Дихондра Цвете сребърен водопад или сребърна нишка

Дихондра сребрист водопад е растение с невероятна красота, принадлежащо към рода на влечугите. Многогодишното ампел е широко разпространено в Австралия, Америка и Източна Азия. Пълзящите клони на растението, които са обрамчени от буйна зеленина, ще се превърнат в истинска украса на градината. Дихондра често се използва за украса на градински парцел, лоджия и беседка.

Описание на цветето диохондра

Това растение принадлежи към категорията на многогодишни декоративни широколистни пълзящи сортове. Стъблата на култивираните видове достигат 200 см. Издънките лесно се вкореняват в възловите части на листата. Миглите, когато падат, приемат формата на каскада, образувайки килим, който плътно оплита повърхността. Основната отличителна черта на Сребърните водопади е бързият му растеж в сенчести зони.

Дихондра

Дължината на заоблената малка листа достига 2,2-2,5 см. Листата са боядисани в зелени, сиви и сребърни нюанси. По време на цъфтежа на растението се появяват малки цветя с жълто-зелен оттенък. Silver Falls може да се отглежда както у дома, така и в градината.

Дихондра ампелни сортове растения

Има голям брой видове от това многогодишно растение. Ще ви разкажем за най-популярните ампелни сортове растения.

Дихондра Цвете сребърна нишка

Основната разлика на сорта е необичайният цвят на заоблената увиснала зеленина, напомняща на водопад от сребърни монети. Кореновата система на растението е повърхностна. Височината на издънките достига 18-20 см, а индикаторът за дължина е в рамките на 150 см. При цъфтеж зелената маса е покрита с цветя, боядисани в невзрачни люлякови нюанси.

Ландшафтните дизайнери вярват, че този вид сребриста дихондра може ефективно да създаде декоративни култури с живи цветове. Най-добре е да засадите петунии, върбинки, лобелия или балсам близо до този сорт. Издънките на Silver Thread Dichondra приличат на очертанията на течаща вода, така че производителите често засаждат сорта под формата на поток.

Dichondra Emerald Falls (Emerald Falls)

Отличава се с дълги мигли и зелена зеленина, чийто размер едва достига 3 мм. По време на цъфтежа растението е буквално осеяно с малки жълти съцветия. Цветята цъфтят през лятото.

Растението в Австралия често се използва като тревна трева, която не се нуждае от системно косене. Декоративното многогодишно растение предпочита сенчести площи, така че е неприемливо да се засажда сортът на поляни, ярко осветени от слънчевите лъчи.

За да се увеличи плътността на зелената маса и да се запази свежестта на цветята, се препоръчва систематично пръскане на многогодишното растение. Липсата на затруднения при грижата за изумрудената дихондра е несъмнено предимство на сорта.

Дихондра пълзяща (Dichondra Repens)

Отглеждането на пълзяща дихондра е възможно както на слънчево, така и на сенчесто място. Дължината на леторастите достига 150 см. Растението се нуждае от систематично овлажняване на почвата. По време на вегетацията може да липсва цъфтеж, но най-често на зелената маса се появяват малки лилави цветя.

Дихондра Сребърни водопади

Представител на декоративна широколистна култура с голямо количество малки заоблени листа.На мястото за засаждане на сорта почвата трябва да бъде добре дренирана. Растение, отгледано от семена, покълва бързо.

Дихондра Сребърни водопади

Засаждане в саксии

Отглеждането на ампелна дихондра не е трудно. Поетапният процес на засаждане на семена на цветя в саксии ще улесни работата на начинаещите цветари и ще избегне грешки.

Преди да започнете да сеете семена от дихондра у дома, трябва да ги накиснете за една нощ в разтвор за стимулиране на растежа. Ако се използват гранулирани семена, тогава не е необходимо да се накисват. За засаждане в саксии е по-добре да изберете последната седмица на зимата.

Целеви ред:

 1. Изсипете почва, смесена с малко количество пясък и торф в сеялката. Също така добавете натриев хумат към почвата, предназначена за засаждане на семена. Ако желаете, можете да използвате ефективен стимулант на растежа като Циркон.
 2. Заровете семето в почвата на дълбочина 5-6 мм. Една средно голяма сеялка може да побере 4-5 семена.
 3. Покрийте контейнера с филмов материал, за да създадете парников ефект. Отстранявайте филма за 5-10 минути всеки ден за проветряване. Можете да направите няколко дупки в материала, за да позволите циркулация на въздуха.
 4. Появата на първите издънки с подходящи грижи се очаква след 8-9 дни.

Почвата трябва систематично да се навлажнява и да се съхранява в помещение, където температурата достига 22-26 ° C. Когато поливате появилите се кълнове, струва си да добавите малко количество стимулатор на растежа като Kornevin или Epin plus към водата.

Важно е да се осигури разсеяно осветление. Изключително важно е по време на формирането на цветните разсад да се поддържа нормално осветление в помещението. Ако инсталирате твърде ярка лампа за дневна светлина върху кълновете, листата ще започнат да пожълтяват. При липса на светлина разсадът изтънява и започва да се разтяга.

Филмовото покритие трябва да се отстранява само в момента, когато разсадът е напълно отгледан.

За да се образуват нови издънки и допълнителни корени, тя трябва да се огъне към повърхността на почвата, докато разсадът расте. В този случай се осъществява методът за размножаване на резници.

Важно! Отглеждайки дихондра в саксии, можете да постигнете декоративност само няколко месеца след засаждането.

Дихондра в ландшафтния дизайн

Ландшафтните дизайнери често използват растението дихондра за декорация:

 • тераси;
 • летни вили;
 • огради;
 • беседки;
 • балкони;
 • лоджии.

Многогодишно растение в ландшафтен дизайн

Често растението може да се намери в градината, където трайното насаждение е облицовано като килим. По същия начин можете да украсите пътеките покрай басейна и цветните лехи.

Dichondra ampelous има способността ефективно да изолира редица растящи цъфтящи растения от типа:

 • петунии;
 • рози;
 • далия;
 • астри;
 • калибрахоа.

Съвети! Можете да засадите многогодишно растение в близост до иглолистни дървета. Въпреки това, ландшафтните дизайнери смятат, че най-добрият състав е засаждането на близките сортове дихондра Сребърен и Изумруден водопад. Листата на растенията, смесвайки се помежду си, създават уникален образ.

Сребърните водопади Дихондра се считат за универсално и грациозно декоративно растение. Грижата за дихондрата е съвсем проста, което несъмнено е предимство. Течащият водопад, създаден от сребристата зеленина, ви позволява да постигнете лека прохлада сред ярките флорални композиции на лятната градина. След като отглеждате такова цвете у дома, можете ефективно да украсите интериора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина