Цвете аспидистра - домашни грижи

Многогодишни вечнозелени растения - декорация на дома. Цветето на аспидистра - скромно и благородно стайно растение - заслужава грижите и вниманието на цветарите.

Как изглежда една аспидистра, към кое семейство принадлежи

Интересен превод в името на цветето: aspidis - змия, tra - указател. Смятало се, че цветето, треперейки листа, показва влечуго, когато то, пълзещо, леко докосва растението.

Аспидистра - цвете, което удря с яркостта на леторастите

Друга версия за произхода на името е видът корени. Гъвкави и извити, те се преплитат като змийско кълбо. Въпреки че по-позитивните хора наричат ​​растението „приятелско семейство“ за листата, растящи в стегнат куп.

Мистерията и магията обграждат тревистата култура от семейство Asparagaceae. В естествената си среда расте на японските острови, в страните от Азия.

Любителите на цветя са запленени от това колко привлекателно изглежда аспидистрата - това е храст с широки и дълги грациозни листа. Въобще няма стъбла. Лъскавият лист на аспидистра, сякаш покрит с восъчно покритие, достига 80 см дължина, 15 см диаметър. Цветът е сочно зелен със светли ивици.

За справка! Аспидистра е в състояние да оцелее в условия, при които всяко друго растение отдавна би умирало.

млечен път

Популярни сортове

В научната литература е дадено описание на повече от 100 вида аспидистра. 6-8 сорта са подходящи за саксиране.

Най-често:

Високо (aspidistra elatior). Непретенциозно цвете е божи дар за невнимателните, забравителни хора. Aspidistra high толерира частична сянка, нередовно поливане, така че храст до 80 см често се намира в публични институции. Сортове са получени чрез селекция:

  • Variegata (яркозелени листа с белезникави ивици),
  • Blume (плътен изумруден цвят),
  • Снежна шапка (зелена в основата на листа става бяла към края).

Интересен компактен храст на Млечния път аспидистра - Млечният път. По чаршафите петна са хаотично разпръснати, те напомнят на мнозина за звездното небе - оттук и поетичното име.

Известни са и други сортове:

  • Attenuata (а. Attenuata). Растението дойде в дома на закрити цветни градини от горите на Тайван. Aspidistra atenuate изхвърля стабилни високи листове с благороден зелен цвят. Веднъж годишно има единични „камбани“ с бледозелен оттенък.
  • Oblancefolia (a. Oblanceifolia). Характеризира се с много тесни петнисти листа. Цветята приличат на малки звездички.
  • Съчуан (а. Sichuanensis). „Гостът“ е докаран от планините на Китай. Там той е нараснал на надморска височина над 1000 метра над морското равнище. Единични изправени листа растат до 50-60 cm.

Аспидистра: домашни грижи

Аспидистра е цвете, което се отличава със здравето си на генетично ниво. Растението прощава на производителите на цветя някои от грешките при проверката. Цветето на аспидистра у дома изисква минимална поддръжка.

В оранжерията

Температура

Показанията на термометър през цялата година са допустими +15 ° C. Но не трябва да слизате под този параметър по време на вегетацията. Когато въздухът се затопли над +20 ° С, е необходимо да се повиши влажността чрез пръскане.

Важно!Температурата на въздуха +10 ° С стимулира растежа на аспидистра зеленина.

Осветление

Растенията, появили се от бамбукови гъсталаци, лесно понасят липсата на слънчева светлина.Поради това вани и саксии с цветя често се поставят в тъмните ъгли на помещенията. Изключение правят сортовете „на райета“ - ивици с липса на осветление могат да изчезнат.

Важно!Пряката слънчева светлина е вредна за аспидистрата.

Поливане

Навлажнете растението, ако е необходимо - наблюдавайте състоянието на горния слой на почвата. Поливайте, когато е 2/3 суха (проверете с клечка за зъби или потопете пръст в земята).

Прекомерното поливане засяга растежа на цветята по-зле от някаква липса на влага. В жегата се отлива утаена течност под храста 1-2 пъти седмично, през зимата - 1 път на 10 дни, или количеството вода се намалява.

Пръскане

Широките листа на аспидистрата събират много прах. За да се предотврати страданието на растението, се пръска веднъж седмично или се подрежда топъл душ. Мръсните петна се отстраняват с гъба.

Интериорен елемент

Влажност

При стабилни температури над +20 ° C градинарите се грижат за увеличаване на влажността на въздуха. Отворените съдове с вода се поставят до растението или се напръскват от спрей.

Грундиране

Растението в описанията е представено като невзискателно към почвата. Но в затворен контейнер на саксия субстратът бързо се изчерпва, така че отговорните любители на цветовете се грижат за балансирания състав на почвата: за 1 част от пясъка те вземат 2 части торф и хумус.

Въздушната пропускливост се увеличава от едрозърнести фрагменти. Резултатът е по-буйни растения.

Подхранване

Активната вегетативна фаза на вечнозелено растение се счита от март до септември, културата се подхранва с азотни съединения. Течните торове ("Uniflor") дават половината от дозата, препоръчана за други цветя. По-добре е да не използвате гранули и флуориди.

Честотата на хранене зависи от местоположението: в сенчести зони - веднъж на всеки 3 месеца, в осветени зони - веднъж на всеки 4 седмици.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Растението не е широколистно, но зимното време се счита за неговия период на покой. Намалете поливането и храненето, изнесете в хладно помещение. Ако това не е възможно, те по-често се напръскват върху листа, повишават влажността, предпазват го от течения и отоплителни батерии.

Кога и как цъфти

Много сортове показват как аспидистрата цъфти в средата на зимата или началото на пролетта. Червени, бели и бледо лилави цветя радват собствениците за много кратко време - един ден.

Цветовете са с форма на звезда или камбана. Аспидистра показва спорадичен цъфтеж. От коренището излизат малки цветя с диаметър до 2,5 см. От тях се получава кръгъл или подобен на круша плод, вътре в който узрява едно семе.

Подрязване

Растението аспидистра се развива бавно - годишно се добавят 2-3 листа. Расте в оранжерии до 10 години, а в естественото си местообитание се счита за дългочерен - някои видове живеят до 100 години.

За подмладяване на домашен цветен храст той периодично се изследва, изсушени и болни листа се изрязват до самата основа. Това възстановява декоративния ефект на растението и стимулира растежа на младите листа.

Размножаване

Как се възпроизвежда аспидистра

Прост метод за размножаване е пролетното разделяне на храста. Растението се изважда от саксията, изгнилите корени се отстраняват. Коренището е разделено на няколко фрагмента, така че всеки да има 4-5 листа. Корените се поръсват с дървесна пепел, трансплантират се в нови контейнери. Растението е покрито с прозрачен филм, отстранено на тъмно и хладно място. Когато се появи първият нов лист, подслонът се премахва.

Размножаването на листата на аспидистра е лесно. Отрязва се в основата, поставя се в бутилка вода, към която се добавя стимулатор на растежа. Вратът е запечатан с лепяща лента, за да се предотврати навлизането на въздух, поставен на светло на топло място. Когато се появят корените, те се трансплантират в съдове.

За справка! Всички мерки за подрязване трябва да се извършват с чист, дезинфекциран инструмент.

Прехвърляне

През април-май на всеки 3 години цветето се трансплантира в нов контейнер.В диаметър той трябва да надвишава предишния с 3-5 cm.

На дъното се изсипва разширена глина, парчета от пяна пластмаса, пръст. Аспидистрата се обилно навлажнява, за да се улесни изваждането от тенджерата, прехвърля се в друг съд. По краищата се добавя земя, трамбова се, полива се. Като цяло растението претърпява 4-5 трансплантации през живота си.

Болести и вредители

Растението получава гъбични и вирусни заболявания от влага и лош дренаж. Флористите използват фунгициди от листа и разтвор на манган за дезинфекция на почвата, в която могат да се появят червеи и нематоди.

Външните вредители (паякови акари, палмова скала) се измиват със сапунена вода, събрана на ръка. Ако не предприемете действия, те ще попречат на растението да цъфти.

Аспидитрата не е интересна със своите цветни цветя - нейната привлекателност е в листата. Растението няма стъбла, но расте красива зелена маса. Грижата за храста е лесна: поливането и храненето са редки, температурният режим е умерен. Важно е да измиете навреме праха от широките листа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина