Бедро на Saxifrage - отглеждане и грижа за дома

Саксифрагът е известен предимно като диво растение, което привлича вниманието предимно със своите лечебни свойства. Този храст обаче се отглежда и с декоративна цел у дома.

Как изглежда Saxifrage Thigh, на кое семейство принадлежи?

Бедрото от саксофал (Pimpinella Saxifraga l) е многогодишно ароматно растение от семейство Чадъри. Поради високото си съдържание на етерични масла, той се използва широко във фармацевтиката и козметологията.

Бедрото е лечебно растение

Самият храст достига дължина около 1 метър, има перални листа. На върха на стъблото има голямо бяло съцветие, което е основната му декоративна част.

Често срещани сортове

Появата на нови видове и сортове се влияе от ареолата на растението. Сортът Arends е особено декоративен, който отстъпва по размер на бедрото, но се използва широко в ландшафтния дизайн. Расте като пълзящ храст с гъста и фина зеленина. Друг сорт, Soddy, има жълто-бели цветя и светло зелена буйна зеленина.

Лечебни свойства

Богатият химичен състав на саксифраг може да помогне за лечението на много заболявания и заболявания. Историята на употребата му като лечебно средство датира от много векове.

Лечебните свойства на бедрото:

  • облекчава възпалението;
  • повишава имунитета;
  • има отхрачващи свойства;
  • лекува хрема или настинка;
  • подобрява функционирането на храносмилателния тракт.

Важно! Преди да използвате тинктури и екстракти от саксифраг като лекарство, човек трябва да бъде тестван за растителни алергии.

Накратко за историята на появата

Първото споменаване на саксифраж е документирано през 16 век. Чумата и холерата се лекуваха в Европа с помощта на храстови инфузии. Родното място на цветето е Евразия, по-точно всички територии с умерен климат: Крим, Западен Сибир и Урал.

Особености на грижите за цвете у дома

Бедрото се характеризира със своята устойчивост на неблагоприятни влияния на околната среда. Храстът рядко боледува и абсолютно не е капризен в грижите си.

Температура

Цветето расте най-добре при умерени температури, въпреки че толерира добре горещите периоди.

Осветление

Храстът, неизискващ към осветление, расте добре както на сянка, така и на открити площи. През лятото, в горещината, саксифрагът може да бъде засенчен с всякаква структура.

Обилното поливане е необходимо само през първата година от живота.

Поливане

Необходимо е да се полива растението само след изсъхване на почвата, излишната течност ще навреди и ще провокира появата на болести.

Забележка! Обилно поливане е необходимо веднага след засаждането на открито; през втората година растението се полива по-рядко и в по-малки обеми.

Пръскане

По време на сухи периоди можете да напръскате бедрото с вода през ден, за да помогнете да издържите комфортно на топлината без сериозни последици.

Влажност

Растението не е много взискателно към показателите за влага. Струва си обаче да се избягват резки скокове на влажност, особено по време на сухия сезон.

Грундиране

Земята, върху която ще се отглежда растението, трябва да бъде със средна киселинност и плодородна. Преди засаждането на саксифраг в него трябва да се внасят органични торове: оборски тор, компост, кора или хумус.

Подхранване

Достатъчно е да се хранят Berdenets веднъж на всеки два месеца. За това не е необходимо да използвате специални сложни торове; можете да се справите с разтвор на лопен или суперфосфат.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Бедрото понася добре зимата, поради което не се нуждае от подслон. Достатъчно е да изрежете храста от изсушени стъбла и листа.

Забележка! Седмица преди резитбата, торовете се прилагат под формата на органични вещества и минерални препарати за последен път през сезона.

Големите съцветия се състоят от много малки цветя

Кога и как цъфти

За декоративни цели бедрото се отглежда именно заради големите си съцветия. Цветовете му са малки, по форма подобни на петлистни маргаритки, в средата имат малки бледожълти тичинки.

Бедрената кост започва да цъфти през първата половина на май. Този процес продължава до края на лятото - около три месеца.

По време на периода на цъфтеж грижите за саксифража не се променят. Важно е да не преливате храста и да го предпазвате от пряка слънчева светлина.

Подрязване

През втората година след засаждането храстът започва да цъфти за първи път. През този период е необходимо да се отрежат изсъхващите дръжки, за да се ускори образуването на нови цветя.

Как се възпроизвежда бедрото на саксифраж

Растението може да се отглежда по различни начини. Всички те са лесни за използване, но се различават по продължителност.

Покълващи семена

През есента растението дава плодове със семена. Те се изрязват и се вадят семена, които през зимата трябва да се съхраняват на сухо и защитено от слънцето място.

През пролетта, когато измръзването свърши, семената се накисват в стимулиращ растежа и дезинфекциращ разтвор. Леглата се изкопават и в тях се въвежда органично. Посадъчният материал се засажда в ред и се полива с вода, отделена от вредните примеси.

Размножаване на растенията чрез засаждане на семена

Вкореняване на резници

Резниците се отрязват в края на пролетта или началото на лятото, дължината им трябва да бъде най-малко 10 см. Преди засаждане в хранителен субстрат те се накисват за няколко часа във физиологичен разтвор. Можете да засадите резниците директно в откритата земя или да ги вкорените в кутии.

Важно! До появата на стабилна коренова система, резниците трябва да бъдат покрити с пластмасов или стъклен купол.

Въздушно наслояване

Този метод се използва само ако издънките на растението са гъвкави и здрави. Трябва да наклоните стъблото към земята и да копаете в него, оставяйки върха над земята. Когато пусне корен, той се отрязва от основния храст и се трансплантира на друго място.

Други възможности

Друг метод, често използван за пресаждане, е разделянето на коренището. Необходимо е да се изкопае растението и да се раздели заедно с корените на 2 или 3 части. Важно е да оставите до 6 жизнеспособни пъпки на всеки разсад.

Прехвърляне

Храстът може и без пресаждане, но понякога възникват проблеми, при които тази процедура е необходима. Ако бедрената кост се разболее от инфекциозно заболяване или почвата, върху която се отглежда, е изчерпана, тогава е по-добре да се трансплантира през есента или ранната пролет.

Процедура:

  1. Поливайте храста обилно и го изкопайте с коренището.
  2. На ново място направете дупка с дълбочина до 50-60 см и поставете храст в нея.
  3. Покрийте разсада с хранителен субстрат и вода.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Saxifrage е устойчив на гъбични заболявания, но може да има някои нарастващи проблеми.Появата им обикновено се причинява от неправилна грижа.

Растението хвърля пъпки и листа

Падащите листа и цветя могат да се появят по всяко време през вегетационния период. Причините за проблема са изчерпването на почвата и липсата на хранителни вещества, поради което е необходимо да се внасят торове своевременно.

Листата пребледняват

Ако листата в близост до храста започват да губят богатия си зелен оттенък и избледняват, трябва да увеличите нивото на желязо в почвата. За целта се обработва с разтвор на железен сулфат.

Върховете на листата изсъхват

Изсъхването на ръбовете на листните плочи показва прекомерно осветление, висока температура и липса на поливане. Това често се дължи на рязък спад на влажността на въздуха. По правило растението се държи по този начин в горещите летни периоди. По това време е необходимо храстът да се пръска по-често и да се увеличава честотата на поливане.

Най-често срещаният проблем е увяхването на храста.

Долните листа падат

Този проблем възниква поради преливане на бедрото и използването на нискокачествена вода. По-добре е да оставите почвата леко да изсъхне, отколкото да я излеете. За да предотвратите падането на долните листа, трябва да поливате храста с не студена мека вода и да разхлабите почвата.

Вредители

Саксифрагът практически не се влияе от вредители. Тъканите на храста съдържат много етерични масла, които отблъскват паразитите.

Други проблеми

Ако храстът не се третира дълго време, когато се излее с некачествена вода, стъблото може да започне да гние и листата ще потъмнеят и станат кафяви. В този случай трябва да изкопаете храста и да премахнете мъртвите издънки. Самото растение се третира с дезинфектанти и се засажда на друго място.

Използването на бедрото саксифраг (Pimpinella Saxifraga) за лечение на заболявания е широко разпространено повече от един век, но не е било толкова отдавна, че растението е отглеждано с декоративна цел. Храстът не изисква специални грижи, но през цялото лято радва окото с дълъг цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина