Аспержи перисто - домашни грижи

Аспержите перисто са популярни в домашното градинарство и цветарството на закрито. Той е особено обичан от феновете на Фън Шуй, които вярват, че растението е в състояние да отнеме цялата негативна енергия и да предотврати депресията.

Как изглежда аспержите Feathery, към кое семейство принадлежи?

Asparagus plumosus, или перисто (Asparagus plumosus) - вечнозелено многогодишно растение, принадлежи към семейство Аспержи. Има плътна корона с много тънки разклонени издънки. Листата носи специален декоративен ефект, малките плочи са намалени и изразени в люспи. Поради необичайния си вид аспержите са популярно наричани "паяжината".

Аспержите перисто са получили прякора „паяжина“ заради буйната корона с тънки стъбла

Често срещани сортове

Най-често срещаните и добре познати сортове са:

  • Meyer е компактен храст с разклонена корона;
  • Полумесец - расте във формата на лиана и достига дължина 5 метра;
  • Sprenger е нисък аспержи с дълги пълзящи клони и малки метличести съцветия.

Лечебни свойства

Съдържанието на полезни елементи в аспержите е почти идентично с това на аспержите. Сред лечебните свойства на перата разновидност са:

  • нормализиране на стомашно-чревния тракт;
  • намаляване на мигренозното главоболие;
  • отстраняване на излишната вода и токсините от тялото;
  • отстраняване на възпалителни процеси.

Накратко за историята на появата

Дивият плюмос се среща естествено във влажните африкански гори. Подобно на други видове аспержи и други аспержи, те са били изнесени от ботаническите учени в Европа, откъдето са се разпространили по целия свят.

Особености на грижите за цвете у дома

По време на своята история древното растение е успяло да се адаптира към много условия на околната среда, така че грижата за аспержи в домашни условия е лесна за изпълнение.

Температура

През вегетационния период оптималната температура за съдържанието е 20-25 ℃. Не се отклонявайте от този температурен режим, в противен случай храстът може да се разболее. През зимата се изисква лека прохлада - от 14 до 17 ℃ над нулата.

Забележка! Не трябва да се допускат резки промени в температурата.

Осветление

Най-добре е да държите растението у дома в западни или източни прозорци, тъй като растението предпочита умерено осветление. През лятото е полезно да изнесете саксията навън, но да я скриете от пряка слънчева светлина.

Поливане

Аспержите са влаголюбиви растения, поради което е необходимо често и обилно поливане. Обикновено растението се полива 3 пъти на всеки 7-10 дни. С настъпването на сухите летни дни честотата на напояване се увеличава.

Пръскане

Наложително е пръскането на храста, особено по време на зимното отопление и горещите летни дни. През зимата е по-добре да премахнете растението съвсем далеч от отоплителните тръби.

Трябва постоянно да пръскате растението

Влажност

За нормалното развитие на аспержите се изисква висока влажност - най-малко 80%. Този критерий, заедно с обилното поливане, е основният при грижа за храст у дома.

Грундиране

За да отглеждате растението, се нуждаете от смес за засаждане на хумус, която най-добре се купува от специализирани магазини. У дома може да се приготви чрез смесване на рохкава тревна почва с хумус и речен пясък.

На бележка! Хумусът може да бъде заменен с торф или друга органична материя.

Подхранване

Подхранването се извършва два пъти месечно със сложни торове, предназначени за аспержи. Не е нужно да торите аспержи по време на почивка.

Особености на грижите през зимата, период на покой

По-близо до есента те постепенно започват да понижават температурата и да намаляват поливането. Осветлението също трябва да бъде засенчено и храненето трябва да бъде напълно спряно.

Кога и как цъфти

Ако правилно се грижите за аспержите Feathery, тогава те трябва да цъфтят на 6-8 години от живота си.

Видове цветя

Малките бели цветя образуват единични съцветия. Те са разположени в цялата корона на храста.

Цветни форми

Цветовете са с много малки размери - не повече от 1 сантиметър в диаметър. Те са с форма на звезда и се състоят от 6-10 бели венчелистчета.

Цъфтежът на растението е почти незабележим.

Период на цъфтеж

Бушът започва да цъфти в края на май или с пристигането на лятото. Този процес продължава от 2 седмици до 1,5 месеца, в зависимост от условията на задържане.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж, трябва да се опитате да не безпокоите храста ненужно. Спрете изцяло храненето с азотсъдържащи препарати.

Подрязване

Не трябва да отрязвате растението, за да образувате корона, това може да предизвика спиране в развитието на стъблата. Трябва да се отстранят само изсушени издънки.

Как се размножават перистите аспержи?

Пернатите аспержи могат да се размножават по няколко начина: чрез семена, резници и чрез разделяне на храста.

Покълващи семена

За сеитба е по-добре да закупите посадъчен материал от доверен продавач. Всяко семе е заровено в питателен овлажнен субстрат. Процедурата се препоръчва да се извърши в края на януари или февруари. Кутия с разсад се поставя на осветено място и се покрива с фолио. В процеса на растеж разсадът се проветрява периодично и се полива.

Вкореняване на резници

Най-популярният и лесен за използване метод за разплод. През пролетта се изрязват резници от крайните клони с дължина най-малко 8 сантиметра. След това те се заравят в мокър субстрат или пясък. Контейнерът с разрез трябва да се постави на светло място при температура от 20 до 25 ℃ над нулата.

Разделянето на храст е друг често срещан метод за размножаване.

Други възможности

Аспержите могат да се размножават чрез разделяне на майчиния храст. Процедурата се извършва с необходимата трансплантация на растение. Извадете аспержите от саксията и внимателно ги разделете на няколко равни части, всяка от които се засажда в отделни контейнери.

Прехвърляне

Необходимо е да трансплантирате храста само когато е абсолютно необходимо, тъй като той реагира слабо на такава процедура. Трансплантацията на аспержи се извършва само когато се появят инфекциозни заболявания, когато е необходимо да се размножи храстът и когато кореновата система расте, в резултат на което става необходимо да се смени нарастващият контейнер.

Важно е да знаете! Препоръчително е растението да се трансплантира по метода на трансбордиране.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Ако правилно се грижите за аспержи, то на практика не създава проблеми и не се разболява.

Капки пъпки и листа

Падащите листа рядко нарушават аспержите, но ако възникне проблем, въздухът в стаята не е достатъчно влажен.

Листата пребледняват

Потъмняването на храста се дължи на липса на осветление и хранене. Изчерпаната почва постоянно трябва да се подхранва с минерали, особено през вегетационния период.

Върховете на листата изсъхват

Изсъхването на върховете на листата става поради сух въздух и появата на някои вредители, които изсмукват соковете от стъблата.

Забележка! Необходимо е постоянно да се извършва визуална проверка на храста за наличие на паразитни насекоми.

Долните листа падат

Този проблем е най-опасният от всички по-горе; ако не се лекува, храстът може да умре. Долните листа и издънки отпадат поради прекомерно поливане и загниване на корените.

Вредители

Сред вредителите най-често срещаните проблеми се доставят от:

  • паяк;
  • листна въшка;
  • трипс.

Необходимо е храстите да се третират с химикали, но аспержите реагират негативно на някои от тях. Поради това е най-ефективно лечението да започне още на първите етапи от проявата на вредители.

На бележка! Полезно е редовно да изплаквате храста под душа.

Други проблеми

Аспержите често пожълтяват, което показва повишаване на температурата и продължително излагане на пряка слънчева светлина.

Знаци и суеверия

Аспержите перисто са популярни в учението за фън шуй, според което цветето е в състояние да премахне цялата отрицателна енергия от къщата. Смята се, че тя носи мир и спокойствие, предотвратява конфликти между членовете на домакинството.

Но ако растението умре рязко, това е много лоша поличба, което означава скорошна смърт на един от роднините и приятелите на собственика на храста.

Аспержите перисто са екзотични тропически растения, които отдавна са мигрирали в апартаменти и къщи като стайни растения. Храстът е лесен за грижи, размножаване и трансплантация. Има много лечебни свойства.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина