Dracaena Marginata - как да засаждате и да се грижите

Драцена Маргината, или Гранична, е едно от най-известните стайни растения, многогодишно растение. Често се среща в оранжерии и оранжерии, в офис сгради. Растението е доста непретенциозно, за него е лесно да се грижите.

Как изглежда Dracaena Marginata, към кое семейство принадлежи?

Dracaena Marginata (лат. Dracaena marginata) принадлежи към рода Dracaena, семейство Иглицеви.

Външен вид Описание:

 • багажник - прав, равен, дървесен;
 • листата са прави, тесни по форма, на външен вид много приличат на палмово дърво, подреждането им е натрупано, цветът е светъл или тъмен нюанс на зелено, с ивици розово, зелено или бяло;
 • растежът е бавен, стайното цвете добавя максимум 10 см годишно;
 • отворените пъпки са малки, кремообразни или бели;
 • аромат - ароматен, изразен.

Marginata е идеалното решение за допълване на офис пространството

Листните плочи на драцената са доста крехки; с леко механично натоварване те могат да се счупят.

Допълнителна информация! Руските любители на стайни растения превеждат Dracaena marginata по различни начини - името Dracaena Magenta се намира в Интернет, описанието и грижите за които напълно съвпадат. Понякога собствениците на цветя използват името Dracaena Magenta, Margarita или Marginata.

Други често срещани сортове

Сред драцените, отглеждани у дома, има няколко разновидности:

 • Fragrant или Fragrans е много издръжлив представител на семейството, височината на растението при отглеждане у дома е до 2 м. В дивата природа - до 6 м. Пъпките са бели, излъчват силен аромат. Препоръчително е да използвате ароматна драцена за украса на офиси и зимни градини.
 • Деремская е вечнозелено растение, това е най-зрелищният сорт с отлични декоративни характеристики. Платинените плочи са боядисани в наситено зелен цвят, което изглежда добре във всеки интериор.
 • Извити - листните плочи на растението имат формата на дъга, разклоняват се в основата. Този сорт рядко цъфти у дома. Съцветията, събрани на метли, са малки, боядисани в бяло. Грижата за наведеното е сложна. Отглежда се предимно в оранжерии, където е възможно да се създадат необходимите климатични условия за растението.

Dracaena Okaymlennaya, Fragrant и Deremskaya са доста лесни за поддръжка сортове, поради което най-често се отглеждат у дома и в офиси.

В естественото си местообитание драцената расте висока и неистова

Лечебни свойства на маргинатите

В допълнение към красивия си външен вид, драцената е полезно растение, което има благоприятен ефект върху човешкото здраве:

 • насърчава заздравяването на рани;
 • използва се при лечение на кожни заболявания с различна етиология;
 • укрепва костната и зъбната тъкан;
 • има положителен ефект върху централната нервна система.

Допълнителна информация! Смята се, че Маргината има силна положителна енергия, която тя дава от себе си на всеки, който е в една стая с нея.

Накратко за историята на появата

Няма точни данни за това как се е появила драцената. Остров Тенерифе се смята за нейната родина.Драцена Маргината дойде в Европа благодарение на моряците, които се занимаваха с доставка на различни стоки от Китай и Индия.

Името "драцена" в превод означава "женски дракон". Това име се свързва с легендата за произхода на растението. Драцена се появи на мястото, където кръвта им беше пролята по време на битката на дракони и слонове.

Допълнителна информация!Драцената се нарича драконова кръв поради причината, че смолата, която отделя, е ярко алена, много подобна на кръвта.

Смолата на растението много прилича на кръв.

Особености на грижите за цвете у дома

Ако говорим за закритото цвете драцена Маргината, тогава грижата за него у дома не е трудна. Когато се създадат подходящите условия, растението ще зарадва с красиви, необичайни издънки.

 • Температура

Dracaena Marginata обича температурите от +18 ° C до +25 ° C. Ако в стаята е по-горещо, трябва да увеличите честотата на поливане.

 • Осветление

Растението обича обилното, разсеяно осветление. Но пряката слънчева светлина трябва да се избягва.

Най-доброто място за поставяне е полусянка. Ако листните плочи започнаха да избледняват, това показва липса на светлина. Ако е невъзможно да се осигури естествена светлина, се използват флуоресцентни лампи.

 • Поливане

Поливането е умерено - изобщо е невъзможно да прелеете закрито цвете. За да разберете кога растението се нуждае от вода, трябва да наблюдавате състоянието на почвата. Трябва да изсъхне 2-3 см дълбоко.

 • Пръскане

Драцената обича душ с топла вода, която помага за измиване на праха. През зимата, ако в стаята има централно отопление, което изсушава въздуха, трябва да го пръскате 1-2 пъти на ден.

Внимание!За пръскане се използва чиста вода със стайна температура.

 • Влажност

Dracaena Marginata предпочита средни до високи нива на влажност. Въпреки факта, че тя може да е в условия със сух въздух за известно време, това е най-добре да се избягва. Колкото по-сух е въздухът, толкова по-бързо растението ще започне да губи своите декоративни характеристики.

 • Грундиране

Почвата трябва да бъде обогатена с хранителни вещества. За да отгледате растение, трябва да закупите специална земя, предназначена за драцени.

 • Подхранване

Торовете се прилагат през пролетта и лятото в продължение на 2 седмици. Използват се сложни препарати. През зимата е достатъчно да внасяте тор веднъж месечно.

Особености на грижите през зимата, период на покой

През зимата, когато започне периодът на покой, грижите за обградените драцени са минимални. Достатъчно е да го поливате веднъж седмично, за да поддържате необходимото ниво на влажност, в зависимост от това колко сух е въздухът в помещението. Достатъчно е да прилагате тора веднъж месечно в малко количество.

Стайната температура не трябва да бъде по-ниска от +15 ° С. Драцената е в латентно състояние от октомври до януари.

Редовното хранене насърчава активен растеж и великолепие на растението

Кога и как цъфти

Ако се грижите неправилно за растението, може никога да не видите цветята му.

Внимание!В Dracaena Marginata цветното ядро ​​се формира и развива много дълго време, около 10-12 години.

Кога тази палма започва да цъфти зависи от това колко подходящи са били условията за нея. Това може да се случи по всяко време на годината.

Съцветията са малки, бели или бледо кремави на цвят, те се събират на множество гроздове, подобни по форма на буйна топка.

Малките съцветия приличат на чадъри.

Стрелките, които се появяват, узряват за около 7-10 дни. Цъфтежът продължава около 1 месец.

Внимание!Когато драцената цъфти, нейните съцветия излъчват много силен, задушаващ аромат. През този период се препоръчва изнасянето му от стаята на балкони или лоджии.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Драцената се нуждае от ежедневно пръскане и хранене. Честотата и количеството поливане зависи от стайната температура.

Драцената цъфти необичайно и много красиво

Подрязване

В Dracaena Marginata компетентните грижи включват редовно подрязване. Същността му се състои в премахването на върха. Отрязването на издънки допринася за активното развитие на растението, неговото обновяване и подмладяване. След процедурата е достатъчно да оставите до 5 листни плочи върху багажника.

Почистването на издънки помага да се получат нови "свещи". За да направите това, трябва да покриете разреза с филм, за да създадете парников ефект. С много късмет, нови пъпки ще се появят след около 30-40 дни.

Как се размножава Dracaena Marginata

За размножаване на драцена се използват семена, резници и методът на въздушно наслояване.

Покълващи семена

Сеитбата на семена се извършва от февруари до март.

Внимание!В рамките на 24 часа семената трябва да се накиснат в препарата Циркон, който насърчава активния вид на корените.

Накиснатите семена се засаждат на разстояние 15-20 см в кутия с плодородна почва. Покрийте горната част на контейнера с полиетилен, за да създадете оранжерия. Всеки ден филмът трябва да се отстранява за 20-30 минути, за да се проветри земята, за да се избегне появата на мухъл върху него. Периодично разсадът трябва да се полива, предотвратявайки изсъхването на земята.

Първите издънки ще се появят след около 30-50 дни. Торът се въвежда веднъж месечно.

Когато отворите достигнат височина около 5 см, те могат да бъдат презасадени.

Методът със семена е доста трудоемък и не винаги дава положителен резултат.

Вкореняване на резници

За да подготвите резниците, трябва да изрежете здрав, здрав клон. Необходимо е да се нарязва на няколко парчета, като всяко изрязване трябва да е дълго около 5 см. На кората се прави малък разрез на резниците отдолу. Детайлът се спуска в почвата на дълбочина 1-2 cm.

Отгоре дръжката е покрита с филм или пластмасов буркан, за да се създаде оранжерия. Съхранявайте в топла стая, докато се появят корени. Издънките ще започнат да се появяват след около 1,5-2 месеца.

Резниците са предпочитаният метод за размножаване на драцени

Внимание!Веднъж седмично резниците трябва да се поливат и да се напръскват с чиста, филтрирана вода със стайна температура.

Апикално подмладяване

От върха на растението трябва да отрежете около 15 см от издънката. Трябва да се потопи във вода, излята в непрозрачен, тъмен съд. 1 таблетка активен въглен се смесва предварително във вода.

Корените ще започнат да се появяват след около 3 до 3,5 месеца. Когато кореновата система е добре развита, драцената може да бъде засадена в хранителна почва. Саксията за засаждане е покрита с фолио.

Този метод се използва доста рядко, тъй като отнема много време, за да се получат резултати от него.

Прехвърляне

Възрастна драцена трябва да се трансплантира веднъж на 2-3 години. Можете да се досетите, че тя се нуждае от ново място - предишният контейнер за храста ще стане тесен и корените ще пълзят през дренажните отвори в долната част на саксията.

Засаждането на растение на ново място е доста лесно:

 1. Подготвя се нов контейнер, който трябва да бъде с порядък по-голям от предишния съд.
 2. На дъното се поставя дренажен слой - експандирана глина или малък камък; отгоре се изсипва плодородна почва от смес от тревна и торфена земя.
 3. Извадете внимателно драцената от старата саксия.
 4. С помощта на дървена пръчка или обикновен молив трябва да почистите кореновата система на старата земя.
 5. В нова саксия драцената се поставя в центъра.
 6. Останалата част от земята е напълнена, леко уплътнена.

Внимание!След трансплантациите контейнерът с драцена се поставя на затъмнено място. Не поливайте 2 дни. Тази мярка ще допринесе за най-бързата адаптация на кореновата система.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Въпреки факта, че драцената е доста непретенциозна, при отглеждането й градинарят може да се сблъска с редица проблеми.

 • Капки пъпки и листа

Ако растението изведнъж започне да пада от листните плочи или да образува пъпки, това показва прекомерно поливане. Поради изобилието от вода, кореновата система започва да гние.За да възстановите състоянието на драцената, трябва да премахнете повредените корени и да нормализирате водоснабдяването.

 • Листата пребледняват

Бледостта е резултат от това, че растението е в условия на ниска температура.

 • Върховете на листата изсъхват

При драцената листната плоча може да изсъхне поради прекомерна сухота на въздуха. Какво да направите - премахнете повредените части, пръскайте растението редовно.

Всички промени в състоянието на драцената се дължат на грешни условия за нея.

 • Долните листа падат

Падането може да се дължи на необичайни, ниски температури или гниене на корените.

Вредители

Драцената може да стане жертва на такива вредители:

 • Листна въшка - когато се появи, зелената част на драцената пожълтява и пада. За да се отървете от листни въшки, растението трябва да се третира със сапунена вода. В напреднали случаи се използват инсектициди.
 • Паяк акари - на драцената се появяват тъмни петна, виждат се тънки нишки паяжина. Лечение - повишаване на влажността, третиране със сапунена вода или акарициди.
 • Mealybug - появата на бял цвят. Лечение - избърсване с алкохолен разтвор и третиране с инсектицид.

Възможно е растението да се третира със сапунена вода за целите на профилактиката.

Други проблеми

Драцена болести:

 • Хетероспороза - появата на кафяви петна с тъмен кант. Лечението се извършва с лекарства Fundazol, Fitosporin-M.
 • Петнисто увяхване, вирус - забавяне на растежа, деформация на листните плочи - фунгицидно третиране.
 • Филосцистоза - тъмни петна в жълта рамка. Повредените части се отстраняват, след което растението се третира с фунгицид.

За да се предотврати появата на каквито и да било заболявания, растението трябва да създаде комфортни условия.

Знаци и суеверия

Драцената е растение, което носи късмет, успех и материално богатство. Според учението на фън шуй, драцената трябва да бъде поставена на входа.

Драцена - талисман за късмет

Какво точно ще донесе Маргината на домакинството си, ще каже броят листни плочи върху нея:

 • привличане на щастие и късмет - 3 бр;
 • добро здраве - 7 бр;
 • финансово благополучие - 5 броя.

Драцената е невероятно растение по своите свойства и характеристики. Въпреки факта, че в условия на "плен" рядко изхвърля съцветия, все още можете да видите нежни бели топки, ако създадете комфортни условия за живот на растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина