Ароматна драцена - засаждане и домашни грижи

Dracaena Fragrance или Frag (ароматен) е непретенциозен в грижите. Културата цъфти в отворено цветно легло. В закрити условия растението рядко цъфти; отглежда се заради декоративната си корона. Външно драцената прилича на малка палма. Лесно е да се грижите за закрито цвете.

Как изглежда ароматната драцена, към кое семейство принадлежи

Листата на растението са дълги, силни, имат плътна повърхност, съединяват върха на багажника в кръг. Цветът зависи от сорта драцена. Листата могат да се различават по цвят, от светло жълто до тъмно зелено.

Цъфтящата ароматна драцена изглежда много декоративна

Има култури с двойно оцветяване на листната плоча. В такива стайни цветя на листата се виждат ясно бели или тъмнозелени ивици. Багажникът на растение за възрастни е гол.

Ароматните цветя са събрани в множество сферични съцветия, разположени по дълъг дръжка. Цъфтящите четки растат директно от широколистна розетка.

Често срещани сортове

Руските производители на цветя отглеждат около 20 вида ароматни драцени. Всички култури са подходящи за отглеждане на закрито. Описание на често срещаните сортове:

 • Драцената компактна с добри грижи расте до 2 м. Многогодишното растение има буйна корона, образувана от дълги лъскави листа.
 • Жълто крайбрежие. Културата има разперена пухкава корона. Листата на сорта Ellow са оцветени в зелено и жълто. Многогодишното расте до 2м. във височина.
 • Драцена лимонов лайм. Първоначално компактният храст постепенно се превръща в дърво. С подходящи грижи културата достига 2 м. Листата на драцената Лайм е оцветена във всички нюанси на тъмно зелено, жълто и млечно. Dracaena Lemon излъчва фина специфична миризма.
 • Масангеана. В сравнение с други сортове драцена, тази култура е по-компактна. Багажникът расте до 1,5 м. Цветарите обичат Massangeana за красиви плътни жълто-зелени листа с тънки ивици по плочата.
 • Златен бряг. Стайното цвете е с височина от 1 до 1,5 м. Красивата гъста зеленина създава буйна корона.
 • Малайски. Ефектно дърво с обемна зелена корона. Драцената от този сорт достига височина от 2 метра. Към върха са прикрепени широки, не дълги листа. Цветът по-близо до центъра на розетката е почти бял, върховете на плочите имат богат зелен цвят.

Драцена лимонов лайм

Лечебни свойства

По своя състав и въздействие върху човешкото тяло сокът от драцена е подобен на растението, популярно в медицината, Алое Вера. Веществото се използва за приготвяне на лечебни мехлеми, които стимулират бързото зарастване на рани.

Основните свойства на лекарствата, направени въз основа на култура:

 • повишаване на имунитета;
 • имат антиоксидантен ефект;
 • спомагат за укрепване на сърдечния мускул.

Традиционните лечители препоръчват използването на сок от драцена за облекчаване на болки в ставите. Тинктурите се използват като успокоително за облекчаване на стреса.

На бележка! Ако добавите продукта към шампоан или боя за коса, можете да придадете на косата си красив златист оттенък.

В народната медицина средствата, направени на базата на Dracaena Frag, се използват за лечение на кожни заболявания и стомашни язви. За тази цел сокът на растението се разрежда с гроздов алкохол. Лекарството е подходящо за лечение на устната кухина. Лекарството облекчава добре възпалението, има стягащо действие върху червата. Използва се при диария.

Интересно е! Драцената е пренесена в Русия от Канарските острови. Там се нарича драконово дърво, а смолистият червен сок, който се отделя върху ствола, е кръвта на дракона.

Характеристики на грижите за Dracaena Fragrans у дома

Културата е лесна за грижи. Екземплярите, които съществуват в Русия, са отгледани чрез селекция в оранжерии и отдавна са адаптирани към вътрешния микроклимат.

Температура

През топлия сезон цветето се нуждае от температура от + 19 ... +25 ° C. В по-гореща стая ще трябва да увеличите поливането и пръскането на растението. През зимата цветето е удобно при температура от + 15 ... +19 ° C. Ако падне под +10 ° C, растението се разболява. През хладния сезон трябва да предпазите драцената от течение.

Осветление

Драцената е светлолюбиво растение. За него са подходящи слънчеви прозорци с източно изложение. През лятото храстът трябва да бъде защитен от директни лъчи. Сортовете със зелени листа понасят добре полусянката и пъстри при лоша светлина могат да загубят характерния си цвят.

Добре осветените прозорци подхождат на цветето

Поливане и пръскане

Като тропическа култура, ароматната драцена обича влагата. Поливането трябва да бъде редовно, но умерено. Нуждата от вода е уредена, стайна температура.

През летните жеги цветето се полива 2 пъти седмично, през зимата - само веднъж седмично. Ако саксията е близо до работещи отоплителни уреди, цветето се полива през летен режим, напръсква се с вода 2 пъти дневно и листата се избърсва с влажна гъба.

При поливане те се ръководят от състоянието на земната кома в саксията. Следващата порция вода трябва да се добави, ако тя е изсъхнала с 2-3 см. Важно е да се разрохка почвата преди поливане, така че водата да тече по-добре към корените.

Забележка! Преовлажняването на почвата води до загниване на корените. Изсъхването е неприемливо, тъй като цветето умира от липса на влага.

Влажност

В помещения със сух въздух до растенията се държи чинийка с вода, самите цветя се пръскат ежедневно от спрей, но не забравяйки да се отърсят от излишната влага от листата. Тези процедури са насочени към повишаване на влажността на въздуха.

Саксии с храсти се поставят в тави, в които ежедневно се налива вода. Важно е дренажният слой от чакъл да бъде положен на дъното на контейнера за цветя.

Влаголюбивите култури изискват редовно поливане

Грундиране

Почва от драцена може да бъде закупена в специализиран магазин. Подходяща е смес за палми.

Почвата е направена независимо от следните компоненти:

 • земя от цветно легло - 3 части;
 • торф и речен пясък в 1 част.

Към почвата се добавя малко въглен, за да не болят корените. Малки парчета счупена тухла се поставят на дъното на саксията, за да се подобри пропускливостта на почвата.

Подхранване

Полезни вещества се внасят в почвата от март до септември веднъж на всеки 10-14 дни. Културата приема добре редуването на органични торове с минерални смеси.

През зимата храненето е необходимо веднъж месечно. Избират се сложни препарати с ниско съдържание на фосфор.

Особености на грижите през зимата, период на покой

През зимата растението изисква температура от +15 до +19 ° C. Поливането е ограничено, но почвата в тавите не трябва да се оставя да е суха. Подхранването се извършва веднъж месечно.

Важно! Цветето не хибернира, ако се намира в помещение, където температурата на въздуха е постоянно над +20 ° C.

Драцена цъфти

Вкъщи драцената цъфти рядко, но според наблюденията на производителите на цветя ароматната драцена цъфти по-често от другите сортове. По време на периода на цъфтеж растението излъчва силен аромат. Ароматът напомня на окосена трева.

Цветята на културата са малки, тръбести, събрани в заоблени съцветия. Пухкавите топчета са прикрепени към дълъг дръжка. Цветовете са оцветени в бяло-млечно, бяло-зелено или жълто.

Интересно е! Цветя се отварят през нощта. През деня пъпките се затварят.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Когато растението е цъфнало, не можете да го прехвърлите на друго място. Пъпките могат да се ронят. Неприемливо е да се прилага твърде много тор. Необходимо е редовно поливане.

Подрязване    

Излишните издънки и листа се отстраняват, ако издънките са твърде удължени и растението започва да изглежда небрежно. Дървото трябва да наподобява палма. Растението може да разклонява короната.

Върхът се изрязва така, че на ствола да останат 4 здрави листа. Местата на разфасовките се обработват с натрошени въглища и се увиват в полиетилен. Защитният материал се отстранява след появата на странични издънки.

Как се умножава ароматната драцена

Има няколко начина да получите ново цвете. За руснаците най-достъпният вариант за размножаване на растения е вкореняване на резници.

Покълващи семена

Набавянето на собствени семена е трудно, тъй като драцената рядко цъфти на закрито. Посадъчен материал се закупува чрез онлайн магазина.

Преди сеитбата семената се държат в хранителен разтвор, който стимулира растежа. Течността трябва да се затопли до + 30 ° C. Подготвените семена се поставят в почвата за палмови растения. Докато кълновете се излюпят, посевите се държат под филм.

Първите издънки могат да се появят в рамките на 30-40 дни. Подслонът се премахва, когато младите растения достигнат 5-6 см височина. След това издънките могат да бъдат засадени.

Вкореняване на резници

От силно младо стъбло се изрязват няколко парчета с дължина от 3 до 5 см. Всяко парче трябва да има от 2 до 4 пъпки.

Важно! Парче от клонка за вкореняване се полага хоризонтално в земята.

Кората се отрязва от едната страна на дръжката и голото място се поставя в земята. Пръчките се покриват с буркан или бутилка. Насажденията се поливат редовно и се предпазват от слънчева светлина. Първите издънки ще се появят след 30-45 дни. Не можете да премахнете оранжерията, докато растението не стане по-силно.

Размножаване на културата чрез резници

Въздушно наслояване

На кората на багажника малко под върха се прави малък разрез. Част от багажника е обвита с полиетилен, под който трябва да се образува малка бучка мокър торф. След около 30 дни в торбата се образуват нови корени. Короната с нова коренова система се отрязва. Новото растение се поставя в отделна саксия.

Други възможности

Върхът на цветето се отрязва с парче стъбло с дължина 10-15 см. Разрезът се обработва с въглен. Отрязаната горна част се засажда в торф. Растението се полива редовно, а над него се създава оранжерия.

Прехвърляне

Когато храстът порасне, той се премества в по-голяма саксия. Корените, заедно с бучка пръст, се прехвърлят в друг съд. Кухините са покрити с прясна почва, а на дъното са положени счупени тухли и въглища. Липсата на дренажен слой води до загниване на корените.

Важно! Цветето се трансплантира по метода на трансбордиране. Почвата трябва да бъде същата по състав като предишната.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Драцената може да се разболее, да бъде нападната от вредители. По външни признаци те преценяват необходимостта от промени в грижите.

Капки пъпки и листа

Причините за това състояние може да са няколко:

 • Цветето беше преместено на друго място.
 • Въздухът в стаята е твърде сух.
 • В растението липсва азот.

Друга причина се крие в липсата на влага. Проектите причиняват голяма вреда на домашните цветя.

Листата пребледняват

Появата на леки сухи петна по листата показва слънчево изгаряне. Листата пребледняват с липса на вода и хранителни вещества.

Върховете на листата изсъхват

Върховете на листата изсъхват, ако на растението липсва влага.Някои инфекциозни заболявания имат същите симптоми.

Долните листа падат

Листата, засегнати от паразити, падат. Можете да се отървете от брашнестите червеи, като редовно измивате листата с топла сапунена вода. Вредителите не обичат пръскането с инфузия на чесън.

Листата на храста започнаха да изсъхват

Вредители

Паразити, които често атакуват драцени:

 • паяк;
 • листни въшки;
 • ножници;
 • брашнести бъгове.

Ако се открият вредители, храстите се третират с закупени от магазина химикали.

Други проблеми

Смъртта на растенията може да бъде причинена от обилно поливане през студения сезон. Температурите под +15 ° C са вредни за цвете.

Важно! Когато водата е постоянно в саксията, корените изгниват и културата умира.

Знаци и суеверия

Според индийската легенда сокът от драцена е съставен от кръв от дракон и слон. Цветето се нарича дървото на щастието. Когато цъфти, в семейството идват мир и материално благополучие. Ароматната драцена е в състояние да отразява отрицателната енергия, да предпазва хората, живеещи в къщата, от злото око и отрицателната енергия.

Ефектната драцена се вписва добре в интериора на офис или апартамент. Цветът е лесен за грижи. За да получите ново растение, е достатъчно да поставите парче клонка в земята. Благодарение на тези качества културата придоби популярност сред руските производители на цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина