Цвете на тигрова бегония (Begonia Bowerae, бегония на Бауер)

Пъстрата, контрастираща шарка по листата на Begonia Tiger даде името на това декоративно широколистно растение поради сходството му с цвета на тигъра. Цветът на листните плочи на растението варира от светло зелено до тъмно кафяво.

Общо описание на растението тигрова бегония: име, външни признаци

Тигровата бегония е закрито многогодишно растение. Това е малък, листен храст. Височината му е 25-30 см. Листните плочи са малки, широки около 4 см. При някои сортове размерът на листата е много по-голям. Те покриват стъблата. Формата на листата е яйцевидна или кръгла, понякога по-сложна, подобна на дъбовите листни плочи.

Бегония Тигър листа

За ваша информация! Моделите на листата се състоят от различни модели: ивици, петна, петна. Всички те са контрастни. Те имат граница под формата на симетрични жилки, преминаващи от центъра на листовата плоча до нейните ръбове.

Малки цветя от бяла тигрова бегония. Външно те са подобни на крилата на пеперудите. На храста цветята едва ли се забелязват. Цялото внимание е насочено към яркия цвят на листата. Растението рядко цъфти.

Цъфтяща бегония на Бауер

Тигровата бегония е изкуствено отглеждан хибрид, който се появява през 70-те години. Второто име на цветето е бегонията на Бауер (Begonia Bowerae). Кръстен е на селекционера Р. Бауер, който го е създал. Страна на произход - Германия.

Как да осигурим правилна грижа у дома

Златното правило за грижата за тигровата бегония у дома е да се вземат предвид условията, които са характерни за естествената среда за отглеждане у дома, и да се пресъздават у дома.

Избор и хранене на почвата

Почвата за тигрова бегония се състои от равни части:

 • торф;
 • хумус;
 • перлит;
 • пясък.

Растението се подхранва редовно, за да компенсира липсата на хранителни вещества в закритата почва. Така че бегонията да не страда от недостиг на определени полезни вещества, като торове се прилагат сложни състави за декоративни широколистни растения. Те се използват не повече от веднъж на 3-4 седмици. И концентрацията е наполовина по-малка от посочената в инструкциите за готовия състав.

Важно! Трябва да се избягва и излишък от тор, за да не се разболее растението.

Ако редовно пресаждате цветето, като напълно промените почвата в саксията, честотата на торене може да бъде намалена или напълно изоставена. Трансплантациите се планират веднъж годишно, тъй като кореновата система расте и напълно запълва саксията. Признаци, че е време за презасаждане на бегония: бледност на листата, загуба на ярък, контрастен цвят.

Забележка! Новият контейнер за засаждане трябва да бъде с няколко сантиметра по-широк от предишния.

Правила за поливане и поддържане на влажност

Когато избирате режим на поливане за тигрова бегония, трябва да сте наясно със свойствата на растението и да се придържате към определени правила, за да избегнете гниене на корените поради излишък на влага:

 • използвайте утаена вода със стайна температура;
 • вода в корена, без да навлажнява листата, за да не получат слънчеви изгаряния;
 • спазвайте редовността на поливането 3-4 пъти седмично през лятото и 1-2 пъти седмично през зимата;
 • при поливане се ръководи от състоянието на горния почвен слой: ако е напълно сух, растението се нуждае от поливане;
 • периодично разхлабвайте почвата в саксията, така че въздухът да тече свободно към корените;
 • поддържайте висока влажност в помещението, където се съхранява бегонията на Бауер.

Поливане на тигрови бегонии

Важно!Въпреки че растението обича високата влажност, пръскането на листата е вредно. Поради капчици вода върху листните плочи на капризно цвете може да се появи слънчево изгаряне под формата на грозни петна.

Температура и осветление

За да се грижите правилно за тигровата бегония, трябва да създадете комфортен температурен режим за нея. Тя варира от 16 ° C до 22 ° C. Здравите, здрави растения могат да издържат на големи колебания в температурата, но за кратки периоди от време. Цветът понася по-висока температура по-лесно от студена. Когато стане по-студено, корените на растението започват да гният.

Като декоративно широколистно растение, тигровата бегония на Бауер изисква добро осветление. Само с достатъчно светлина листните му плочи остават ярки. Но осветлението трябва да бъде разсеяно. Поради преките лъчи върху листата могат да се появят петна от изгаряне, цветът им избледнява.

Важно! Когато отглеждате бегония на сянка, те се простират. Цветът на листата става по-малко наситен.

Най-подходящото място за бегонии в къщата е източните, северните и североизточните первази на прозореца. На прозорци, които са обърнати на юг и изток, е по-добре да не поставяте цвете през лятото. Ще страда от топлина и пряка слънчева светлина. Но през есента и зимата изборът на южни и източни первази може да бъде от полза. По това време дори интензивното осветление не вреди на растението.

Как и при какви условия цъфти

Тигровата бегония радва с цъфтеж само ако за нея са създадени добри условия през периода на покой. Растението не обича да се "събужда" преди време.

Ако бегонията не иска да цъфти, трябва да обърнете внимание на следните фактори:

 • температура на вътрешния въздух;
 • редовност на поливането;
 • осветление;
 • влажност на въздуха.

Цветята на бегонията на Бауер

Ако всички параметри за грижа за бегонията на Бауер са в нормални граници и тя не зарадва с цъфтежа, обърнете внимание на състава на почвата. Тя трябва да бъде питателна и разхлабена. Можете да постигнете появата на пъпки, като промените почвата в саксията. Оптималният състав е листна почва, торф, пясък и перлит.

Важно! Когато бегонията придоби цвят, саксията не може да се пренарежда от едно място на друго.

Препоръки за отглеждане у дома

Тигровата бегония се размножава по няколко начина:

 • резници;
 • разделяне на храста;
 • семена.

Флористите най-често прибягват до резници. Това е най-лесният и бърз начин. За него се използват издънки, части от стъбла и листа. По издънките се оставят 3-4 листа, останалите се отстраняват. Резниците се засаждат в земята, поливат се и се държат на тъмно място няколко дни.

Листните резници се поставят във вода. След появата на корените ги пресаждам в почвата, поставям ги в оранжерия, така че растението бързо да пусне корени и да расте добре.

Независимо кой метод за отглеждане се използва, опитни животновъди съветват да се спазват следните условия:

 • вземете посадъчен материал от здрави растения;
 • проверете дали не са повредени;
 • добавете слаб разтвор на калиев перманганат към вода или почва, така че корените да не изгният.

Вътрешната многогодишна беуния на Бауер привлича вниманието със своя необикновен цвят на листата. Той се превръща в украса на всеки перваз на прозореца, дори без цветя. Яркозелените му листа с кафеникави петна изумяват с необичайна комбинация от цветове, а самите бегонии са спретнати.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина