Балсам на Уолър - отглеждане и грижи

Балсамът на Waller е много популярно и лесно за отглеждане цвете. Обикновено се третира като сезонно растение, тоест изхвърля се, когато започне да увяхва. Но в умерен или топъл климат може да живее няколко години.

Балзамин Валера или Уолър (Impatiens Walleriana)

Балсамът на Уолър е тревисто многогодишно растение, наречено на латински Impatiens Walleriana. Цветето е познато още с имената "светлини" и "допир". Неговата родина е Източна Африка (от Кения до Мозамбик). Родът съдържа много видове цъфтящи растения, които са широко разпространени в Северното полукълбо и тропиците. Заедно с рода Hydrocera, Impatiens образуват семейство Balsamic.

Тери балсам

Едногодишните видове дават цветя от началото на лятото до първата слана. Трайни насаждения, намерени в по-мек климат, могат да цъфтят целогодишно. Има разновидности с различни цветове и нюанси. Балсамът се отглежда както на открито, така и на закрито.

Важно! Цветето е идеално за добре осветени интериори, тераси, вътрешни дворове, веранди, прозорци и балкони и като висящо растение.

Кратко описание

Балсам Валера има ланцетни листа с широчина 2-5 см и може да достигне височина 15-60 см. Цветята с диаметър 2-5 см обикновено имат 5 венчелистчета. Цветът на цветята е различен: бял, оранжев, розов или червен.

Отглеждане от семена

За да отглеждате балсам на Waller от семена у дома и да се грижите за него, не са необходими специални условия. По този начин растението се размножава през пролетта.

Техника на засяване на балсам

Процедура:

 1. Саксия с диаметър около 10 см се пълни с универсален субстрат.
 2. Земята се полива.
 3. На повърхността на субстрата се поставят максимум 2-3 семена.
 4. Те са покрити с тънък слой субстрат, така че семената да не са директно изложени на слънце.
 5. Саксията се поставя на добре осветено място.

Първото семе ще поникне след 2-3 седмици. Когато размерът на растението е около 5-8 см, той вече може да бъде засаден в саксия.

Разсад

Как да се грижим за балсама на Waller у дома

Балсамите растат както на пряка слънчева светлина, така и навън. В природата те предпочитат влажни, богати почви като пътни канавки, блата, речни брегове и горски ръбове. За хармоничното развитие на цвете у дома е желателно той да създаде условия, близки до естествените.

Осветеност и температурни условия

Къщата трябва да има достатъчно дневна светлина и саксията да се поставя далеч от течение. На открито поле е препоръчително да изберете слънчева зона, например близо до зеленчукова градина. В идеалния случай балсамът трябва да получава слънчева светлина в продължение на няколко часа на ден и понякога да е на сянка. Например под дървета или храсти, които го предпазват от обедното слънце.

Забележка! На закрито балсами се нуждаят от светлина, в противен случай ще загубят цветя и пъпки.

Растението получава достатъчно светлина

Правила за поливане и влажност

Честотата на поливане ще варира в зависимост от местоположението, както и от климата.Вътрешният балсам трябва да се полива два пъти седмично през лятото и през 7-10 дни през останалата част от годината. Улица - 4-5 пъти седмично през лятото и през 5-6 дни през останалото време.

За да проверите съдържанието на влага в почвата, можете да залепите тънка пръчка в нея. Ако, когато се отстрани от почвата, върху нея залепва много субстрат, растението не трябва да се полива, тъй като земята е достатъчно влажна. Балсамът в саксия може да се претегли след поливане и след това след няколко дни. Мократа почва тежи повече от сухата почва - разликата между показанията ще ви помогне да знаете кога да поливате.

На бележка! Най-добре е да поливате цветето сутрин, но зеленината не трябва да се оставя мокра през нощта. При поливане по-късно е по-добре да не пръскате вода върху растението, тъй като балсами са склонни към гниене и гъбични инфекции при твърде влажни условия.

Повърхността на почвата за балсам трябва да бъде равномерно навлажнена. Но трябва да избягвате твърде влажна или блатиста почва. Не трябва да се оставя да изсъхне напълно.

Подхранване и качество на почвата

Отглеждането на цвете на закрито е най-добре в общ, гъвкав субстрат. Може да се смесва с перлит за подобряване на дренажа, но това не е задължително. В градината почвата не е важна, докато е плодородна и не е твърде уплътнена.

От ранна пролет до края на лятото е необходимо да подхранвате балсама с торове за цъфтящи растения. По-добре е това да е екологично хранене, например гуано, яйчени черупки или дървесна пепел.

Размер на контейнера за цветя

Балсамите цъфтят най-добре, когато корените им са леко компресирани. Трябва да смените саксията само ако корените излизат от дупката на дъното.

Подрязване и презасаждане

Растението не се нуждае от резитба, но е препоръчително да се премахнат болните, сухи или слаби стъбла и изсъхнали цветя.

Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и умерено дренирана при презасаждане. Преди засаждане трябва да нанесете органични торове (оборски тор, мулч, компост, гуано, торф). Почвата трябва да задържа вода, но не и наводнение. Перлитът или речният пясък са материали, които помагат за предотвратяване на наводнения.

Какво да правим с цвете през зимата

Растението не толерира замръзване, поради което в райони със силни студове балсами е малко вероятно да растат. В топъл климат на открито културата цъфти през цялата година.

Особености на цъфтящите растения

Балсамът цъфти обилно и почти през цялата година. Цветята на растението имат диаметър не повече от 5 см, те са двойни и прости, едноцветни и двуцветни. Цветът е различен: лавандула, лилаво, пурпурно, оранжево, бяло, червено и алено. Няма само жълти и сини нюанси. Някои сортове, като ампелния балсам Tumbler Rose, имат бяла ивица в средата на всяко венчелистче.

Разнообразие от нюанси

Цъфтежът на балсами е възможен само при подходяща грижа. В горещо и сухо време те се нуждаят от обилно поливане. Препоръчително е да пръскате растенията вечер, но влагата не трябва да попада върху цветята.

Цветето не трябва да се засажда в големи саксии, в противен случай цялата сила на растението ще бъде изразходвана за растеж, но няма да цъфти. Почвата не трябва да е тежка, богата на азотни съединения и минерали - в този случай ще има много листа и малко цветя.

Важно! През зимата (през периода на почивка) температурата не трябва да пада под +12 градуса. По това време на годината поливането е намалено, но земята не трябва да изсъхва.

Размножаване на балсам чрез резници

При засаждане на цвете с резници се спазва следната последователност от действия:

 1. Здравото стъбло без цветя се отрязва.
 2. Основата е импрегнирана с течни коренови хормони.
 3. Саксия с диаметър 10 см се пълни с предварително навлажнен вермикулит.
 4. В центъра на контейнера се прави отвор и в него се поставя изрезка.
 5. Ако е необходимо, добавете още вермикулит в саксията и го поставете в полусянка.

Резниците се вкореняват много добре. Понякога се вкореняват, като се поставят в чаша или съд с вода.

Стъбло на балсам

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Чести вредители по растенията:

 • Паяк - подобно на малък червен паяк, той изсмуква сок от листа, причинявайки обезцветени петна. Лесно е да се забележи. Те унищожават насекомото с акарицид.
 • Бялата муха е бяло крилато насекомо, което се храни и с листен сок. Можете да хванете белокрилката с лепкави капани.
 • Листните въшки са паразит с големина около 0,5 см, жълт, зелен или кафяв. Листните въшки се хранят с сок от листа и цветя. За унищожаването му се използват лепкави капани.
 • Трипсът е паразит, подобен на ухото, но много малък. Унищожен от капани.

Болести на балсам:

 • Бактериозата е бактериално заболяване, причинено от Pseudomonas. Единственият начин за борба е унищожаването на растението и дезинфекцията на почвата.
 • Гъбична инфекция - причинена от Pythium или Rhizoctonia. Засегнатото растение има корени и листа, които гният. Няма лечение за болестта.
 • Кръгови петна - появяват се, когато се появят гъбите Cercospora, Septoria или Phyllosticta. Засегнатите листа трябва да бъдат премахнати.

Как да се справим с тях

За да избегнете болести, най-добре е никога да не овлажнявате листата и цветята при поливане, а също и да контролирате влажността на почвата. Третирането на растението зависи от вида на вредителя или болестта, но обикновено отстраняването на засегнатата част обикновено помага.

Отглеждането на балсам на Уолър е лесно, тъй като се нуждае от много малко внимание. Дори неопитен цветар или градинар няма да остане разочарован от избора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина