Доларово дърво - как се нарича растителният вид

Вероятно всеки любител на цветята, ако не е виждал доларовото дърво, то поне е чувал за него. Атрактивно, необичайно и в същото време не твърде причудливо цвете - то може да украси офис или къща и да зарадва всички наоколо с богата гъста зеленина.

Доларово дърво - какво е това цвете, как се нарича

Доларовите дървета се предлагат в много различни размери.

Преди да започнете да отглеждате доларово цвете (да, така се нарича), ще бъде полезно да научите повече за растението, както за външния му вид, така и за интересни признаци, свързани с него.

На първо място, трябва да се отбележи, че научното му наименование е цвете zamioculcas. Така го наричат ​​експертите. Е, те започнаха да го наричат ​​доларова фабрика сравнително наскоро - повече за това по-късно.

 • Самото цвете е доста високо - при подходящи грижи може да нарасне до метър.
 • Листата са тъмнозелени, с гланцово покритие, сложни перални.
 • В основата те са леко подути, което ви позволява да съхранявате голямо количество влага.
 • Като цяло растението е вечнозелено, но при суша листата пожълтяват и опадват.

Интересно! Растението може да бъде причислено към сукуленти - като всички тях, zamiokulkas е много непретенциозен и може да издържа дълго време на суша, което го прави добър избор за един забравителен производител.

Защо го наричат ​​„цветето на безбрачието“, може ли да се съхранява у дома

Просто и красиво

Друг интересен въпрос е защо замиокулкасът се нарича цвете на безбрачието.

Като цяло това не е нищо повече от суеверие. Днес е трудно да се каже точно откъде е дошло. Но дълго време някои хора вярваха, че в къща, където расте замиокулкас, жените няма да намерят щастие - вероятно няма да се оженят.

С течение на времето обаче тази гледна точка се променя. По-късно се появи версия, че ако цветето е представено, тогава отрицателният ефект се губи и женското щастие става напълно възможно.

И когато фън шуй започна да набира популярност, се оказа, че това храстовидно стайно цвете, според признаците, носи просперитет. Затова то стана известно като доларовото дърво. Така че, дори ако доларите не растат върху него, стана доста модерно да се дава.

Освен това цветето перфектно пречиства въздуха и го насища с кислород. Настрана предразсъдъците, това растение е много полезно.

За справка! Според съвременните признаци, ако цветето изсъхне и изхвърли листата си, тогава скоро финансовото състояние в семейството или компанията (в зависимост от това къде расте замиокулкас - в къщата или офиса) ще се влоши.

Сортове домашно цвете

Здравословното доларово дърво изглежда прекрасно

Допълнително предимство, с което растението може да се похвали, е разнообразието от видове. В действителност, в дивата природа има доста растения от този род, значително различаващи се по външни параметри. Следователно всеки цветар може лесно да намери това растение, което ще бъде особено интересно да се гледа и наблюдава.

Zamioculcas zamiifolia

Много красиво декоративно растение, което е едно от най-често срещаните за отглеждане в домашни условия. Изглежда толкова перфектно, че може да изглежда - изкуствено е, а не истинско.

Багажникът е в земята и съдържа много влага - в случай на суша. Листата са прикрепени към багажника с помощта на дълги резници и могат да достигнат дължина от 60 см. Всеки от тях е разделен на отделни пера от листа - от 8 до 12.

Замиокулкас вариетет (Замиокулкас вариетет)

Много по-рядко срещано растение, дом на далечен Мадагаскар.

Когато се държи у дома, той може да нарасне до метър или дори една и половина височина. Листата са яркозелени и насочени към върховете. Цъфтежът се наблюдава много рядко (което се дължи на ниското му разпространение) и само при идеални условия. Цветето прилича на малко ухо.

Lanceolate Zamioculcas (Zamioculcas Lanceolata)

Името си дължи на листата с необичайна форма. Те са удължени и наистина приличат на ланцет.

Растението е доста младо - за първи път се появи на изложби само преди няколко десетилетия. Освен това цветето е много високо - обикновено повече от един и половина метра.

За справка! Относително наскоро беше отгледан нов сорт от това растение - миниатюрен. По отношение на външните параметри той почти не се различава от родоначалника, но рядко надвишава 60 см височина.

Черният Zamioculcas Blak

Черен замиокулкас

Основната характеристика и причината, поради която това растение получи името си, са листата с тъмен, почти черен цвят. Вярно е, че младите листа изобщо не са толкова тъмни, а напротив, те са по-скоро светли, светлозелени на цвят.

Такова растение изглежда много впечатляващо. Освен това засаждането и грижите за него съвсем не са трудни - начинаещ в света на цветарството може лесно да се справи с такава задача.

Правилна грижа за доларовото дърво

Ако цветар реши да започне замиокулкас, домашните грижи няма да създадат ненужни проблеми. Но все пак е по-добре да знаете за някои от нюансите, благодарение на които можете да осигурите най-удобните условия, при които растението ще расте активно, ще се развива и цъфти.

Осветеност и температурни условия

Един от най-важните фактори, влияещи върху благосъстоянието на растението и скоростта на неговото развитие е осветеността, така че си струва да започнете с него.

Веднага трябва да се каже, че доларовото дърво много обича доброто осветление. Ето защо е препоръчително да го поставите директно върху перваза на прозореца.

Но в същото време твърде интензивното осветление през лятото може да доведе до изгаряния по листата. За да не се случи това, когато е поставен на перваза на прозореца, разположен от южната страна на къщата, препоръчително е да го засенчите малко - тънка завеса ще свърши работа.

Липсата на светлина е още по-опасна. Растението започва да изсъхва, листата стават тънки, клоните се простират. В резултат на това декоративността страда.

Родината на растението е Африка, така че замиокулкасът понася много лесно топлината.

 • През лятото оптималната температура е от +24 до +30 градуса. Но дори по-горещите дни няма да му навредят.
 • През зимата е по-добре температурата да се поддържа на +14 .. + 18 градуса. Ако стане по-студено до +12 и по-ниско, растението може да се разболее и дори да умре.

Правила за поливане и влажност

Освен това не забравяйте да го поливате. И трябва да знаете как да го направите.

 • През лятото, когато цветето расте особено активно, поливането трябва да се извършва около веднъж седмично. Но е много добре да се овлажнява, така че земята да се насити с влага.
 • През зимата трябва да се намали интензивността на поливането, както и редовността - 1-2 пъти месечно е достатъчно.

За справка! Zamioculcas е роден в Африка, така че лесно понася суша, но високата влажност може да доведе до загниване на корените.

Листата на растението са доста плътни, така че не е нужно да ги пръскате. Това за почистване от прах. В този случай напръскайте доларовото дърво и избършете листата с мека кърпа.

Подхранване и качество на почвата

Мощната коренова система осигурява хранене в най-предизвикателните условия

Много е важно да изберете правилната почва. Тя трябва да бъде питателна и в същото време лека, трябва да е добре въздухът да тече към багажника, разположен в земята. Ако не можете да намерите такава смес, тогава можете да я направите сами. За да направите това, смесете в равни пропорции:

 • листна земя,
 • пясък,
 • копка земя
 • торф.

Подхранването е необходимо една година след пресаждането в прясна почва. Най-добре е да използвате урея, като я разреждате във вода и поливате растението няколко пъти в месеца. Наторявайте само от средата на пролетта до средата на есента - по време на активен растеж.

Размер на контейнера за цветя

Изборът на правилната саксия за доларовото дърво също е сериозна стъпка - домашните грижи няма да помогнат, ако контейнерът е избран неправилно.

За засаждане е подходяща малка саксия - около 1-1,5 литра. Пресаждането трябва да се извършва доста рядко - веднъж на всеки две до три години, всеки път увеличавайки обема на саксията с 300-500 литра.

Цветето расте доста бавно и ако веднага вземете голям контейнер, тогава растежът ще спре напълно, докато кореновата система заеме целия обем.

Внимание! Кореновата система на zamiokulkas е толкова мощна, че може да счупи саксията, ако стане твърде стегната.

Как цъфти zamioculcas, периоди на активност и почивка

Растението не може да се похвали с красиво цвете. Най-вече прилича на брезова обица - с дължина около 3-5 см и не повече от 1 см в диаметър. Дискретен на цвят и форма, често изобщо не се забелязва зад шикозните листа.

Но дори и за това е необходимо да се осигурят идеални условия за отглеждане - zamioculcas цъфти много рядко. Ето защо, повечето животновъди предпочитат да не се притесняват и да не натрупват мозъци по въпроса защо zamioculcas не цъфти и какво да правите. Много по-добре е да се насладите на красивите листа.

Расте активно от април до октомври, а през останалото време си почива.

Цветето не е твърде красиво

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Растението почти не е податливо на болести. Но вредителите са доста често срещани. Освен това комплектът е съвсем стандартен - почти всички тези насекоми създават проблеми на производителите на цветя. На първо място, това са:

 • листна въшка,
 • щит,
 • паяк акари.

Безопасен, достъпен и доказан метод за борба с тях е запарката от тютюн. Настоявайте една супена лъжица в топла вода за един ден, след това добавете малко сапун и напръскайте всички листа с получената смес. След един ден напръскайте отново с чиста вода.

За профилактика е достатъчно да пръскате листата с обикновена вода поне веднъж седмично - тогава вредителите вероятно няма да се появят.

Така че, zamioculcas или доларово дърво могат да бъдат прекрасна декорация за всеки дом или офис. А минималната поддръжка го прави още по-привлекателен за хора, които не искат да прекарват много време в игра с цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина