Aspidistra цвете: възможности за грижа за цветя и методи за размножаване

Аспидистра е многогодишно цвете, произхождащо от Източна Азия. Другото му име - „змийски индекс“, означава, че змиите обичат да се заселват в него. Уникална култура има свойства, полезни за хората, като събира прах върху плочите си и унищожава вредните бактерии и микроорганизми. Аборигените го използват за лечение на много заболявания.

Основни видове

Произходът на думата "аспидистра" е гръцки: двата й компонента се превеждат като "щит" и "звезда". Културата принадлежи към семейство Аспержи и има подземно пълзящо коренище.

Аспидистра

В описанието на аспидистрата има 98 разновидности, но само 7-9 от тях са известни като стайни растения. Вечнозелено безстеблено растение има големи месести листа. Височината варира от 25 до 30 см. Цъфтежът трае само един ден, поради което при съставянето на флористични композиции и букети се използва зеленината на културата.

Важно! Всеки лист принадлежи на отделен издънка. Има и други листа, малки, люспести, които нямат нито острие, нито дръжка. Везните предпазват зеления лист, който е започнал да се развива и пробива през почвата. Също така в пазвите на такива листа се формират самите съцветия с кафеникаво-лилав цвят.

Най-често срещаните видове аспидистра в цветарството на закрито са:

 • Високо,
 • Elatior,
 • Attenuata,
 • Едроцветни,
 • Приятелско семейство,
 • Съчуан,
 • Oblantsefolia,
 • Пъстър,
 • Гуанджоу,
 • Блум,
 • Млечен път,
 • Аманогава.

Високо

Aspidistra high е много голям храст. В природата височината му достига малко по-малко от метър - 0,8 м. У дома е малко по-скромен - 0,6-0,7 м. Листните плочи са с дължина 0,5 м и ширина 0,1 м.

Листа:

 • Формата му е заострена, продълговата, донякъде подобна на растението "Остри езици".
 • Цветът е ярко зелен, лъскав.

С развитието и растежа храстът активно расте, става буен, като фонтан.

Допълнителна информация. Този вид се развива бавно, през първата година върху него се появяват само 3-5 нови листни плочи. У дома на практика не цъфти, обикновено през лятото.

Високо

Приятелско семейство

Сред приятелското семейство на аспидистрата балконът или терасата се считат за най-любимото място за отглеждане. Този вид обича поливането, не понася изсъхване от почвата. Това е висок подвид, който се различава само в не толкова големи размери.

Приятелско семейство

Elatior

Aspidistra Elatior често се нарича високо. Някои производители вярват, че Elatior е високата аспидистра.

Elatior

Най-добре се развива и расте в родината си - в Азия. Цъфтежът в естествената среда започва в началото на годината и продължава до началото на дъждовете през април. Цветята са единични, с диаметър до 2 см, виолетово-червен цвят.

Забележка! Понякога в съцветието можете да намерите 6-8 тичинки, 2-5 прицветници, плодник с диаметър до 1 см. Това означава, че скоро ще се появят кръгли кафяви плодове със семена вътре.

Пъстра

Aspidistra пъстър, като висок, най-често се отглежда у дома. Височината му е малка, до 50 см, но храстът може да стане разпространяващ се, да расте.

Този вид е капризен, има нужда от постоянни грижи, наблюдение на влажността на въздуха, осветление и хранене.

Пъстра

Листата на сорта Variegata са тъмнозелени с вертикални кремави ивици.

Важно! Ако ивиците започнат да изчезват, се извършва неправилна грижа. Трябва да се обърне внимание на намаляването на количеството и дела на внесените торове, за да се провери влажността на почвата - тя не трябва да бъде прекомерна.

Други видове

Няма толкова много разновидности на закрити растения на аспидистра, един от най-цветните и привлекателни е Млечният път (или Млечният път).

млечен път

Малък храст с височина 40-60 см, зеленината върху него е осеяна с малки бели точки, сякаш разпръснати в небето. Цъфти през март.

Допълнителна информация. Ако не ограничите растежа, не подрязвате, тогава храстът ще расте много и ще стане буен.

Растението е много нестабилно нито към суша, нито при екстремни студове. Расте изключително бавно.

Домашни грижи

Грижата за дома Aspidistra е проста и не изисква много усилия. Най-важното е да запомните, че растението не понася голям брой трансплантации. По-добре е да се трансплантира за първи път 3-4 години след засаждането в саксия, ако е необходимо.

Аспидистра е непретенциозна в грижите, следователно, както казват производителите на цветя, тя е готова да издържи на всякакви условия и да пусне корени, където е възможно.

Температура

Тайната на напускането на аспидистрата е, че е неизискваща, много упорита, макар и понякога капризна.

Забележка! Не пренебрегвайте най-важните правила в грижите за всяко растение. Така например, ако изложите културата на парещото слънце, цветето със сигурност ще изгори. Фактът, че аспидистрата е непретенциозна, не означава, че трябва да бъдете необмислени да се грижите за нея.

Тази желязна дама е неутрална към температурата. Тя е в състояние да издържи на студени удари до +5 градуса, въпреки че в родината й винаги е топло.

Правила:

 • През зимата е по-добре температурата да се поддържа до +16 градуса;
 • Избягвайте екстремни горещини през лятото, оптимално 20-22 градуса по Целзий.

Влажност и поливане

Силната влага е опасна за аспидистрата в саксия. Затова важно правило е, че е по-добре да се попълва, отколкото да се запълва.

Правила:

 • Поливане на всеки 4-5 дни. Уверете се, че почвата не изсъхва, поливайте, когато горният слой стане леко сух. През зимата поливайте веднъж седмично.
 • Пръскането не е от съществено значение, но външният вид на цветето ще бъде много по-добър.
 • Необходимо е да избършете праха, много от него се натрупва върху плочите.

Осветление

Обича сянката. Силното слънце ще изсъхне. Ако върху листата се появят светли петна, струва си да занесете растението на слънце. Колкото повече петна, толкова повече културата се нуждае от слънчева светлина.

Почва и торене

Оптимална почва:

 • Содена земя (2 части);
 • Хумус, торф, листна почва, пясък (по 1).

Гримът се въвежда в периода от април до септември на всеки две седмици, като се използва течна превръзка: Агрикола, Бона Форте и др.

Блум

Колко необичайно цъфти аспидистра, ще разкажат всички, които са отглеждали това растение. Ако беше възможно да се постигне цъфтеж, тогава красотата ще зарадва домакинята с кратко, но такова необикновено цвете!

Блум

Пъпките на културата са оформени по корените и изглеждат уникално: малки, розово-лилави съцветия с кафяв оттенък, напомнящи донякъде на звезда. Цъфти само един ден, след което образува плод, в който се намират зърната.

Важно! В дивата природа периодът на цъфтеж продължава през целия сезон, у дома - през пролетта или лятото.

Причини за липсата на цъфтеж

Цъфтежът на аспидистра у дома е рядък, тъй като условията за отглеждане и отглеждане за това трябва да са идеални. Това е много трудно да се постигне в европейската зона.

Можете да опитате да подхранвате растението с фосфор и калий, които помагат за задаването на пъпки. Добре е също да се разрохка почвата, за да могат съцветията да се образуват и отварят.

Методи за размножаване

Методите за възпроизвеждане на аспидистра са:

 • Разделяне на храста.

Допълнителна информация. Ако храстът има по-малко от 8 листа, тогава не трябва да го избирате за този метод на размножаване.

 • Семена. Засаждането се извършва през пролетта.
 • Лист. Избира се най-добрият, силен лист, изсушава се и се поставя в бутилка с вода.

Процес на размножаване на листа

 • Rhizome е един от най-лесните начини. Трябва да се извършва с растение, което е навършило 5-годишна възраст. Извършете внимателно процедурата - корените на цветето са много крехки.

Възможни заболявания

Различни заболявания се откриват в стаята на аспидистрата. Някои от тях могат да бъдат предотвратени или излекувани незабавно, като просто се променят условията на осветление или поливане. Други се лекуват дълго и старателно.

Най-често листът в аспидистрата е засегнат: появяват се петна, листата пожълтяват, изсъхват, изсъхват и падат.

Листни заболявания

Какви проблеми се случват:

 • Кафяви петна по листата показват слънчево изгаряне. Струва си незабавно да прехвърлите цветето на сянка.
 • Пожълтяване, увяхване на листата. Почвата е твърде влажна, корените гният. Пресадете цветето и спрете обилно поливането.
 • Бледност на листата, цветът се губи. Мястото е твърде тъмно. Прехвърлете се там, където светлината се разсейва.
 • Листата стана кафява, върху нея паяжина - болест на паяк. Третирайте короната с "Aktellik", овлажнявайте въздуха чрез пръскане.
 • Листата падат, пожълтяват, можете да видите вредители по нея - това са мащабни насекоми. Съберете вредителите на ръка, дезинфекцирайте засегнатите места със сапунена вода. След обработка на "Karbofos" или "" Fufanon ".
 • Когато са заразени с инфекция, хлороза, листата бързо пожълтяват и сянката им се променя. Невъзможно е да се лекува такова заболяване - растението трябва да бъде унищожено, за да се избегне замърсяването на други домашни култури.

Най-старото растение в света се нарича "чугун" по някаква причина. Със своята непретенциозност и липса на капризност в грижите, тя трудно може да се сравни с която и да е култура.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина