Авокадо без костилка - домашно отглеждане

Напоследък производителите на цветя проявяват интерес към екзотични култури, отглеждани в домашни условия. Любителите са готови да се похвалят с плододаващи дървета, декоративно тъкане и красив цъфтеж. Отглеждането на авокадо от костилка у дома има редица характеристики:

 • дължината на дървото достига 2,5-3 м (в естествената среда културата расте до 20 м);
 • културата пречиства въздуха, оригиналната и буйна корона придава на стаята топла и уютна атмосфера;
 • растението дава плодове доста рядко, по-често служи като декоративен елемент на апартамент или офис.

Авокадо в условия на апартамент

Важно! При подходящи грижи плодовете узряват на възраст 3-6 години от живота на дървото, плодовете са доста годни за консумация, но по вкус отстъпват на тропическите си колеги.

Как расте авокадото в природата

Някои сортове авокадо имат характерни черти:

 • Западноиндийският предпочита топло и влажно тропическо време;
 • Гватемалските сортове, имащи висока устойчивост на резки промени в метеорологичните условия, се вкореняват добре в планинските склонове;
 • Мексиканското авокадо издържа на краткотрайни студове (4-6 ° C), развива се бързо и има малки размери на плодове.

В природата авокадото лесно се вкоренява в глинени, варовикови, глинести райони. Основното условие е наличието на дренаж. Културата не понася висока влажност, умира в наводнени райони. Подземните води трябва да текат на височина 9 м. Наличието на минерални добавки във водата влияе отрицателно върху добива на растението. РН не влияе върху растежа на дървото.

Зряло дърво от авокадо in vivo

Географското разпространение на авокадото, според ботаниците, датира от древните гърци. За първи път хората осъзнават полезните свойства на плодовете през 15 век. Морските моряци сравняват авокадото с белени кестени, отглеждани от мексикански фермери. Израел се смята за втората родина. Авокадото нараства масово в Югозападна Азия, а местните жители събират за износ. Пътуващите донесоха авокадо в Индонезия, след това в Бразилия и няколко века по-късно в Австралия и Африка. Европейците се интересуват от екзотичното растение през 19 век.

В Русия авокадото може да се отглежда в Краснодарския край. Най-добрият регион за отглеждане на плодове е Абхазия, където плодовете съдържат максимална концентрация на масло. За умерен климат са приложими мексикански сортове култура. Западноиндийските сортове в Русия се получават в целогодишно отопляеми оранжерии.

Декоративни свойства на авокадото

Придаването на декоративен вид е лесно - просто отгледайте няколко семена от авокадо, като периодично сплитате стъблата в пигтейл. Предпоставка са пропуските между сегментите, които позволяват на багажника да расте с течение на времето.

Съцветие авокадо

Отглеждане на авокадо от семена у дома

Авокадото е висока вечнозелена култура от семейство Лаврови.Растението е ценено заради уникалния набор от витамини и микроелементи, съдържащи се в плодовете, зрелите дървета са търсени в строителния и мебелния сектор, поради плътната и трайна структура на масива.

За своите бучки от маслинова кора и удължени плодове с форма на круша, елипса или топка (в зависимост от сорта) авокадото получава прякора „круша от алигатор“. Зелената кожа потъмнява, когато узрее, плътта запазва маслинови тонове. В центъра на плода има голямо семе, покрито с гладка, лъскава обвивка от кестеняв цвят, формата на семето наподобява кестеняв плод.

Не е трудно да се получи авокадо у дома, когато узрелите плодове се консумират, зърната остават, което позволява да покълне интересно овощно растение.

Условия за покълване на семената

Авокадото без кости започва да расте през топлия сезон. Капацитетът се поставя близо до батерията или върху системния блок на компютъра. Топлата почва и високата влажност спомагат за бързо покълване на семената. На практика от 10 разсада на авокадо 4 имат достатъчен запас от жизненост за активен растеж. Правилното решение би било да поникнете няколко семена наведнъж, което ви позволява да изберете най-силните кълнове.

Възможни проблеми с покълването на културата и методи за елиминиране

Увреждания в развитиетоРешения
Листата изсъхватЛипсата на влага, трябва да увеличите количеството поливане
Бледа зеленинаМалко светлина, трябва да използвате допълнително оборудване, за да удължите дневната светлина до 12-15 часа / ден
Дървото хвърля листата сиПовишена температура
Листата са свитиНа закрито е студено

На бележка. Авокадото често се атакува от мащабни насекоми и акари. Действието на вредителите е същото. След като ударят листата и ствола, паразитите активно се размножават и причиняват пожълтяване, изливане на листата. Заразеното дърво умира бързо. На сух въздух вредителите се размножават по-лесно. Когато се занимавате с тях, първо трябва да овлажните въздуха. За унищожаване на ножницата е подходящ сапунен разтвор, "Vermitek" и "Aktofit" ще се справят с паяковия акар.

Листата на авокадото изсъхват поради липса на влага

Етапи на покълване на семената

Авокадото със семена се покълва у дома по два начина: в земята или във водата, последният вариант предполага възможността за използване на белени семена и с кора.

Опция 1

Неочистено семе, подходящо за засаждане, се поставя в почвата, оставяйки трето отгоре. Тъпият край остава в земята. Саксията се поставя под буркана и се поставя върху осветена зона. Полученият парников ефект ще предпази кълна от течение и студ. Поливането на семената се извършва седмично. По-добре е да използвате филтрирана вода, за предпочитане с малко сол. След това саксията се поставя на светло място в стаята, оплодена 1-2 пъти месечно с минерални добавки.

Вариант 2

В необелените кости се поставят три клечки за зъби, потопени дълбоко 3 мм, поставете ги във водата с тъп край. Долната част остава във водата, местата на пробиване са сухи. Когато кълновете достигнат височина 3 см, реколтата може да бъде засадена в земята. Камък с корени е разположен над почвата на ниво, подобно на водата. След 10-14 дни дървото ще порасне до 11 см и ще се нуждае от увеличена площ за хранене. Ще бъде необходима втора трансплантация. За една четвърт авокадото може да нарасне до 50 см. В ранна възраст дървото се трансплантира ежегодно, по-късно - веднъж на 3 години.

Вариант 3

Засаждането на белени семена е подобно на инструкциите стъпка по стъпка за отглеждане на небелени семена; на етапа на подготовка на семената се обелва от черна кора. Посадъчният материал се потапя в утаена вода със стайна температура (23-25 ​​° C), оставяйки една трета от него отгоре. Опора за костта се създава с клечки за зъби, без пробиване от четири страни. Водата в чашата се сменя ежедневно. След две седмици коренът от авокадо започва да расте.Преди да се засади в земята, кълновете трябва да достигнат височина от 15 см, след това половината от стъблото трябва да се отреже и дървото да се отгледа отново до 15 см.

Технология за отглеждане на авокадо

Важно! Семенното растение ще се появи след 1-5 седмици, в зависимост от сезона. През пролетта културата расте по-бързо.

Как да изберем плодовете с правилната зрялост и да отделим семето

За вкореняване са подходящи зрели плодове от близкия магазин. Удобно е да се определи зрялостта на плодовете по сянката на кората и плътността на пулпата:

 1. Светлозеленият цвят и твърдостта на авокадото показват необходимостта от узряване през цялата седмица.
 2. Наситените зелени тонове и стегнатата плът характеризират плодовете, подходящи за размножаване след няколко дни.
 3. Кората е тъмно зелена с кафяви нюанси и определя зрелостта на готовия за консумация плод. След натискане върху кората на зрял плод остава малка следа.
 4. Твърде меки плодове с рехава, лесно изцедена плът, кафява кожа е признак на презряло авокадо, което не е подходящо за засаждане.
 5. Също така зрелостта се определя от мястото под рязането. Зрелите плодове се характеризират със зелен оттенък с кафяви вени, незрели - жълти, презрели - кафяви тонове.

Препоръчително е да се засаждат големи кости, които имат повече енергия за растеж. Семената се отстраняват от плодовете с остър нож, като се прави дълбок кръгов разрез по продълговата част на плода, като се избягва натиск с нож върху семето. Половинките, свързани с кост, са обърнати една срещу друга. Посадъчният материал остава в една част от плодовете. Избодете костта с нож или лъжица. Семето е готово за растеж.

Подготовка на мястото за авокадото

Ботаниците препоръчват покълването на дървото на открити слънчеви места, когато слънцето е в зенита си, културата трябва да е в полусянка. Както показва практиката, авокадото расте добре у дома на перваза на прозореца, идеален за дърво е западната страна на къщата.

Приготвяне на почвена смес

Почвената смес за засаждане се приготвя у дома или се купува готов субстрат за цитрусови растения. Основата на почвата е предварително калциниран пясък, кокосови стърготини, пръст от градината, хумус, пепел или вар. На дъното на контейнера с дренажни отвори е облицована експандирана глина и отгоре се излива почвена смес.

Избор на пот

За първи път за костта е необходим малък контейнер с височина 9 см и диаметър 8 см. По-добре е да вземете пластмасова саксия, съдържаща много дренажни отвори. Глиненият резервоар ще задържа влага, която дървото не иска. Поставете саксията върху палета с мокър пясък.

Отглеждане на тропическо дърво на перваза на прозореца

Режим на поливане

Отгледаните в саксии авокадо се навлажняват с топла мека вода. Режимът на поливане се определя от сезона. През пролетта, през лятото, се изисква повече влага, поливането се извършва на всеки 2-3 дни. Почерняването на листата показва преовлажняване на почвата. През зимата почвената повърхност трябва да има време да изсъхне. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-рядко се полива реколтата.

Важно! За да се определи дали за авокадото е необходимо поливане, пръстът се задълбочава в почвата от две фаланги. Не се изисква поливане при достигане на влажна зона.

Температурен режим

Авокадото е тропическа култура, която не може да издържи на нискотемпературни условия. Минималният допустим показател е + 12 ° С. Оптималният режим за култивиране на дърво се поддържа при температура 16 ... 26 ° C.

Подхранване

Авокадото се тори по време на активния вегетационен период, през пролетта и лятото, два пъти месечно. За хранене се използват органични добавки "Авокадо".

Прехвърляне

Препоръки за успешна трансплантация и последващи грижи за екзотично дърво:

 • коренът на авокадото е дълъг и мощен, има форма на пръчка, дървото изисква използването на необичайна, висока саксия за цветя;
 • поливането на трансплантираното дърво трябва да бъде нежно;
 • поддържането на културата на сянка също не си заслужава - авокадото ще се нуждае от много светлина за нормално развитие;
 • често стресът се появява в сухо и горещо време, по-добре е да планирате трансплантация на издънки през втората половина на февруари или септември.

Съвети. Не трябва да сменяте саксията при пресаждане с рязко увеличаване на обема - малките корени не са в състояние да сплитат уголемена земна топка, почвата ще започне да вкисва, което ще повлияе отрицателно на здравето на дървото. Диаметърът на новите саксии трябва да е с 5 см по-голям от предишния.

Топинг

Първите години от живота, културата расте с едно стъбло доста бързо. Издънката трябва да се формира чрез прищипване на горните и скелетните клони, стимулирайки развитието на страничните издънки. Първата резитба на върха се извършва над 8-ми лист на дървото, страничните процеси се прищипват над 5-ти лист.

Блум

При цъфтежа на короната на дървото се образуват много съцветия, много аматьори успяват да опрашват кръстосано с четка. Процедурата се извършва сутрин, при изгрев слънце; при облачно време ще е необходимо допълнително осветление.

Дава ли плод дърво, отгледано от костилка?

Теоретично авокадо от костилка дава плод през третата година от живота, но трябва да порасне до 1,5-2 м. Препоръчително е през лятото да изнесете растението в страната и да го поставите под короните на дърветата в слънчево място. През третата година от живота ще се появят жълто-зелени съцветия. Ускорете плододаването чрез присаждане. В същото време трябва да се предвиди непосредствена близост до едно или две малки стъбла. Условието ще осигури кръстосано опрашване на дърветата.

Авокадото без костилка ще се превърне в прекрасна и необичайна декорация на саксия, тъй като расте, ще показва ботанически способности на гостите на къщата, много със сигурност ще пожелаят да се възхищават на прекрасното екзотично дърво.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина