Dizigoteka: домашни грижи и основни сортове

Дизиготеката (Dizygotheca) не е често срещано растение на закрито, така че може да се намери само при запалените производители на цветя. Това се дължи на факта, че ако условията на отглеждане не съвпадат, растението умира. Въпреки факта, че цветето дизиготека в много отношения е подобно на чефлера, то се нуждае от специални грижи, за разлика от последната. Ето защо, преди да започнете това растение у дома, трябва да се запознаете с неговите предпочитания, така че по-късно да няма проблеми.

Основни видове

Dizigoteka - цвете с капризен характер

Най-често в продажба може да се намери само един вид дизиготек, а именно елегантисима, въпреки че в природата има около 17. Разликата се крие във формата на листата и цвета. Те могат да растат като малко дърво или храст. Следователно трябва да се запознаете със сортовете на това растение и как те се различават.

Важно! Независимо от вида, всички части на това растение са отровни, поради което работата по трансплантация и размножаване трябва да се извършва с ръкавици.

Dizigoteka Elegantissima

Този вид расте в къща или апартамент не повече от 2 м, въпреки че в природата достига 8 м. Той има изправени, гъвкави издънки. Листата се състоят от 7 до 10 разделени сегмента. Дължината на всяка достига 30 см, а ширината е около 2 см. Плочите имат щитовидна жлеза, заоблена форма. Те са прикрепени към леторастите с помощта на дълги дръжки. Цветът на листата е контрастен, светли ивици се открояват на тъмно зелен фон. Dizigoteca Elegantissima цъфти в края на август и началото на септември. Цветята й не са особено декоративни. Диаметърът им е 1,0-1,5 см, цветът на венчелистчетата е бяло-зелен.

Забележка! Dizigoteca Elegantissima е по-малко взискателна за домашни грижи, така че е много по-често срещана от другите видове.

Dizigoteka Bianca

Декоративен растителен сорт, получен от предишния вид. Образува храст с височина не повече от 1,2 м. Издънките са изправени, гъвкави. Листата се състоят от къси сегменти с дължина не повече от 10 см и ширина 1,0-1,5 см. Основният тон на плочите е тъмно зелен, но по ръба минава бял кант. Вените по листата на Bianca dizigotec са лилави.

Грациозен

Този вид се характеризира с изправени издънки, достигащи височина от 2 м. Към тях са прикрепени пръстови сложни листа с дръжки, всеки от които се състои от 7-10 отделни сегмента. Дизиготеката грациозна се характеризира с тъмнозелен, почти черен нюанс на плочи, по ръба на които има изразена назъбеност. Стъблата на растението се лигнифицират, докато растат и са покрити с кафява, груба кора.

Дизиготека грациозна

Други

Много рядко се среща дизиготек на Veich в продажба. Растението наподобява елегантен сорт на външен вид. Но листата й са по-широки и леко вълнообразни по ръба.

Можете също така да намерите Castor dizygotek. Отличава се с къси листни листа, по ръба на които има заоблени зъби. Цветът на плочите е тъмен, но вените са светли.

Има и декоративен сорт от растението Близнаци. Отличителната му черта е яйцевидната форма на листата. Те се състоят от 3-5 сегмента с груб назъбен ръб. Цветът на листата е тъмно зелен.

Важно! Dizigoteka запазва декоративност по всяко време на годината.

Дизиготека: домашни грижи

За да може тази култура с грациозни листа да расте и да се развива, тя трябва да осигури благоприятни условия.За да направите това, трябва да проучите основните изисквания на растението. В противен случай дизиготеката не само ще изглежда унила, но може и да умре.

Поливане

Dizigoteka лошо понася излишъка и липсата на влага в почвата. Поради това трябва да се полива умерено, тъй като горният слой на почвата в саксията изсъхва. За това е необходимо да се използва утаена вода със стайна температура. През лятото дизиготек трябва да се полива по-често и по-рядко през зимата.

Температура

Домашните грижи включват създаване на оптимален температурен режим за поддържане. Това растение принадлежи към категорията на термофилите. Оптималната температура за него е + 18-28 градуса. Когато намалява, листата на растението могат да отпаднат.

Важно! Dizigoteka не понася резки температурни промени.

Влажност

Растението дизиготека се нуждае от висока влажност на въздуха. Следователно короната му трябва да се пръска редовно с топла вода. В горещите периоди от годината трябва да се вземат мерки за поддържане на благоприятни условия, затова се препоръчва да се монтират съдове с вода до саксията.

Важно! На сух въздух върховете на листата на дизиготеката започват да изсъхват.

Подрязване

Грижите за дизиготек включват резитба. Докато растението расте, то се отървава от долните листа и короната му се втурва нагоре. Следователно, всяка пролет е необходимо да се съкращават издънките на дизиготеката, което ще увеличи нейната храстовидност и декоративен ефект. Без резитба растението прилича на палмово дърво.

Осветление

За пълното развитие на дизиготек у дома е необходима ярка дифузна светлина. Най-добрият вариант може да бъде източният прозорец, където слънчевите лъчи се появяват сутрин. Когато отглеждате дизиготека на южния или западния прозорец, може да се появят изгаряния по листата на растението, така че е необходимо леко засенчване.

От северната страна на растението може да липсва светлина, което да доведе до падане на листата

През зимата е необходимо да се осигури на растението дванадесет часа дневна светлина. Ето защо вечер се препоръчва да използвате лампи, като ги поставяте на височина 30 см над цветето.

Важно! През лятото е невъзможно да се вземе дизиготек на балкон или улица, тъй като сухият въздух и изсъхването на корените ще доведат до смъртта му.

Трансплантация на растения

Младото растение трябва да се пресажда на всеки 2-3 години. Почвата за това трябва да бъде закупена в магазина. За дизиготека е подходящ същият субстрат като за алоказия или драцена, но той трябва да има добра пропускливост на влага и въздух. Пресаждането трябва да се извършва по метода на трансбордиране. В този случай можете леко да премахнете старата почва от корените. Саксията трябва да бъде избрана с 2 см по-широка и по-дълбока от предишната.

Процедура:

  1. На дъното сложете слой от експандирана глина с дебелина 1,5-2 см.
  2. Отгоре го поръсете със субстрат.
  3. Извадете внимателно дизиготека от предишната саксия, отстранете малко пръст от корените.
  4. Поставете растението в центъра, без да задълбочавате кореновата шийка.
  5. Запълнете получените кухини с хранителен субстрат.
  6. Уплътнете повърхността, вода.

През следващите 2-3 дни растението трябва да се държи на засенчено място, за да може да се възстанови. И след това се върнете на перваза на прозореца.

Важно! Възрастен дизиготек не е необходимо да се трансплантира; горният слой на почвата трябва да се сменя само периодично в саксията.

Опции за разплод

Според описанието това стайно растение може да се размножава чрез семена и резници. Всеки от тези методи има свои собствени характеристики.

Семена

Този метод е доста трудоемък, но ви позволява да получите много разсад. Сеитбата трябва да се извърши в края на февруари или началото на март. За да направите това, трябва да използвате широки контейнери с височина 10 см. По-добре е да засадите семена дизиготека във влажен субстрат на дълбочина 0,5 см. След това контейнерът трябва да бъде покрит с фолио и пренареден на топло място с температура от +24 градуса.Долното нагряване спомага за ускоряване на покълването.

Първите издънки трябва да се появят след 3 седмици. След това контейнерът трябва да се пренареди към прозореца и температурата на съдържанието трябва да се намали до + 20-22 градуса. Когато се появят 2-3 истински листа, разсадът трябва да се гмурка и когато порасне, да се трансплантира в саксии.

Резници

Този метод се препоръчва да се използва веднага след подрязването на растението. За да направите това, е необходимо да подготвите апикалните резници с дължина 7-10 см. На дъното те трябва да бъдат почистени от листа, а след това долният разрез трябва да бъде напудрен с който и да е корен. Те трябва да бъдат засадени в смес от торф и пясък, взети в равни обеми или в торфени таблетки.

Dizogoteka резници лошо корен

За да се създадат благоприятни условия, резниците трябва да бъдат покрити с прозрачна капачка, да осигуряват добро осветление и температура в рамките на + 22-24 градуса. Оранжерията трябва да се проветрява всеки ден, овлажняването трябва да се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне. Резниците на дизиготека се вкореняват за 1,5-2 месеца. Когато станат по-силни и пораснат, те могат да бъдат трансплантирани в саксии.

Dizigoteka е декоративно широколистно растение, което може да разкраси дома, ако се грижи правилно. Преди да го купите обаче, трябва наистина да прецените възможностите си. В крайна сметка всяка грешка в грижите може да доведе до смъртта на цветето.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина