Цвете на аспержи - домашни грижи

Естественото местообитание на растението първоначално са южните райони на Европа, Азия, Африка. Непретенциозното цвете на аспержите се разпространява по целия свят в продължение на няколко века. Нежният цвят и въздушността на зеленината на аспержите - това са декоративните свойства, които се оценяват от градинарите.

История на развъждане

Лечебните свойства на аспержите са били известни още в Древен Египет. В древна Гърция от празника са се тъкали венци от растението. В страните на Индокитай рацемозните аспержи отдавна се смятат за „лек за 100 болести“. В Русия културата стана широко разпространена през 18 век.

Аспержи на закрито

Днес в семейство Аспержи има няколкостотин вида, които се различават значително един от друг. Аспержите, които обичат много гастрономи, са добре познатите аспержи, отглеждани на плантации под формата на зеленчуци. Декоративните видове се отглеждат не само под формата на стайни растения, но и се изрязват за композиции от цветни букети. Тази култура украсява тревни площи, зимни градини, вътрешни дворове и тераси.

Внимание! Плодовете на аспержите са отровни. Аспержите, за които се грижат у дома, трябва да се пазят от деца и домашни любимци.

Какво е аспержи

Аспержите са многогодишна билка, която расте под формата на джудже храсти и лиани. Той има следните характеристики:

 • Разработена коренова система.
 • Стъблата са силно разклонени, носят много клонки, разположени в пазвите на листата.
 • Листата са малки, люспести или бодливи.
 • Издънките растат от коренища; след резитбата растежът на издънките спира.
 • Дръжките също са малки, кремаво бели, тапети или еднополови.

Лечебни свойства

Благоприятното въздействие на културата върху микроклимата в помещението се крие в способността на аспержите да неутрализират тежките метали, да пречистват въздуха от вредните примеси.

Растение като аспержи се използва за лечение и профилактика на бъбречни заболявания, диабет, подуване, възпаление и недостиг на витамини. Повече от триста от неговите сортове имат следните свойства:

 • Диуретик. Съдържа аспарагин, който премахва амоняка и излишната течност.
 • Вазодилататор, пречистващ кръвта. Лекува кръвоносните съдове от холестеролни плаки, понижава кръвното налягане.
 • Облекчаващо и спазмолитично.
 • Антинеопластичен.
 • Успокояващо.
 • Витаминизиране поради високото съдържание на витамини от група В, аскорбинова киселина.
 • Антихелминтно.

Корените и листата са богати на минерали и витамини, аминокиселини и флавоноиди.

Забележка! Повечето видове култури все още не са напълно изследвани от учените по отношение на лечебните качества.

Видове аспержи

Следните видове са подходящи за отглеждане в апартаменти:

 • Аспержи перисто (настръхнали) - Asparagus setaceus. Това е вид, който обича сянката, поради своите декоративни качества, той е подходящ за букетни композиции.
 • Аспержи аспержи (с форма на аспержи) с пълзящи клони (Asparagus asparagoides).
 • Сърповидни аспержи (Asparagus falcatus). Лиана, растяща в естествено местообитание на повече от 10 м и до 4 м на закрито. Цъфти на метли, състоящи се от ароматни кремави съцветия.

Аспержи полумесец

 • Плътноцветен Sprenger (етиопски) - аспержи sprengeri. Пълзящ храст с шиловидни листа, той цъфти невероятно пищно и красиво. Много изисква светлина.
 • Майер (Asparagus meyeri). Храст с пубертетни клони, достигащи 50-60 см дължина. Използва се повече за декорация.
 • Обикновени (лечебни аспержи, аптека). Притежава лечебни свойства.

Лечебните аспержи са чудесни за домашно отглеждане

Характеристики на грижата за стайно растение

Поставя се на западния или източния прозорец на къщата. Оптимално за културата ще бъдат косвените лъчи по обяд, директно при изгрев и залез. За южно разположение саксията се отстранява от пряка ярка светлина.

Лятната температура не трябва да надвишава 20-25 градуса, през зимата - не повече от 12-15 градуса. От май можете постепенно да привиквате цветето на открито: през лятото го изнесете в лоджия или градина, на място, защитено от валежи и топлина.

Почвата се навлажнява през палета. Водата трябва да е мека, утаена, след половин час излишъкът се източва. По време на вегетационния период следващото поливане се извършва след изсъхване на горния слой на почвата, през есента - след няколко дни след това, в спящи условия се осигурява оскъдно поливане, без да се изсушава земята.

Важно! Не се допуска нито преовлажняване на почвата, нито прекомерно изсушаване.

Растението изисква висока влажност. За целта организирайте пръскане с пулверизатор в горещите дни рано сутрин и вечер. Ако поставите навлажнен мъх, експандирана глина под саксията в палет, това ще предпази почвата от изсъхване.

Редовното хранене се извършва веднъж седмично - през пролетта и лятото, веднъж на 14-15 дни - през есента, веднъж месечно - през зимата. Минералният тор за декоративни широколистни култури трябва да бъде с ниска концентрация. Понякога органичното хранене може да се извършва във силно разредена форма с вода. Торовете, съдържащи азот и желязо, също са полезни.

Почвената смес трябва да има киселинност ph 5.5-7. Повечето производители на цветя вярват, че тя трябва да се състои от трева, хумус, листна почва и пясък в съотношение 2: 2: 2: 1.

Зимни грижи

Културата се характеризира с лека степен на зимен покой, защото само забавя растежа си. Необходимо е да се полагат грижи през този период, като се намали поливането и храненето; не се изисква напълно да се спира.

Забележка! Температурата на съдържанието намалява до 12-15 градуса, в противен случай листата ще започнат да се ронят.

Цъфтят аспержи

При домашното развъждане културата рядко може да цъфти. Периодът на цъфтеж в този случай пада през юли-август. Цветята са единични и се събират в четка.

По биологична структура те са идентични с цветята на лилия, но много малки. Ето защо по-рано културата е била наричана liliaceae. Пастелните бели цветя имат нежен аромат.

На едно растение цветята са от двата пола.

Интересно! Ако леко прехвърлите прашец от тичинките на едно цвете към плодника на друго с мека четка, растението ще даде яркочервени плодове.

Цъфтеж и плод на аспержи

Когато растението започне да цъфти, трябва да се обърне специално внимание на плодородието на почвата, честотата на поливане и подхранване и спазването на летния режим на грижа.

Пресаждане и подрязване на растение

Всички видове аспержи се характеризират с бързи темпове на растеж през ранните години. Преди растението да навърши 4-5 години, е необходимо да се трансплантира ежегодно, зряло - веднъж на 2-3 години. Най-оптималното време за това е първата половина на пролетта.

След обилно навлажняване на почвата, като държите нож по стените на контейнера, трябва да извадите храста с максимално количество пръст. Твърде дългите, изгнили, повредени корени трябва да бъдат премахнати. Също така в същото време се отрязват допълнителни грудки.

Необходимо е да вземете контейнер с няколко сантиметра по-голям от предишния, да поставите дренажен слой в него с една трета от височината. След това трябва да засадите растението, като го поръсите с почвена смес, състояща се от трева, хумус, листна почва и пясък. Храстът трябва да бъде добре напоен, след седмица или две, подхранване.

Забележка! Едновременно с трансплантацията се режат аспержите. В същото време се отстраняват стари, пожълтели, повредени, болни стъбла, лишени от листа.

Как се размножават аспержите

Има четири основни начина за възпроизвеждане на аспержи у дома.

Въздушно наслояване

Въздушните корени на аспержите, като правило, се размножават през пролетта от възрастен човек. Те избират по-силен клон и правят дълбок разрез, вкарват там дървено шишче (кибрит) и увиват тази област с мокър сфагнум.

Можете да фиксирате отклонения издънка на майчиното растение върху пясъчната почва на саксията, разположена наблизо. Междувъзлията на летораста трябва да бъдат покрити със субстрат, те трябва да се поливат редовно.

Забележка! Появата на коренови издънки след седмица или две ще даде възможност за трансплантация на резници и отглеждане на младо растение.

Отглеждане от семена

Чрез семена културата, като правило, се размножава през февруари-март, след образуването на плодове. Предварително субстрат от торф и пясък се поставя в съд, напоен умерено. Семената се засяват в земята и се покриват с филм (стъкло), поставят се на осветено място при температура 20-22 градуса.

Ако се образува конденз, заслонът трябва да се отвори леко. Навлажнявайте почвата редовно. След около месец семената покълват, когато достигнат височина 7-10 см, те могат да бъдат засадени. В началото на лятото те се преместват в почва, състояща се от равни дялове хумус, трева, листна почва, торф и пясък.

Резници

В началото на пролетта е необходимо да се подготвят резници чрез отрязване на стъблата от храст с дължина 8-12 см и засаждането им в контейнер с пясък за вкореняване. Необходимо е да ги покриете с филм (стъкло), да ги поставите на осветено място с температура 20-22 градуса. Почвата трябва да се поддържа влажна; когато се появи конденз, филмът се отваря леко.

Корените ще се появят след 30-60 дни. С укрепването на храстите те се трансплантират в почва за зрели растения.

Разделяне на храста

Най-често този метод се използва при пресаждане на растение през пролетта. Зрял храст трябва да бъде разделен на 2-4 дивизии, ако е необходимо, отрежете корените. Засаждането се извършва в почва, състояща се от копка, листни, хумусни почви и пясък в съотношение 2: 2: 2: 1.

Размножаване на храсти от аспержи

Вредители

Падането на долната зеленина показва патология, свързана с появата на вредители: паякови акари, червеи, листни въшки, филцови насекоми, трипси. По отношение на тях е необходимо да се пръска с фунгициди.

За да се предотврати появата на тези заболявания, трябва да се проведе превантивно лечение с топъл душ, който ще се отърве от вредители и ще отмие праха от растението. Аспержите са стайно цвете, което реагира негативно на химикалите. Много производители вярват, че е по-добре да се използват традиционни методи, като обработка със сапунена вода, настойки от лукови кори и чесън.

Забележка!Привържениците на превантивните мерки са на мнение, че през януари-февруари също е необходимо да се извърши превантивно лечение, за да се предотврати колонизацията на вредители по време на вегетацията.

Болести

Градинарите трябва да бъдат нащрек, когато се появят следните симптоми:

 • Изгаряния, пожълтяване, опадане на листата. Всичко това е следствие от активното действие на слънчевите лъчи.
 • Сухота на върховете, падаща зеленина. Това се дължи на прекомерна сухота, тъмнина в стаята. В този случай саксията трябва да се постави на хладно място с слабо осветление.
 • Проливане на листа и пъпки, изсушени връхчета. Те могат да възникнат поради липса на хранителни вещества, навременно хранене.

Преди да решите какво да правите, ако аспержите пожълтяват и се рушат, тогава първо трябва да разберете причината за това. Често едни и същи симптоми могат да се появят по различни причини, посочени по-горе.

Ако отрежете пожълтелите стъбла почти до корена, осигурете подходящи грижи, след известно време растението ще пусне нови здрави издънки. По този начин резитбата стимулира подмладяването на храста.

Аспержите могат да пожълтеят по различни причини.

Суеверие

Според легендите, дошли от древността, аспержите са в състояние да предпазят човек от меланхолия и депресия.

Аспержите са непретенциозни, дори начинаещите производители могат да се погрижат за това. Освен това неговите декоративни и лечебни свойства завладяват сърцата на все повече любители на домашното цветарство.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина