Цвете Dieffenbachia - домашни грижи

Растенията, произхождащи от тропиците, изискват специфични грижи, когато се отглеждат в средни ширини, дори на закрито. Това важи и за цветето дифенбахия. Няма да е възможно да се получи здраво и висококачествено растение без спазване на агротехнически методи.

Как изглежда дифенбахията, към кое семейство принадлежи

Обща характеристика на дифенбахията е дебелото и мощно стъбло, което носи еднакво големи пъстри овални листа. Струва си да се отбележи, че сокът от цветето съдържа опасна отрова.

Отровна листна дифенбахия

Важно! Точката на растеж обикновено е в горната част. Но има сортове, при които се намира в основата на издънките, поради което растението започва да се храсти.

Често срещани сортове

В природата има поне 50 вида дифенбахия и огромен брой сортове са отгледани от учени. Най-популярни сред тях са тези, които имат интересен, не монохроматичен цвят:

  • Дифенбахия петниста компакта - има тъмнозелени листа с малки бели пръски.
  • Сорт дифенбахия Камила - зеленината на растението е почти напълно бяла.
  • Зелена магия - яркозелената зеленина на това цвете има красив светлинен център.

В допълнение към пъстри сортове, има и растения с плътен зелен цвят.

Лечебни свойства

Дифенбахията петниста е отровно растение, дори сокът да попадне върху кожата, причинява парене и дискомфорт. Цветето обаче има и положителни свойства, например, перфектно почиства въздуха в стаята от всякакви токсини и химически примеси.

На бележка! Най-доброто място в къщата за дифенбахия е кухнята.

Цвете Dieffenbachia: домашни грижи

У дома диефенбахията трябва да се гледа правилно и да се поддържа оптимален микроклимат в стаята. Само в този случай ще бъде възможно да се постигне висока декоративност и абсолютно здраве на растението.

Температура

Дифенбахията е цвете, което обича топлината и липсата на течение. През лятото оптималната температура за растението е + 20 ... +26 градуса. През зимата показанията на термометъра не трябва да падат под +16 градуса. Ако въздухът в стаята стане по-студен от 10 градуса по Целзий, растението може да не понесе това и корените му ще изгният.

Осветление

Въпреки че цветето понася добре сянката, най-добре е да му осигурите достатъчно светлина. Когато се отглеждат на сянка, декоративността на листата на дифенбахия намалява. През лятото е по-добре да засенчвате саксиите с насаждения, така че изгарянията от пряка слънчева светлина да не се образуват върху листата.

През лятото дифенбахията трябва да бъде засенчена

Поливане

Предпоставка за добро развитие на цветята е редовното поливане. Не трябва да се допуска значително изсъхване на почвата. През топлия сезон поливането трябва да бъде често и обилно, а през периода на покой - рядко.

Пръскане

Когато въздухът в стаята е много сух, листата на дифенбахия започва да пожълтява и изсъхва.За да се предотврати такава ситуация, е необходимо да се извършва често пръскане на листата.

На бележка! Колкото по-често къпете растение, толкова по-добре ще изглежда.

Влажност

Дифенбахията обича високата влажност на въздуха, защото е дом на тропиците. Основният метод за увеличаване на влажността е ежедневното пръскане на листата с утаена вода. През зимата, на сух въздух, когато батериите работят, цветето ще се чувства неудобно.

Грундиране

В дивата природа цветето расте на добре навлажнени почви с високо съдържание на хумус. Основата на почвата трябва да бъде копка земя. Можете сами да подготвите почвата. Освен това ще ви трябват торф, речен пясък и хумус. Въглен или натрошена тухла ще се отцеди добре.

Растението се нуждае от питателна почва

Подхранване

През топлия сезон трябва да подхранвате цветето 1 път на няколко седмици. Можете да закупите готова смес за пъстри растения или да използвате сложни минерални състави за торене.

Особености на грижите през зимата, период на покой

От края на септември до настъпването на топлината, а това се случва около март, дневните часове са значително намалени. През този период дифинбахията практически не изразходва енергия за растеж и развитие. Това дава право на значително намаляване на поливането и напълно премахване на торенето.

Забележка! По-добре е да не безпокоите растението, докато то излезе от латентност.

Кога и как цъфти дифенбахията

С перфектни грижи растението ще цъфти у дома, но това може да повлияе отрицателно на растежа и развитието на храста. За да не се случи това, много градинари отрязват появилите се съцветия, като им пречат да цъфтят. В тази връзка цъфтежът на дифенбахия може да се види доста рядко.

Подрязване

Подрязването е важна стъпка в отглеждането на растение. Можете да оформите цвете по всяко време на годината, най-важното е да не навредите на растението. Основни правила за подрязване на дифенбахия:

  • Всички части на растението са отровни и стволът не е изключение. Мястото на среза на цветето трябва да се попие с парцал и полученият сок да се отстрани.
  • В работата задължително се използват ръкавици, след което ръцете се измиват старателно.
  • За да изключите развитието на болести на дифенбахия, трябва да отрежете стъблата с остър нож или ножица, дезинфекцирани с алкохол, а мястото на среза трябва да бъде обработено с натрошени въглища.

Подрязване на цветя

Как се размножава дифенбахията

Има няколко начина за размножаване на дифенбахия.

Покълващи семена

Този метод практически не се използва, тъй като растението рядко цъфти. Женските съцветия имат частично затворена цъфтяща част. Поради тази причина опрашването се извършва ръчно. Когато семената се появят, те се потапят във вода за един ден, след което се засяват във влажна почва. Насажденията се оставят под филма и се изчакват кълновете да дадат няколко листа. В този момент можете да извършите избор.

Вкореняване на резници

За да се получи резник, горната част на растението се отрязва и се поставя във вода или торф. Основното нещо по този въпрос е редовното пръскане на рязането и предотвратяването на падането на пряка слънчева светлина върху него. Когато корените се появят с размер около 2 см, можете да ги преместите в земята.

Въздушно наслояване

На стъблото се прави разрез, към който е прикрепен мокър мъх. Материалът трябва постоянно да се навлажнява. Когато корените се появят с мъх, стъблото се отрязва и се засажда в нова саксия.

Размножаване на дифенбахия чрез вкореняване на резници

Как да трансплантирате цвете Dieffenbachia

Пресаждането трябва да се извършва само когато корените са напълно запълнили саксията. Не е трудно да се определи това, корените ще гледат от дренажните отвори на контейнера. Понякога се изисква трансплантация няколко пъти в годината. Най-добрият период за такава работа е от края на февруари до края на май.

Потът трябва да се вземе повече от предишния. На дъното на контейнера се полага добър дренажен слой.В саксията се изсипва нов рохкав субстрат със слаба киселинност, който се състои от натрошен сфагнум, листна земя, торф и речен пясък.

Важно! Прехвърлянето от саксия в саксия се извършва, без да се уврежда кореновата система, но корените трябва да се почистят от почвените остатъци.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Неспазването на основните правила по време на грижите често води до факта, че растението се разболява или е нападнато от вредители.

Дифенбахията хвърля пъпки и листа

Тази ситуация предполага, че растението трябва да се храни. При липса на хранителни вещества, листата ще започнат да отпадат и пъпките, които се появяват, няма да имат време да цъфтят.

Възрастни растения Dieffenbachia с големи пъстри листа

Листата пребледняват

Това се дължи на неспазване на температурния режим. Или цветето е било на студа, или е стояло в течение. Възможно е да му липсват хранителни вещества в почвата.

Върховете на листата изсъхват

Ако младите листа започнат да изсъхват, на първо място това показва недостатъчно поливане. Може би растението се отглежда в студено помещение.

Изсушени връхчета на листата на дифенбахия

Долните листа падат

Падането на долната зеленина е естествено и следователно не се изискват действия.

Вредители

Буш дифенбахията често се атакува от такива вредители като листни въшки, насекоми, трипси. Обикновено насекомите се отстраняват механично. За борба с вредителите се използва сапунен разтвор, който се използва за измиване на листата и след това измийте всичко с чиста вода. Ако замърсяването е силно, химикалите са незаменими.

Знаци и суеверия

Дифенбахията може да се нарече едно от най-вълшебните растения, много признаци са свързани с нея. В древни времена цветето е било използвано за мъчения на роби, затова се смята, че такова растение не може да донесе нищо добро. Дифенбахия не е била засаждана в домовете им, не само заради токсичността си, но и защото цветето е обещавало нещастие и смърт на всички жители.

Важно! Ако в къщата има деца или домашни любимци, не се препоръчва да се държи такова растение.

Получаването на здраво цвете дифенбахия не е толкова трудно. Основното нещо в отглеждането е да се обърне внимание на влагата и храненето през топлия сезон.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина