бушът се изкопава и нарязва на няколко парчета. След това всяка част се засажда.

Прехвърляне

Трябва да трансплантирате растението през пролетта. При младите растения тази процедура се извършва всяка година, а при старите растения - веднъж на три години. Преди разсаждането цветето се полива обилно. Основното нещо е внимателно да се отстрани растението, без да се увреждат корените и стъблата.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

В процеса на отглеждане на аспержи, производителите могат да се сблъскат с някои проблеми.

Растението хвърля пъпки и листа

Това може да се дължи на липса на светлина, подгизнала почва или липса на хранителни вещества в земята.

Листата пребледняват

Най-вероятно растението няма слънце. За да разрешите проблема, достатъчно е да пренаредите саксията на по-слънчево място.

Върховете на листата изсъхват

Причината за това явление може да е твърде ярко осветление или суха почва. Проблемът може да е причинен от вредители.

Върховете на листата изсъхват на цветето

Долните листа падат

Понякога това се случва по естествени причини. По този начин растението изхвърля стари листа. В други случаи долните листа могат да отпаднат поради липса на хранителни вещества и преовлажняване на почвата.

Вредители

Най-често можете да видите скално насекомо и паяк на цвете. Челюстните насекоми се събират на ръка, а след това храстът Actellik се напръсква. Това лекарство помага и при акари. За да предпазите растението от този вредител, то трябва да се поставя по-често под топъл душ. Преди това е по-добре да покриете почвата с филм, така че почвата да не е подгизнала.

Допълнителна информация. Поради сух въздух и повишена влажност на почвата могат да се появят гъби комари и трипси. В този случай растението се третира с Fitover или друг фунгицид.

Други проблеми

В допълнение към вредителите и нарушенията на условията на отглеждане, при отглеждането на аспержи често се налага да се справят и с болести. Най-често срещаното от тях е кореново гниене.Възниква поради неправилно поливане. Болестта е много опасна. Ако не започнете лечението навреме, цветето ще умре. Растението трябва да се извади от саксията, да се отрежат развалените корени. След това го трансплантирайте в нова почва. В бъдеще не можете да преливате растението.

Знаци и суеверия

Аспержите в дома облекчават стреса и помагат за изграждане на взаимоотношения между членовете на семейството. Според признаците растението подобрява психологическата атмосфера в стаята и помага да се помирят по-бързо след кавги.

Аспержите са не само красиво, но и полезно стайно растение. Цветът е непретенциозен в грижите, расте бързо и се комбинира с всички стайни цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина