Аспержи Sprenger - домашни грижи

Аспержи Sprenger е декоративно растение, което е много търсено сред производителите на цветя. Необичаен външен вид и лесна поддръжка са основните критерии в полза на цветето.

Как изглеждат аспержите на Шпренгер, към кое семейство принадлежат?

Според общоприетата класификация аспержите принадлежат към семейство растения Аспержи. Това е вечнозелено многогодишно растение и е представено от голям брой видове - общо има около 300. Сред най-популярните сортове, които са подходящи за отглеждане на закрито, се наричат ​​аспержите на Шпренгер. Други имена на това цвете са аспержи densiflora или гъсто цъфнали.

Аспержи гъстоцветни sprengeri

Растението се състои от няколко дълги гъвкави стъбла, които образуват храст. На дължина стъблата могат да достигнат 1,5 м. Те са тънки, така че са склонни към земята. Поради тази особеност, денсифлората често се използва като ампелно каскадно растение.

Asparagus sprengeri има клони, покрити с малка кладодия, чийто размер не надвишава 2,5 см. Claudia са малки тесни листа, наподобяващи на вид борови иглички, което придава на растението ажурен въздушен вид.

По време на цъфтежа клоните са покрити с обилни малки цветя, на мястото на които след това се образуват червени плодове. Във всяко узрява по едно семе.

Важно! Плодовете съдържат токсични вещества, така че абсолютно не бива да се дегустират.

Аспержи Sprenger (плодове)

Често срещани сортове

В допълнение към гъстоцветните аспержи има още няколко представители на този вид:

 1. Перисто. Характеризира се със стъбла с дължина до 1 м. Клоните са покрити с малки игловидни листа, което ги прави да изглеждат като смърчови листа.
 2. Майер. Голям храст, който може да нарасне няколко метра в ширина. Клоните са покрити с много кладонии, така че изглеждат пухкави. За външния си вид растението често се нарича опашката на лисицата.
 3. Полумесец. Малък храст с клони, които при добри грижи могат да достигнат 4 м дължина. Сърповидните аспержи имат големи, продълговати листа, които наподобяват сърп.

Лечебни свойства

Няколко вида аспержи се използват в традиционната медицина. Те въздействат върху тялото по няколко начина:

 • облекчаване на болката;
 • пречиства кръвта;
 • имат лек диуретичен ефект;
 • разширяват кръвоносните съдове;
 • успокой се.

Накратко за историята на появата

Африка се нарича родина на това растение, но много видове постепенно са се разпространили по целия свят (включително сорта Densiflora).

Характеристики на грижите за растение у дома

Аспержите се вкореняват добре у дома. Ако следвате прости препоръки, храстът дава голямо количество зеленина и често цъфти.

Температура

Растението е топлолюбиво, но интензивната топлина е нежелана за него. Цветето расте най-добре при температура от + 18 ... + 24 ℃.Полухрастът не се препоръчва да се поставя близо до отоплителни устройства и в течение. И това, и друго ще повлияят отрицателно на външния вид на денсифлора.

Осветление

За активен растеж и цъфтеж светлината е изключително важна за това растение, но пряката слънчева светлина причинява изгаряния. Аспержите е най-добре да се поставят на перваза на прозореца, ако стаята е обърната на изток или североизток. Ако страната е на юг, тогава саксията се отстранява далеч от прозореца.

Поливане

Плътноцветните аспержи са придирчиви към поливането. През лятото трябва редовно да се полива с вода със стайна температура. Ако е горещо и влажността на въздуха е ниска, тогава поливането може да се повтаря всеки ден. Почвата в саксията винаги трябва да е влажна.

Допълнителна информация! Водата, останала в тигана след поливане, трябва да се отстрани.

Пръскане

В горещ сезон, за да се поддържа добър микроклимат, растението трябва да се пръска два пъти на ден. Трябва да се внимава водата да не е студена.

Влажност

Няма специални изисквания за този показател. Достатъчно е да поддържате нормална влажност в помещението. Ако цвете стои до отоплителния радиатор или друго отоплително устройство, до него се поставя съд с мокри камъни.

Грундиране

Разхлабената почва с неутрална киселинност е най-подходяща за аспержи на Шпренгер у дома. Когато използвате закупена в магазина почва, изберете такава, която е предназначена за декоративни широколистни растения.

При самоподготовка на земята няколко компонента се смесват в равни количества: торф, листа и копка земя. Към този състав се добавя малко речен пясък.

Подхранване

Оплодете почвата по време на периода на растеж на цветята 2 пъти месечно. Като подхранване се използват универсални минерални състави, разработени за стайни растения.

Особености на грижите през зимата, период на покой

През есента и зимата грижата за цветята изисква корекция. Трябва да поливате растението не повече от 1 път седмично, по-добре е напълно да откажете храненето.

Кога и как цъфти

В апартамента аспержите на Шпренгер цъфтят често и обилно, достатъчно е да му осигурите добри грижи.

Аспержите цъфтят

Видове цветя

Цветята, които се появяват на клоните, могат да бъдат както мъжки, така и женски. Цветовете са малки, с млечно-прасковен цвят.

Цветни форми

Малките цветя не са разположени поединично по клоните - те се събират в аксиларни метличести съцветия.

Период на цъфтеж

Периодът на цъфтеж продължава дълго време. Първите съцветия се появяват в края на пролетта или началото на лятото. Цъфтежът обикновено завършва през есента.

Подрязване

Подрязването на аспержи се извършва за няколко цели:

 • премахване на повредени болни клони;
 • направете храста по-дебел.

Особеността на това цвете е, че отрязаните клони вече няма да растат на дължина. В този случай се активира растежът на спящите пъпки в основата на храста.

Как се размножават аспержите на Sprenger

Има три начина за засаждане на аспержи на Шпренгер:

 1. Отделяне на част от коренището с активни пъпки.
 2. Семена.
 3. Резници.

Покълващи семена

Закупените зърна или плодове, откъснати от вече зрял храст, са подходящи за размножаване със семена. Преди засаждане семената се укрепват чрез накисване в слаб разтвор на калиев перманганат. Кацането се извършва по този начин:

 1. Семената се засаждат в подготвената влажна почва (разстоянието между тях е около 3 см).
 2. Покрийте кутията с найлоново фолио. Това ще помогне да се поддържа една и съща температура през цялото време.
 3. Оранжерията периодично се проветрява и се напръсква с вода.

Разсадът ще се появи след 18-25 дни.

Разделяне на коренища

Разделянето се извършва, както следва:

 1. Част от коренището е отделена от майчиния храст, върху който трябва да има няколко пъпки и издънки.
 2. Всяко отделно парче коренище се засажда в подготвена и предварително навлажнена почва.

Размножаване на аспержи чрез коренище

Резници

За да засадите цвете по този начин, следвайте няколко стъпки:

 1. В началото на пролетта издънките се отрязват от храста. Дължината на резниците трябва да бъде 15-20 cm.
 2. Слоевете се пускат в мокър пясък. За да се запази топлината и влагата, контейнерът се покрива с филм и периодично се проветрява.
 3. След появата на корените резниците се засаждат в саксии.

Прехвърляне

При трансплантация се извършват няколко действия:

 1. Извадете растението от саксията заедно с буца земя.
 2. Изследвайте кореновата система. Ако се установи повреда или гниене, част от коренището ще трябва да бъде премахната.
 3. Бушът се поставя в нова, по-голяма саксия, пълна с пръст.
 4. Земята е леко натъпкана и навлажнена.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Аспержите Spregneri могат да загубят своя привлекателен външен вид поради няколко причини:

 • неправилна грижа;
 • болести по декоративни растения;
 • щети от вредители.

Капки пъпки и листа

Ако кладодите и цветята изсъхнат и започнат да се рушат, трябва да обърнете внимание на особеностите на отглеждането на аспержи на Sprenger и грижите у дома. Растението често губи листа поради липса на светлина, силна суша или течение.

Листата пребледняват

Оцветяването на издънките обикновено се случва поради прекалено поливане или липса на хранителни вещества в почвата.

Долните листа падат

Ако долните листа започнат да отпадат, причината могат да бъдат гъбични заболявания. В този случай трябва да третирате храста с противогъбично съединение, например Discorm или Gamair.

Вредители

Аспержите с гъсти цветя на Sprenger често са засегнати от следните насекоми:

 • щит;
 • гъбен комар;
 • листна въшка;
 • паяк;
 • червеи;
 • пътуване.

Допълнителна информация! За борба с вредителите растението се препоръчва да се третира с инсектициди.

Asparagus densiflora е декоративно растение с необичаен външен вид. Може да се отглежда както на закрито, така и на открито. В последния случай се отвежда на топло за зимата. Това африканско цвете се грижи лесно и се размножава добре. По тази причина се препоръчва за начинаещи цветари.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина