Как да храним фикуса на Бенджамин у дома

Ficus Benjamin е неизискващо растение, което може не само да украси стая, но и да пречисти въздуха. Както всички култури, той изисква редовен прием на хранителни вещества. За да може растението да се развива правилно, е важно да знаете как да храните фикуса на Бенджамин у дома и как да го правите правилно.

От какви елементи се нуждае фикусът на Бенджамин?

Липсата на определени вещества може да повлияе отрицателно на външния вид на растението:

 • листата са слаби - необходимо е торене с азот;
 • листата са се превърнали в лека сянка и летаргични - това може да означава липса на калций и калий;
 • стъблата растат бързо - дефицит на желязо.

Отглеждане на фикус Бенджамин

При избора на торове за фикус си струва да се вземат предвид следните характеристики:

 • фосфорът и цинкът са необходими за нормалното развитие на корените;
 • калият ви позволява да развиете имунитет срещу заболявания и продължителни суши;
 • манганът повишава имунитета към болести;
 • магнезият и борът участват в метаболитните процеси в листата, насърчават дифузията на кислород през листата.

Забележка! Растението става слабо след нападение от вредители или болести. В тези случаи, преди да добавите хранителни вещества, проблемът се отстранява с помощта на специални препарати.

Общи правила за торене

Преди да разберете как да захраните фикуса на Бенджамин у дома, проучете тънкостите при използването на подхранване:

 • растението е чувствително към рязка промяна в субстратите, следователно се предпочитат композициите, предоставени директно за този вид растения;
 • отслабването и бледността на листата могат да бъдат сигнал за липса на микроелементи;
 • за пълното развитие на храста се използва сложно торене;
 • торенето се прилага чрез напояване; предварително разтваря хранителни вещества във вода;
 • интервалът между различните видове хранителни компоненти трябва да бъде най-малко 7 дни;
 • почвата трябва да бъде предварително навлажнена и разхлабена.

Необходимо е да се спазват правилата за прилагане на превръзки, в зависимост от възрастта на растението. За младите разсад храненето на фикус се извършва в по-малка степен.

Правила за дресинг

Процедурите започват в началото на пролетта, когато цветето излиза от латентност и изисква допълнително хранене. Торенето приключва в края на септември (счита се за повратна точка за реколтата). Впоследствие тя се подготвя за зимата.

Важно! Симптомите на липса на тор са тънки стъбла и малки листа. Когато се появят такива симптоми, се използва извънредно оплождане.

Как да храним фикус

Как да оплодим фикус? Използват се следните групи торове:

 • Органични. Най-често се използва хумус. Компонентът съдържа голямо количество азот, който е отговорен за растежа на растението. Хумусът съдържа фосфор и калий.
 • Минерал. Те са специален химически комплекс, който е специално проектиран за растения. Съставът съдържа всички необходими макро и микроелементи, необходими за растежа на културата.

Минералните торове могат да бъдат под формата на прахове, гранули и течности. Видът на препаратите се избира от всеки производител поотделно.

Торене за растежа на фикус

Забележка! Когато се използва птичи тор, веществото се разрежда предварително във вода.За целта една супена лъжица тор се разтваря в литър вода.

Грешки при оплождането и техните последици

Торовете за хранене на фикус Бенджамин изискват внимателно боравене. Често неправилното използване на храненето води до проблеми:

 • Фикусът от каучук може да хвърли листа или да расте бавно, когато хранителните вещества са в излишък. За да се премахнат подобни проблеми, културата трябва да се храни по-рядко, да се трансплантира на ново място.
 • Листата пожълтяват и падат. Ситуацията възниква в случай на използване на основи в грешни пропорции.
 • Друга грешка е използването на торове в гранули, които не са били предварително разтворени във вода. Излагането на гранули може да повлияе неблагоприятно на състоянието на кореновата система.

Грешки при оплождането

Неправилното разпределение на хранителните вещества по време на отглеждането на културата може да бъде погрешно действие. Прекомерното количество от един вид превръзка може да доведе до смъртта на растението.

Народни методи за торене

Домашните методи не изискват специални знания за това как да храним цвете на фикус. За да разберат как да оплодят фикус у дома, на първо място, те се ръководят от компонентите:

 • Захар. Действа като източник на глюкоза, насърчава активен растеж на растенията. Захарта се храни по няколко начина. Първо, малко количество гранулирана захар се поръсва на земята и се полива обилно. Докато пясъкът се разтваря, хранителните вещества проникват в почвата. За да използвате втория метод, разтворете супена лъжица пясък в литър вода и напойте културата. Правете това хранене не повече от веднъж месечно.
 • Хлебна мая. Насърчава активирането на полезните организми в почвата. Те активират натрупването на зелена маса. За да приготвите хранителната смес, разтворете 1 супена лъжица суха мая в 10 литра вода. Оставете да се запари и напойте.
 • Дървесната пепел е източник на азот. Използването на пепел за хранене на растението у дома ускорява растежа. В литър вода трябва да разтворите лъжица от веществото. Съставът се влива в продължение на няколко дни. След вливането на пепелта работната течност се разрежда с чиста вода в съотношение 1: 3 и се внася в почвата.
 • Копривата е широко използван тор за стайни растения. Събраната трева трябва да се смачка и да се напълни с вода в съотношение едно към едно. Копривата се влива 3-4 дни. Инфузията се филтрира и течността се разрежда с чиста вода в съотношение 1: 3. Оплодете растението на всеки 2 месеца.

Домашни начини за хранене на фикус

Домашните методи са ефективни за насищане на почвата с полезни съставки. В случаите, когато специални торове не са под ръка, домашните методи ви позволяват да запазите красотата на фикуса и да активирате бърз растеж.

Важно е да знаете! За да не навреди на растението, препаратите, приготвени у дома, се въвеждат постепенно. Предварително се извършват две или три тестови превръзки.

Важно е да се следи отблизо състоянието на растението. В някои случаи фикусът сигнализира за липса на минерали. Ако такива сигнали не се получат, се използват сложни хранителни вещества, които насищат растението с необходимите елементи за бърз растеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина