Дифенбахия - размножаване у дома

Всеки цветар е изправен пред процедурата за размножаване на стайни растения. Има обаче много начини да направите това и не всички от тях могат лесно да се понасят от растението. Например, преди да се размножава дифенбахия у дома, си струва да се вземат предвид физиологичните свойства на растението. Толерира добре всякакви методи на процедура, но вегетативните методи се усложняват от способността на цветето да отделя отровен сок.

Популярни методи за сядане

Има две групи, на които методите за възпроизвеждане са подразделени:

 • вегетативно, когато храстът е разделен на няколко части заедно с коренището, се вкореняват резници, резници или листа;
 • генеративни или посевни семена.

Дифенбахия понася нормално процедурата за размножаване

На въпроса как се размножава дифенбахията, отговорът е очевиден - най-популярните методи са вегетативните методи. Освен това за вкореняване не само части от храст с коренова система ще се поберат, но и сегменти от издънки или листа.

Забележка! Цветът не може да се размножава със семена поради много редкия си цъфтеж.

Размножаване на дифенбахия чрез резници

Когато любителите на закрити растения говорят за такова цвете като дифенбахия, те си спомнят предимно размножаване чрез резници. Факт е, че този метод дава най-добри нива на оцеляване.

За този метод трябва да подготвите резници от стъблото. Той е къс при дифенбахия, но много плътен и дебел. Необходимо е да се отдели издънката с дължина 5-8 сантиметра от основния храст с наклонен разрез. Много е важно да оставите поне 3 спящи пъпки на всяко отрязване на стъблото (те изглеждат като малки дъгови шарки).

Всички разфасовки и други механични повреди трябва да се третират със силни стимуланти, образуващи корени - най-често производителите на цветя предпочитат Kornevin.

Необходимо е резниците да се задълбочат в субстрата с 3-4 сантиметра. След това навлажнете земята и покрийте контейнера със стъклен или пластмасов купол. Месец по-късно можете да го трансплантирате в отделна саксия.

Апикалното изрязване трябва да е много по-голямо от нормалното стъбло

Размножаване чрез апикални резници

Размножаването на дифенбахия с върха на храста се извършва с цел подновяване и подмладяване. Отрежете 15-25 сантиметра от стъблото заедно с листата и обработете разфасовките с въглен.

След това отрязването на стъблото се поставя във вода или навлажнена хранителна почвена смес. След 3 седмици той вече ще бъде напълно вкоренен.

Размножаване със семена

Този метод не се използва у дома, а само от учени в развъдната работа. Преди засаждане семената първо се накисват в хранителен и укрепващ физиологичен разтвор, което ще помогне да се увеличи кълняемостта им. Трябва да ги задълбочите в земята с 1-2 сантиметра. Поръсете почвата с вода отгоре и покрийте със стъклен купол или обикновен найлонов плик. След 1-1,5 месеца разсадът ще порасне и ще стане по-силен.

Стъпка по стъпка алгоритъм за това как да засадите дифенбахия след покълване:

 1. Внимателно отстранете всеки разсад заедно с буца пръст, без да увреждате корените.
 2. Пригответе отделни саксии със субстрат и направете дупки в тях.
 3. Подреждайте по един разсад и ги покривайте със земя.
 4. Уплътнете почвата и я напойте.

Размножаване по въздушни слоеве

Този процес е малко по-различен от начина, по който се прави с други стайни цветя. Той обаче е доста популярен и лесен за изпълнение.

Как да се размножава дифенбахия с помощта на въздушни слоеве:

 1. На здравия багажник се прави разрез и той е леко отворен. Поставят малък чип между тях и ги покриват с навлажнен мъх от всички страни.
 2. Върху тази конструкция е завързана пластмасова обвивка.
 3. На всеки 3 дни отваряйте целофана и навлажнявайте мъха, ако е необходимо, можете да го замените.
 4. Когато от среза се появят малки корени, стъблото се отрязва напълно и се засажда в субстрата.

Размножаване на листата на дифенбахия

Размножаването с лист не дава големи гаранции, че ще се вкорени в земята, но често се използва в домашното цветарство.

За да се извърши процедурата, долните листа се отрязват, тъй като са най-близо до кореновата система. Те могат да бъдат поставени или в обикновена вода, или в хранителен, влажен субстрат. Покрийте отгоре с фолио и изчакайте корените да се появят.

Размножаване на растенията с част от корена

Можете да размножите петнистата дифенбахия, като разделите коренището. Тази процедура е най-ефективна през пролетта. Необходимо е да извадите храста от контейнера и да навлажнете почвата с корените. Изправете ги внимателно и ги разделете на няколко равни части. Поставете всички корени в отделни контейнери и изчакайте пълното присаждане.

Забележка! Този метод на размножаване е подходящ, когато е необходимо подмладяване на цветето и когато старата почва е изчерпана.

В допълнение към вертикалното вкореняване се използва и хоризонталният метод.

Процес на вкореняване и засаждане

Има няколко начина за изкореняване на дифенбахия:

 • можете да засадите резници, листа директно в субстрата вертикално;
 • хоризонталното вкореняване е доста често, когато посадъчният материал се поставя в земята, леко го притискайки;
 • корени могат да се появят и когато резниците се държат в обикновена вода.

Как да засадите дифенбахия след вкореняване в контейнер:

 1. Подгответе предварително саксия със субстрат, приготвен от лека земя, хумус и речен пясък.
 2. Покрийте дъното на контейнера с малък слой дренаж.
 3. Попълнете почвената смес с една трета от обема.
 4. Поставете разсад върху него и го покрийте с останалия субстрат.
 5. Уплътнете и напойте храста.
 6. Поставете на осветено и топло място.

Последващи грижи за разсад

По-нататъшните грижи за дифенбахията трябва да бъдат както следва:

 • осветление - леко разсеяно;
 • температура - от +21 до +27 градуса през лятото и около +19 .. + 20 градуса през зимата;
 • поливане - два пъти седмично с постоянно разрохкване на почвата;
 • влажност - необходимо е редовно пръскане на храста с вода;
 • трансплантация - само с растежа на кореновата система и някои видове размножаване.

Болести и вредители на дифенбахия

Всички проблеми по време на размножаването, появата на вредители и болести на храста се дължат на небрежност и невнимание на собственика. Появата на кореново гниене или други гъбични заболявания провокира зараждането на инфекции чрез разфасовки на цветя. Преди и след всяка работа по засаждане, трябва старателно да дезинфекцирате градинските си инструменти.

След правилната трансплантация, растението ще украсява интериора на къщата за дълго време.

Mealybugs, листни въшки, мащабни насекоми и паяк акари също могат да се предават чрез вече заразени посадъчен материал. Следователно за размножаване трябва да се използва здрав и силен храст.

След засаждането на дифенбахия в земята е необходимо да се създадат климатичните условия, необходими за нейното отглеждане, тъй като твърде сухият въздух провокира появата и размножаването на насекоми вредители.

Вечнозелената широколистна дифенбахия има висок декоративен вид. Размножаването на закрито цвете е лесно, а грижата не изисква специални умения. Основното нещо за цвете е да се създадат и поддържат оптимални условия на закрито. И за всякакви методи за възпроизвеждане използвайте дезинфекциран инструмент, висококачествен посадъчен материал, чиста почва и контейнери.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина