Циклама: домашни грижи и методи за разплод

Яркостта и елегантността на цикламата са по вкуса на много производители. Растението радва собствениците си с цъфтеж през есенно-зимния период. Ако се отглежда циклама, домашните грижи ще изискват познаване на определени нюанси.

История на появата

Цветото циклама е било известно в древен Рим като декор за двор и къща, лек за болести и талисман.

Повишаването на популярността на цикламата се случва през 1939 година. В Онтарио, канадска провинция, Лойд Вайт, жител на Делхи, отваря малък бизнес - магазин за цветя. По-рано Flowers днес е един от най-големите доставчици на цветя в Северна Америка.

Циклама във вътрешността на къщата

Farmley Flowers отглежда целогодишни цветни продукти, които цъфтят през есента с дъгови цветове и грациозни циклами.

В европейските страни цикламата се появява през 1650г. Този период се отличава със създаването на издръжливи хибридни сортове и отглеждане на растения навсякъде.

На бележка. Има циклами, които изглеждат необичайно: двуцветни, с граница или волан. Животновъдите работят успешно, зарадвайки производителите с нови необичайни хибридни сортове.

Различни сортове радват производителите на цветя

Период на цъфтеж

Ако цикламата се отглежда у дома, тя може да цъфти пищно до 15 години, образувайки около 70 луксозни цветя годишно. Продължителността на живота на едно цвете е 10 дни. Големият брой пъпки е отговорен за продължителността на цъфтежа - няколко месеца.

Цъфтяща циклама

След увяхване листата, заедно с дръжката, внимателно се отщипват от възела. Рязането е нежелателно. Мястото на фрактурата се третира с въглен.

Причините, поради които листата на цикламата пожълтяват, включват вредни насекоми и фитозаболявания. Внимателният преглед ще разкрие източника на заболяването. Често неправилната грижа причинява развитието на гниене, атаки на циклама с паяк. Важно е да предприемете действия своевременно.

Пожълтяването на цикламените листа като симптом на заболяването

Често срещани сортове

Растението принадлежи към трайни насаждения от семейство Primrose. Има 20 вида. Цикламата расте в дивата природа в горите на Югозападна Азия, в централната част на Европа, в Близкия изток.

В обикновените хора цветето се нарича дриада и свински хляб.

Значението на фамилното име е свързано с любовта на дивите свине да пируват с цикламени грудки, изкопаващи се от земята.
Цикламата е ефемероид, който цъфти за кратко време. След това листата на културата изсъхват и започва период на покой.

Холандските животновъди са получили много хибридни сортове персийска циклама. Хибридите се характеризират с дълъг период на цъфтеж:

 • Халиф;
 • Лулу;
 • Виктория.

Има хибридни сортове на европейската циклама. В търсенето сред цветарите:

 • Purpurascens;
 • Албум;
 • Езеро Гарда;
 • Carmineolineatum.

Цикламите са разделени на 3 категории по височина:

 • стандартни - около 30 см;
 • средно големи - до 20 см;
 • маломерни -15см.

Следните видове култури, които се различават по размер, цвят и площ на отглеждане, се разпространяват в природата:

 1. Персийски. Отличителни черти на културата: диаметърът на възела е до 15 см, формата е плоско закръглена. Наситено зелените листа имат форма на сърце и сребрист модел. Стъблото достига 15-20 см височина.Цветовете имат млечен, розов или червен оттенък. Дължината на удължените венчелистчета е 5 см. Персийската циклама цъфти от есента до март, хвърля зеленина през лятото. Ако персийската циклама се отглежда в домашни условия, грижите включват намаляване на поливането до минимум. Елиминирайте изсъхналите цветни издънки и листа. През август цвете се трансплантира в нова саксия и се извършва системно поливане. За закрито цветарство са разработени растителни хибриди.
 2. Европейски. При отглеждане на алпийски теменужки (както цветето се нарича по различен начин), размерът на листата е 3-4 см. Долната страна на листа има лилав цвят. Цветовете са малки, венчелистчетата не надвишават 2 см. Съцветията имат бял, червеникав или розов тон. Основните разлики между европейската циклама са периодът на декоративност (май - септември), липсата на състояние на покой със съхнещи листа. През летния сезон те съдържат цвете при t = 25 ° C и с разсеяни слънчеви лъчи.

Европейска циклама

 1. Критски. Живее на остров Крит. Характерни характеристики са компактността, бяло-розовите цветове.

Критска циклама

 1. Коски. Расте в Кавказ. Малка 10 см циклама не се страхува от измръзване и зимува под снега. Розово-червените и белите цветя имат тъмни петна в основата на венчелистчетата.
 2. Бръшлян. Наричат ​​го неаполитански по друг начин. Характеризира се с появата на цветя първо, а след това листа.
 3. Африкански. Родина - Тунис и Алжир. Расте в храсталаци. Листата са с форма на сърце, със сребристо-зелен оттенък. Те растат от грудка, дължината им достига 15 см. Цъфтежът започва през пролетта, завършва през есента, освен това нова листа се образува едва през септември-ноември. За зимата растението е покрито поради ниската си студоустойчивост.

На бележка... Африканската циклама съдържа токсични вещества, които застрашават здравето на домашните любимци - кучета и котки.

 1. Кавказки. Културата се използва активно в алтернативната медицина. Отбелязват се лечебните свойства на кавказката циклама: има положителен ефект върху храносмилането, възстановява силата след настинка. Той е под закрилата на държавата, включен в Червената книга на Краснодарския край.

Агротехника

Период на покой

Когато се отглежда циклама, отглеждането и грижите в домашни условия не могат без период на покой. Изсъхването и отмирането на цикламените листа са свързани с появата му. Неопитните производители често се отърват от растението. Те вярват, че цикламата е култура за еднократна употреба, която не е в състояние да цъфти всяка година.

Препоръчително е да намалите честотата и интензивността на хидратацията. Препоръчва се процедурата да се извършва постепенно. Когато културата е напълно изложена, поливането се извършва рядко и малко по малко.

Когато пуснете последните цветя, ще трябва да премахнете изсъхналите пъпки и старите изсъхнали листа. През пролетта културата се поставя на влажно място и влагата се спира за известно време.

Когато дойде периодът на почивка

По време на периода на покой съхраняването на циклама у дома се извършва по различен начин: когато храстът избледнява, напояването се намалява, когато листата умре, саксията се завърта на 90 °. Така растението се съхранява до края на лятото или началото на есенния сезон.

Когато изсъхналите цветя се отстранят, времето за цъфтеж се удължава и се образуват нови пъпки. Изисква се правилно изпълнение на манипулацията. Забранено е брането, отрязването на стари цветни стъбла и зеленина. Те са усукани около грудката, внимателно, като се избягват повреди. Ако възникне повреда, те се поръсват с активен въглен.

Трансплантация на цветя

Планираната трансплантация на циклама у дома се извършва след 3 години. Изпълнението на процедурата се определя от вида на растението: европейският вид се трансплантира с настъпването на пролетния сезон, през есента - персийския. Методът за претоварване е подходящ за манипулация. Прехвърлянето на култура в нова саксия става със земна бучка, която е оплетена от корени. Изсипете само земята в обемна саксия. Не забравяйте дренажния слой.

Претоварването е популярен начин за трансплантация на циклама

Ако пресаждате цветя от магазин, внимателно почистете корените от старата почва. Напълнете нов контейнер със субстрат за луковични култури (флорин, лале). Използвайте слабо кисела почва. За млад разсад е подходяща саксия, чийто диаметър е 7-8 см, за три - или петгодишно цвете - 14-15 см.

Грудката на европейски индивид е напълно покрита с пръст при засаждане, персийска - само 2/3. Когато почвата е с добро качество, няма нужда да се наторява реколтата за 1-2 месеца.

Температура

Цикламата расте нормално и цъфти луксозно през зимата, когато температурата е + 10 ... + 14 ° С. През топлия сезон идеалната температура за цвете е + 20 ... + 25 ° С.

Поливане

При напускане е важно да знаете как да поливате цикламата правилно. Ще ви трябва мека вода, която е с 2 градуса под стайната температура. Преди поливането й се дава ден за утаяване. Интензивната хидратация е характерна за периода на цъфтеж.

Предотвратете пресушаването на субстрата в саксията и застоя на течности. Поливането отдолу, което се извършва в тигана, е подходящо за растението - влагата няма да попадне върху пъпките, възлите и сърцевината на храста. След овлажняване на културата, след 3 часа, отстранете излишната течност от тигана.

Поливане на циклама

Когато цъфтежът завърши, влагата намалява. Ако листата изсъхнат напълно, грудките се излагат, поливането е рядко и незначително.

Почвата

Когато засаждате култури, използвайте закупена почва. Подходяща универсална почва за здравец или сенполия.

Почва за циклама

Добавянето на пясък и перлит придава насипност и съдържание на влага. Почвата за засаждане на циклама е подходяща с неутрално или слабо кисело ниво на pH. По желание го пригответе сами. Ще ви трябва листна почва (3 части) и торф, тор, пясък (1 част), взети в равни пропорции.

Почвата от площадката се дезинфекцира чрез калциниране в микровълнова фурна или разливане на разтвор на калиев перманганат. За дренажния слой в дъното на резервоара се използва експандирана глина заедно с чакъл и камъчета.

Цикламените контейнери се изискват от керамика или пластмаса.

За възрастни са полезни ястия с диаметър 14-15 см, за млади разсад - по-малко. Ястията за растението се избират в зависимост от размера на възела. Разстоянието от ръба на лука до ръба на саксията е 2 см. Това ще осигури на стайното растение оптимално развитие и навременен цъфтеж.

Осветление

Ако се отглежда циклама, ще бъдат дадени съвети как да се грижите правилно за нея. За да се развива напълно, културата се нуждае от светлина. Пряката слънчева светлина често е заплаха за растението. Подходящ е перваза на прозореца на запад или изток. Когато е поставено от южната страна, цветето е за предпочитане пред място по-далеч от прозореца или засенчване. Северната страна не е точното място за циклама.

Техники за възпроизвеждане

Клубени

Преди размножаването, цветната грудка трябва да се изсуши. При рязането е важно местоположението на всеки лоб на корена заедно с пъпките и листата. Мястото на рязане се намазва с брилянтно зелено или се поръсва с активен въглен, след което се отделя време за сушене (2 дни).

Размножаване с грудки, обработка с брилянтно зелено

Частите се засаждат в навлажнена почва, поставят се на осветено място и се осигурява редовност на поливането. Адаптивността не е 100%, някои от разделенията гният.

Семена

Изкуственото опрашване ще ви позволи да запасите семенен материал от вътрешна циклама. Манипулацията е ефективна, когато се извършва в слънчева сутрин, в допълнение към многократното повторение.

Получаване на семена

Внимание! Изсушаването на семената след прибиране на реколтата има отрицателен ефект върху кълняемостта. Качеството на семената, които се продават, зависи пряко от партидата.

Преди засаждане в почвата, семената се накисват за 24 часа в Циркон (4 капки на 500 ml течност). За да отглеждате разсад, се нуждаете от лека рохкава почва. За почвената смес е необходим контейнер с дупки на дъното. Първо се излива 3-сантиметров слой експандирана глина.Отгоре изсипете подготвената почва (6-7 см). Земята е обилно намокрена. Семето се разстила на повърхността на стъпки от 2 см, поръсва се с малко пръст. Контейнерът е покрит с фолио. Кълнове се очакват от 1 до 3 месеца.

Разсад от циклама

Почвата се нуждае от поливане и вентилация. Първо, на повърхността се образува лилаво-розов възел. Когато растат чифт листа, разсадът се гмурка и презаселва в отделни ястия. След 7-14 дни е препоръчително да се подхранва със сложен тор. Цъфтежът на циклама се очаква една година. Цветята, отглеждани у дома, се отличават със своята издръжливост и здраве в сравнение с закупените индивиди.

Ако се отглеждат цикламени, се изискват компетентни грижи. Запознаване с описанието на цветето и нюансите на отглеждане и размножаване ще помогне на начинаещите да украсят интериора на къщата и да запазят нейния декоративен ефект за дълго време.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина