Dracaena deremskaya - отглеждане и грижи

Dracaena deremskaya е в състояние ефективно да се впише във всеки интериор. Често се използва при проектирането на офис и хотелски помещения, а непретенциозните грижи правят това цвете много популярно в домашното цветарство.

Как изглежда деремската драцена, към кое семейство принадлежи

Драцена деременская (Dracaena deremensis) е многогодишно вечнозелено растение, което принадлежи към семейство Агаве. Този храст има ствол без странични клони, върху който листата са плътно разположени. Растението прилича на куп листа, растящи на земята. Въпреки това, докато расте, стволът му може да се простира и короната става като палмово дърво. Листата са мечовидни, светлозелени и светло надлъжни жилки.

Драцената се използва широко при проектирането на различни интериори.

Често срещани сортове

Сред сортовете драцена особено популярни са изкуствено отглежданите хибриди. Те са силно устойчиви на болести и замръзване. Тези сортове включват: Janet Craig, White Stripe (Бяла ивица), Varneski и Lemon Lime.

Лечебни свойства

Драцената деременсис има следните лечебни свойства:

  • подобрява здравето и облекчава главоболието, пречиства въздуха в стаята;
  • облекчава стреса и нервните състояния;
  • повишава имунитета.

Накратко за историята на появата

Храстът расте в естествената си среда в Африка и Източна Азия, където отдавна се отглежда като градинско растение. В средните и северните ширини драцената се отглежда в къщи и апартаменти.

Характеристики на грижите за къщата на драцената дерем

Грижата за Dracaena deremskaya у дома е проста, което прави цветето в търсенето в домашното цветарство.

Температура

Правилната грижа за драцената означава поддържане на постоянна температура. През лятото тя трябва да бъде в диапазона от 21-24 ℃ над нулата, с пристигането на есента постепенно се намалява до 16-19 ℃.

Осветление

Осветлението трябва да бъде разсеяно, затова е по-добре да поставите саксията на полусянка или на западните и източните прозорци на помещенията.

Важно! През летния слънчев период не трябва да се оставя цветето да стои дълго под слънцето, в противен случай на чаршафите ще се появят изгаряния.

Храстът се полива често и обилно.

Поливане

Поливането на растението се препоръчва с честота 2 пъти седмично. Ако в тигана се натрупа излишна влага, тя трябва да се източи. Водата за напояване трябва да е със стайна температура и да не съдържа вредни примеси.

Пръскане

Храстът изисква ежедневно пръскане, веднъж седмично се слага под душа, за да се почистят всички труднодостъпни места от мръсотия.

Влажност

Сухият въздух провокира изсъхване на листата на драцената, поради което влажността в помещението трябва да бъде поне 40% през цялата година.

Грундиране

Растящата почва трябва да бъде постоянно рохкава и влажна. Струва си да се поддържа нивото на рН в диапазона от 5,5-6.

Забележка! Не забравяйте за хранителните вещества.Торовете трябва периодично да се внасят в почвата.

Подхранване

Трябва редовно да се грижите за храста, да го храните. Препоръчително е да се тори веднъж на 2 седмици. За това се използва обикновен суперфосфат или нитрат. Също така е възможно да се използват специални сложни минерални препарати: Fasco, Agricola или Stimul.

Особености на грижите през зимата, период на покой

През периода на почивка почти всички мерки за грижи се намаляват. Поливането се извършва само когато е абсолютно необходимо и храненето се спира напълно. Понякога трябва да напръскате растението, тъй като през зимата поради отопление въздухът в стаята става сух.

Драцената цъфти рядко

Кога и как цъфти

В закрити условия цъфти не повече от веднъж на 8-11 години.

Видове цветя

Цветовете са малки - от 1 до 3 сантиметра в диаметър. Венчелистчетата са бели. По време на цъфтежа от пъпките се излъчва неприятна миризма.

Цветни форми

Малки пъпки са разположени върху съцветията под формата на четка. Дълъг цветонос има от 10 до 20 цветя.

Период на цъфтеж

Растението на практика не цъфти, поради което периодът на цъфтеж на пъпките му може да падне за всеки период от време през вегетационния период.

Подрязване

Подрязването се изисква само когато стволът на храста стане значително удължен. В този случай части от растението се отстраняват на нивото на образуване на резници.

Как се размножава драцената деремская

Драцената може да се размножава по различни начини.

Покълващи семена

Сложен метод за разплод, който практически не се използва у дома. Накиснете семената във физиологичен разтвор и ги засадете с дълбочина 1 сантиметър в хранителна среда. За да се създадат парникови условия, кутията е покрита с фолио.

Вкореняване на резници

За размножаване на драцената изрезката се отрязва от стъблото. Дължината на тапицерията трябва да бъде между 7 и 11 сантиметра. Можете да го поставите вертикално в основата или да го поставите хоризонтално, като леко го заровите в единия край в земята. След това почвата се навлажнява и се покрива с филм.

Важно! На всеки 4 дни отрязването на стъблото се напръсква с пулверизатор.

Въздушно наслояване

Крайните стъбла се накланят на земята и се заравят в земята, оставяйки върха над земята. За стабилност фиксирайте със скоба и поливайте обилно. След месец слоевете ще се вкоренят и могат да бъдат отрязани от основния храст.

Прехвърляне

Препоръчително е да трансплантирате драцената на всеки 3 години и всяка година е наложително да сменяте горния слой земя в саксията. Това трябва да се направи през пролетта в по-голяма саксия и хранителен субстрат. За добро отводняване на дъното на контейнера се покрива слой от експандирана глина или малки тухлени стружки и субстратът се смесва заедно с речния пясък.

Изсушаване на листните плочи на храста

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Dracaena deremskaya е вид, който не е силно устойчив на болести, освен това често е засегнат от насекоми вредители.

Капки пъпки и листа

Листата увисват и започват да отпадат поради липса на влага и хранителни вещества в почвата. Струва си редовно да се храни и полива растението.

Листата пребледняват

Бушът започва да избледнява, когато му липсват торове и слънчева светлина. Липсата на желязо е особено засегната, което се решава чрез напръскване на храста с разтвор на железен сулфат.

Върховете на листата изсъхват

Краищата на листните плочи ще изсъхнат поради продължително излагане на ярко слънце. В горещите слънчеви дни си струва да извадите саксията с драцена от прозореца дълбоко в стаята.

Долните листа падат

Така се държи растението след хипотермия или поливане със студена вода. Не позволявайте рязък спад на температурата, тъй като растението е топлолюбиво.

Вредители

Следните вредители причиняват особени проблеми на храста:

  • мащабно насекомо - листата започват да почерняват и изсъхват;
  • трипс - на предната страна на листата се появяват бели точки, а самите насекоми са разположени на гърба под формата на черни точки;
  • паяк акари - сплита плочите и стъблата с тънка паяжина, изсмуква соковете от тях.

Други проблеми

Ако се появят сухи петна по листата, тогава растението е получило слънчево изгаряне. Не го поливайте през деня при слънчево време и го оставяйте на пряка слънчева светлина.

Цъфтящата драцена е добра поличба

Знаци и суеверия

Драцената е символ на любовта и благополучието в семейството. Смята се, че помага за постигане на поставените цели, тъй като ще повиши морала и настроението. Ако рядко цъфтящ храст има цветя, то скоро собственикът ще бъде финансово щастлив.

Dracaena deremskaya има грандиозен, елегантен външен вид, което я прави търсена в закрито цветарство. С подходящи грижи той може да цъфти, което ще донесе материален просперитет на къщата (според знака).

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина